G4Media.ro

Taxa de ”mai puțin de 0,2%” din cifra de afaceri a marilor…

Taxa de ”mai puțin de 0,2%” din cifra de afaceri a marilor companii din UE: Comisia Europeană vrea să introducă noul impozit din 2024

Taxa pe care Comisia Europeană vrea să o impună marilor companii, cu cifra de afaceri de peste 750 de milioane de euro, va fi de ”mai puţin de 0,2% din cifra de afaceri generată de operaţiunile din UE ale acelor mari companii”, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei, citat de Agerpres.

Peste 40 de companii înregistrate în România au avut în 2018 o cifră de afaceri mai mare de 750 de milioane de euro, potrivit datelor Ministerului de Finanțe analizate de platforma Confidas.

Noua taxă, care ar urma să finanțeze pachetul de 750 de miliarde de euro pentru susținerea țărilor afectate de criză, ar urma să intre în vigoare după 2024 sau mai târziu, potrivit oficialului european.

Impunerea unei noi taxe companiilor ar putea genera zece miliarde de euro pe an pentru a ajuta la finanţarea planurilor de stimulare. Conform planului care ar urma să fie supus aprobării celor 27 de state membre ale UE, Comisia Europeană va împrumuta de pe piaţă o sumă fără precedent – 750 miliarde euro – pentru a finanţa cheltuielile menite să redreseze economiile afectate de criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19). Executivul comunitar a propus câteva posibile taxe pentru a ajuta la achitarea datoriei, inclusiv o nouă taxă pentru piaţa unică, care ar putea intra în vigoare în 2024 sau după acest an, scrie Agerpres.

Oficialul UE a adăugat că veniturile anuale aşteptate reprezintă o estimare preliminară şi vor depinde de diversele opţiuni luate în considerare pentru noua taxă.

Această taxă face parte dintr-un pachet de opţiuni de majorare a veniturilor, care include o taxă pe carbon, venituri din extinderea schemei de tranzacţionare a emisiilor de poluare şi o taxă pe companiile digitale.

Duminică, într-un interviu acordat Financial Times, comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a cerut statelor membre să sprijine introducerea mai multor noi taxe, printre care şi o taxă anuală care va fi percepută de la 70.000 de mari companii pentru acces pe piaţa unică, în ideea de a finanţa programul de relansare economică.

Clasamentul firmelor din România în funcție de cifra de afaceri din 2018 (pentru 2019 nu sunt disponibile toate datele) e condus de Automobile Dacia (24,7 miliarde de lei), OMV Petrom Marketing (17,8 miliarde lei), OMV Petrom SA (14,1 miliarde lei), Rompetrol Rafinare SA (14,1 miliarde lei) și Rompetrol Downstream (10,9 miliarde lei).

În total, potrivit calculelor la cursul mediu al euro din 2018, 43 de companii au avut o cifră de afaceri mai mare sau egală cu 750 milioane de euro. Clasamentul este dominat de companii multinaționale, dar în top sunt și antreprenori autohtoni (Dedeman, RCS) sau firme de stat (Hidroelectrica, Romgaz, Electrica). Nu e clar dacă taxa dorită de Comisia Europeană, odată acceptată de toate statele membre, va fi plătită doar de firmele – mamă sau și de subsidiarele din fiecare stat membru în care cifra de afaceri a respectivei firme trece de pragul de 750 milioane de euro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. 2024… asta dacă va mai exista

  2. Taxa = presupune contraprestatie directa din partea statului.

    Impozit = suma colectata obligatoriu, pentru acoperirea cheltuielilor publice.

