G4Media.ro

Prețul lemnului de foc s-a dublat față de anul trecut din cauza…

sursa foto: Pixabay

Prețul lemnului de foc s-a dublat față de anul trecut din cauza creșterii tarifelor la energie și gaze, dar și a blocajelor din administrația silvică

Prețul lemnului de foc s-a dublat față de anul trecut, principalele cauze fiind creșterea prețurilor la energie și gaze, precum și blocajele din administrația silvică. Dacă anul trecut un metru cub de lemn de foc putea fi cumpărat cu 250 de lei, anul acesta costă cel puțin 500 de lei.

„La munte anul trecut era undeva 250, maximum 300 de lei pe metru cub, acum este în jur de 500 de lei pe metru cub. La câmpie era 400 de lei pe metru cub, acum este 6-700 de lei pe metru cub. La distribuitorii mari din orașe sare și de 800, 900 de lei pe metru cub pentru lemnul de foc paletizat”, a declarat Constantin Tobescu, președinte al Asociației Industriei Lemnului – Prolemn.

Un lucru nu tocmai îmbucurător pentru cele 3,5 milioane de gospodării din România care sunt încălzite cu lemne. Specialiștii din industrie spun că în zona de câmpie oamenii consumă pe iarnă în jur de 3-4 metri cubi, în timp ce în zona de munte se ard între 10 sau chiar 15 metri cubi.

De vină pentru aceste majorări sunt  atât scumpirile din ultima perioadă la energie și gaze, cât și blocajele din administrația silvică. Blocaje care îi fac pe micii proprietari de păduri să beneficieze foarte greu de cotele care le revin anual.

„Pur și simplu, din cauza unei reglementări defectuoase și inaplicabile, s-au scos din piață câteva milioane de metri cubi. Concret, un proprietar care are un hectar de pădure și ar avea dreptul să recolteze 5 metri cubi de lemn de pe proprietatea lui, dreptul lui, uzufructul pădurii, trebuie să se ducă la Ocol, Ocolul să se ducă să-i marcheze, după aia trebuie să se ducă încă o dată Ocolul să-i dea autorizație și să-i predea parchetul, încă o dată ca să-i reprimească parchetul și încă o dată ca să-i taie un aviz. Cineva de la Ocol trebuie să se ducă de patru ori în pădure pentru a-i da omului un document cu care să-și transporte lemnul acasă. Ministerul a reglementat în acest fel, iar această procedură e atât de birocratică și atât de costisitoare de timp și de forță de muncă, încât fizic, nu se poate face”, a declarat Constantin Tobescu, președinte al Asociației Industriei Lemnului – Prolemn.

Dincolo de dublarea prețurilor la lemnul de foc, interesant este că spre deosebire de anul trecut, Romsilva a majorat prețul unui metru cub de lemn de foc cu doar 7 lei. De la 176 la 183 lei. Este drept, aceasta pune pe piață în jur de două milioane de metri cubi, în timp ce românii au nevoie de peste zece milioane de metri cubi.

La prețurile actuale din piață pentru lemnul de foc – în medie de 500 de lei/tonă – încălzirea cu lemne este de 2,5 până la 5 ori mai ieftină decât cea pe gaze. Utilizarea paleților și brichetelor, cu randamente energetice maximale, chiar la prețuri de 1.200 lei/tonă încă este de două ori mai ieftină decât aceeași energie din utlizarea gazelor.

sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

38 comentarii

  1. Revelatii, revelatii… lemnul de foc a disparut la incepetul lui septembrie si atunci pretul crescuse cu minim 50% ….. cam mult timp a trecut de atunci ca sa isi dea seama unii de fenomen….. asta arata viziunea celor care au descoperit apa calda😂😂😂😂😂😂

  2. E Romania, ce vreti?

  3. Lemnu’ de foc – care, gândește Dorel – tot din pădure (ca sursă absolut primară) vine, a ajuns la austriac, la neamț, la tăt ioropenu .. numa’ la noi nu.
    Deci, nu e normal?

    Românu’ n’a iubit pe român!
    (O fo’ Unu’ – da’ și p’ăla, l-or exilat, din țară..)

    • Mulțumim din inima Partidului ca ne-a scăpat de grija pădurilor moștenite de la strămoșii noștri ! 😂😂😂

    • Si de grija petrolului ! 😂😂😂

    • … si a gazelor 😂😂😂

    • … și … de toate grijile !
      Noi rămânând cu o singură grijă – să plecam în pribegie ca să putem mânca o pâine !
      încă odată, mulțumim din inimă Partidului și ne bucurăm că revin specialiștii săi la guvernare ! 😂😂😂

  4. Pt ziaristii care au documentat treaba cu Romsilva.
    Mergeti pe teren si incercati sa cumparati lemn de la ocolul silvic sa vedeti preturile reale! Langa Bucuresti 300-350 lei metrul cub de craca in padure!!!

  5. Ne plângem cam mult.

  6. Metru cub sau metru ster?

  7. Treaba asta e de cand ecomarxistii vor sa ne intoarcem in pesteri fara sa mai taiem un copac.
    Am vrut UE ne meriram soarta.

  8. Statul român ar fi trebuit să aibă o rezervă strategică de milioane de tone de lemne de foc cu care să inunde piața în astfel de situații!

