G4Media.ro

Spitalul Militar va realiza aplicaţia Coronavirus COVID-19 România – harta cazurilor, statistica…

sursa foto: Pexels

Spitalul Militar va realiza aplicaţia Coronavirus COVID-19 România – harta cazurilor, statistica pe zile, informaţii legate de infrastructura spitalicească, detaliile relevante ale fiecărui caz, plus un sistem de alertă medicală timpurie

Spitalul Militar Central va realiza aplicaţia Coronavirus COVID-19 România, care va cuprinde harta cazurilor, statistica pe zile, informaţii legate de infrastructura spitalicească, detaliile relevante ale fiecărui caz, plus un sistem de alertă medicală timpurie.

Proiectul a câștigat o competiție derulată de Ministerul Educației și Cercetării.

Potrivit unui comunicat al Spitalului Militar Central, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, a finalizat, în data de 29 mai 2020, procesul de evaluare al propunerilor de proiecte din Planul Naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare pentru perioada 2015-2020 (PNCDIII), domeniu de prioritate publică „Sănătate”, Competiţia Soluţii 1 – „Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate.”

În competiţie au intrat un număr de 33 de proiecte, elaborate şi susţinute de instituţii de referinţă în domeniul academic şi universitar, medical sau de profil tehnic.

Aplicaţia Coronavirus COVID-19 România, care monitorizează şi centralizează datele cu privire la răspândirea virusul SARS-CoV-2, la nivel naţional, proiect elaborat de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, alături de partenerul său CERTSIGN SA, a reuşit să impresioneze comisia de selecţie prin: analiza extrem de riguroasă a stadiului actual al evoluţiei pandemiei cu noul coronavirus; identificarea unei palete largi de modalităţi de aplicare şi potenţiali beneficiari/ utilizatori; identificarea problemelor; definirea obiectivelor măsurabile; gradul de noutate şi de complexitate; metodologia şi tehnicile care vor fi utilizate, instrumentele, echipamentele şi soluţiile software ce urmează a fi aplicate; aplicarea aspectelor de etică care vor fi implicate în cercetare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, dar mai ales prin viabilitatea şi şansele de succes ale proiectului propus, precizează sursa citată.

Colonel medic dr. Silviu Stanciu, directorul de proiect, şi-a propus ca, prin intermediul acestui instrument de cercetare-dezvoltare şi inovare, să se realizeze noi aplicaţii informatice care să susţină noi metode de prevenire, predicţie, control şi monitorizare a transmiterii asimptomatice şi simptomatice în cadrul comunităţilor.

Astfel, aplicaţia Coronavirus COVID-19 România realizează o hartă a distribuţiei spaţiale a tuturor cazurilor confirmate oficial şi o statistică ce arată evoluţia pe zile. În plus, proiectul cuprinde informaţii legate de infrastructura spitalicească, densitatea populaţiei dar şi detaliile relevante ale fiecărui caz în parte.

Principalii beneficiari ai aplicaţiei sunt membrii comunităţii epidemiologice din Direcţiile de Sănătate Publică şi din spitale, experţi care vor beneficia de avantajele identificării rapide ale contacţilor celor infectaţi cu COVID-19 şi, astfel, se vor putea efectua, mult mai facil, anchetele epidemiologice. În consecinţă, acest fapt generează operaţionalizarea unui sistem de alertă medicală timpurie (avertizare şi transmitere, în timp real, a informaţiilor relevante pentru fiecare cetăţean).

De asemenea, Serviciile de Ambulanţă şi SMURD, Inspectoratul General al Situaţiilor de Urgenţă dar şi Consiliile Judeţene vor putea gestiona judicios atât paturile din spitale, cât şi resursele alocate acestora, fapt ce fundamentează luarea unor decizii manageriale la nivel instituţional şi al autorităţilor publice locale şi centrale, decizii adaptate realităţii situaţiilor epidemice locale, regionale şi naţionale, se arată în comunicat.

La rândul lor, managerii de spitale reprezintă un alt grup de beneficiari ai soluţiilor propuse, prin sprijinul, de netăgăduit, pe care îl oferă aplicaţia Coronavirus COVID-19 România în managementul decizional al resurselor umane, al dotării cu echipamente de protecţie şi, implicit, în bugetarea de activităţilor specifice contextului pandemic, mai susține Spitalul Militar Central.