    Ce le presteaza UE, direct, companiilor? Multumiri socialiste si ecologice! 😆

    Vorbitul folosind termenii „merge si-asa” este una din cauzele pentru care nu mai intelege marea majoritate mai nimic din chestiunile publice. 🙁

    • Banii merg pentru sustinerea economiilor afectate de criza, punctual unde fiecare stat considera ca e necesar. Deci banii se intorc in economie.
      Oricum, Romania va cotiza mult mai putin decat va primi. Genul asta de solidaritate intre statele UE e nemaintalnit in lume. Nu vad celelalte state democratice ale lumii oferind bani nerambursabili partenerilor economici mai afectati de criza. Nici SUA, nici UK sau oricare altele. Ca sa nu zic de China. Sau Rusia cu CSI-ul ei. Ma bufneste rasul cand imi imaginez pe Putin decretand ca 1% din veniturile Gazprom sa mearga ca fonduri nerambursabile catre Moldova, de ex. 😉 Trolii stiu de ce;)

    • Sanitarule, da companiile mari care ajung sa nu mai plateasca statului aproape nimic pentru ca isi permit sa faca lobby pe multi bani politicienililor, (sau mai nou lobby in comments section la stiri de genu asta) in asa fel incat sa fie scutiti de taxe pe motivul ca aduc joburi in tara. Adica gen omu munceste pe bani, deci face ceva pt companie, compania ii da bani lui, adica compania face ceva pt el. din care omu plateste taxe, deci omu face ceva pentru stat, si compania nu plateste taxe pt ca adus jobu statului? Zi-mi ca nu inteleg cum ti se pare tie ok combinatia asta prin care 80% din companiile mari au reusit sa ajunga la cifrele astea de afaceri pebtru ca nu au facut nimic pt statul unde isi desfasoara activitatea.
      Sau ai si tu lobbyu tau de facut?
      Nu e ciudat ca un roman sarac sta sa se planga ca o sa plateasca companii de peste 750m € 0,2% (te doare mintea) ca sa ai tu apa curata, gunoi colectat cum trebuie, medic platit ok, etc? Sau iti e frica ca ala mai sarac decat tine si el o sa aibe acelasi utilitati fara sa sclavageasca asa mult ca tine?

    • Si ce face UE (Ursula) cu taxa aia? O bea? Își cumpără pantofi? Se va intoarce tot la statele din UE. Corporatiile mari platesc nici jumatate din taxele pe care le platesc firmele mici si mijlocii care nu au armate de avocati si optimizari fiscale. Singura problema e ce se face cu banii. Daca se intorc in economie la statele membre e OK, daca se fură de catre UE/statele membre nu e OK… Si taxa asta cred ca nu e tocmai legala sa fie impusa unilateral de un stat, de aia se caznesc sa o faca la nivelul UE.
      Mie imi e incredibil cum toti urla impotriva initiativei asteia, cand ea favorizeaza pe ai mai amarati, din sud si est: Germania, Olanda, Austria, Suedia, Danemarca, Finlanda si chiar Franta nu au nevoie, dar Romania, Spania, Italia, Grecia ar avea mai mare trebuință. Pai aceiasi urlatori de serviciu tipau ca UE nu ajuta Italia, cum ar vrea sa o ajute? Cu ce? Oamenii sunt incredibili, toti vor sa se faca, dar nimeni nu vrea sa dea nimic. Asta e esenta UE, din aia 750 miliarde ar trebui ca nici 0,5% sa nu ramana la Bruxelles, tot sa fie intors catre tarile din UE. Care e problema atunci?

  3. I-au furat ideea lui Dragnea și a lui Vâlcov ?!?

    • Taxa pe lacomie…
      Inseamna ca Valcov era un vizionar neinteles acum 2 ani. Poate la toamna o sa ii dea premiul nobel pentru economie.

  4. Tanti V. d. Leyen trebuie ca e un adevarat vrajitor financiar, cita pricepere, ce risipa de imaginatie, o taxa! Care va fi utilizata pentru (completati pe linia punctata) ………………… dumneavoastra.

    • Ce mah, nu sare si Putin cu niste copeici? Pentru vulpe strugurii sunt acri cand nu are parte de ei!

  5. Incet, incet, ne vom intoarce la comunism, Traiasca si infloceasca Uniunea Socialista Ieuropeana !
    Lua-v-ar dracu de comunisti europeni !

  6. Trăiască taxarea, drepturile lgbt, trăiască UE, trăiască SOCIALISMUL!

  7. In 2024 UE nu va mai exista. Va fi prea tarziu sa mai ceara ceva.