G4Media.ro

UE a adoptat în sfârșit al șaselea pachet de sancțiuni pentru Rusia:…

Sursa foto: Kremlin.ru

UE a adoptat în sfârșit al șaselea pachet de sancțiuni pentru Rusia: embargo parțial pe petrol, noi bănci scoase din SWIFT, interzicerea unor noi canale de propagandă

Consiliul UE a adoptat vineri al șaselea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei după invadarea Ucrainei, potrivit unui comunicat al instituției. Pachetul conține mai multe măsuri, printre care interdicția – cu o perioadă de tranziție – a importului de petrol rusesc pe mare. Statele membre UE și Comisia au negociat dur timp de aproape o lună acest pachet, dat fiind că Ungaria s-a opus unui embargo total pe petrol, dar și sancționării patriarhului rus Kiril.

Pachetul impune sancțiuni suplimentare împotriva Belarusului, având în vedere implicarea sa în această agresiune.

Interdicția importurilor de țiței și produse petroliere rusești transportate pe mare acoperă 90% din importurile actuale de petrol din Rusia. Interdicția face obiectul anumitor perioade de tranziție pentru a permite sectorului și piețelor globale să se adapteze, precum și al unei scutiri temporare pentru țițeiul din conducte, pentru a se asigura că petrolul rusesc este eliminat treptat și în mod ordonat. Acest lucru va permite UE și partenerilor săi să își asigure aprovizionarea alternativă și va minimiza impactul asupra prețurilor petrolului la nivel mondial.

În ceea ce privește restricțiile la export, pachetul de măsuri include restricții privind produsele chimice care ar putea fi utilizate la fabricarea de arme chimice.

Pe baza unei propuneri a Înaltului Reprezentant, UE a enumerat în pachetul de sancțiuni și ofițerii militari de rang înalt și alte persoane care au comis crime de război la Bucea și care sunt responsabile pentru asediul inuman al orașului Mariupol. De asemenea, sunt incluse entități implicate în sectorul militar și în fabricarea de echipamente și software, utilizate în agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Noile liste includ personalități politice, de propagandă și de afaceri, precum și persoane care au legături strânse cu Kremlinul.

Principalele măsuri, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene:

1) Restricții la importul de petrol

În 2021, UE a importat din Rusia țiței în valoare de 48 de miliarde de euro și produse petroliere rafinate în valoare de 23 de miliarde de euro. Pe baza unei propuneri comune a Înaltului Reprezentant (al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate) și a Comisiei, statele membre au decis astăzi să impună un embargo asupra importurilor acestor produse. Aceste sancțiuni vor intra în vigoare cu efect imediat și vor elimina treptat, în mod ordonat, importurile de petrol rusesc. Pentru țițeiul transportat pe mare, tranzacțiile de pe piața spot și executarea contractelor existente vor fi permise timp de șase luni de la intrarea în vigoare, în timp ce pentru produsele petroliere, acestea vor fi permise timp de opt luni de la intrarea în vigoare. Statele membre care au o dependență specială față de Rusia prin conducte pot beneficia de o scutire temporară și pot continua să primească țiței livrat prin conducte, până când Consiliul va decide altfel. Cu toate acestea, statele membre care beneficiază de această scutire nu vor putea revinde astfel de țiței și produse petroliere către alte state membre sau țări terțe.

Din cauza expunerii sale geografice specifice, s-a convenit o derogare temporară specială până la sfârșitul anului 2024 pentru Bulgaria, care va putea continua să importe țiței și produse petroliere prin transport maritim. În plus, Croația va putea autoriza, până la sfârșitul anului 2023, importul de motorină rusească în vid, necesară pentru funcționarea rafinăriei sale.

2) Servicii de transport de petrol

După o perioadă de lichidare de 6 luni, operatorilor din UE le va fi interzis să asigure și să finanțeze transportul, în special prin rute maritime, de petrol către țări terțe.
Acest lucru va face deosebit de dificil pentru Rusia să continue să își exporte țițeiul și produsele petroliere către restul lumii, deoarece operatorii din UE sunt furnizori importanți de astfel de servicii.

3) Măsuri privind serviciile financiare și serviciile pentru întreprinderi

Alte trei bănci rusești, inclusiv cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, și încă o bancă belarusă au fost eliminate din SWIFT. Aceste bănci sunt esențiale pentru sistemul financiar rusesc și pentru capacitatea lui Putin de a continua războiul. Aceasta va consolida izolarea sectorului financiar rusesc de sistemul global.

Măsurile privind trusturile au fost rafinate și au fost stabilite excepții adecvate într-o versiune revizuită a dispoziției (de exemplu, în scopuri umanitare sau pentru societatea civilă).

