G4Media.ro

Președintele Iohannis a convocat societatea civilă la consultări privind oportunitatea organizării unui…

Președintele Iohannis a convocat societatea civilă la consultări privind oportunitatea organizării unui referendum pe justiție

Președintele Klaus Iohannis a convocat reprezentanții societății civile al consultări la Palatul Cotroceni pentru marți, 26 martie, cu privire la oportunitatea organizării unui referendum pe justiție.

Anunțul a fost făcut pe Facebook de Elena Calistru, de la organizația Funky Citizens:

  • Am primit (și acceptat) o invitație de a participa la consultările Președintelui cu o parte din organizațiile din societatea civilă cu privire la oportunitatea organizării unui referendum pe justiție. Se întâmplă marți, la Cotroceni. Așa că am nevoie de inteligența voastră colectivă – voi cum simțiți acest posibil referendum deodată cu europarlamentarele? Strică, ajută? Cum ar trebui să sune întrebarea?

Ulterior, Administraţia Prezidenţială a confirmat pentru AGERPRES că preşedintele Klaus Iohannis va avea, marţi, consultări cu reprezentanţi ai societăţii civile cu privire la posibilul referendum pe justiţie.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, la o dezbatere organizată de Festivalul OneWorld, că este aproape hotărât să organizeze un referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare din 26 mai.

”Lucrăm deja intens la asta, analizăm datele, variantele, partea legală. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare„, a declarat Klaus Iohannis.

”Nu vreau să fac eu un referendum pentru ceva anume. Dacă fac referendum vreau să am parteneri nu numai partidele, vreau să am parteneri și societatea civilă, românii care își doresc să dea un semnal clar. De o săptămână încoace lucrăm foarte foarte intens. I-am rugat pe cei din echipa mea să-mi propună mâine-poimâine un prim draft de agendă, care va presupune și o întâlnire cu câțiva reprezentanți foarte hotărâți din societatea civilă”, a mai adăugat el.

Klaus Iohannis a anunțat și cum a ajuns la situația de a convoca referendumul.

”S-a vorbit mult despre referendum şi am spus în mai multe rânduri că lucrurile trebuie evaluate din foarte multe puncte de vedere. Dorinţa este una, putinţa este alta. Eu nu am vrut să convoc un referendum doar ca să ne aflăm în treabă şi să nu treacă fiindcă nu participă lumea sau nu este suficient interes. Discuţia a revenit şi nu a revenit întâmplător. Am primit acum nu multe săptămâni o lege spre promulgare care clarifica anumite aspecte juridice şi de europarlamentare şi de alte alegeri, în care pesediştii introduseseră un paragraf – „împreună cu alegerile europarlamentare nu se poate organiza nimic altceva”, nici alegeri, nici referendum. Mi s-a părut foarte suspect încât am contestat la CCR având ceva în minte pentru ce ar putea urma. CCR mi-a dat dreptate. Acea prevedere este neconstituţională şi, ca atare, am început să analizez împreună cu echipa mea de la Cotroceni cum ar fi dacă aş convoca un referendum fix pentru data alegerilor europarlamentare. La început am fost relativ puţini entuziaşti pentru această idee, adică eu şi încă vreo doi – trei, dar am reuşit să conving mai mulţi pentru că trebuie să judecăm foarte bine această chestiune”, a povestit șeful statului.

G4Media.ro a scris încă de săptămâna trecută, citând surse apropiate Cotroceniului, despre faptul că șeful statului a început să lucreze la strategia pentru declanșarea unui referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare (vezi aici).

Potrivit legii, stabilirea datei referendumului este atributul exclusiv al președintelui, fără ca Guvernul sau Parlamentul să poată interveni.

Decizia de a declanșa procesul de consultare a populației a venit după ce Curtea Constituțională a decis că organizarea unui referendum concomitent cu alegerile europarlamentare este în acord cu legea fundamentală.

Președintele Iohannis a lansat ideea unui referendum pe justiție încă din ianuarie 2017, în momentul în care PSD a demarat atacurile la justiție prin modificarea codurilor penale.

Iohannis a trimis la acel moment către Parlament scrisori solicitând consultarea cu privire la declanșarea unui referendum. Iată scrisoarea lui Klaus Iohannis din 24 ianuarie 2017:

”În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional:

Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.

Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată”.

Context

Curtea Constituțională a decis pe 13 martie, cu unanimitate de voturi, că se poate organiza un referendum în ziua alegerilor europarlamentare, declarând astfel neconstituțională o prevedere introdusă de PSD în legea alegerilor pentru Parlamentul European, a declarat un judecător la finalul ședinței.

