G4Media.ro

Probleme pentru companiile din Europa de Est: Scăderea dobânzilor întârzie pentru că…

Sursa foto: Pixabay

Probleme pentru companiile din Europa de Est: Scăderea dobânzilor întârzie pentru că inflația scade într-un ritm mult mai lent decât în țările dezvoltate

Inflația în țările Europei Centrale și de Est este mai puternică decât în economiile avansate, ceea ce impune multor bănci centrale din această regiune să aplice o politică monetară mai strictă și să mențină ratele dobânzilor ridicate pentru mai mult timp decât BCE, arată Kathimerini, citată de Rador. Cele mai afectate de situație sunt companiile din regiune, care continuă se se împrumute la dobânzi mai mari.

Odată cu încetinirea creșterii prețurilor, băncile centrale din Ungaria, Polonia și Cehia au început să reducă ratele dobânzilor. Banca Națională a României dă semne că vrea să amâne relaxarea monetară deocamdată.

„Slăbirea inflației progresează mai lent în România, Moldova, Muntenegru, Ungaria și Serbia decât în alte părți din Europa Centrală și de Est”, a subliniat Alfred Kammer, directorul Departamentului European al FMI. „În general, presiunile inflaționiste subiacente din regiune rămân mai puternice decât în economiile avansate”, a spus el. Din această perspectivă „multe bănci centrale vor trebui să urmeze o politică de înăsprire o perioadă mai mare decât BCE, de exemplu”.

O eventuală reducere a ratei dobânzii de către BCE în luna iunie este deja anticipată și luată în considerare de investitori, în timp ce majoritatea directorilor BCE și-au exprimat acordul față de o astfel de mișcare. Vorbind pe marginea unui forum economic de la Split, Croația, Kammer a spus că guvernul intenționează să retragă măsurile de sprijin de urgență pentru gospodării și companii în acest an și în următorul an, pentru a ajuta la combaterea inflației prin reducerea cererii.

În plus, el a subliniat că în perioada 2021-2023 a avut loc o zdruncinare a încrederii în instituțiile financiare din Europa emergentă, iar mai multe bănci centrale s-au confruntat cu intervenții politice. „Permiteți-mi să fiu clar și să vă subliniez că băncile centrale trebuie să fie capabile să își îndeplinească mandatele cu privire la inflație. Acesta este motivul pentru care independența este esențială. Interferențele erodează încrederea și face elaborarea politicilor mai costisitoare”, a observat el.

Vorbind despre reușita unei aterizări soft în regiune, el a susținut că nu pare un lucru ușor, dar are importanța ei, în condițiile în care stimularea pe termen lung a perspectivelor de dezvoltare în Europa emergentă este o sarcină și mai descurajantă.

Încă dinainte de pandemie, viteza de convergență încetinise, a conchis directorul diviziei europene a FMI. „Prin urmare, înseamnă că țările din Europa emergentă vor converge către nivelul mediu de trai din UE în 2100, cu cincizeci de ani mai târziu decât se prevedea”. (Traducerea: Carolina Ciulu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. La noi nu exista nici un interes ca inflatia sa scadea. Dimpotriva, ea trebuie sa fie ridicata ca si taxele si impozitele sa fie si ele ridicate.

    • Inflatia este deja o taxa pentru care nimeni nu voteaza. Este cea mai usoara taxa pe care politicienii o pot mari pentru ca nu necesita sa fie votata direct in parlament, trebuie doar sa maresti cheltuielile statului si hocus-pocus inflatia creste.

  2. O data cu inflatia pragurile ii vor ajunge din urma si pe cei cu salarii mai mici.
    Una din cele mai bune solutie pentru a va proteja de inflatie este sa cumparati aur si argint la un pret cat mai mic pe gram. Toata lumea poate sa cumpere aur literalmente ca de pe eMag de la aurom metal investment (vanzator din Bucuresti ). Se pot cumpara mini lingouri chiar si de 1 gram, costa cam 330-350 de lei (desi nu le recomand pt ca pretul pe gram este mai mare decat cele de la 5 grame in sus).

  3. revin cu o corectie, aurul s-a scumpit in ultima perioada, iar tablita de 1 gram este peste 400 de lei, deci clar nu o recomand, luati de la 5 grame in sus.