G4Media.ro

Prima acțiune colectivă a angajaților Papei: „Tratate ca o marfă, muzeele Vaticanului…

sursa foto: Pexels

Prima acțiune colectivă a angajaților Papei: „Tratate ca o marfă, muzeele Vaticanului nu sunt în siguranță” / 49 de angajați semnează o petiție colectivă împotriva conducerii, o premieră în Vatican

49 de angajați semnează o petiție colectivă împotriva conducerii. Acest lucru nu se mai întâmplase niciodată în Vatican, anunță Corriere della Sera.

Sunt forumalte acuzații grele în ceea ce privește drepturile: „Sechestrați în caz de boală și obligați să întoarcă orele neplătite pentru Covid. În Sfântul Scaun lucrători fără protecție și demnitate”, se precizează în document.

„Preasfinția Sa, condițiile de muncă aduc atingere demnității și sănătății fiecărui muncitor”, susțin 49 de angajați ai Muzeelor Vaticanului – 47 de custozi, un restaurator și un librar (dintr-un total de 700) – care amenință astăzi cu un pas fără precedent: acționarea Vaticanului în instanță dacă nu se schimbă anumite reguli fundamentale care reglementează munca în cadrul Sfântului Scaun. Este prima „acțiune colectivă” cunoscută între zidurile Sfântului Petru.

Potrivit Corriere, actul a fost notificat zilele trecute cardinalului Fernando Vèrgez Alzaga, președintele Guvernatoratului, organismul care exercită puterea executivă în orașul-stat și de care depind și lucrătorii muzeelor.

Din punct de vedere tehnic, este primul pas înainte de încercarea obligatorie de conciliere, pentru care omologul are la dispoziție 30 de zile, sub sancțiunea deschiderii unei proceduri judiciare propriu-zise.

Cei 49 de angajați semnalează absența unor reguli de bază care guvernează de obicei dreptul muncii. Aceștia reclamă faptul că munca suplimentară este „plătită mai puțin decât orele suplimentare obișnuite”. „După șase ore petrecute în picioare, trebuie să vă continuați munca pentru un salariu mai mic”, se spune în petiție, „iar angajatorul abuzează de acest instrument.

De asemenea, nu ar exista niciun criteriu de alocare a nivelurilor și claselor de merit legat de vechimea în muncă. „Acestea sunt patrimoniul absolut al managerului șef care le folosește după bunul plac. Domnește o discriminare absolută, o stare de haos perpetuu”. Se avansează totuși suspiciunea că în evaluarea angajaților „faptul că lucrătorul asistă un membru al familiei care suferă de o boală gravă și dovedită are o influență negativă”. Se acuză:”Cei care se ocupă de membrii bolnavi ai familiei lor sunt penalizați”.

Pe lângă cele strict legate de relația de muncă, petiția ridică, de asemenea, întrebări relevante cu privire la siguranța mediului de lucru al celor 49 de angajați gata să dea în judecată: Muzeele Vaticanului.

Între timp, „reclamanții” susțin că nu li se plătește „indemnizația de risc sanitar, biologic și fizic”, în ciuda „contactului direct cu mii de persoane pe zi”. Dar nu numai atât, actul susține că „între 25.000 și 30.000 de persoane trec zilnic prin Muzeele Vaticanului, în ciuda faptului că numărul maxim de intrări este indicat ca fiind de 24.000 pe zi.

”Papa vorbește de drepturi, dar noi, aici, suntem considerați o simplă marfă”, acuză semnatarii petiției.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...