Pe 17 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituțională (CCR) legea adoptată la finalul anului trecut care interzice organizarea oricărui tip de referendum în aceeași zi cu alegerile europarlamentare.

Decizia a venit în contextul declanșării de către președintele Iohannis, în ianuarie 2017, a procedurii pentru organizarea unui referendum privind Justiția și a declarațiilor făcute în ultimele luni de șefului statului, care a spus răspicat că nu a renunțat la planul de a declanșa consultarea populară.

”Norma prin care se interzice organizarea de referendumuri la aceeași dată cu data desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European afectează norme și principii constituționale”, a arătat șeful statului în sesizarea transmisă Curții.

Klaus Iohannis a invocat două decizii ale Curții Constituționale din 2007, potrivit cărora referendumul cu privire la probleme de interes național se poate desfășura oricând în timpul anului.

G4Media.ro a scris anterior că majoritatea PSD, ALDE, UDMR a modificat la finalul lui 2018 legea alegerilor europarlamentare, introducând o prevedere care interzice organizarea unui referendum la nivel național sau local în ziua scrutinului pentru Parlamentul European.

Modificarea a fost adusă în comisia juridică a Camerei Deputaților, iar autorul amendamentului a fost parlamentarul UDMR Marton Arpad. Pe 27 noiembrie, acesta a propus modificarea articolului 5 al legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European astfel:

  • La articolul 5, după alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins: „(11) Pentru a asigura respectarea prevederilor prezentului articol în ziua de referinţă nu se pot organiza alte tipuri de alegeri şi nici referendumuri la nivel naţional sau local” (detalii aici).

Curtea Constituțională (CCR) s-a pronunțat de două ori în 2007 asupra unor tentative ale PSD de a interzice organizarea unui referendum în aceeași zi cu orice alt tip de alegeri – locale, parlamentare, prezidențiale sau europarlamentare -, statuând fără echivoc că astfel de dispoziții ”limitează sau îngrădesc dreptul poporului de a-şi exercita suveranitatea”. Curtea a declarat atunci neconstituționale modificările aduse legii referendumului (detalii aici).

Foto: Consultarea președintelui Klaus Iohannis cu reprezentanții societății civile în noiembrie 2015, duop tragedia din Clubul Colectiv / Sursa: presidency.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. – in primul rand nu trebuie sa fie o intrebare
    – trebuie sa se tina cont de „fara penali in functii publice”
    – trebuie sa se decida depolitizarea CCR, CSM, avocatul poporului
    – fara oug-uri pe justitie / legile penale
    – aviz csm / recomandari mcv, venetia obligatorii

    • Excelenta lista!

    • „: Breaking news „(din 2014):

      ” Comisia de la Venetia a recomandat ca

      diferitele tipuri de scrutin sa nu fie suprapuse,

      pentru a asigura acuratetea deciziilor si a dezbaterilor.”
      ——-

      # kondensatorilor, recomandarile date de Comisia de la Venetia

      sunt bune & imperative

      doar cand vreti voi.

      (Nici nu va dati seama ca recomandarea nu implica impunere).

      Breaking news : DE CE KWI nu este hotarat 100 % sa declanseze referendum simultan cu alegerile pt ue(SS):

      a citit probabil un articol postat de ZIARE[.]COM in 2014.

      „Europarlamentare + referendum pe Constitutie – de ce, cu ce risc, pentru cine? Dezbatere Ziare[.]com

      „USL a decis sa organizeze referendumul pentru modificarea Constitutiei simultan cu alegerile europarlamentare, la sfarsitul lunii mai.”

      „Nu este pentru prima data cand ar avea loc o asemenea comasare.”

      ” Comisia de la Venetia a recomandat ca diferitele tipuri de scrutin sa nu fie suprapuse, pentru a asigura acuratetea deciziilor si a dezbaterilor.”

      http://m.ziare.com/alegeri/europarlamentare-referendum-pe-constitutie-de-ce-cu-ce-risc-pentru-cine-dezbatere-ziare-com-1277535

  2. Logica si buna miscarea Presedintelui.

    PS. Am sentimentul bizar dar nesurprinzator ca sudistii vor intelegere in mintea lor creata cuvantul „miscare” (folosit mai sus) in sensul de smecherie, invarteala, pacaleala, dare peste bot, etc. De fapt inseamna actiune deliberata. Ca in Engleza „good move”. Si punct.

  3. Ce stiau romanii si Europa nu stia Iohannis…asa sa fie?

    • Emil este cel mai retardat trol ever…. așa să fie?

  4. sinistrul justitiei scrie de zor la ciorne sa le semenze vasilica, draga semnatoarea a lui tericeanu, dragnea, valkov, felix si toti securistii de bine.
    vrea sa termine tot ce a inceput si n-a inceput.