G4Media.ro

Poziția SUA în Polonia și în România trebuie întărită – studiu al…

Foto: MAPN/ Facebook

Poziția SUA în Polonia și în România trebuie întărită – studiu al unui think tank american

Analiză STARS AND STRIPES, preluată de Rador:

Armata Statelor Unite trebuie să mobilizeze permanent o brigadă în Polonia și să mențină prin rotație o forță similară în România, potrivit unui nou studiu, care mai subliniază că aceste măsuri ar putea veni în ajutorul familiilor de militari afectate de ani întregi de îndelungate mobilizări în străinătate.

Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) afirmă că pericolul reprezentat de Rusia necesită un angajament mai puternic în Polonia, unde niște forțe permanente mai numeroase ar întări capacitatea de ripostă pe flancul estic al NATO.

„Dintr-o perspectivă de ordin operațional și politic, Polonia ar putea oferi cea mai practică și mai benefică locație în vederea înființării unei noi baze militare (o brigadă de blindate gata să intervină)”, arată studiul publicat în această săptămână.

Documentul mai recomandă totodată ca Statele Unite să mai mobilizeze în Polonia și două unități de aviație de intervenție. Mai exact, asemenea decizie ar putea transforma forțele armate rotative din Polonia într-o forță unică permanentă.

Aceste schimbări ar economisi bani pentru o lungă perioadă de timp, având în vedere că este mai ieftin să asiguri o bază de trupe decât să asiguri, la fiecare nouă luni, transportul unor unități mari și naveta acestora înainte și înapoi prin Oceanul Atlantic.

Discuțiile cu privire la modul cel mai eficient de gestionare a misiunii militare din Europa cântăreau două posibilități: trimiterea unor trupe în misiuni scurte pe continent sau asigurarea unor deplasări împreună cu familiile.

Potrivit raportului, există probe care ar dovedi că deplasarea împreună cu familiile ar mai ridica moralul soldaților prin comparație cu despărțirea de familie prin lungi misiuni departe de casă.

„Totodată, mobilizările prin rotație creează probleme disciplinare și sporesc numărul divorțurilor”, după cum afirmă autorii studiului, ei invocând totodată și o scădere a numărului de remobilizări pentru unitățile implicate în misiuni rotative.

Înființarea unei noi baze americane în Polonia ar implica la început costuri mari și ar lua cel puțin șapte ani, dar „dificultățile financiare datorate mobilizării unor forțe permanente ar scădea odată cu trecerea timpului”, estimează documentul.

Totuși, studiul nu susține excluderea totală a modelului rotativ. De exemplu, rotația unei brigăzi de infanterie în România ar menține flexibilitatea și ar ilustra caracteristica permanentă a armatei, adaugă studiul.

După invazia totală a Rusiei în Ucraina din 2022, Armata SUA a început să trimită brigăzi de infanterie în România.

Analiza se bazează și pe alte studii din ultimii ani, inclusiv pe unul elaborat de Colegiul de Război al Armatei SUA în 2017, studiu care constata că o rotație brigăzilor de blindate în Europa este mai costisitoare decât stabilirea unei baze.

Potrivit altor date, este posibil ca modelul prin rotație pe care armata s-a bazat în Europa să aibă un impact asupra sănătății soldaților.

Luni, publicația Army Times relata că, între anii 2019 – 2021, unitățile de blindate, care sunt deseori implicate în frecvente rotații din străinătate, au înregistrat o rată de sinucideri de două ori mai mare decât în restul armatei.

După invazia Rusiei în Ucraina din 2014, numeroși experți în securitate s-au pronunțat în favoarea unei mobilizări mai numeroase în Europa, de felul brigăzii de blindate din Polonia.

Totuși, public cel puțin, mai marii armatei nu au manifestat prea mult interes în această direcție.

Dat fiind pericolul reprezentat de China în Pacific, asupra armatei și asupra altor departamente s-ar putea exercita presiuni pentru a le convinge să rămână flexibile și să nu se angajeze exagerat de mult în Europa.

Adversarii chinezi au susținut că Europa, dată fiind prosperitatea sa dependentă în parte de Rusia, ar trebui să facă investițiile necesare ca să-și asume mai mult din greutățile securității convenționale de pe continent, mai ales datorită necesității prezenței militare a SUA la nivel mondial.

Alte dificultăți de ordin intern, care, pe viitor, ar putea afecta prezența forțelor SUA în Europa, ar viza mărimea viitoarelor bugete din sectorul apărării sau o “turnură izolaționistă a politicii SUA”, subliniază studiul CSIS. (Traducerea: Alexandru Danga)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează