G4Media.ro

Preşedintele Ungariei i-a scris Ursulei von der Leyen despre poluarea râurilor Tisa…

Foto: Janos Ader / Facebook

Preşedintele Ungariei i-a scris Ursulei von der Leyen despre poluarea râurilor Tisa şi Someş. Janos Ader acuză autoritățile din România și Ucraina că nu au luat măsuri eficiente

Preşedintele Ungariei, János Áder, i-a trimis o scrisoare preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, atrăgându-i atenţia asupra problemei deşeurilor în cantităţi mari care sosesc în Ungaria pe Tisa şi pe Someş, relatează MTI.

Scrisoarea preşedintelui – publicată sâmbătă pe site-ul Oficiului Preşedintelui Republicii – i-a reamintit Ursulei von der Leyen că a solicitat mai demult preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, şi celui român, Klaus Iohannis, ca aceştia să intervină în vederea opririi poluării.

János Áder a subliniat şi de această dată că, în pofida promisiunilor anterioare, inundaţiile din ultima perioadă au adus din nou o cantitate mare de deşeuri pe teritoriul Ungariei. Acest lucru reprezintă în prezent un pericol din punct de vedere epidemiologic, în plus împiedică atât pescuitul, cât şi turismul, având şi un efect grav şi asupra mediului.

Preşedintele a reamintit că guvernul ungar a cerut deja de mai multe ori ajutorul autorităţilor din ţările vecine, însă reacţia acestora – dincolo de reafirmarea cooperării – s-a manifestat în prea puţine măsuri eficiente.

Cauza principală a poluării este faptul că populaţia îşi depune deşeurile în zona de inundaţie a râurilor, a precizat János Áder.

Preşedintele a evocat şi datele potrivit cărora Tisa a transportat deja anul acesta peste 3 000 metri cubi de deşeuri solide, din 13 iunie până acum au fost scoase din râu 938 metri cubi de aluviuni mixte, în timp ce din Someş au fost scoase alte 846 metri cubi de aluviuni mixte, iar înlăturarea deşeurilor depăşeşte
deja capacitatea utilajelor.

János Áder consideră o mare decepţie faptul că poluarea cu deşeuri a râului Tisa nu a scăzut în pofida
promisiunilor repetate şi a devenit în prezent o ameninţare permanentă pentru ecosistemul fragil al acestui râu. “Soluţionarea acestei probleme recurente nu mai poate fi amânată”, a subliniat
preşedintele.

El i-a scris preşedintei Comisiei Europene: cunoscând angajamentul acesteia pentru protecţia mediului, speră că problema prezentată îi va stârni interesul. Şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că la întâlnirea lor de la Bruxelles, propusă pentru toamna acestui an, vor avea posibilitatea de a trece în revistă
împreună activitatea Uniunii Europene privind sustenabilitatea mediului, elementele cele mai importante ale Pactului ecologic european (“Green Deal”).

Sursa foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. De data aceasta ungurașu’ are dreptate.

  2. Ader Janos cam are dreptate. Din pacate, nu prea are ce sa faca, in afara sa atraga (iar si iar) atentia.
    Insa, dupa cum stim dragostea ungurilor pentru garduri, o solutie ar fi sa intinda de-a lungul Somesului un asemenea gard, care sa tina deseurile sa treaca mai departe. Eventual, daca vor si trafic riveran, sa intinda doua garduri, sa formeze un fel de ecluza prin care sa treaca barcile.

    Cu Tisa… sa se descurce cu ucrainienii.

  3. Are dreptate. E dezastru pe riuri la noi, malurile sint depozite de gunoaie. Ma uit la piriul din vecinatate, pentru care m-am certat cu toti vecinii pentru ca arunca pe mal toate mizeriile si ma apuca jalea. Nu stiu de ce mai exista inspectori de mediu? E trist dar trebuie sa recunoastem ca poporul asta e in majoritate barbar.

  4. E rușinos că am ajuns aici, dar sper ca România să se apuce serios de curățenie și de educat propria populație să nu mai arunce gunoiul aiurea. Peste câțiva ani vom avea râuri curate dacă începem acum.