G4Media.ro

China dă vina pe Statele Unite pentru invazia Rusiei asupra Ucrainei

Sursa foto: Fred DUFOUR / AFP

China dă vina pe Statele Unite pentru invazia Rusiei asupra Ucrainei

Ministerul de Externe chinez a încercat să dea vina pe Statele Unite pentru invazia Rusiei asupra Ucrainei, afirmând că Washingtonul a creat condiţiile care au condus la război, şi a condamnat livrările de arme pentru inflamarea conflictului care se apropie de împlinirea unui an, relatează DPA, citată de Agerpres.

„SUA sunt cele care au declanşat criza din Ucraina şi sunt cel mai mare factor care o alimentează şi au continuat să vândă arme grele şi de asalt Ucrainei, ceea ce nu a făcut decât să prelungească şi să intensifice conflictul”, a declarat luni presei Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez.

Comentariile ei au venit drept răspuns la o întrebare privind acuzaţiile din SUA că unele companii chineze au oferit sprijin părţii ruse. Ea a denunţat aceste afirmaţii drept „suspiciuni nejustificate” şi „şantaj lipsit de temei”.

Mao Ning a adăugat că China „nu va asista pasivă la modul în care SUA fac rău drepturilor legitime şi intereselor companiilor chineze”.

Rusia a declanşat în februarie 2022 o invazie militară la scară largă în Ucraina. Republica Populară Chineză, un aliat al Moscovei, nu a condamnat acţiunile Rusiei.

Această amplificare a tensiunilor diplomatice între China şi SUA intervine cu doar câteva zile înainte de vizita secretarului de stat Antony Blinken, care este aşteptat la Beijing duminică. Vizita lui Blinken este prima în China a unui secretar de stat american din 2018.

Purtătoarea de cuvânt a MAE chinez a emis un avertisment pentru SUA din cauza sprijinul său pentru Taiwan, pe care China îl percepe ca pe una dintre provinciile sale. SUA au furnizat multă vreme arme Taiwanului şi îi oferă insulei care se autoguvernează sprijin militar extins.

Mao Ning a spus că SUA nu ar trebui să depăşească „nicio linie roşie” în ceea ce priveşte sprijinul lor pentru Taiwan.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. doar a incercat .evident nu a reusit .

  2. Conditia fiind ca stilul de viata a rusilor nu mai e pe placul a ucrainienilor care sunt mult mai europeni decat moscovitii

    • Pentru asta ahotarat Putin ca Ucraina trebuie sa dispara. n-ar fi durat mult pana cand si rusii s-ar fi gandit ca e mai bine fara „tatuc”

  3. Chinezoii dau vina pe Ameticani ca Rusia a atacat Ukraina…🤪🤪🤪🤪🤪
    Americanii tot ii gadila pe Chinezoi ca doar, doar…. parca le-a luat Dumnezeu mintile!
    Chinezoii talharesc planeta si stelele politici occidentale se roaga de ei… suntem penibili…

    • Florinus starpeli ai tu in vidul din sfecla, mergi la mall si cheltuieste yuanul castigat pe o chinezatie…

  4. Chinezoilor le arde de un embargou pt exporturi ? Poate vor sa crape de fomica.

  5. Cu alte cuvinte: daca americanii ii lasau pe rusi sa-i casapeasca pe ucrainieni fara ca acestia sa se poata apara era pace pe pamant.🤣🤣🤣 Intelepciune comunista.
    Americanii inseamna ca au fost de vina si pentru invazia lui Hitler,ca doar le-au dat bani si arme grele sovieticilor sa se poata apara.
    Problema chinezilor nu e cu razboiul,le place si lor ca iau gaze pe gratis de la mujici. Problema lor e ca firmele americane isi muta productia din China,americanii au scazut drastic importurile din China,si cand o da foamea in aia 1.7 miliarde de chinezi poate o pun de o revolutie.

    • bre, ia uita te pe harta lumii pe unde au trecut amerlocii, si vezi ce o ramas! asa ca nu s mai breji ca altzii.

