G4Media.ro

Premierul Florin Cîțu afirmă că înghețarea salariilor bugetarilor „este o recomandare”, dacă…

Premierul Florin Cîțu afirmă că înghețarea salariilor bugetarilor „este o recomandare”, dacă datoria publică trece de 50%. Legea responsabilității fiscal-bugetare îl contrazice

Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri că „este o recomandare, nu o lege” înghețarea salariilor bugetarilor, în cazul în care datoria publică a României trece de pragul de 50% din Produsul Intern Brut. Legea responsabilității fiscal-bugetare însă îl contrazice și menționează în mod expres această măsură, pe lângă care pot fi luate și alte măsuri.

Premierul a fost întrebat miercuri dacă va îngheța salariile bugetarilor, în contextul în care datoria publică este estimată să ajungă la 50% din PIB în luna iulie, conform calculelor Economedia.

„Să ajungem la 50% întâi. Este vorba de estimări, deocamdată. Haideți să vedem. Datoria ca procent din PIB are 2 elemente: unul este datoria publică, celălalt este PIB-ul nominal. PIB-ul nominal a crescut mult mai rapid decât ne așteptăm. Nu știu dacă vom ajunge la 50%. Vom vedea dacă ajungem la 50%. În același timp este o recomandare, nu este o lege. Vom vedea ce se întâmplă atunci. Eu vă readuc aminte că la începutul anului am înghețat salariile, înainte de a avea acestă creștere peste 50%”, a declarat Cîțu, după ședința de Guvern.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Iar minte! „PNL”- a promis reducerea risipei cheltuielilor bugetare! O MARE MINCIUNĂ!
  EI TREBUIE TAIE JUMĂTATE DIN SALARIILE URIAȘE ALE ACESTOR TRÎNTE ȘI SĂ ZBOARE 50% DINTRE ACEȘTI PARAZIȚI!!!
  Și fără sporuri, prime, vouchere și norme!!!!!!
  SCURT!!!!

  • De acord , eu și cu iubita mea, Barbu Gh. din Brașov, susținem total pe domnul Câțu. Până acum 2 ani am fost cu Dragnea, apoi nu a mai avut cine să ne plătească la postare.

  • Mai taci ma handicapatule, toata ziua vomiti numai venin pe forum.

 2. Rrrrrrreeeeeeeeeeffffffffffoooooooooorrrrrrrrrrrmmmmmmmmmmaaaaaaaaaaaaa Catu! Cum ne pica bine, azi pe stanga, maine pe dreapta :)))))))

 3. Fauna bugetara a fost de 30 de ani incoace masa de manevra pentru voturi. Niciun partid aflat la putere nu a fost in stare sa se lupte cu sindicatele sau cu cei care au acaparat functii pentru ei si neamuri. Doar Boc a reusit sa puna masuri de austeritate, insa a fost linsat de USL care a calarit popularitatea obtinuta in urma acestor masuri. Statul asista social categorii prin tot felul de privilegii ca este vorba de salariu, pensie. Anomalia este evidenta in cazul pensiilor nebazate pe contributivitate, neindexate cu rata inflatie, pensionari la 40 de ani. Acest guvern pe zi ce trece si-a pierdut dramul de incredere primit la alegeri. Este inadmisibil sa cheltuim banul public pe ineficienta, pe cumeterii, pe sifonari. Sunt atatea institutii care taie frunza la caini. A cheltuii aproape 70% in salarii si pensii este o nebunie si ne mai miram ca ne imprumutam in draci, ca nu avem investitii in educatie, infrastructura, sanatate. Totul pentru ca aceasta masa amorfa de vreo 6 milioane de oameni sa voteze la 4 ani cu aia care au dat mai mult.

 4. Din PIXul INS romanii vor fi informati ca PIBul Romaniei a explodat, asa ca SIGUR nu vom ajunge in pericol, dimpotriva, pentru ca Economia duduie in mintea acestui Zombilica mincinos!!!
  Economia dudie, dar BANI nu sunt, Imprumuturile Guvernului continua ca si in 2020!
  Un mincinos ordinar, scapam de el, la BNR o sa ajunga, precum Viorica!

