G4Media.ro

Programul Operațional Tranziție Justă, dezbătut la o întrunire a ministrului Cristian Ghinea…

Sursa foto: Captură video

Programul Operațional Tranziție Justă, dezbătut la o întrunire a ministrului Cristian Ghinea cu reprezentanții mediului de afaceri

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a avut, joi, o întâlnire pe tema viitorului Program Operaţional Tranziţie Justă (POTJ) cu reprezentanţi ai mediului de afaceri şi autorităţilor locale din judeţele Hunedoara, Gorj, Galaţi, Mureş, Prahova şi Dolj, relatează Agerpres.

Programul Operaţional Tranziţie Justă 2021-2027 va avea o alocare de 2,239 miliarde de euro, la care se va adăuga cofinanţarea naţională de 301 milioane de euro, potrivit Regulamentului specific Fondului pentru o Tranziţie Justă, publicat în data de 30 iunie 2021. Acesta este destinat regenerării zonelor afectate de tranziţia energetică având în vedere dependenţa lor de combustibilii fosili sau procesele industriale cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră.

„Pe acest program este esenţial să folosim componentele inovative, pe lângă granturile clasice, adică instrumentele financiare şi facilitatea de împrumuturi pentru sectorul public. Cei care vor să deruleze proiecte au posibilitatea să implice sau chiar, aş spune, să vâneze investiţiile private, deci să nu îl abordăm ca un program operaţional clasic, pe fonduri structurale”, a declarat ministrul Cristian Ghinea.

Oficialul MIPE a explicat că doreşte un dialog consistent cu reprezentanţii mediului de afaceri, fiind în interesul tuturor celor implicaţi ca Programul să fie aprobat de Comisia Europeană în primăvara anului viitor.

În cadrul reuniunii, reprezentanţii Consiliilor Judeţene au solicitat informaţii privind modul de alocare a viitoarelor finanţări, tipurile de investiţii ce vor primi finanţare, dar şi detalii despre viitoarele apeluri.

Reprezentanţii MIPE au arătat că fondurile vor fi împărţite echitabil, dar finanţările trebuie să susţină crearea de alternative economice, care să contribuie la reducerea emisiilor poluante.

„Proiectele finanţate trebuie să susţină refacerea economică a zonelor afectate de tranziţia energetică şi dezvoltarea economiei verzi, în paralel cu cercetarea”, se arată în comunicat.

Viitoarele investiţii din cadrul POTJ vor avea la bază Planurile Teritoriale pentru o Tranziţie Justă (PTTJ), elaborate în grupuri de lucru împreună cu Consiliile Judeţele şi susţinute de Agenţiile pentru Dezvoltare Regională, sub coordonarea MIPE. Draft-urile acestor documente au fost trimise la începutul acestei luni ministerului şi vor fi negociate cu serviciile Comisiei Europene. În paralel, versiunea actualizată a POTJ va fi supusă consultării publice.

La reuniune au participat reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale – Departamentul Climă şi Sustenabilitate, Cancelaria Prim-ministrului, Coaliţia pentru Dezvoltarea României, Camera de Comerţ şi Industrie România-Israel, Consiliile judeţene Gorj, Hunedoara, Dolj, Prahova, Mureş, Galaţi. Din cadrul MIPE au fost prezenţi Teodora Preoteasa, director general şi Adrian Mărgărit, coordonator naţional al Programului Operaţional Tranziţie Justă (POTJ).

Sursa foto: Captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. olga peremista SI-A OPERATIONALIZAT UN CREDIT SA-SI RENOVEZE primaria. AVAND IN VEDERE DURATA SI DOBANZILE juvetii VOR PLATI DUBLUL IMPRUMUTULUI

    DAR CE SA VEZI, NICI NU S-AU APUCAT BINE DE TREABA SI AU SI SUPLIMENTAT COSTURILE CU 4 MILIOANE DE EURO. CA ASA-I LA pereme: JOS PATRIA SUS CLANUL olga & consortul.

    • Ministrul Zerro spune ca oamenii trebuie sa vaneze investitorii.

      Bre, atunci de ce a invitat doar pe cei de la

      Camera de Comerţ şi Industrie România-Israel ?!

      Ar fi trebuit sa vina si altii, sa fie vanati si ei !

  2. BURSA: „REALITATEA BATE STRATEGIA.
    Valea Jiului, tot mai aproape de statutul de vale a plângerii.
    12 mai 2021
    Depopularea Văii Jiului va continua, în ciuda strategiei de dezvoltare economică, al cărui ultim draft a fost pus recent în dezbatere publică până pe 24 mai, afirmă reprezentanţii angajaţilor din sectorul minier şi parlamentarii din zona respectivă.
    Alin Sîn, preşedinte executiv al Sindicatului Muntele, a declarat pentru ziarul BURSA: „Nu există în propuneri NIMIC Concret în privinţa oamenilor care pot fi reangajaţi în alte locuri de muncă. Propunerile privind anveloparea locuinţelor, achiziţionarea de troleibuze şi autobuze electrice nu au menirea decât să crească confortul, dar pentru cine le faci, dacă zona se DEPOPULEAZA MASIV, aşa cum a început de ani buni, în loc să iei măsuri pentru ca oamenii să aibă un LOC de MUNCA şi să RAMANA în zonă?
    Se propun chestii privind digitalizarea, care NU înseamnă crearea unui număr impresionant de locuri de muncă.
    La fel sunt şi propunerile privind dezvoltarea întregii zone, ca zonă turistică.
    Păi turismul este o chestie de sezon, care durează doar 3 luni şi care poate absorbi maximum 1000 de locuri de muncă. Ce faci după aceea, în restul anului, cu oamenii respectivi, care vor rămâne 9 luni fără Venituri?”.
    Afirmaţiile de mai sus reflectă situaţia actuală a Văii Jiului, zonă care în ultimele luni s-a confruntat cu mai multe proteste din partea minerilor pentru drepturile salariale plătite cu întârziere, care doresc totodată şi planuri clare privind tranziţia energetică în urma implementării Green Deal, plan al Comisiei Europene care impune până în anul 2050 decarbonificarea totală a economiilor statelor membre ale Uniunii Europene.
    Din această cauză, mai multe mine de cărbune vor fi închise în următorii zece ani şi mii de persoane vor fi disponibilizate şi vor îngroşa rândul celor aproape 50.000 de mineri din Valea Jiului, care în ultimii 30 de ani au rămas fără loc de muncă şi care, din cauza lipsei unor alternative viabile, au preferat să părăsească regiunea respectivă, fapt ce a dus la depopularea celor şase localităţi din zonă.
    Materialul elaborat pentru Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene este făcut fără consultarea liderilor sindicali, ci doar cu autorităţile locale din Valea Jiului, ne-a spus Dumitru Fornea, secretarul general al Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian.

