G4Media.ro

Taxarea tichetelor-cadou pentru angajați și eliminarea facilităților pentru părinții care își duc…

Taxarea tichetelor-cadou pentru angajați și eliminarea facilităților pentru părinții care își duc copiii la creșă, criticate de Coaliția pentru Dezvoltarea României

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), care reunește cele mai mari camere de comerț și organizații patronale, critică eliminarea prin ordonanță de urgență a unor facilități pentru companii și angajați și reclamă ”lipsa dialogului”.

E vorba despre suspendarea, prin OUG 19/2021, a facilității de 1.500 de lei pentru angajații care îți duc copiii la creșă sau grădiniță, ce fusese prevăzută printr-o lege intrată în vigoare în 2020, precum și de posibila taxare a tichetelor cadou date angajaților în scopuri sociale, în afară de Paște, Crăciun, 8 martie și 1 iunie.

”În prezent, un astfel de dialog este necesar pe subiecte precum reglementarea viitoare clară a tratamentului fiscal al tichetelor cadou sau clarificarea facilităților aplicabile pentru educația timpurie (a căror aplicabilitate a fost recent suspendată prin OUG nr. 19/2021). Lipsa dialogului real pe aceste teme importante pentru întregul mediu de afaceri a ridicat nivelul de impredictibilitate în materie fiscală, într-o perioadă oricum dominată de incertitudine și nesiguranță”, arată Coaliția pentru Dezvoltarea României într-un comunicat de presă.

Discuția despre taxarea tichetelor-cadou, prin aplicarea contribuțiilor, a apărut ca urmare a unui proiect de OUG. Ulterior, prevederea a dispărut din textul final al ordonanței, dar controversele privind taxarea acestor tichete rămâne valabilă.

”Experții CDR semnalează în continuare lipsa de claritate a legislației privind tratamentul fiscal al tichetelor-cadou și consideră că se impune o poziție tranșantă din partea autorităților fiscale asupra modului de impozitare a acestora în prezent și în viitor. Aceste clarificări sunt necesare pentru o aplicare unitară în piață a fiscalității acestor instrumente de plată, eliminând concurența neloială, pe criterii fiscale, la care s-a ajuns în prezent”, mai arată Coaliția.

În ceea ce privește facilitățile fiscale pentru educație timpurie, CDR arată că unele companii au acordat încă de la începutul anului 2021 aceste facilități angajaților. ”CDR consideră că măsura este benefică pentru creșterea nivelului de educație din România și pentru stimularea angajaților cu copii și consideră că, prin dialog, se pot găsi soluții alternative, în urma unei analize de impact transparente”, potrivit comunicatului citat.

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) este o inițiativă privată construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi și reunește organizații cum sunt Camera Americană de Comerț în România (AmCham), Camera Franceză de Comerț în România (CCIFER), Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerț și Industrie RomânăGermană (AHK), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Confederația Patronală Concordia (CPC) şi Consiliul Naţional al Ȋntreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Sursa: economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Domnule Catzu, va intreb ca votant de dreapta

  In Cluj-Napoca anual raman fara locuri in crese 1000 de copii ai caror parinti contribuie cu taxe si impozite, care e solutia pentru acest oras gvernat de 5 mandate de colegul dvs Boc? Imediat mai trece un an si inca 1000 de copii nu vor avea loc in crese iar parintii vor fi obligati sa gaseasca solutii pe bani grei, cam asta rezolva aceasta facilitate

  In acelasi timp am vazut declaratia cu dvs cum ca ati fi intrat mai hotarat in sporurile absurde si de lux ale bugetarilor insa „nu a fost vointa politica”, am inteles deci pentru asta nu a fost vointa politica in A FOST VOINTA sa taiati o masura care indrepta o impotenta a statului vizavi de educatia oblicatorie, „Romania Educata” a lui Iohanis este pe hartie deocamdata

