G4Media.ro

EXCLUSIV Unul din doi români iese la pensie înainte de a împlini…

EXCLUSIV Unul din doi români iese la pensie înainte de a împlini vârsta standard. Vârsta reală de pensionare din România: 59 de ani pentru femei, 60 de ani și nouă luni pentru bărbați

Aproape jumătate din românii care au ieșit la pensie anul trecut nu au așteptat să împlinească vârsta standard de pensionare. Astfel, vârsta reală la care ies la pensie femeile din țara noastră este de 59 de ani și 2 luni, iar în cazul bărbaților este de 60 de ani și 9 luni, cu 4 ani, respectiv cu 5 ani mai devreme decât vârstele standard de pensionare, potrivit datelor obținute de Economedia de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Acest lucru este posibil deoarece legea din țara noastră permite mai multe tipuri de pensionare anticipată și există, de asemenea, mai multe situații în care chiar și vârsta standard de pensionare poate fi redusă cu câțiva ani.

Un număr de 251.273 persoane au ieșit efectiv la pensie, anul trecut, cu drepturi de pensie cuvenite și stabilite în anul 2020. Vârsta medie efectivă de pensionare a fost, pentru bărbați, de 60 de ani și 9 luni, iar pentru femei de 59 de ani și 2 luni, conform datelor transmise de CNPP. Această statistică include toate categoriile de pensie: limită de vârstă, anticipată, anticipată parțială și invaliditate.

Vârsta standard de pensionare din România, conform legii privind sistemul unitar de pensii publice, este de 65 de ani pentru bărbaţi. Femeile, în schimb, se pot pensiona dacă au trecut de vârsta de 61 de ani, chiar dacă vârsta standard este de 63 de ani, deoarece aceasta va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Va luati de persoanele care au muncit cel putin 35 de ani ca sa aiba dreptul de pensionare anticipata cu maximum 5 ani inainte de varsta standard, basca ca aceste persoane sunt penalizate pentru fiecare luna calendaristica care le lipseste pana la varsta standard de pensionare, dar nu ii vedeti pe pensionarii speciali (pardon ei zic ca sunt pensionarii de serviciu, ocupationali, militari, bla bla bla) civli si militari, care ies de pensie chiar si la 40 de ani, avand lucrati doar 20 de ani. Sa va fie rusine!!

 2. Majoritatea celor care se pensioneaza anticipat o fac fortati de situatie. Daca esti dat afara de angajator (stat sau privat, nu are importanta) la aproape 60 de ani, cine te mai angajeaza? Evident alta este situatia cu pensionarii speciali. In administratia centrala si locala, deci la stat, este full de functionari pensionari speciali, aproape toti fost militari si politisti.

  • Să mori tu măi Florin?
   Stai că o să vezi când o să fie obligați să își dea demisia ca să rămână cu pensia!
   O să ai surpriza vieții tale!
   95% din cei care cumulează pensia cu salariul sunt dascăli, medici sau artiști.
   Dar v-au spălat ăștia creierașul!

   Iar dacă tu crezi că e mișto în Armată, te așteptăm lângă noi! Așa, de pe margine, ești tare!

 3. Am inpresia ca presa deja face reclamă pentru eliminarea dreptului de pensionare anticipată parțial! Tot mai mult cred că în noua lege penelista a pensiilor publice nu se va mai prevede această posibilitate de pensionare pentru că așa ar reduce temporar numărul de pensionari.

 4. Si ametita de Turcana le „permite” romanilor mandri sa iasa la pensie la 70 de Ani!
  Rupta de sau paralela cu Romania?!

  • Nu știu ce să-i mai fac mândrei de Turcan să înceteze, dracului, odată cu minciuna că recalcularea pensiilor putea începe din 2019, minciună însușita si de dobitocul ăla de Președinte al CNPP!!!
   Am încercat prin toate metodele, prin petiții la MMPS și CNPP, prin mesaje pe mesageria Facebook, dar zici că vorbesc singur!

  • Penelistii mincinoși au mazilit un profesionist în domeniul pensiilor (fostul Președinte al Casei Naționale de Pensii Publice) și l-au înlocuit cu un yesman, un politruc incompetent și mincinos.

  • @Radulescu Marcel: am mari rezerve ca ametita asta e-n stare sa faca o Lege a salarizarii sau aum a zapacit promisiunea aia cu interzicerea cumulului pensie-salariu!
   Au interzis pentru catei, pentru dulai e permis in continuare!
   Tare mi-e ca la fel va zapaci si cele 2 Legi ale salarizarii respectiv ale Pnsiilor publice!
   Individa habar nu are, o nulitate care bate apa-n piua, ce nu inteleg e de ce moderatorii NU o intreaba nici unul, niciodata, nu i-a pus intrebarea depsre care tu vorbesti!
   De ce PNL nu a inceput imediat ce a venit la guvernare in Octombrie 2019 sa RECALCULEZE Pensiile, conform Legii 12 din Iulie 2019 care a fost Promulgata de Johannis cu 3 Luni inainte!
   CINE i-a oprit pe PNListi sa inceapa recalzularea, azi „va imaginati unde eram daca incepea recalcularea”, ne sfideaza de fiecare data PDLsita Turcana!!
   O ipocrita mincinaosa, ca tot partidul!!!
   Iar ieri, miciuna aia cu Ajutorul de 1500 Lei pentru Copilasii care marg la Cresa a aratat adevaratta fata a acestor mincinosi: asa vor arata maretele reforme promise!
   NIMIC!
   Doar Catalin Drula ce ne vorbeste depsre Programul de guvenrare si stie ce vrea si chiar FACE ce PREVEDE Programul aliantei, ceva-ceva si Claudiu Nasui….in rest, cam ZERO!
   Ministrii PNL efectiv NU exista, NU a aparut nici unul sa ne spuna CE VA FACE din maretele rpomisuni din programul de guvenrare, sunt NECUNIOSCUTI Romanilor, in timp ce maretele promisiuni au termen 4 ANI si doar maine nu e 2024 cand vorbim despre INCETINEALA cu care se FACE orice in Statul roman….