    Domnia sa ne-a declarat: „La sfârşitul anului 2032, nu va mai fi nicio operaţiune minieră în România. O mare parte din oameni vor intra prin, disponibilizare, la pensie anticipată, iar mulţi dintre ei sunt de acord cu acest lucru, deoarece doresc să îşi încheie activitatea. Problema nu este formarea profesională în Valea Jiului, ci în capacitatea de a crea locuri de muncă pe termen scurt, mediu şi lung. Una dintre propuneri a fost legată de Bloomberg Philanthropies, ai cărei reprezentanţi au venit cu teoria pieţelor şi a investiţiilor, dar nu au reuşit să capaciteze marile pieţe de capital din lume pentru a atrage investiţii în zonele miniere, care nu sunt locuri defavorizate ci destinaţii pentru noi oportunităţi de afaceri.
    Nimeni din investitorii aflaţi în piaţa de capital globală nu vrea să se încurce cu aceste zone, pentru că, în ţări precum Spania sau România sunt considerate centre revoluţionare, apropiate de stânga politică.
    De aceea este greu, dacă nu aproape imposibil să convingem companiile mari să vină să facă afaceri în Valea Jiului.
    Reprezentaníi acestor companii susţin că, atât timp cât există în zonă minele respective, nu vor veni şi că, în prealabil oricărei investiţii, trebuie schimbat radical, din temelii profilul economic al zonei”.
    Proiect în dezbatere publică.
    Amintim că, în urmă cu 2 zile, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat lansarea unei noi runde de consultări publice – ce se va finaliza în 24 mai – în privinţa Strategiei de dezvoltare economică, socială şi de mediu a Văii Jiului şi a Planului de acţiuni aferent documentului, odată cu publicarea, spre dezbatere publică, a documentelor actualizate.
    Proiectul este finanţat de Comisia Europeană, prin Instrumentul de Sprijin Tehnic (TSI), dedicat susţinerii reformelor structurale în Statele Membre UE (DG-Reform) şi realizat în colaborare cu PricewaterhouseCoopers România.
    Strategia respectivă este fundamentată pe 4 piloni de dezvoltare:
    – îmbunătăţirea calităţii vieţii şi crearea unui mediu sănătos şi durabil pentru generaţiile viitoare, prin optimizarea sistemului educaţional, a celui sanitar-medical, a asistenţei sociale şi a sistemului de protecţie a mediului;
    – diversificare economică, inovare şi antreprenoriat;
    – valorificarea durabilă a specificului local pentru dezvoltarea turismului;
    – accesibilitate, mobilitate şi conectivitate.
    Conform autorilor documentului, strategia va schimba dinamica locală, va contribui la revitalizarea economică a Văii Jiului, oferind premisele creşterii calităţii vieţii şi încurajării tinerilor să rămână în zona respectivă.
    În noul DOCUMENT au fost integrate recomandările şi aspectele relevante rezultate în cadrul primei runde de consultări publice, lansată în perioada 29 octombrie-20 noiembrie 2020. Documentul propus vizează reconfigurarea pe multiple paliere a zonei, în contextul dificultăţilor economice şi sociale generate de declinul industriei carbonifere şi obiectivului asumat la nivel european de tranziţie către o economie verde, cu impact redus asupra mediului înconjurător.”

    Fericit, Ministrul Ghinea a mai bifat azi o actiune…
    Documentul mentionat in articolul de mai sus, pe unde-o fi ajuns: guvernantii nostri sunt maestri in Documente trimise la Brussels din 2077 incoace, in Strategii, Programe de guvernare, Planuri de dezvoltare….in urma lor, ramane NIMIC.
    Valea Jiului plange si se depopuleaza masiv…

  3. Baaa, ce șunci de mangaliță are acest aburitor. Daca nu se aproba PNNR isi da demisia? Sa se ia de mâna cu alta hahalera, aka Ciolacu si sa ne lase. Cum ajung asemenea specimene sa aibă putere de decizie in tara asta de prosti?
    PS Era doar o intrebare retorica 😊

  4. Un dobitoc sinistru acest Ghinea, pe care G4Media ni-l tot bagă pe nas de parcă ar fi vreun geniu al fondurilor europene. Nu este. Este un parvenit, un om de caracter prost și o nulitate profesională.
    Ghinea este specimenul tipic de politician român: prost, fudul și pus pe căpătuială.
    Printre altele, Ghinea face lobby puternic ca firmele din domeniul gazelor să primească fonduri prin PNRR, deși acest lucru este imposibil. Nu îi pasă lui de Valea Jiului, că de acolo nu îi iese nimic.