G4Media.ro

Ce este „orezul de vită”, o nouă sursă de proteine inventată de…

sursa foto: Pexels

Ce este „orezul de vită”, o nouă sursă de proteine inventată de cercetătorii sud-coreeni

Cercetătorii sud-coreeni au cultivat celule de carne de vită în boabe de orez, în ceea ce ei spun că este un pas important spre obținerea unei surse de proteine durabile, accesibile și ecologice, care ar putea înlocui bovinele de fermă pentru carne, scrie Reuters.

Profesorul Jinkee Hong de la Universitatea Yonsei din Seul, care a condus cercetarea publicată în revista Matter în această lună, a declarat că „orezul de vită” este primul produs de acest tip. Acesta utilizează particule de cereale ca bază pentru cultivarea mușchilor și a celulelor adipoase animale.

În cadrul cercetării, boabele de orez au fost tratate cu enzime pentru a crea un mediu optim pentru creșterea celulelor, apoi au fost infuzate cu celule bovine care sunt cultivate pentru a obține produsul hibrid final, care seamănă cu un bob de orez roz.

Echipa de la Yonsei nu este prima care lucrează la produse din carne cultivate în laborator. Companii din întreaga lume au lansat carne cultivată; una dintre cele mai recente implică pui și anghilă pe bază de plante cultivate pe bază de soia, comercializată în Singapore.

Echipa lui Hong a declarat că orezul are un avantaj în ceea ce privește siguranța în raport cu soia sau nucile, deoarece mai puține persoane sunt alergice la acesta.

„Dacă va fi dezvoltat cu succes în produse alimentare, orezul cultivat din carne de vită ar putea servi ca sursă sustenabilă de proteine, în special în mediile în care creșterea tradițională a animalelor este impracticabilă”, a spus el.

Orezul din carne de vită conține cu aproximativ 8% mai multe proteine și cu 7% mai multe grăsimi decât orezul convențional. Hong a remarcat că proteinele sunt în proporție de 18% de origine animală, ceea ce le face o sursă bogată de aminoacizi esențiali.

La un preț de aproximativ 2 dolari pe kilogram și cu o amprentă de carbon mult mai mică decât cea a produselor tradiționale din carne de vită, orezul din carne de vită cultivată ar putea concura pe rafturile magazinelor alimentare, a declarat Hong.

Hong a spus că rămân provocări din punct de vedere tehnic și în ceea ce privește câștigarea clienților prin aromă și textură.

Keum Dong-kyu, care a gustat recent orezul de vită la un restaurant coreean de grătar din Seul, a declarat că ideea este inovatoare.

„Dar, sincer, nu cred că poate reproduce suculența sau textura cărnii de vită reale”, a spus Keum.

Christian Krammel, care se află în vizită din Germania, a fost mai optimist.

„Acum, nu se compară încă cu carnea de vită, dar, după cum văd că cercetarea este în stadii incipiente, aș spune că este o cale excelentă de a avansa”, a spus Krammel.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează