G4Media.ro

Prețul gazelor din Europa, la maximul ultimilor 13 ani. Rusia a redus…

Prețul gazelor din Europa, la maximul ultimilor 13 ani. Rusia a redus exporturile către Europa, așteptând undă verde pentru Nord Stream 2

Exporturile de gaze naturale ale Gazprom, monopolul de stat al Rusiei, către Europa continentală au scăzut cu aproximativ o cincime în 2021, la niveluri pre-pandemice, în ciuda unei reveniri accentuate a cererii și a unor stocuri reduse. Dezechilibrul a contribuit la creșterea prețurilor gazelor din Europa la cele mai înalte niveluri din ultimii 13 ani, crescând facturile cu energia pentru case și întreprinderi, scrie Financial Times.

Creșterea prețurilor vine în contextul unei perioade cu relații volatile între Rusia și Occident. Miercuri, Rusia a transmis că forțele sale au tras focuri de avertizare asupra unui distrugător britanic de pe coasta Crimeei, afirmații pe care Regatul Unit le-a negat. În același timp, Germania și Franța au încercat săptămâna aceasta să calmeze tensiunile cu Rusia, propunând un nou plan al UE pentru un angajament mai strâns cu Moscova.

Directorii și analiștii din industria energetică au afirmat că, deși Gazprom își îndeplinește obligațiile contractuale pe termen lung, reticența sa de a spori aprovizionarea către Europa prin măsuri imediate, cum ar fi vânzări spot, pune presiune pe piață.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Eu ma bucur , UE sta cu coada oe sus ca vaaaai Rusia incalca drepturile omului , acum sa plateasca sa le iasa pe ochi.

    • Nu UE plătește ci consumatorul adică tu și noi. Dacă la schimb pentru un pret mic la gaze, vrei sa dai dezinteres pt ce face guvernul rus, asta e alta discuție

  2. Dar care este prețul gazului ? Și de la ce valoare a crescut?

  3. Asa se intampla cand esti idiot si nu vrei sa diversifici sursele de aprovizionare, depinzi de muscalii care te santajeaza si iti impun ce vor. Sa le multumim pentru aceasta situatie in special nemtilor, cu toate ca vodcarii au si alti cai troieni in Europa.

  4. 1. Se diluează gazele cu 10% hidrogen făcând astfel folosirea lor mai scumpa decat energia electrică. An de an se creste procentul cu 10%
    2. Pe măsură ce populația renunța la gaze in favoarea izolării caselor, cuptoarelor si aragazelor electrice, pompelor de căldură se da nu doar PSD ci si Rusiei multa mxxe!