G4Media.ro

Și Consiliul Județean Iași a depus contestație la Ministerul Sănătății pe punctajul…

Sursa foto: Ministerul Sănătății

Și Consiliul Județean Iași a depus contestație la Ministerul Sănătății pe punctajul prin care au fost selectate proiectele de spitale noi din PNRR / Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară a fost eliminat

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe, a anunţat că a trimis, vineri, Ministerului Sănătăţii contestaţia privind neincluderea proiectului noului Institut Regional de Medicină Cardiovasculară (IRMC) pe lista obiectivelor de investiţii din domeniul medical finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), relatează Agerpres.

Costel Alexe a declarat că a solicitat o reevaluare a proiectului „Construirea şi dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iaşi”, deoarece în urma unei evaluări interne a proiectului realizată de Consiliul Judeţean a rezultat un punctaj de 72 de puncte, incluzând scăderea celor 15 puncte conform criteriului factori de corecţie, din ghidul de finanţare. Acest punctaj ar fi situat IRMC pe un loc eligibil pentru finanţare.

„Iaşul merită să aibă un Spital al Inimii şi am atras în nenumărate rânduri atenţia asupra urgenţei şi necesităţii acestui institut, nu doar pentru judeţul nostru, ci pentru întreaga regiune a Moldovei, inclusiv pentru cetăţenii români din Republica Moldova. Nu vom renunţa la acest spital vital pentru sănătatea ieşenilor, indiferent de greutatea piedicilor pe care le întâlnim pe traseu. Statul român este obligat să prioritizeze cu adevărat investiţiile din Sănătate şi să repare nedreptatea pe care Iaşul şi Moldova o trăiesc de ani de zile”, a susţinut Alexe.

Acesta a subliniat faptul că actualul Institut de Boli Cardiovasculare (IBC) trebuie să facă faţă la o densitate de 45.000 de locuitori la un pat de spital, faţă de restul ţării, unde se înregistrează 13.000 de locuitori la un pat de spital.

„Nu pot să nu remarc că, prin alocarea actuală din PNRR, această distanţă, în loc să scadă, creşte. Trebuie să construim un nou spital de boli cardiovasculare şi să creăm infrastructura medicală atât de aşteptată în regiunea noastră. Sunt încredinţat că fie din PNRR, fie prin PO Sănătate şi prin credit de la Banca Europeană de Investiţii vom avea resursele financiare necesare pentru ca IRMC să devină realitate”, a declarat preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe.

Demersul este făcut după ce Ministerul Sănătăţii a decis să excludă proiectul de construire şi dotare a Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară de pe lista proiectelor care vor fi finanţate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Noul Institut Regional de Medicină Cardiovasculară ar fi o necesitate pentru a ajuta persoanele din zona de Est a României şi din Republica Moldova care au afecţiuni cardiovasculare, fiind astfel vorba de o populaţie de circa 5 milioane de persoane.

În prezent, Institutul de Boli Cardiovasculare funcţionează pe două dintre cele şase etaje ale unei clădiri în care se află şi Spitalul „Dr C.I. Parhon”, un centru de transplant renal şi un centru de dializă. Intervenţiile de la IBC Iaşi se fac într-o singură sală de operaţii, o sală hibridă. Din cauza adresabilităţii foarte mari, unitatea medicală se confruntă cu o acută lipsă de spaţiu, fapt care înseamnă suprasolicitarea personalului, dar şi a aparaturii medicale, motiv pentru care sala de operaţii a fost afectată de un incendiu în urmă cu câţiva ani.

Proiectul noului institut a primit în cursul anului 2022 o serie de avize şi autorizaţii din partea autorităţilor locale şi judeţene pentru a putea fi construit pe teritoriul comunei Miroslava, o suburbie a municipiului reşedinţă, pe o suprafaţă de teren de 120.000 de metri pătraţi. Conform proiectului, institutul regional ar trebui să aibă 28 de secţii şi departamente, 7 dintre ele unicat în România, şi aproximativ 1.500 angajaţi.

Citește și Primăria Timişoara depune contestație la punctajul în baza căruia Ministerul Sănătăţii a respins finanţarea prin PNRR a proiectului noii maternităţi / Dominic Fritz: „Ministerul Sănătăţii nu ne-a dat o motivare a punctajului şi asta ne ridică nişte semne de întrebare”

Citește și Alexandru Rafila a anunțat cele 27 de spitale sau secții noi care vor fi construite prin PNRR

Citește și Spitale cu bani din PNRR: cele mai multe sunt în sudul țării, cele mai puține în Moldova; printre beneficiari se află și spitale ale Armatei, Ministerului de Interne și SRI

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Sa aplice pentru un Laser mai mare decît cel de la Măgurele si se aproba… cu fonduri ue, desigur
    Aveti idee cat 15% a dat statul roman pentru Laserul de la Magurele. Si ce am primit??!

  2. Nu știu dacă mai este în alt loc o sufocare mai mare ca la acest Institut al inimii din Iași. Toată Moldova merge la Iași. Pt un stend toată Moldova merge la Iași. Pt o operație trebuie să aștepți 1-3 ani. Cum să nu încapă la finanțare!! Pe ce criterii s-a făcut departajarea?? Ministru Rafila, sunteți depășit de situație, nu cunoașteți realitatea din teren. Efectiv este revoltător!!

    • Sa faca cerere pentru un telescop… sa se uite la Univers pîna le vine rândul.
      Pentru Telescoape e fonduri UE