Conform sursei citate, cetăţenii sunt principalii beneficiari, aceştia fiind avertizaţi, în timp real, de posibilitatea de contaminare apărută într-o anumită zonă. Având în vedere faptul că infectarea nu se face instantaneu, fiind necesar un timp de câteva minute pentru transmitere, în momentul notificării, utilizatorul aplicaţiei mobile poate părăsi zona pentru a evita contaminarea. Astfel, soluţia propusă poate contribui, efectiv, la limitarea contaminărilor şi a numărului de cazuri, apărute în comunitate, precizează Spitalul Militar Central.

Finanţarea şi bugetul proiectului, prin intermediul autorităţii contractante, respectiv Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării se ridică la valoare maximă de 500.000 lei

Durata de realizare a Proiectului „Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate” este de 12 luni.

Sursa foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. 12 luni???? pai fratilor sunt deja aplicatii pe piata dezvoltate de alte tari in cateva luni. Sigur o sa fie foarte utile peste 12 luni

  2. In etapa de pretestare a platformei, MAI prin SMURD, va avea acces la informațiile culese din teren cu privire la mișcările stradale ale protestatarilor?

    Nu cred, râca MApN/MAI este veșnică.

  3. Lăsând gluma, de când UEFISCDI va avea acces la datele, până și personale, privind sănătatea populației ??

  4. Gazeta de Cluj, 14 ianuarie 2011: „La nivel naţional, doar trei societăţi comerciale pot emite certificate digitale fiscale pentru firme sau contabili. Coincidenţa face ca cele trei firme să fie legate de numele a trei personaje adânc “înşurubate” în jocurile de culise făcute pe banii publici. Este vorba de senatorul UDMR Verestoy Attila (SC DigiSign), de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu (SC CertSign) şi de fostul consilier presidenţial Paul Sîrbu (SC Trans Sped).

    A doua societate care poate elibera certificate digitale este SC CertSign, o firmă administrată de Nicolae Ghibu şi Constantin Burdun. Ca asociaţi se regăsesc două entităţi juridice din cadrul unui grup financiar condus de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu: UTI Holding BV şi UTI Grup. Şi Urdăreanu este cadru militar, maior în rezervă, şi este fiul generalului Tiberiu S.Urdăreanu, fost şef al Comandamentului Trupelor de Tancuri şi Auto în vremea regimului …

    Urdăreanu a fost unul dintre “pionierii” afacerilor cu statul. Prin intermediul UTI, în 1993, firmele omului de afaceri au securizat reţelele Bancorex şi Eximbank, Centrala Nucleară de la Cernavodă. UTI a primit 60 de milioane de euro pentru securizarea Portului Constanţa şi 30 de milioane de euro pentru securizarea Aeroportului Henri Coanda Otopeni. 1,4 milioane de euro şi 239,7 miliarde de lei vechi au fost sumele plătite de stat către firmele lui Urdăreanu pentru securizarea staţiilor de metrou din Bucureşti. UTI a făcut afaceri şi cu Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru securizarea frontierelor, cu Direcţia Generală a Vămilor, Parlamentul României, Romtehnica, Ministerul Comunicaţiilor, Tehnologiei şi Informaţiilor, CONEL. UTI Italy, societate legată de Urdăreanu, a furnizat diferite servicii şi produse pentru SPP, serviciul care îl apără pe Traian Băsescu de eventualele “efuziuni sentimentale” ale românilor. Mai mult, UTI Italy a fost şi creditorul SPP-ului (garanţiile guvernamentale cu numerele 705, 5153 şi 5154), pentru 1,6 milioane de dolari şi 2,24 milioane de euro. Dacă în 2004 Urdăreanu a fost decorat de Ion Iliescu cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler, după câţiva ani, acelaşi Urdăreanu l-a însoţit pe Traian Băsescu într-o vizită oficială în China. ”

    Hai ca m-a impresionat aceasta aplicatie. Nu o va folosi nimeni, dar a impresionat pe partea de etica.

  5. Toacă si ei niste bani, nimic special.