UE va reduce importurile de gaze rusești cu două treimi în acest an și va încheia complet dependența de Rusia „cu mult înainte de 2030”

gaze, energie, electricitate, gazprom, gazoduct, criza energetica Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Uniunea Europeană a anunțat marți un plan de reducere a importurilor de gaze rusești cu două treimi în acest an și spune că își va înceta dependența de gazul rusesc „cu mult înainte de 2030”, ca răspuns la invazia Ucrainei, scrie Financial Times.

Executivul Uniunii Europene a transmis că va trece la surse alternative și va extinde mai rapid energia curată, față de planurile inițiale, iar guvernele naționale vor fi în mare parte responsabile pentru implementare.

Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat că blocul ar putea importa mai mult gaz natural lichefiat și ar putea stimula generarea de energie regenerabilă.

Comisia a spus că gazele și gazele naturale lichefiate din țări precum Statele Unite și Qatar ar putea înlocui anul acesta mai mult de o treime, 60 de miliarde de metri cubi (bcm), din cei 155 de miliarde de metri cubi pe care Europa îi primește anual de la Rusia. Până în 2030, utilizarea crescută a biometanului și a hidrogenului ar putea ajuta, de asemenea.

Noile proiecte eoliene și solare ar putea înlocui 20 de miliarde de metri cubi de gaz în acest an, în timp ce triplarea capacității până în 2030, adăugând 480 de GW de energie eoliană și 420 de GW de energie solară, ar putea economisi 170 de miliarde de metri cubi pe an.

O scădere a temperaturii în locuințe cu 1°C ar putea economisi încă 10 miliarde de metri cubi în acest an, în timp ce până în 2030, înlocuirea centralelor pe gaz cu 30 de milioane de pompe de căldură ar putea economisi 35 de miliarde de metri cubi, a adăugat Comisia.

Țările pot impozita profiturile obținute de companiile energetice din prețurile ridicate la gaze, pentru a compensa facturile mai mari la electricitate, a spus Comisia. Agenția Internațională pentru Energie a spus că astfel de taxe ar putea strânge 200 de miliarde de euro în acest an.

De asemenea, UE va propune până în aprilie norme care cer țărilor UE să umple depozitele de gaz la 90% până la 1 octombrie în fiecare an. Stocarea UE este în prezent la 27%.

Rusia furnizează 40% din gazele UE, de care Italia, Germania și mai multe țări din Europa Centrală depind în mod special. De asemenea, furnizează aproximativ 25% din țiței. Economiile propuse de comisie sunt duble față de cele sugerate de Agenția Internațională pentru Energie și vin în momentul în care prețurile gazelor au atins niveluri record din cauza creșterii cererii globale și a posibilității ca Rusia să întrerupă livrările.

„Dacă vom crește viteza cu care tranzităm către sursele regenerabile, combinată cu creșterea eficienței energetice, combinată cu diversificarea resurselor noastre energetice, până la sfârșitul acestui an deja am fi putut reduce dependența noastră de gazul rusesc cu două treimi. Crearea propriilor resurse de energie este cea mai inteligentă și mai urgentă alegere, pentru a asigura securitatea aprovizionării”, a spus Timmermans într-un interviu acordat mai multor publicații europene.

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *