G4Media.ro

STUDIU: Când, cum și de ce mint copiii / Deși a minți…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

STUDIU: Când, cum și de ce mint copiii / Deși a minți poate fi considerat un comportament problematic, acest lucru indică și dezvoltarea sănătoasă a creierului la copii

Întrebați dacă s-au uitat la o jucărie, 40% dintre copii au mărturisit în mod fals că au aruncat o privire, chiar dacă nu au făcut-o, potrivit unui studiu recent despre minciuna la copiii mici, prezentat în publicația online de popularizare a științei The Conversation. De la o vârstă fragedă, copiii sunt învățați că minciuna este un eșec moral. Cu toate acestea, în unele contexte sociale, copiii ar putea fi încurajați să mintă, scrie Edupedu.ro.

Cercetătorii din Polonia și Canada au testat autocontrolul copiilor la vârsta de 18 luni, cerându-le să nu se uite la o jucărie. Aceiași 252 de copii au fost testați din nou la vârsta de doi ani și apoi din nou șase luni mai târziu. Doar 35% dintre copii nu au respectat cerința de a nu se uita, dar 27% dintre participanți au susținut în mod fals că au făcut ceea ce li s-a spus.

„Există multe motive pentru care copiii din studiu ar fi putut să mintă. Erau atât mici încât poate că au avut probleme în a înțelege întrebarea. Știm că copiii tind să spună da mai ușor decât adulții, atunci când li se pun întrebări cu variante de răspuns da-nu“, remarcă autorii studiului

„De la o vârstă fragedă, copiii sunt învățați că minciuna este un eșec moral. Cu toate acestea, în unele contexte sociale, copiii ar putea fi încurajați să mintă. Mulți părinți le spun în mod explicit copiilor lor să nu denatureze adevărul, subliniind importanța sincerității, însă oferă și mesaje nuanțate despre onestitate. De exemplu, le-ar putea spune că uneori este acceptabil să spui minciuni nevinovate pentru a proteja sentimentele altora”, continuă aceștia, potrivit The Conversation.

Cercetările arată că copiii trebuie să exploreze și să testeze limitele unui nou concept înainte de a-l înțelege. Jocul și învățarea se împletesc, în special pentru copii. Inventatul poveștilor apare în anii preșcolari și minciuna merge mână în mână cu progresul abilităților sociale ale copiilor. Deși a minți poate fi considerat un comportament problematic, acest lucru indică și dezvoltarea sănătoasă a creierului la copii, fiind un prag cognitiv important, potrivit sursei citate. „Primele minciuni ale copiilor au doar câteva cuvinte. Pe măsură ce abilitățile lor cognitive se dezvoltă, minciunile lor devin mai complexe, implică mai multe cuvinte și pot fi menținute pe o perioadă mai lungă”, mai scriu cercetătorii.

Pentru a minți, copiii trebuie să facă trei lucruri:

Citește integral pe Edupedu.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Minciuna e esențială pentru viața în România, unde oamenii sunt ticăloși și hoți.

  2. Aici chiar că adevarul este la mijloc!

  3. Paul Eckman – De ce mint copiii

  4. Minciuna la copii este ceva foarte sanatos dpdv psihic. Arata ca sunt capabili sa se desprinda de parinti, sa devina independenti, si ca fantasma universala cum ca parintele ii cunoaste toate gandurile e depasita. Suprimarea agresiva a minciunii e ceva foarte bolnav de la parinte.

    • Cand ii inveti sa fie politicosi, ca „nu-i frumos sa zici asa” e tot minciuna. Cum stabiliesti pragul de acceptabilitate?
      Cand minciuna „politic corecta” devine lege, nu poti pretinde copiilor sa nu mai spuna cate o minciunica, una asa, ca sa nu te intristezi imediat ca s-a spart o vaza, de exemplu…

  5. Am făcut un „studiu” pe copii.
    Dar erau atât mici încât poate că au avut probleme în a înțelege întrebarea.
    Te doare mintea.

  6. Dom’le, că mint copii nu-i așa bai! Bai mare îi că mint de îngheață apele cînd ajung în politică.