 5. Cam la 4 pensii normele (65 de ani) si o pensie speciala (40 de ani) media iese 60 de ani. Deci daca, din cei 250000 care s-au pensionat, 5000 sunt speciali iese media din articol. Despre ce vorbim aici?

  • Corect, despre asta nu spune nimic ametita asta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Nu au cum sa fie 4 pensii normale si o pensie speciala. Pensionarii cu pensii normale sunt in numar de peste 4.500.000, iar pensionarii cu pensii speciale sunt sub 200.000 , 95% dintre acestia fiind fosti militari si politisti, iar 5% fosti salariati civili. In topul pensiilor speciale sunt magistratii, cu pensii medii de peste 19.000 lei brut/luna.

 6. Nu vă este jenă să vorbiți în limbaj de politruc?!
  V-ați însușit perfect expresiile ipocrite și mincininoase ale ministrului Turcan!
  Cum adică recalcularea pensiilor publice putea începe în 2019?! Ia detaliați, că m-ați făcut mai mult decât curios!
  Vreți să spuneți că, în timp ce PSD era șantajat de PNL pentru a accepta să trădeze și sa trântească guvernul Dăncilă, adică în lunile august – septembrie 2019, MMPS, MFP și Premierul trebuiau să se ocupe cu elaborarea și aprobarea Normelor de aplicare a Legii „pesediste” a pensiilor publice nr. 127 /2019, cu procurarea și instalarea noului soft la CNPP și cu angajarea și instruirea personalului suplimentar necesar procesului de recalculare?! Asta vreți să sugerați?!
  Dacă da, atunci nu aveți ce căuta în postul acela pe care-l ocupați aiurea în prezent!
  Violeta voastră ce a făcut 1 an și 2 luni pentru pregătirea procesului de recalculare dacă a constatat că pesedistii nu au făcut nimic în 2 luni?!
  Dar vicepremierul vostru de atunci, actual ministru al MMPS, ce a făcut 1 an și 2 luni constatând că Violeta e pe altă „linie” și nu-și îndeplinește atribuția de ministru de elaborare a propunerilor de Norme?!!!!
  Eu vă propun amical să lăsați prosteala

 7. Fostul președinte al SUA – Donald Trump urmează să încaseze o pensie lunară mai mică decât cea mai mare pensie din Romania.
  221 mii de dolari pe an ar urma să încaseze pensie Donald Trump, adică 18.450 dolari pe lună după patru ani petrecuți la Casa Albă, ca președinte al SUA. Asta îl poziționează sub pensionarul român cu cea mai mare pensie, care ia 78.000 lei pe lună, adică 19.500 de dolari.

 8. O mare porcarie acest articol. Adevarul este ca la peste la 50 de ani nu te mai angajeaza nimeni. Ce sa mai vorbim la 60 de ani. Oamenii s-au saturat sa umble toata ziua pe drumuri dupa ajutor de somaj, prefera sa piearda din pensie ca sa aiba un venit sigur.

 9. ce se-ntampla? pensiona-m-as si ..nu pot. daca se poate in Romania, ce sa faca omu’ saracu’? de lucru „adevarat” si platit cinstit pentru cei tineri se gaseste din ce ince mai putin. nu vorbesc de cei cu studii IT sau meserii eligibile in multinationale. de palmasi, cu bac sau fara bac, chiar cu studii superioare intr-o disciplina fara cautare. siin occident se intampla unde dai si unde crapa? mai toti producatorii de piese mecanice din Franta pentru industria auto sunt in dificultate mare. cauza? masinile electrice. nu mai au nevoie de tevi de esapament, de diverse alte mecanisme, de pies componente ale motorului termic si o uzina din Nord a Renault sta sa se inchida. tinerii vor fi preluati si formati pentru noile modele auto ce au mai multa electronica la bord decat celelalte. cei peste 50 d ani vor fi someri de succes, unii pana la pensie. de aceea unele guverne inventeaza locuri de munca bugetare. viitorul nu suna atat de bine pentru toti, asa cum trambiteaza analistii think tank-urilor occidentale. Romania insa e cea mai speciala. fosti bugetari, inca tineri si cu pensii grase, reincadrati pe salarii bune tot la stat. organigrama primariilor sta sa se rupa sub nmarul de posturi inventate pentru cei „alesi”, esentiali, speciali, n-asa nene Iancule?

 10. Gigel, esti un idiot cu epoleti! 90% dintre voi ati muri de foame daca ati fi dati afara la 40 de ani fara drept de pensie la aceasta varsta, pentru ca nu stiti si nici nu vreti sa invatati vreo profesie care se cere pe piata muncii.