  9. Nu prea reusesc sa inteleg cum cresterea pretului la gaz cauzeaza cresterea pretului la lemn, ca doar nu se consuma gaz pentru a taia sau transporta lemn. Mai degraba scumpirea gazului a dus la cresterea cererii pentru lemn, si atunci vanzatorii de lemn isi permit sa ceara mai mult, pentru ca asa functioneaza piata libere, cerere si oferta.

    • E simplu. In anii ’90, in ziua imediat urmatoare lasarii balta a leului de catre guvernul Vacaroiu avand drept urmare explodarea cursului leu-dolar, la piata baba videa oul cu 2 lei desi ieri era inca 50 de bani.
      „De ce maica?”
      „Pai a crescut dolarul”
      q.e.d.

      Raspunsul este „d-aia”!.

      Nu vedeti si la case? Casa de caramida – 200.000 euro. Casa de lemn – 180.000 euro. La noi, daca ai primi aprobare sa-ti faci casa de Lego, brusc a doua zi Lego s-ar duce si el la 200.000 euro. Din aer sa o faci – brusc aerul ca creste „la bursa”.

      Romania este o camata perpetua care se hraneste si oprima pe fiecare cetatean al ei.

    • La case chiar dacă au gaz unii au mai păstrat și sobele…

    • Exact așa e în realitate.
      Lucrez în domeniul.

  10. o legislatie debila, aiuritoare ce loveste in cei cinstiti, mici proprietari de loturi de padure. pe de alta parte cei ce o ocolesc, si cu ajutorul unora din sistem, pot „recolta” si fura lemn dupa bunul plac.
    aici e o rana dureroasa.
    legea. kafkiana, alambicata, facuta pentru smecheri de catre prosti, naivi si chiar hoti.

  11. La cate terenuri goale avem am putea sa plantam 2 mil de ha de pădure care poate fi exploatată pt lemne de foc

  12. Lemnul de foc se scumpeste pentru ca au crescut tarifele la energie si gaze… doar se stie ca lemnul de foc se produce cu gaz…. Si aia cu ce preturi are Romsilva devine din ce in ce mai putin relevant cand administrarea a mai mult de 50% din fondul forestier este administrat privat.

    • Administrarea a mai mult de 50% din fondul forestier este cu ocoale private. Din cei peste 40% in administrarea Romsilva o parte sunt ariile protejate unde oricum nu se exploateaza nimic.

    • Ion, esti in necunostinta de cauza daca afirmi ca „o parte sunt ariile protejate unde oricum nu se exploateaza nimic.”

  13. Informațiile din acest articol sunt aberante. Despre comentarii, m am obișnuit. Am cumpărat lemn de foc, fag uscat, cu 350 lei pe metru cub.

  14. Articol de 2 lei. Lemnul de foc s-a scumpit pentru ca in toate pietele ce utilizeaza lemn ca materie prima – constructii, mobilier – au fost scumpiri masive, si nu de acuma, ci la inceputul lui 2021. De exemplul, PAL-ul si MDF-ul s-au scumpit cu peste 60% fata de inceputul lui 2021, iar lemnul masiv pentru mobila – tei, stejar, frasin – s-a dublat. Era normal ca si lemnul de foc sa se scumpeasca, pentru ca alminteri, si ultimul stift de lemn, taiat bucatile mai de doamne ajuta, cu care poti sa faci cel putin parchet, iar cu resturile si rumegusul bagat la PAL si la MDF. Cresterile de preturi nu au nicio legatura cu cresterea pretului la gaz, ci cu cresterea preturilor la lemn datorate constructiilor (lemn pentru sarpante, lambriu, parchet) sau industriei mobilei.

  15. prost era Ceausescu ca va facea canalizare si incalzire centralizata, cand voi voiati incalzire ecologica si veceu asijderea

    • Mulți își dau cu părerea fără sa cunoască. Amaraștenii care au o mică propietete la pădure plătesc de se snopesc pentru a scoate cei 2.5-5 metri cubi la care au dreptul. 2-3 drumuri la ocol 200 lei ,marcajul copacilor ce trebuie tăiați 85-170 lei,un drujbar și doi oameni cu ziua cca 300 -400 lei,unmijloc de transport pentru scos din pădure și dus acasă 200 -300lei.Adunați cheltuieli,raportările la 2.5-5 metri cubi.Legile lui pește prăjit făcute de imbuibații neamului.

  16. „un proprietar care are un hectar de pădure și ar avea dreptul să recolteze 5 metri cubi de lemn de pe proprietatea lui, dreptul lui, uzufructul pădurii, trebuie să se ducă la Ocol” – sa inteleg ca pana acum proprietarul intra pus si simplu in padure si taia ce dorea el, iar acum nu-i mai convine situatia? Si ne mai miram de ce dispar padurile …

  17. Legislație ca în filmele cu proști!

  18. „Sa dublat”?? Doamne și voi faceți greșeli gramaticale grave!! S-a dublat, fratilor asa se scrie

  19. Si eu cred ca lemnul nostro e exportat in Austria,Italia,Germania…. Eu caut peleti,in timp ce la noi nu se gasesc prin magazine,sau se gasesc la preturi exagerate alte tari invecinate au prin toate magazinele,In Italia costa 4,70 euro sacul de 15 kg ,la noi a ajuns la7 euro.