G4Media.ro

Prima rundă oficială de discuții pentru susținerea Guvernului Orban va avea loc…

Prima rundă oficială de discuții pentru susținerea Guvernului Orban va avea loc cu PMP, azi la ora 16:00 / Urmează negocieri joi cu UDMR, ALDE și Pro România

Echipa de negociere a PNL în vederea obținerii susținerii parlamentare pentru Guvernul Orban va avea o primă discuție cu cei de la PMP miercuri la ora 16:00, la întâlnire urmând să participe liderul PMP, Eugen Tomac, și președintele executiv, Marius Pașcan.

Potrivit unor surse liberale, este singura rundă de discuții programată pentru azi, urmând ca, cel mai probabil joi să aibă loc o a doua discuție cu cei de la UDMR.

Tot joi, au explicat sursele citate, echipa de negocieri a PNL se va întâlni și cu cei de la ALDE și Pro România.

De asemenea, urmează să fie stabilită și întâlnirea cu USR, până acum acest lucru nefiind realizat deoarece liderul partidului, Dan Barna, este în campanie electorală prin țară.

Până acum, Ludovic Orban a discutat oficial doar cu deputații minorităților naționale, care și-au anunțat susținerea pentru guvernul său încă înainte de a fi desemnat premier.

Potrivit surselor G4Media.ro, echipa cu care liderul PNL va merge la discuțiile cu partidele ca să negocieze susținerea parlamentară pentru guvernul pe care urmează să îl conducă este formată din el însuși, alături de liderii grupurilor parlamentare ale PNL – Raluca Turcan, liderul deputaților liberali, și Florin Cîțu, liderul senatorilor.

Într-o declarație pentru Agerpres, Eugen Tomac a enunțat și condițiile pe care PMP le va pune liberalilor: alegerea primarilor în două tururi, reducerea numărului de parlamentari la 300 și înființarea unui minister pentru relația cu Republica Moldova.

„Am discutat cu premierul desemnat, domnul Ludovic Orban, şi am stabilit ca în cursul zilei de astăzi să avem o întrevedere, pe care am acceptat-o cu multă plăcere, şi urmează să discutăm pe marginea agendei ce ţine de învestirea viitorului Guvern. Noi ne-am exprimat punctele noastre de vedere cu privire la priorităţile PMP la întâlnirea cu preşedintele Iohannis şi, cred eu, că sunt importante pentru ţară, legat de alegerea primarilor în două tururi, reducerea numărului de parlamentari la 300 şi, bineînţeles, crearea unui minister pentru relaţia cu Republica Moldova, ca să dăm o nouă dimensiune relaţiei cu Republica Moldova, care a fost abandonată de către Guvern în ultimii ani. Vom discuta pe marginea acestor priorităţi şi, în urma discuţiilor pe care le vom avea, acest prim contact, vom fi în măsură să vă spunem cum vede şi premierul desemnat aceste obiective pe care noi ni le-am asumat”, a precizat Tomac.

Întrebat dacă priorităţile PMP reprezintă şi condiţii pentru votul de învestire în Parlament a noului Guvern, el a răspuns: „E poate mult spus condiţii, sunt chestiuni care reprezintă obiective esenţiale pentru noi, pentru ca viitoarea majoritate să dea un nou semnal către societate, un semnal care este aşteptat după dezastrul pe care îl lasă în urmă Guvernul Dăncilă”.

„Pe de altă parte, suntem conştienţi că România are nevoie de un nou Guvern. Politicienii trebuie să găsească un consens pentru a da ţării un nou Guvern, pentru că de mai multe luni de zile la Palatul Victoria există o criză guvernamentală şi noi vrem să avem aceste discuţii exact în această cheie – cum putem depăşi acest moment, pentru că PNL a fost iniţiatorul moţiunii, dar nu a reuşit, fără voturile PMP, de exemplu, nu ar fi trecut şi noi am fost în echipă completă, tocmai de aceea mergem la aceste discuţii cu gândul de a găsi un consens, astfel încât să putem da câta mai rapid ţării un Guvern”, a afirmat Eugen Tomac.

Preşedintele PMP a spus că varianta participării la guvernare ţine de o decizie a forurilor statutare ale partidului.

„Subliniez, este un prim contact pe care-l avem cu colegii de la PNL, având drept temă de discuţii viitorul Guvern. După această discuţie, voi fi în măsură să vă spun mai multe elemente, pentru că toate aceste decizii se iau în forurile statutare ale partidului”, a punctat Tomac.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Comentariu*demontand litera cu litera*

  2. Barna, vulpoiul din Pinocchio.

    G4Media, v-a scapat ceva: https://www.riseproject.ro/articol/adevarul-despre-dan-barna

    • S-a fumat asta deja. De aseara.

    • Articolul e destul de detaliat, nu vad nimic din partea G4Media similar, deci este proaspat, nerulat, bun de fumat.

    • „Dezvaluirile senzationale” nu-s decat o insiruire incoerenta de fapte si documente, pe alocuri interpretate pur subiectiv, din care un om rational nu-i capabil sa traga nici o concluzie. Ii cam clar cine se afla si in spatele „jurnalistilor” de la RiseProject.

    • John Lexicon. Poate ne explica trollul asta, care semneaza J Lexicon despre ce e vorba in acel articol si unde este frauda lui Barna?! Vad ca imprastie rahatul asta la toate articolele.

  3. Sa nu uitam ca PSD+PNL = USL ,

    Discutii pentru impartirea ciolanului afumat, pe placul alegatorului roman ..

  4. Incet, ca sunteti obositi si sa nu va zdruncinati! PNL si Iohanis ne-au zis ca cica fiecare zi cu PSD la guvernare este nu stiu cata paguba! Am inteles!