G4Media.ro

Mihnea Costoiu: România, singura țară din UE în care universităţile nu pot…

Foto: Mihnea Costoiu/Facebook

Mihnea Costoiu: România, singura țară din UE în care universităţile nu pot acorda titlul de doctor şi continuă să se raporteze la un sistem sovietic

Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, a declarat joi că România este singura ţară din Uniunea Europeană în care universităţile nu pot acorda titlul de doctor şi „continuă să se raporteze la un sistem introdus în 1948 de comisarii sovietici”, relatează Agerpres.

„Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, universităţile au aderat la Spaţiul European al Învăţământului Superior racordându-se la reglementările aferente. Intrarea României în clubul ţărilor rezultat în urma semnării Declaraţiei de la Bologna, dublat de consolidarea mecanismului de asigurare a calităţii – reglementările privind calificarea, toate acestea împreună au condus la recunoaşterea internaţională automată a diplomelor şi calificărilor universitare din România. Universităţile noastre sunt acum recunoscute în spaţiul internaţional. Avem programe de diplome comune cu universităţi străine şi la licenţă şi la masterat şi foarte multe programe doctorale în cotutelă sau chiar comune. Diplomele noastre, studiile noastre sunt recunoscute automat în străinătate. Mai mult decât atât, universităţile s-au supus unui proces de evaluare externă a studiilor doctorale realizate de către experţi internaţionali pe baza unor standarde internaţionale. Cu toate acestea, România este singura ţară din Uniunea Europeană, singura, în care universităţile nu pot acorda titlul de doctor. (…) Noi ne raportăm la un sistem nu comunist, la un sistem sovietic. Continuăm să ne raportăm la un sistem sovietic introdus în 1948 de comisarii sovietici”, a declarat Costoiu, conform Agerpres.

În opinia sa, propunerea din proiectul de lege a învăţământului superior, pus în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei, potrivit căreia titlurile de doctor să fie acordate de către universităţi, este una ”corectă”.

„Propunerea este una corectă – şi anume să putem avea titlurile de doctor acordate de către universităţi aşa cum este normal, firesc să se întâmple. Au (n.r. – universităţile) deja foarte multe mecanisme de control. Nu discutăm despre apărarea plagiatelor. Cine a plagiat să plătească. Nu contează cine este, ce nume are, de unde vine. Cine a plagiat să plătească. Eu nu ştiu ca vreuna dintre universităţi să dorească să acopere vreun plagiator, din contră. Avem mecanisme de verificare. Avem softuri antiplagiat”, a precizat reprezentantul UPB.

El a spus că există o rezoluţie a Consiliului Naţional al Rectorilor, votată în unanimitate, care cere revenirea la „tradiţia” universităţilor româneşti, şi anume acordarea titlului de doctor de către acestea.

„Marile comunităţi academice de la Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara s-au exprimat de mai multe ori pe această temă, în acelaşi sens. Universităţile sunt cele care asigură admiterea, pregătirea şi îndrumarea studenţilor doctoranzi, inclusiv susţinerea publică a tezelor de doctorat. Aşadar, este firesc ca tot instituţiile de învăţământ superior să îşi asume responsabilitatea acordării titlului de doctor. Prin prevederile noii Legi a învăţământului superior, Comisia Naţională de Etică a Titlurilor Universitare va verifica existenţa plagiatului în lucrările de doctorat. Plagiatul se sancţionează cu retragerea titlului de doctor”, a arătat rectorul UPB.

Mihnea Costoiu a amintit că în anul 1932 s-au lăsat la latitudinea universităţilor atât durata, cât şi modul de organizare a doctoratului.