În prezent, este interzisă prestarea anumitor servicii relevante pentru afaceri – direct sau indirect – cum ar fi contabilitatea, auditul, auditul statutar, contabilitatea și serviciile de consultanță fiscală, consultanța în domeniul afacerilor și al managementului și serviciile de relații publice către guvernul rus, precum și către persoane juridice, entități sau organisme stabilite în Rusia.

4) Suspendarea difuzării

Activitățile de radiodifuziune ale altor trei posturi de stat din Rusia – Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24/Russia 24 și TV Centre International – au fost suspendate. Acestea se numără printre cele mai importante puncte de dezinformare pro-Kremlin care vizează publicul din Ucraina și UE și care difuzează propagandă în sprijinul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Mai multe autorități de reglementare din statele membre ale UE au luat deja măsuri împotriva acestor posturi de televiziune și canale controlate de statul rus. Acestora li se va interzice acum să își distribuie conținutul pe teritoriul UE, indiferent de forma în care acesta este difuzat, fie prin cablu, prin satelit, pe internet sau prin intermediul aplicațiilor pentru smartphone.

De asemenea, a fost interzisă publicitatea pentru produse sau servicii pe posturile sancționate.

5) Restricții la export

Pachetul de astăzi include și alte restricții la export. Lista articolelor de tehnologie avansată al căror export către Rusia este interzis a fost extinsă pentru a include și alte substanțe chimice care ar putea fi utilizate în procesul de fabricare a armelor chimice, deja controlate din 2013 pentru alte destinații, cum ar fi Siria. În plus, pachetul de astăzi extinde și mai mult lista persoanelor fizice, juridice sau a entităților asociate cu complexul militar-industrial al Rusiei. Aceste persoane fizice, juridice sau entități sunt implicate în diverse sectoare, cum ar fi electronica, comunicațiile, armele, șantierele navale, ingineria și cercetarea științifică. Prin această actualizare, UE se aliniază la măsurile luate de Statele Unite, în timp ce alți parteneri sunt așteptați să se alinieze în viitorul apropiat.

Pachetul adaugă Regatul Unit și Republica Coreea la anexa țărilor partenere care au adoptat restricții la export substanțial echivalente.

Lista entităților din Belarus care fac obiectul restricțiilor a fost extinsă în mod semnificativ (de la o entitate la 25). Aceasta se referă la autorizațiile pentru vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul de bunuri și tehnologii cu dublă utilizare, precum și de bunuri și tehnologii care ar putea contribui la consolidarea militară și tehnologică a Belarusului sau la dezvoltarea sectorului său de apărare și securitate. (Sursa foto: Kremlin.ru)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. dupa ce au vorbit de el saptamani in sir, in fiecare zi de 100 de ori, facand propaganda interminalbila

    in sfarsit l-au adoptat. asa, si?
    vom vedea la toamna , Octombrie cum rezista cetatenii UE la scumpiri

    • Cetatenii ar trebui sa reziste chiar daca e mai scump gazul pt ca sunt alternative, n are Rusia exclusivitate pe gaze ( desi Rusia are exclusivitate pe folosirea gazului ca arma si instrument de santaj geostrategic). Daca nu esti lichea , te uiti ce e in spatele unui gaz ieftin. Daca nu, nu . Depinde si de viziunea si capacitatea liderilor UE de a cauta detasarea de Rusia si gasirea de noi resurse.

      Rusia merge la rupere si tare cred si am speranta ca o sa piarda la pokerul asta. A invocat lupta cu NATO si a obtinut aderarea Fin si Sue. A suspendat livrari de gaze iar Europa a luat viteza spre detasarea de Rusia . Daca Germ nu indrazneste sa inchida gazul rusesc anul asta, nu inseamna ca n o s o faca la anul. Definitiv. Iar Europa nu i va accepta la infinit arogantele lui Orban.

  2. intr-un an rusia o sa fie cumparata de china si india…😂😂😂😂

  3. Foarte important : Taiwan a suspendat relatiile comerciale cu Ru- deci vorbim de nepretuitele chipuri . Rusia a incercat nu demult sa copieze produsele Intel , Qualcomm, TSMC samd si a esuat asa cum esueaza un tanc sovietic in fata Javelinei. RIP orcs :))))

    • Mircea: Dragut ce spui 1) ca Europa nu o sa-l suporte la infinit pe arogantul Orban si 2) povestea cu chipurile. Sper sa fie adevarat. Pentru ca nu este numai asta ca nu vrea sa accepte sanctiuni si motiveaza aiurea cu Kiril. Este clar o pozitionare strategica de partea Rusiei oricare Putin ar conduce-o. La fel cum s-a pozitionat de partea lui Trump si Le Pen. Vine Trump la putere, adio Nato de partea Ucrainei si atunci sa vezi martieni verzi prin capitalele Europei. Asta vrea Europa? Orban trebuie sa aleaga, nu sa stea arogant pe granite pe care le vrea distruse.