G4Media.ro

Peste 50 de clădiri din Brăila lăsate în paragină vor fi supraimpozitate…

Foto: Primăria Brăila

Peste 50 de clădiri din Brăila lăsate în paragină vor fi supraimpozitate cu 500% în acest an

Peste 50 de clădiri din municipiul Brăila lăsate în paragină vor fi supraimpozitate cu 500% în 2023, potrivit hotărârii luate în ultima şedinţă a Consiliului Local Municipal, deoarece proprietarii nu au demarat lucrările de reabilitare a imobilelor, transmite Agerpres.

Imobilele respective se află pe Bulevardul Al. I Cuza şi străzile Ana Aslan, Braşoveni, Cazărmii, Cojocari, Constantin Hepites, Danubiului, Împăratul Traian, Mihai Eminescu, Rubinelor, R. S. Campiniu, Mărăşti, Vadul Schelelor, Şcolilor, Vapoarelor, Calea Galaţi şi Piaţa Traian.

Pe lângă faptul că vor plăti un impozit majorat cu 500%, cei 52 de proprietari au fost somaţi şi amendaţi anul trecut, de Poliţia Locală, pentru că respectivele clădiri au afectat imaginea oraşului, valoarea totală a sancţiunilor aplicate fiind de 30.000 de lei.

Potrivit unei hotărâri de consiliu, Primăria Brăila acordă scutire de la plata impozitului timp de trei ani pentru clădirile private reabilitate şi supraimpozitează cu 500% imobilele lăsate voit să se prăbuşească.

Primăria Brăila a realizat anul trecut un ghid pentru repararea faţadelor clădirilor din Centrul Istoric, care se întinde pe o suprafaţă de peste 160 de hectare şi cuprinde adevărate bijuterii arhitectonice de o valoare inestimabilă, construite la sfârşitul secolului al XIX-lea sau începutul secolului al XX-lea.

Centrul Istoric al Brăilei, cunoscut ca centrul vechi, este declarat monument istoric de categoria A, respectiv cu valoare naţională, alături de ansamblul „Piaţa Traian”, care datează de la începutul secolului al XVIII-lea, ansamblul „Strada Mihai Eminescu” şi Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din secolul al XIX-lea.

Printre monumentele istorice de arhitectură reprezentative din Centrul Istoric se află bisericile „Sfinţii Mihail şi Gavril” şi „Buna Vestire”, Teatrul „Maria Filotti”, casele memoriale „Perpessicius”, „Panait Istrati”, „Petre Ştefănescu Goangă”, Centrul Cultural „Nicăpetre”, Muzeul Brăilei, Grădina Mare, strada „Mihai Eminescu”, potrivit Agerpres.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Adica daca doar demareaza lucrarile (dar nu le continua) au scapat de plata impozitului de 500%? O sa fie ca in tarile in care nu se plateste impozit pe casele neterminate, asa ca le lasa netencuite pe exterior.

  2. Ma doare sufletul cand vad atata nepasare din partea autorităților locale cu privire la problema reabilitării acestor monumente arhitectonice din Braila . Cineva a vizitat de curand orasul nostru cu salcami si a ramas impresionat de tot ce a vazut. Fabulos oraș ! Atat a rostit ! In fiecare zi ma gândesc ce am putea face noi brailenii cu suflet sa împiedicâm dezastrul care se prefigureaza cu aceste bijuterii de case. Cresc copaci pe acoperisuri,tencuiala te poate omori instantaneu,câinii vagabonzi urineaza pe istoria orasului si autoritățile locale dorm. Ce-i de facut,oameni buni ? O lege care sa-i oblige pe proprietari sa nu-si mai bata joc de istoria acestui fabulos oras. Nu cuantumul impozitului ii va obliga sa-si reconsidere pozitia fata de aceste capodopere arhitecturale ,nu ! Ci o hotarare a consiliului local ascuțită precum briciul,care sa taie in carne vie. Avem consiliu local,avem o sumedenie de consilieri locali,avem juristi . Studiati împreună si rezolvati problema cât se mai repede,altfel vom vedea Braila numai la muzeu. Ce oras fabulos! Haideți domnilor sa mai salvam ce se mai poate salva!

  3. In imagine este ‘Judecătoria Brăila’, și nu clădirea primăriei din localitatea amintită.