„În 1932, când Nicolae Iorga era prim-ministru şi ministrul Instrucţiunii Cultelor şi Artelor, s-a elaborat prima lege modernă a învăţământului superior. Atunci, în 1932, legea lui Iorga lăsa la latitudinea universităţilor, regulamentelor proprii nu doar modul de organizare, dar până şi durata doctoratului şi tot ce înseamnă aprobarea doctoratului. Trecuseră mulţi ani de când universităţile din România au început să acorde titlurile de doctor. Nicolae Iorga a simţit nevoia să lărgească autonomia universităţilor. În 1948, odată cu reforma învăţământului făcută de comunişti prin Decretul 175 din anul 1948, se introduce această reformă şi apar încă trei decrete – 13, 14, 15 din 1950, care stabilesc modalităţile de desfăşurare a studiilor doctorale. Prin aceste decrete se stabilesc printre altele faptul că admiterea la doctorat era condiţionată de o aspirantură şi o vârstă astfel încât candidatul să nu aibă mai mult de 40 de ani. Iar concursul de admitere consta în următoarele probe: Materialismul dialectic şi istoric, disciplina de specialitate, limba rusă şi o limbă străină – franceză, germană sau engleză”, a arătat Costoiu.

Potrivit acestuia, la acea vreme proba filosofiei politice marxiste devenea probă cu caracter „foarte important” şi trebuia să fie însuşită de către toţi candidaţii la doctorat.

„Şi de asemenea limba rusă care peste 20 de ani rămâne ca şi limba de promovare în învăţământul superior. Comisarii sovietici introduc aceste lucruri la admitere (n.r. – la doctorat), iar la finalizare doctoratul era oferit de către ministrul Învăţământului superior prin Comisia superioară de diplome. Este articolul 8 din Decretul 15 din 1950. Decizia de acordare a titlului de doctor este mutată de universităţi la ministrul Educaţiei, care are o comisie superioară politică, evident cu acordul partidului, care acceptă sau nu studiile doctorale. În 1950, universităţile pierd dreptul de a acorda titlul de doctor pe care îl aveau consfinţit deja de la bun început şi lărgit ca şi organizare în 1932 de Iorga. În 1967, pe vremea lui Ceauşescu apare Decretul 1.058 şi Hotărârea Consiliului de Miniştri 2.910 tot din acelaşi an care spune că titlul de doctor este acordat de Comisia doctorală. Până şi comuniştii în 1967 acceptă că nu mai dă ministrul ordin. Dă comisia doctorală, dar totuşi trebuie să fie confirmat de către Comisia superioară de diplome. Astăzi, când vorbim, titlul de doctor este acordat de către ministrul Educaţiei şi are şi el o comisie superioară de verificat. Practic ceea ce s-a întâmplat din 1967 încoace de la comunişti avem un sistem care poate fi controlat politic de către ministru, prin acordarea titlului de doctor. Aceasta este istoria, aşa suntem astăzi”, a conchis Mihnea Costoiu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Si pe tine cine te-a oprit de la studii doctorale???
    Esti SINGURUL rector din tara fara doctorat…
    O rusine pentru UPB, o rusine si mai mare pentru Senatul UPB.
    In anii 50 aveam comisarii sovietici, acum avem politrucul PSD-ist.

  2. Ce tupeu!!!!

    In încercarea de a justifica măgăria , practic ne spune ca Romania e comunista ca nu lasă plagiatorii sa fure in liniște.

    Face comparație cu universităților vestice, dar uita sa spună de alte unicității ale Ro:
    1. Practic 0 responsabilitate pentru orice universitate de stat sau privată
    2. Amânări in justiție de peste 10 ani
    3. Justiția da numai cu “suspendare” – fără consecințe juridice
    4. Recuperarea prejudiciilor e spre 0. Și prejudiciile din plagiate sunt semnificative. Ro e poate singura țara cu “spor de doctorat” plătit de la buget sau “fără concurs dacă ai doctorat”.
    5. PM ul e plagiator și-și da in judecată guvernul (min Educației) ca sa oprească verificarea – caz unic in galaxie.
    6. Nu exista demisii/demiteri când se constata plagiatul – aici ar trebui discutat despre “cazul unic” al României.

    Cu toate cele de mai sus, dorința autorului este sa se relaxeze și mai mult condițiile, și verificările sa fie trimise undeva într-un birou neprecizat, sub controlul nimănui.

