G4Media.ro

Agentul de securitate al ambasadei britanice din Berlin recunoaște că a spionat…

sursa foto: Unsplash.com

Agentul de securitate al ambasadei britanice din Berlin recunoaște că a spionat pentru Rusia / David Smith este acuzat că a colectat informații despre ambasadă și a divulgat documente secrete

Un agent de securitate a recunoscut că a spionat pentru Rusia în timp ce lucra la ambasada britanică din Berlin, transmite BBC.

Procurorii au susținut că David Smith, în vârstă de 58 de ani, a vrut să facă rău Regatului Unit și ambasadei unde a lucrat timp de opt ani.

Britanicul a fost acuzat că a colectat informații despre ambasadă și a divulgat documente secrete.

Smith a pledat vinovat, la Old Bailey, la opt acuzații în temeiul Legii privind secretele oficiale.

Se spune că ar fi vrut să trăiască în Rusia sau în Ucraina în perioada în care a transmis informații secrete din mai 2020.

Procurorii au declarat că a fost condus de o ură intensă față de țara sa și a fost iritat de arborarea steagului curcubeu în sprijinul comunității LGBT.

El a fost arestat în august 2021, iar în locuința sa din Potsdam, Germania, au fost găsiți 800 de euro (700 de lire sterline) în numerar.

Smith, în prezent fără domiciliu stabil, a pledat vinovat după acuzațiile aduse la 4 noiembrie, dar inițial accesul la informațiile desre acest caz a fost restricționat.

Restricțiile au fost ridicate vineri, după ce procuratura a indicat că nu va solicita un proces pentru o a noua acuzație pe care acesta o negase.

Smith va fi condamnat la o dată ulterioară și riscă o pedeapsă maximă de 14 ani de închisoare.

Extrădat în Marea Britanie

În acuzațiile aduse lui Smith se afirmă că acesta a comunicat cu generalul-maior Serghei Chukhurov, atașatul militar rus de la Ambasada Rusiei la Berlin în 2020 – oferind informații despre adresele, numerele de telefon și activitățile mai multor funcționari publici britanici.

El a colectat informații despre funcționarea și amenajarea ambasadei, despre care s-a spus că ar fi fost utile „unui inamic, și anume statului rus”.

Unele dintre aceste materiale au fost clasificate ca fiind „secrete” și se refereau la activitățile guvernului britanic și ale ambasadei sale din Germania.

În calitate de agent de securitate, David Smith nu avea acces la materialele strict secrete din ambasadă.

Dar materialele pe care a recunoscut că le-a transmis sau colectat ar putea fi totuși foarte utile pentru ruși.

Acesta ar putea ajuta la identificarea ofițerilor britanici sub acoperire din cadrul ambasadei și, eventual, chiar a agenților cu care aceștia se întâlneau.

Lucruri precum detalii despre camerele de supraveghere ar fi putut, de asemenea, să ajute spionii ruși să afle cum să își desfășoare propriile operațiuni împotriva ambasadei și să colecteze secretele acesteia.

Se pare că avocații lui Smith contestă acuzațiile procurorului cu privire la motivația sa, dar angajații nemulțumiți au fost adesea, din punct de vedere istoric, cei mai eficienți recruți pentru serviciile de spionaj.

Cazul ar putea ridica, de asemenea, întrebări cu privire la verificările efectuate asupra personalului, precum Smith, care este recrutat la nivel local.

În ziua arestării sale, Smith plecase mai devreme de la serviciu plângându-se că se simte rău și a fost întâmpinat de poliția germană la domiciliul său.

În noiembrie 2021 a fost depusă o cerere de extrădare a sa în Marea Britanie, în urma unei anchete a poliției britanice de combatere a terorismului. Smith a ajuns înapoi în Marea Britanie în aprilie.

În urma examinării dispozitivelor sale electronice, au fost găsite înregistrări video de la ambasadă și un proiect de scrisoare către un atașat militar rus, datat 14 mai 2020.

În scrisoare, el a confirmat că lucra la ambasadă și a dorit să rămână anonim.

De asemenea, în ambasadă au fost găsite e-mailuri și documente clasificate „secrete”, fotografii cu permise de securitate ale personalului și informații personale.

Avocatul lui Smith a declarat în fața instanței că acuzatul a contestat modul în care acuzarea a prezentat motivația sa.

Matthew Ryder KC a declarat: „Nu am avut nici o problemă: „Este corect să spunem că există o diferență semnificativă în ceea ce privește baza pe care domnul Smith a pledat vinovat, inclusiv faptul că nu a avut o intenție negativă față de Regatul Unit, așa cum a susținut acuzarea împotriva sa.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...