 2. Criticile CDR sunt justificate, ANAF a publicat la inceput de An 2021 o Brosura referitoare la Facilitatile fiscale aprobate de Parlament prin Legea nr 239/2020, uite:

  manager.ro, 21 Februarie 2021: „Firmele pot acorda parintilor cate 1.500 de lei pentru cheltuielile destinate educatiei.
  Pe portalul ANAF a fost publicata recent o BROSURA care ofera informatii referitoare la facilitatile fiscale aferente cheltuielilor cu EDUCATIA timpurie, invatamantul profesional si tehnic si invatamantul dual.
  Aceste facilitati au fost introduse prin Legea nr. 239/2020 care a modificat si completat Codul fiscal (MO nr. 1041 din 6 noiembrie 2020).
  In scopul sprijinirii invatamantului profesional si tehnic, invatamantului dual preuniversitar si universitar, prin Legea nr. 239/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, au fost introduse unele facilitati fiscale pentru
  operatorii economici-persoane juridice, dar si pentru entitatile care determina venitul net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, care efectueaza cheltuieli cu educatia timpurie sau pentru organizarea si desfasurarea invatamantului profesional si tehnic, invatamantului dual preuniversitar si universitar.
  Brosura ANAF poate fi consultata AICI >>”

  Gasiti usor cum la sfarsit de Ianuarie 2021 ANAF a dat OKul companiilor pentru a acorda angajatilor aceste facilitati fiscale pentru Educatia timpurie(1500 Lei), pentru ca apoi in 22 Martie 2021 Minsiterul de finante sa se suceasca si fara jena sa anunte ca facilitatea E SUSPENDATA(in aer liberal!) pentru ca e discriminatorie(!) si in plus, ar genera la nivel anual, un Impact estimat asupra veniturilor bugetare de -4,5 miliarde lei”!
  5 LUNI le-a luat celor de la Finante ca se se suceasca, Legea a fost publicata in MO in 5.11.2020, in campania electorala cand Impactul bugetar nu era ceva interesant!
  Jigodii ordinare…Catulica esti o jigodie…”transparenta si predictibilitate fiscala”… baliverne, Catulica…
  Vorba unui analist: „Predictibilitate să fie, dar să ni se spună și nouă mai devreme”….

  • predictibilitate la pensii speciale si sporuri aberante ….. PNL e doar un PSD mai spalat…nu mult

 3. Cel mai tare articol pe subiectul facilitatilor fiscale pentru Educatia timpurie promise si ulterior suspendate de Guvernul Vasilica Catu:
  5 Aprilie 2021, TVR 1: „#PeDatorie | Statul a dat, statul a luat. Ajutorul pentru grădiniță a fost anulat de Guvern.
  Daniel Coman ne prezintă o situație în care statul s-a răzgândit, după ce ne anunţase că ne-a pregătit ceva bun. Părinţii se bucurau că statul le oferă 1500 de lei pentru cheltuielile cu grădiniţa sau creşa, dar a venit vestea anulării deciziei.
  Astăzi, despre promisiuni şi dezamăgiri.
  Nu o să vorbim despre miile de kilometri de autostradă, staţiile de metrou, spitalele sau şcolile care au rămas doar pe hârtie, nu s-au mai transformat în nimic palpabil, ci doar în subiect de bancuri. Pe alea le lăsăm pentru un episod separat.
  În schimb, vreau să vorbim despre cum statul ne anunţă pompos că ne-a pregătit ceva bun, după care se răzgândeşte subit.
  Să începem cu cel mai recent exemplu: când toţi părinţîi se bucurau că statul le oferă ocazia să mai scape de povara cheltuielilor cu grădiniţa sau creşa, a venit vestea proastă: tot statul, cel care a venit cu iniţiativa, o anulează.

  Ministerul Finanţelor anunţă că elimină ajutorul de 1500 de lei, cel puţîn pentru anul ăsta, deşi ANAF anunțase că toate companiile pot depune aplicațîi pentru a primi acești bani, părinţîi pregăteau actele, toată lumea era fericită.
  Chiar şi noi am făcut un episod, aici, la Pe Datorie, despre această măsură, în care vă îndemnam să profitaţi de facilitatea asta.
  N-aveam de unde să ştim că statul e că o fată mare şi se răzgândeşte repede. Sigur, primim şi explicaţîi, în care practic ministerul Finanţelor spune că nu poate implementa ceea ce ministerul Finanţelor a conceput, pentru că normele pe care ministerul Finanţelor trebuie să le facă nu există 🙂 Aţi înţeles?
  De fapt, motivul anulării este foarte simplu, e acelaşi motiv pentru care se întâmplă orice pe lumea asta: Banii!

  Estimarea făcută chiar de ministerul Finanţelor arată că acest ajutor ar fi însemnat o cheltuială în plus de 4,5 miliarde de lei pe an pentru stat. Bani pe care n-are de unde să-i scoată. Sau nu vrea.
  Şi nu e singura promisiune în bani pentru copii care a rămas doar…promisiune.
  Alocaţiile de stat ar fi trebuit să crească în 2021 de două ori, o dată cu 20% de la 1 ianuarie, şi încă o dată, tot cu 20%, din iulie.
  Dar pentru că şi copiii trebuie să înveţe că în viaţă nu trebuie să crezi chiar totul, Guvernul a depus un Proiect de lege prin care vrea să anuleze a doua creştere, cea din iulie.

  Chiar şi copiii ceva mai mari, studenţîi, au aflat că statul poate să ia la fel de uşor cum a dat. În februarie, guvernul a decis că studenţii rămân fără gratuitatea pe tren, şi vor plăti, în schimb, 50% din preţul călătoriei. Mai adăugăm pe listă şi eliminarea voucherelor de vacanţă, tot din motive de economie la bugetul de stat. Dar acolo, parcă durerea nu mai e aşa mare. Nu e ca şi cum cei care aveau vouchere din 2019 şi 2020 au avut unde să le consume, sau vor avea o nevoie imensă anul ăsta.
  Însă o răzgândire care a provocat mari probleme în piaţă este cea în care Guvernul a anunţat că scade TVA-ul pentru locuinţele de până în 140 de mii de euro de la 19 la 5 la sută, şi, cu doar câteva ore înainte să intre măsura în vigoare, a amânat-o cu un an.
  Mulţi oameni au apucat să încheie precontracte, în aşteptarea acestei scăderi, şi s-au trezit că trebuie să plătească diferenţa sau să anuleze toate planurile.
  Dar guvernul a economisit bani la buget, şi ne bucurăm nespus pentru asta. Şi că să nu credeţi că am ceva cu ei, îi şi laud.
  Pe scurt, statul e dispus să facă un bine dacă nu îl costă nimic, şi retrage foarte repede mâna cu care a oferit dacă îşi dă seama că trebuie să dea mulţi bani.
  Adică şi statul…e tot că noi.
  Dar, spre deosebire de stat, eu mă ţin de cuvânt când vă promit că aştept mesajele voastre pe facebook şi instagram, că de obicei, şi vă dau întâlnire cum ne-am obişnuit, la 19:30 de luni până vineri, şi dimineaţa de la 7 jumătate.”

  Am sa postez toate articolele interesante pentru ca romanii sa vada clar ipocrizia si minciuna ce domneste si la coalitia lu’ Vasilica Catu, fix ca la coalitia PSD-ALDE!

 4. Guvernul Vasilica Catu nu a avut bani pentru Educatie timpurie, dar uite cati bani are pentru clientela care NU FACE NIMIC!

  5 Aprilie 2021: „Sinecurile uitate: 29 de inspectori guvernamentali au consumat, în 2020, peste 3,5 milioane de lei.
  Sinecurile uitate: 29 de Inspectori guvernamentali erau angajați, în 2020, în cadrul Secretariatului General al Guvernului, atribuțiile lor fiind extrem de vagi.
  Inspectorii guvernamentali sunt funcționari publici superiori, aici fiind retrași foștii prefecți sau secretari generali, schimbați de fiecare dată când apare un nou guvern și care nu pot fi dați afară.
  În 2013, erau 63 de inspectori guvernamentali.
  În 2016, erau 42, iar acum au mai rămas doar 32 de posturi bugetate, din care doar 29 erau efectiv ocupate în ianuarie 2020.
  Atribuțiile lor sunt vagi – “Atribuțiile inspectorilor guvernamentali se stabilesc individual (…) prin decizie a primului-ministru, la propunerea secretarului general al Guvernului sau a miniștrilor“, se arată în HG 341/ 2007 – iar adesea Executivul încearcă să-i mute cât mai departe de localitatea de reședință pentru a-i determina să demisioneze.
  În 2009, de exemplu, un fost prefect de Tulcea, numit inspector guvernamental, a fost detașat în Mureș.
  Sinecurile uitate: 29 de inspectori guvernamentali.
  În ianuarie 2020, potrivit unui răspuns al SGG la o interpelare parlamentară, erau 29 de inspectori guvernamentali retribuiți, din 32 de posturi bugetate.
  În decembrie 2020, rămăseseră doar 26.
  Salariul lor brut lunar varia între 9.000 de lei și 11.700 de lei.
  În total, în 2020, statul a cheltuit 3,34 milioane de lei cu salariile brute ale acestor inspectori. Pentru 5 dintre aceștia s-au decontat chiriile, în valoare totală de 141.000 de lei.
  Cei 29 au și drepturi de hrană, de 347 de lei pe lună.”

  Bravo, Vasilica, asa reforme…