    • Nu va este clar ca marele USL functioneaz perfect: Ciuma Rosie (Costoiu) da o mana de ajutor Ciumei Galbene (Ciuca) sa scapa dintr-o situatie de demascare a unei furaciuni. Public demascarea e facuta, toata lumea stie ca Ciuca este un pungas academic. Dar Ciuma Rosie incearca sa-l scape pe reprezentantul Ciumei Galbene de consecintele legale ale furaciunii.

  3. Romania este singura tara din UE care a promovat cel putin doi premieri plagiatori, Ponta si Ciuca.

  4. Romania e prima tara din UE cu plagiatori pe toate palierele de conducere, de la cel mai inalt pana la cel mai mic. Nu mai zicem ca sunt si corupti …

    • Cum spunea unul din frații Negoiță, citez aproximativ: am vrut titlul de doctor că așa era la modă.

    • Și restul românilor cum sunt? Nu sunt la fel de corupți? Nu vorbesc de cei 15% care gândesc. ei sunt în drum spre alte țări.

  5. „Închiriez spațiu comercial în fostele cantine studențești R2/R3. Sunt dispus să ofer „atenție” direct la buzunar direcțiunii complexului spre a fi împărțită cu capo di tutti capi, așa cum spun italienii, adică cu doamna K și cu succesorul dânsei…”

  6. Nea Costoiu cat ma costa un doctorat. Ca am butic cu gratar de mici si face la onor clientela sa fie servita de un doctor in ceva. Sef nu asa doctir sef. Dau o masa cu mici la urma. Ma ajuti?

  7. De exemplu, politrucul acel amuzant a postat o mema cu Aeroportul Tandarei. Pacat ca nu l-am pus sa se ocupe si de reforma doctoratelor., ca doar are si el unul „la facultatea de Sociologie” conform saitului presedintiei.

  8. MU13P3N3L3P5D

  9. Statul trebuie eliminat din procedura de recunoaștere a capacității și abilităților academice! Cum să ateste cunoasterea știintifică un funcționărel cu patru clase care transpiră când se iscălește….?

  10. Nu, domnule Costoiu, it is not okay at all! Toate universitatile din Romania colcaie acum de indrumatori de doctorat care, la randul lor, sunt plagiatori invesunati. Fenomenul este de foarte multa vreme dar s-a acutizat groaznic in ultimii 20 de ani. Si pe mana voastra, a profesorilor universitari delarori vrei sa fie lasata acordarea doctoratelor? Dacs si generalul Izmana e indrumator de doctorat…
    Sa ma ierte cele foarte putine exceptii!

  11. Asa Mihnea, dai si dai si combate! Poate asa iti iei si tu doctoratul!

  12. „””Au (n.r. – universităţile) deja foarte multe mecanisme de control. …. Avem mecanisme de verificare. Avem softuri antiplagiat”””
    Și de ce nu își fac treaba, băi piulă?
    „””Nu discutăm despre apărarea plagiatelor. Cine a plagiat să plătească. Nu contează cine este, ce nume are, de unde vine. Cine a plagiat să plătească. Eu nu ştiu ca vreuna dintre universităţi să dorească să acopere vreun plagiator, din contră”””.
    Păi tocmai asta faceți, băi piulă, că dacă ați verifica pe bune nu ar fi hemoragie de doctori și dacă s-ar dovedi că sunteți în cârdășie cu plagiatorii ar tb să fiți sancționați și facultățile desființate!!!!!
    Ce-a ajuns țara asta!!!! Hoții sa ceară să li se facă dreptate și să fie iertați că au furat!!!!!
    Ce-au făcut ? Nimic. Au furat și ei. Doar fură toți, in opinia lor.

  13. Astia vor sa se nasca doctoranti de la cresa.

  14. Rectorul Costoiu, pupilul Androneascai-demolatoarea învățământului românesc, rector fără doctorat, tocmai ce-a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru coruptie in Dosarul Bazei ‘Cutezatorii” si la plata a 250 000 euroi daune. Ce-i drept, decizia nu e definitivă, dar Politehnica din București are onoarea imensă de a avea in frunte un condamnat penal în prima instanță, fără doctorat, dar foarte agitat pe tema doctoratelor.
    Să lași in Romanika lui Danciuca doctoratele la dispoziția universităților, wow, ce decizie înțeleaptă. :)))))