G4Media.ro

Inițiativele europene „eArchiving” și „Laptopuri pentru Ucraina” sprijină țara pentru a-și păstra…

Sursa foto: Pexels / LukasJohnns

Inițiativele europene „eArchiving” și „Laptopuri pentru Ucraina” sprijină țara pentru a-și păstra moștenirea culturală și pentru a înregistra crimele de război

Inițiativa eArchiving oferă Ucrainei sprijin digital pentru a-și proteja și păstra moștenirea culturală și pentru a înregistra crimele de război pe fondul conflictului în curs iar aceasta se alătură inițiativei Comisie Europene numită „Laptopuri pentru Ucraina”, ambele având ca scop construirea și păstrarea arhivelor digitale ale țării afectate de război, potrivit informațiilor dintr-un comunicat al Direcției Generală pentru Rețele de Comunicații, Conținut și Tehnologie a Comisiei Europene (DG CNECT).

„La peste doi ani după ce Rusia și-a început invazia pe scară largă a Ucrainei, nevoia de eArchiving și alt suport digital este mai mare ca niciodată. Ucrainenii au nevoie de arhive digitale funcționale, nu doar pentru a-și proteja moștenirea culturală, ci și pentru a înregistra crimele de război.

Inițiativa eArchiving și membrii săi oferă asistență în diverse moduri din 2022. Membrul consorțiului E-ARK, Andreas Segerberg, a făcut parte dintr-un grup operativ format din arhiviști și profesioniști înrudiți, care s-au reunit pentru a salva materialul patrimoniului cultural digital ucrainean, ca biblioteci, arhivele și muzeele erau distruse în război. Această muncă vitală continuă.

Profesorul Franco Niccolucci, membru al Inițiativei eArchiving, directorul VAST-LAB, a condus inițiativa Salvați monumentele ucrainene prin Centrul European de Competență pentru Patrimoniul Cultural (4CH). Această inițiativă ajută la digitalizarea și conservarea moștenirii culturale ucrainene pentru generațiile viitoare.

Direcția Generală pentru Rețele de Comunicații, Conținut și Tehnologie a Comisiei Europene (DG CNECT) sprijină Ucraina și ucrainenii prin diverse acțiuni, inclusiv colaborarea cu sectoarele digital și cultural din Ucraina, ajutându-i pe ucraineni să rămână conectați și abordând dezinformarea. Una dintre acestea este inițiativa „Laptop-uri pentru Ucraina”, a cărei inițiativă eArchiving este un susținător pe termen lung. Laptopurile pentru Ucraina ajută la furnizarea echipamentului informatic necesar pentru arhivarea materialelor, iar eArchiving este aici pentru a ajuta la reconstruirea arhivelor digitale. Pentru a facilita acest lucru, toate seminariile web de formare eArchiving au acum subtitrări în ucraineană, precum și alte câteva limbi.”

Sursa: Comunicat DG CNECT

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează