G4Media.ro

Vor putea companiile să refuze angajarea persoanelor care nu vor să se…

Vor putea companiile să refuze angajarea persoanelor care nu vor să se vaccineze anti-COVID? Oficial european: Evident, este posibil / În calitate de angajator, pot decide cu cine semnez un contract

Președinta Comitetului Economic și Social European (CESE), Christa Schweng, spune că „evident, este posibil” ca întreprinderile să evite angajarea unui lucrător care nu vrea să se vaccineze împotriva COVID-19, transmite 20 Minutos, citată de Rador.

„În calitate de angajator, pot decide cu cine semnez un contract”, spune președinta acestui organ consultativ al Uniunii Europene, care poate face recomandări instituțiilor comunitare în numele angajatorilor, al lucrătorilor și al organizațiilor societății civile.

„Lucrătorul”, spune d-na Schweng, „poate decide dacă vrea să lucreze (pentru companie) sau nu” în cazul în care i se cere să se vaccineze obligatoriu pentru a semna un contract, deși „ar trebui văzut dacă un angajator dorește doar persoane vaccinate în compania sa”. „Nu știu ce vor face companiile”, comentează ea.

În faţa campaniilor de vaccinare pe care guvernele europene încep să le prezinte, președinta CESE nu crede că injectarea trebuie să fie obligatorie, „deoarece un vaccin este un atac și fiecare trebuie să decidă individual dacă îl vrea sau nu pentru sine”.

Și ea crede că primii care trebuie să îl primească sunt personalul din sănătate, „pentru că ei sunt cei care intră cel mai ușor în contact cu pacienții” și persoanele în vârstă care prezintă un risc mai mare de infectare.

D-na Schweng spune că „semnarea unor contracte de către Comisia Europeană (CE) cu companiile farmaceutice pentru a garanta vaccinurile pentru întreaga Europă” au fost „o idee bună”, deoarece „cu acțiunea individuală a statelor membre lucrurile nu ar fi funcționat niciodată atât de bine”.

Bruxelles-ul a încheiat acorduri cu Pfizer și BioNTech, AstraZeneca, Sanofi-GSK și Johnson & Johnson și a încheiat discuții cu CureVac și Moderna.

Toate vaccinurile trebuie să primească aprobarea prealabilă din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA, sigla în engleză), care a spus deja că urmează să le evalueze, cel mai devreme, înainte de sfârșitul anului.

„Această criză a arătat cât de importantă este Europa și … cooperarea europeană” și „aici spunem că este nevoie de o Uniune Europeană a Sănătății”, spune d-na Schweng, la doar o lună de la preluarea mandatului la CESE, după 22 de ani în organizație.

Această austriacă este al cincilea președinte al organismului consultativ de la înființarea sa în 1957 și, dintre cei zece lideri care au existat în secolul XXI, a doua femeie.

„Faptul că ești bărbat sau femeie este ceva secundar. Important este să-ți iei slujba în serios și să o faci cu entuziasm”, spune ea.

„Femeile nu îndrăznesc să facă multe lucruri și nu fac multe. Nu pot spune dacă lumea ar fi mai bună dacă ar exista femei la putere”, spune președinta CESE.

Totuşi, ea a numit un bărbat ca șef de cabinet (Markus Stock), dar restul echipei sale este format din femei.

„Speranța moare ultima”, spune Schweng despre șansele ca UE și Marea Britanie să ajungă la un acord cu privire la Brexit, înainte de 1 ianuarie 2021.

Pentru liderul principal al CESE, care dă tonul lumii afacerilor și muncii la Bruxelles, „în orice caz, ceea ce este întotdeauna negativ este incertitudinea. Este o problemă fundamentală pentru companii (…) nu poate fi planificat nimic”.

De asemenea, Christa Schweng are „mari speranțe” că, la viitoarea reuniune la nivel înalt din 10-11 decembrie, liderii europeni vor ajunge la un pact cu Ungaria și Polonia privind bugetul UE pentru următorii șapte ani și fondul de redresare, pe care aceste țări refuză să ratifice din cauza condiționalității asociate statului de drept.

„Este important ca această sumă uimitoare de bani (în total 1,8 miliarde de euro) să ajungă la locul potrivit: la lucrătorii care au acum nevoie de muncă sau sunt pur și simplu într-un ERTE”, mai spune Christa Schweng.

Sursa: 20 Minutos / Rador / Traducerea: Rodezia Costea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. „…În calitate de angajator, pot decide cu cine semnez un contract…” atata timp cat respect legislatia statului respectiv si legislatia europeana.

    • Sa lucrezi intr-o anumita companie nu este un drept, este o alegere, a angajatorului si a ta. Nu esti de accord cu cerintele angajatorului mergi la pestera muierilor si cauti acolo un post.

    • @Istvan
      Atata timp cat amandoua partile, respecta legislatia in viguare.

    • Care e situatia celor deja angajati care nu vor dori sa se angajeze?

    • @Istvan, eu sunt de parere sa nu te mai angajez daca n-ai toti dintii-n gura.

    • Dubios…

      „…În calitate de angajator, pot decide cu cine semnez un contract…”

      Masura asta se aplica in toate cazurile? Intreb pentru un prieten.

  2. …dar stati linistiti ca vaccinul nu e obligatoriu si sunteti liberi sa alegeti :)))))))))

  3. Atâta vreme cât vaccinarea nu este obligatorie la nivel de țară un angajator nu poate respinge un angajat doar din cauza că refuza vaccinarea. Asta este discriminare clara și niciun angajator serios nu va face așa ceva.

    Poate însă sa invoce alte motive pentru care să respingă un candidat, deși motivul real este lipsa vaccinului.

    • incearca sa lucrezi in Italia in constructii (nu la negru) fara vaccinul antitetanos!Sa vedem daca treci de prima vizita medicala!Nici macar nu te intreaba daca vrei sau nu!Iti arata cabinetul unde intri te vaccineaza si la revedere la urmatoarea vizita anuala pana la aia di 10 ani unde la fel varianta „NO” nu exista.

    • @Mai Fufa di Venetia macar vaccinul anti-tetanos te imunizeaza pentru 10 ani! Asta anti-Covid nu se stie pentru cat timp te imunizeaza, chiar daca se lauda ei ca este eficient 94%. Eficienta e una, perioada de imunizare altceva. S-ar putea sa fie ca vaccinul gripal sezonier, ce te faci atunci? Sau in Italia merge cat dureaza sezonul de constructii sau cules de fructe si apoi gata?

  4. Sa mori tu ca ” În calitate de angajator, pot decide cu cine semnez un contract”?
    Pai, atunci de ce fortati companiiile sa puna femei manageri?
    Atunci pot sa nu angajez negri sau sa nu servesc tigani? Pot sa nu recrutez in armata homosexuali?
    Pot sa nu angajez bolnavi de reumatism sau persoane care poarta ochelari?

    Evident ca, pe toate caile neoficiale, astia vor sa forteze vaccinarea obligatorie. Pentru inceput…

    • Nu sunt situatii comparabile. Negrul nu iti da negreala, homosexualul nu iti da alta orientare sexuala doar ca lucrati impreuna.

      Situatia comparabila este cu epidemia de TBC (tuberculoza) care facea ravagii si in Romania.

      Si ghici cum a fost rezolvata? Nu cumva ti s-a facut un vaccin cand erai la scoala? Asa cum a facut toata clasa?

  5. Progresistii vin și spun ca femeia face ce vrea cu corpul ei, cei trans la fel,etc. Dar cei care nu vor sa se vaccineze de ce nu pot face ce vor cu corpul lor? Începe dictatura medicală!

  6. Pentru ca fara vaccin poti imbolnavi si potential ucide pe altii. De aia.

    • Pai daca toti speriatii sunt vaccinati cum se mai pot ei imbolnavi? Adica vaccinu nu protejaza? Plus ca daca se vaccineaza doar cine vrea, adica desteptii, oamenii noi, femeile cu cuc, cei care tin la sanatatea lor vor fi cu totii feriti de molima spre deosebire de deplorabili, pupatori de moaste si alti conspirationisti care vor crapa pe capete. Cam ciudata logica meneshvicilor UE

    • Pai si vaccinatii nu i pot imbolnavi pe nevaccinatzi? Ia pune Creierul la treaba

    • Vaccinul nu te păzește de a nu contacta bacteria, doar te ferește de simptome grave. De transmis tot o transmiți chiar dacă te vaccinezi. Creier ai dar minte deloc.

  7. Progresismul european in delir, cam asa s-ar numi ceea ce face spalatoreasa asta de la Bruxelles. Dictatura medicala a inceput. Amenintarile din partea unor guverne sunt de neoprit. Probabil ca cine nu se va vaccina in viitor, nu va mai avea drepturi fundamentale intr-o societate. Acesta este modelul comunist chinez, insa adaptat pentru occident. Sper macar ca acest vaccin este gratuit, altfel mictionez cu bolta pe el.

  8. Corpul uman e atata de bine facut si a rezistat atat timp, iar bajetzii astia cu vaccinul habar nu au ce fac!

  9. Domnul Prostovan, nu va obliga nimeni sa va vaccinati. Va puteti adresa in continuare bibliei pentru orice probleme medicale si sociale. Nu conteaza daca nu va angajeaza lumea, dumneavoastra il aveti pe Dumnezeu alaturi. Mult succes si mergeti cu Dumnezeu, sa fiti doi.

  10. Astia vor sa faca teste medicale daca se poate pe 8 miliarde de oameni. Unde mai pui si banii scosi cu cercetarea si productia. Nu poti sa vaccinezi persoane sanatoase, doar de dragul ca sa nu aiba COVID. Daca aceste vaccinuri ar fi 100% eficente, fara reactii adverse, maine l-as face si as plati si costurile.