G4Media.ro

O companie americană va livra vehicule blindate ușoare de patrulare JLTV în…

Sursa: oshkoshdefense.com

O companie americană va livra vehicule blindate ușoare de patrulare JLTV în valaore de peste 100 de milioane de dolari în cadrul unei comenzi pentru România, Lituania, Macedonia de Nord, Brazilia și Muntenegru

Compania Oshkosh Defense din statul american Wisconsin a anunțat recent că Comandamentul pentru Comandă și Contractare de Echipamente al Armatei SUA – Arsenal din Detroit a depus o comandă în valoare de 102 milioane de dolari pentru livrarea de noi vehicule blindate ușoare de patrulare JLTV (Joint Light Tactical Vehicle), relatează publicația muntenegreană Vijesti, citată de Rador.

Producătorul american nu a precizat numărul de vehicule la care se referă această comandă, dar a precizat că sunt vehicule JLTV pe care armata SUA le-a comandat nu pentru ea însăși, ci pentru clienți străini: România, Lituania, Macedonia de Nord, Brazilia și Muntenegru.

În timpul mandatului fostului ministru Predrag Bošković (DPS), în 2019, Ministerul Apărării din Muntenegru, într-o procedură complet netransparentă, a decis să echipeze două companii de infanterie cu vehicule JLTV de fabricație americană în locul unuia dintre cele trei tipuri de vehicule de teren de patrulă blindate ale producătorilor europeni care fuseseră selectate. În cadrul contractului care, după cum a anunțat oficial Ministerul Apărării, valorează 36,17 milioane de dolari, au fost comandate în total 67 de JLTV-uri, dintre care 32 au fost livrate deja din SUA.

Întregul aranjament a fost declarat confidențial, iar Ministerul a refuzat să informeze publicul în legătură cu detaliile sale, inclusiv prețul individual al vehiculelor plătit de contribuabili.
Totuși, publicația noastră a obținut în această vară facturile originale, din care se vede că prețul mediu al unui JLTV muntenegrean a fost de până la 412.746,48 de dolari – mult mai mult decât au plătit pentru aceleași vehicule americanii și alte națiuni care le-au cumpărat, dar totuși, cu aproximativ 1,8 milioane de euro mai puțin decât ceea ce Bošković a anunțat anterior că va costa tot acest aranjament.

Primele vehicule comandate au fost livrate în Muntenegru în toamna anului 2020, în timp ce ultima livrare de zece vehicule, după o lungă pauză, a sosit înaintea sărbătorilor de Anul Nou.
Până la sfârșitul acestui an ar urma să fie livrate și restul de 35 de vehicule.

Anterior, Ministerul Apărării din Muntenegru a anunțat că patru vehicule sunt livrate în varianta pentru evacuare medicală, opt unități vor fi în varianta antitanc, fiind echipate cu rachete antitanc ghidate, iar 55 de unități vor fi modernizate cu așa-zisele stații de luptă controlate de la distanță, echipate cu mitraliere de 12,7 mm.

Între timp, s-a anunțat că armata Muntenegrului va fi echipată cu mortiere autopropulsate de calibru 120 mm, cel mai probabil arme israeliene de tip Elbit Soltam Spear Mk2, deoarece acestea sunt compatibile cu vehiculele „Oshkosh JLTV”.

De la Elbit, Ministerul Apărării din Muntenegru a cumpărat deja sisteme de luptă telecomandate pentru JLTV-uri, înarmate cu mitraliere de 12,7 mm, și este de așteptat să cumpere și rachete antitanc ghidate produse de compania israeliană „Rafael Advanced Systems”, care și ele pot fi ușor integrate pe aceste vehicule.

„NATO, aliații și națiunile partenere continuă să se bazeze pe mobilitatea și manevrabilitatea superioară, pe protecția dovedită și pe fiabilitatea și interoperabilitatea pe care le oferă JLTV ca răspuns la nevoile lor de vehicule militare tactice ușoare pentru toate terenurile. Până în prezent, șapte parteneri străini „au comandat sau și-au exprimat intenția de a achiziționa aceste vehicule cu caracteristici deosebite”, a declarat compania „Oshkosh Defense” cu referire la ultima comandă a unui contingent de vehicule în valoare de 102 milioane de dolari pentru România, Lituania, Macedonia de Nord, Brazilia și Muntenegru.

John Lazar, vicepreședintele companiei, a subliniat că „Oshkosh Defence” este dedicată sprijinirii aliaților în protejarea soldaților și întărirea capacităților lor de luptă, îmbunătățind în același timp interoperabilitatea acestor armate cu forțele armate americane.

Au fost lansate comenzi de patru ori până acum: în decembrie 2019, au fost comandate 30 de vehicule pentru armata muntenegreană dintr-un contingent de 2.721 de vehicule, în cadrul unui contract în valoare de 803,9 milioane de dolari. Cu excepția a 30 de vehicule „muntenegrene”, toate celelalte vehicule din acest contract au fost destinate Armatei, Marinei, Forțelor Aeriene și Marinelor din forțele armate ale SUA.

A doua comandă, în valoare totală de 591,6 milioane de dolari, care include și vehicule JLTV pentru armata Muntenegrului, a fost trimisă companiei „Oshkosh Defence” în noiembrie 2021. Au fost comandate un total de 1.669 vehicule și 868 remorci rutiere pentru acestea, din care un total de 125 de vehicule au fost destinate Braziliei, Lituaniei, Sloveniei și Muntenegrului, iar restul forțelor armate americane.

A treia comandă din iulie 2022 a constat în 513 vehicule de teren și 1.152 de remorci pentru acestea, având ca beneficiari, pe lângă Muntenegru și armata SUA, Brazilia și Lituania.
Ultima comandă la „Oshkosh Defence” a fost plasată în urmă cu trei zile.

Sursa: Vijesti / Rador / Traducerea: Ruxandra Lambru

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...