G4Media.ro

Finanțare europeană de 3 milioane de euro pentru un proiect de cercetare…

pixabay.com

Finanțare europeană de 3 milioane de euro pentru un proiect de cercetare la care participă și un institut din Cluj

Un proiect de cercetare din care face parte și România, prin intermediul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare (INCDTIM), a câștigat joi o finanțare europeană de 3 milioane de euro.

E vorba de finanțare venită în ultima rundă de investiții din cadrul proiectului-pilot „Pathfinder Open” al Consiliului European pentru Inovare (CEI), finanțat prin programul UE pentru cercetare și inovare Orizont 2020, potrivit unui comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene.

În această rundă au fost selectate 58 de tehnologii noi de mare impact.

Proiectul din care face parte și România are numele ”eXtreme ultraviolet to soft-X-ray Photonic Integrated Circuits” și e realizat în cooperare de instituții universitare și de cercetare din Italia, Germania și România.

Țările din care provin cele mai multe proiecte selectate sunt Germania, Italia, Spania, Franța și Elveția, aproape 30 % dintre ele fiind conduse de cercetători femei; 26 % dintre proiecte au fost clasificate drept „tehnologii ecologice” menite să sprijine obiectivele pactului verde european.

Foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. nu mai stau acasa la mama.

  2. Mai intai sa stoarca ultimul banut dupa astea existente(litiu, silicon, rahat) si dupa o sa avem si noi ‘photonics’ in 2033, desi e posibil deja de-acum … 1us latency in ping … viata … Bate 5G-ul la curul gol …