G4Media.ro

Scriitoarea rusă Ludmila Ulițkaia, una dintre cele mai importante voci ale literaturii…

Sursa Foto: Humanitas

Scriitoarea rusă Ludmila Ulițkaia, una dintre cele mai importante voci ale literaturii contemporane: Durere, frică, ruşine – asta simţim acum / Trebuie oprit imediat războiul abia dezlănţuit 

G4Media.ro publică în exclusivitate un mesaj transmis către Editura Humanitas de Agenția literară care se ocupă de opera Ludmilei Ulițkaia.

Redăm mai jos textul integral:

”Azi, 24 februarie 2022, a început războiul. Credeam că generaţia mea, venită pe lume în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, are noroc şi că-i va fi dat să trăiască fără război până la moartea, făgăduită de Biserică „în pace, fără durere, întristare şi suspin”. Dar nu. Se dovedeşte că nu-i aşa. Şi nu se ştie ce va urma după evenimentele dramatice petrecute în această primă zi.

Nebunia unui singur om şi a complicilor săi cârmuieşte soarta ţării. Deocamdată nu putem decât să presupunem ce se va scrie în manualele de istorie peste cincizeci de ani. Durere, frică, ruşine – asta simţim acum.

Durere – fiindcă războiul atinge tot ce-i viu – iarba şi copacii, animalele şi puii lor, oamenii şi copiii lor.

Frică – fiindcă există, biologic vorbind, instinctul de conservare a propriei vieţi şi a vieţii urmaşilor.

Ruşine – fiindcă e cât se poate de evidentă responsabilitatea conducerii ţării noastre pentru situaţia creată, cu consecinţe dezastruoase pentru întreaga omenire.

Şi noi suntem părtaşi la ce se întâmplă azi, noi toţi, contemporani cu aceste evenimente dramatice, fiindcă n-am fost în stare să le anticipăm şi să le oprim. Trebuie oprit imediat războiul abia dezlănţuit şi trebuie creată o opoziţie puternică împotriva propagandei mincinoase care se revarsă asupra noastră prin toate canalele mass-media.”

Cine este Ludmila Ulițkaia

Una dintre cele mai importante și apreciate voci ale literaturii contemporane, s-a născut într-un sat din Urali în 1943. După ce își ia licența în biologie la Universitatea din Moscova, lucrează în cadrul Institutului de Genetică. La sfârșitul anilor ’70 se angajează consilier la Teatrul Evreiesc din Moscova și scrie scenarii de film.

Primul său roman, Soniecika (1995; Humanitas Fiction, 2019), îi aduce instantaneu notorietatea, fiind nominalizat pe lista scurtă la Premiul Booker pentru Literatura Rusă și recompensat cu premiile Médicis étranger și Giuseppe Acerbi. Cărțile Ludmilei Ulițkaia s-au vândut până în prezent în peste trei milioane de exemplare. În 2013 i s-a acordat distincția Officier de la Légion d’honneur, în 2014, Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană și în 2020, Premiul Siegfried Lenz.

Vezi mai multe despre cărțile publicate în România pe site-ul Editurii Humanitas Fiction

Citește și

LIVE Rușii au intrat în Kiev / Focuri de armă se aud în apropierea Guvernului / UE ia în calcul înghețarea averilor deținute de Putin și Lavrov în Occident / Kremlinul, dispus la negocieri cu Ucraina

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Așa se câștigă premiul Nobel pentru Literatură.

  2. Până nu-l eliminați pe nebunul care vă conduce și clica lui de la șefia armatei războiul nu se va opri. Și nici nu scăpați de rușinea de-a fi ruși. Națiune ticăloasă din moment de peste 75% îl susțin pe cruiminal.

    • Nu e 75%, parcă luase 62% ultima oară, la niște alegeri trucate de el.

    • Pai și noi românii cum suntem? Nu votam și noi tot așa, mereu cu prostul in care ne regasim/recunoaștem ?

  3. Vestul a așteptat ca Hitler sa ocupe Cehoslovacia, Austria ca ofranda de pace. Și asa i-au dat lui Hitler mana libera sa facă ce vrea.
    Acum este la fel. Sacrifica Ucraina pt a avea ei liniște, și gaz și petrol de la rusi. NATO este un castel de nisip. La prima suflare a lui Putin , au făcut pe ei, cu toate ca știau ce pregătește Moscova. Unde sunt promisiunile vestului ca apară pacea în Europa? Poate în Europa de vest. Pentru ca statele din Europa de Est sunt numai un spațiu de manevra pt vest.Si nu vor sacrifica nimic din pacea și binestarea lor.Asteptati ca vestul sa va ajute? PUTETI SA ASTEPTATI MULT SI BINE.

  4. de la muscali…davai ceas., davai palton !!!
    Celaveci votkari 😵