G4Media.ro

Rapperul Toomaj Salehi, considerat ”inamicul lui Allah” după ce a susținut protestele…

sursa foto: Facebook/ Toomaj Salehi

Rapperul Toomaj Salehi, considerat ”inamicul lui Allah” după ce a susținut protestele pentru moartea Mahsei Amini, riscă pedeapsa cu moartea/ Artistul este judecat cu uşile închise și nu este reprezentat juridic

Un rapper iranian, Toomaj Salehi, arestat la sfârşitul lui octombrie după ce şi-a exprimat susţinerea faţă de manifestaţii împotriva regimului, riscă să fie condamnat la moarte într-un proces deschis sâmbătă, ”cu uşile închise”, trag un semnal de alarmă, pe Twitter, apropiaţi ai acestuia, relatează AFP, citată de News.ro.

Iranul este teatrul unei contestări declanşate la 16 septembrie de moartea lui Mahsa Amini, o iraniancă kurdă, la vârsta de 22 de ani, după ce a fost arestată de Poliţia Moravurilor la Teheran.

Autorităţile denunţă aceste proteste drept ”revolte” încurajate de Occident.

Cel puţin 416 persoane au fost ucise în reprimarea acestor manifestaţii, potrivit unui ultim bilanţ difuzat de ONG-ul Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia, iar 15.000 de oameni au fost arestaţi, potrivit Raportorului Special ONU cu privire la Iran.

”INAMICUL LUI ALLAH”

Toomaj Salehi ”se află în mare pericol în acest moment”, scriu sâmbătă rude ale rapperului pe contul acestuia de Twitter.

”Procesul său se desfăşoară cu uşile închise”, fără nicio reprezentare juridică, subliniază ele.

Rapperul este acuzat, potrivit aceleiaşi surse, de faptul că este un ”inamic al lui Allah” şi de ”complot pe pământ”, infracţiuni pasibile de pedeapsa capitală.

La 2 noiembrie, agenţia oficială iraniană de presă Irna a difuzat o înregistrare video în care, afirmă ea, apare Toomaj Salehi, legat la ochi şi spunând că a ”comis o greşeală”.

Aceste ”mărturisiri forţate” au fost denunţate imediat de activişti ai drepturilor omului.

Cu puţin înainte să fie arestat, rapperul a acordat un interviu foarte critic faţă de regim postului candian CBC.

”Aveţi de-a face cu o mafie pregătită să omoare toată naţiunea (…0 pentru a-şi păstra puterea, banii şki armele”, denunţa el.

2.000 DE INCULPĂRI

Justiţia iraniană a pronunţat deja şase condamnări la moarte de la începutul manifestaţiilor, la jumătatea lui septembrie, însă acest număr ar urma să crească, întrucât, potrivit Amnesty International, cel puţin 21 de persoane sunt judecate, în prezent, cu privire la infracţiuni pasibile de pedeapsa capitală.

Potrivit unor date furnizate de justiţia iraniană, peste 2.000 de persoane au fost inculpate de la începutul manifestaţiilor.

Iranul este ţara care execută cei mai mulţi deţinuţi la nivel mondial, în afara Chinei, potrivit ONG-urilor de apărarea drepturilor omului.

Cel puţin 314 persoane au fost executate în 2021, potrivit Amnesty International.

Potrivit IHR, în acest an au fost executate peste 482 de persoane în Iran.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Io zic ca are sanse sa fie achitat :))