 5. Pentru Premierul Romaniei, acest pispirica-Zombilica, Legea RESPONSABILITATII fiscal-bugetare e RECOMANDARE.
  NU e obligatorie!
  DESI, in LEGE nu apare deloc cuvantul RECOMANDARE!

  Uite ce spune LEGEA Nr. 69 din 16 aprilie 2010 *** Republicată.
  Legea responsabilităţii fiscal-bugetare:
  ART. 13. „Limite pentru datoria publică calculată conform metodologiei Uniunii Europene:
  1. Dacă datoria publică depăşeşte 45% din produsul intern brut, dar se situează sub 50% din produsul intern brut, Ministerul Finanţelor Publice PREZINTA Guvernului un raport privind justificarea creşterii datoriei şi prezintă propuneri pentru menţinerea acestui indicator la un nivel sustenabil.
  2. Dacă datoria publică depăşeşte 50% din produsul intern brut, dar se situează sub 55% din produsul intern brut:
  a) Guvernul prezintă public şi aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut;
  b) programul prevăzut la lit. a) cuprinde, fără a se limita la acestea, şi măsuri care determină îngheţarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public;
  c) măsurile cuprinse în programul prevăzut la lit. a) se aplică prin aprobarea unui act normativ la nivel de lege, astfel încât să se asigure aplicabilitatea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depăşirea procentului de datorie
  publică.
  3. Dacă datoria publică depăşeşte 55% din produsul intern brut, dar se situează sub 60% din produsul intern brut:
  a) se aplică prevederile pct. 2;
  b) Guvernul iniţiază măsuri care să determine îngheţarea cheltuielilor totale privind asistenţa socială din sistemul public;
  c) măsurile prezentate potrivit lit. b) se aplică prin aprobarea unui act normativ la nivel de lege, astfel încât să se asigure aplicabilitatea acestora într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depăşirea procentului de datorie publică.
  4. Dacă datoria publică depăşeşte 60% din produsul intern brut:
  a) se aplică prevederile pct. 3;
  b) Guvernul iniţiază şi aplică un program de reducere a datoriei publice potrivit prevederilor art. 10;
  c) măsurile cuprinse în programul prevăzut la lit. b) se aplică prin aprobarea unor acte normative la nivel de lege, prin care să fie identificate măsuri urgente de reducere a deficitului bugetar şi a datoriei publice, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depăşirea procentului de datorie publică.”

  La cum e formulata LEGEA(acel PIB nominal de care vorbeste LEGEA e un Indicator care se ESTIMEAZA la momentul Lunar, Trimestrial, Semestrial, Anual, din Anul respectiv si e cunoscut ca VALOARE REALA abia dupa 2-3 ANI; in timpul Anului INS da Date Semnal, care se definitiveaza in PLUS sau in MINUS in anul sau Anii urmatori, deci apa de ploaie!), Zombilica ne poate minti cat vrea cu PIBul nominal care pote fi ESTIMAT dupa cum vrea el, de altfel aceasta Lege e cam bataie de joc a guvernantilor, o invart si o sucesc cum vor!!
  In plus, vedem cat MINT cand e vorba de INFLATIE, asa ca desi vor folosi Deflatorul de inflatie, tot vor anunta un PIB urias!!!
  Gasiti pe internet cum apare PIBul final dupa indelungi ajustari facute de INS PIBului intial ESTIMAT, pe baza datelor care tot vin din Economie!!!

 6. Din 1990 pana in 2019 Romania a imprumutat 50 miliarde euro. Din noiembrie 2019 pana in iulie 2019 PNL a indatorat Romania cu inca 50 miliarde euro.
  Dovada ca tu esti tranta, analfabetule.

 7. MINCIUNI !
  AU CRESCUT PRIVILEGIILE, PENSIILE, SALARIILE, SPORURILE, SINECURILE CASTELOR.
  NUMARUL DE CUMULARZI A CRESCUT.
  dorneanu A SARIT DE 200000 EUR/AN

 8. Și FMI ul cand sosește…….ca deja se freacă pe mâini de bucurie……haideți ca puteți:):):):) asta este tara pe care o lasati dragi romani copiilor și nepoților……hai sa trăiți bine!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.