  6. Pe acelasi principiu se victimizeaza hotii. Ei sparg case fiindca oamenii au lucruri frumoase in case ….

  7. Un diplomat englez pe la 1776:
    „Franta este cea care a declanşat criza din coloniile americane şi sunt cel mai mare factor care o alimentează şi au continuat să vândă arme grele şi de asalt americanilor, ceea ce nu a făcut decât să prelungească şi să intensifice conflictul”

  8. I trenul si du-te in china , acolo te asteapta adevarul

  9. Aia e ca, in loc sa-si bage coada, americanii trebuiau sa-si bage lula si sa ne lase sa ne descurcam cu rusii pe cap pana la viena, inca vreo osuta de ani.
    Eventual unii dintre „noi”, (noi, adica cei ce se simt bine sub protectia maicii rusia) mai primeau ceva titluri imperiale, cum ar fi sub-imperiul austriac cu capitala la viena, sub-regatul milenar cu capitala la buda (sau in buda), ca sa satisfaca fudulia goala a unora, care n-au iesit inca din secolul XVII dar s-ar simti bine sa pupe opinca lui ivan cel groaznic, daca-i lasa si pe ei sa dea cu biciul in altii mai mici!

  10. Fără un acord de susținere între china și rusia, ucraina nu era invadată. China e participantă la război.

    • Romanul ca de obicei ,este tare cu alții în spate.Iar vom rămâne singuri la mâna câștigătorilor

  11. toti politicienii sunt vinovatzi, ue, amerloci,rusi, ucrainieni, extraterestrii etc. Dar nu i asa , razboiul e un dezastru doar pt oamenii de rând, lichelele se imbogāțesc?

  12. Mai mult ca sigur – Vor da vina tot pe USA cand vor invada Taiwanul ! Comunistii TOT PORCI ! In ori ce situatie !

  13. China are curaj sa spuna ce gandeste trei sferturi din po.pu.latia globului, propaganda vestica „nu bate” decat in Europa si America de Nord….

    • Parera mea este ca suntem in Europa , democratie , libertate , de toate ! Curajosii sa emigreze in CN sa gandeasca la fel ca trei sferturi din po.pu.latia globului ? Nu le place orezul ? Ai dreptate , constipa !

  14. Taiwanul e la 100 km de China. Cum il aperi tipule? Cat te costa? Si de ce l ai apara? Nu e mai ieftin sa ti faci chipurile alea in alta tzara? De ce va pasa ca e dictatura in Iran, Iraq, Corea de Nord, Libia, Siria etc? Cui i a pasat ca o fo dictatura in Ro, Hu, Bg, PL etc?

  15. Românul tot prost și încrezut a fost tot timpul.In ce vă bazați românilor???În iluzii ca de obicei??

  16. Citești cu răbdare tot și constați că or fi ei mulți, dar sunt proști.

  17. Vrei tu sa zici ceva dar nu poți sa te exprimi corect. Ai dreptate în principiu, americanii sunt de vina ca rusii nu mai sunt în toată Europa de Est pana la Berlin. Ca dacă nu erau americanii , ajungeau maimuțele pana la Atlantic. Deci naivii de romani d-aia o duc de 20 de ori mai bine sub dominația americana decât sub cea a maimuțelor de la est. Și nu se poate asta și cu ucrainienii

  18. Parera mea este ca suntem in Europa , democratie , libertate , de toate ! Curajosii sa emigreze in CN sa gandeasca la fel ca trei sferturi din po.pu.latia globului ? Nu le place orezul ? Ai dreptate , constipa !

  19. Ne ajută oare să avem păreri? Chiar contăm pentru cineva? Statistica ne învață de ani buni că suntem o cifră după virgulă. Problema e ca sunt prea mulți de zero in fața cifrei. Era vorba să dezvoltăm tehnologii pentru ca omenirea să evolueze … le-am dezvoltat….. și ?…. La ce au ajutat sau pe cine? Până una alta vă doresc independență energetică.