G4Media.ro

Peste 1000 de maghiari au participat la comemorarea revoluției pașoptiste, în parcul…

Sursa Foto: Facebook/ Semjen Zsolt

Peste 1000 de maghiari au participat la comemorarea revoluției pașoptiste, în parcul Reconcilierii din Arad / Pentru prima dată discursurile n-au mai fost traduse în boxe pentru public / A fost prezent și vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt

Comunitatea maghiară din Arad i-a comemorat, duminică, pe eroii Revoluţiei de la 1848-1849, în Parcul Reconcilierii, unde la baza Statuii Libertăţii, dedicată celor 13 generali ucişi în oraş la sfârşitul revoluţiei paşoptiste, au fost depuse coroane de flori, fiind prezent şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, transmite Agerpres.

Manifestările comunităţii maghiare au început cu un moment comemorativ în Piaţa 13 Generali, unde la baza obeliscului martirilor au fost depuse coroane de flori. A urmat o slujbă religioasă la Biserica romano-catolică din centrul Aradului, iar la finalul acesteia, sute de participanţi au pornit pe jos, într-o procesiune religioasă, până în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare, unde au avut loc cele mai importante momente ale zilei.

Comemorările din Parcul Reconcilierii au fost organizate după un program special în acest an, când s-au împlnit 170 de ani de la condamnarea la moarte şi executarea, în Arad, a celor 13 generali care au luptat pentru independenţa maghiarilor faţă de Imperiul Austriac.

Majoritatea participanţilor au fost localnici, însă au fost prezenţi şi cetăţeni ungari, veniţi din ţara vecină cu autocarele.

Între cei prezenţi la evenimente s-au numărat vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, liderul UDMR, Kelemen Hunor, dar şi ambasadorul de la Bucureşti al Ungariei sau consulul general din Cluj-Napoca. Alături de aceştia, au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor române, politicieni şi oficiali din Arad.

După intonarea imnurilor României, Ungariei şi Uniunii Europene, oficialii au ţinut discursuri pe teme istorice, amintind despre dorinţa de libertate a celor care au luptat în Revoluţia de la 1848-1849. Pentru prima dată însă de când au loc comemorări în Parcul Reconcilierii, discursurile nu au mai fost traduse în boxe pentru public, beneficiind de traducere în limba română doar cei care au primit căşti, în special invitaţii oficiali.

După discursuri, invitaţii au depus coroane de flori la baza Statuii Libertăţii, monumentul maghiar dedicat celor 13 generali, iar seara s-a încheiat cu o procesiune cu făclii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Reconcilierea TREBUIE inceputa prin Declararea Zilei de 15 Martie ca Zi de Doliu National pentru Comemorarea Victimelor Genocidului Comis cu Buna Stiinta la Ip si Treznea

    • Poate ne explicaţi şi nouă ce legătură istorică există între ziua de 15 martie şi masacrele de la Ip, din noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, şi Trăznea, din ziua de 9 septembrie 1940.

    • @invictus
      Treznea, NU Traznea ! ( pentru restul mai intreaba in jurul tau )

  2. Pentru unguri sunt martiri cei 13 ofițeri superiori ai revoluției din 1848, executați de austrieci la Arad. Faptul că data execuției ( 6 Octombrie 1849 ) poate fi comemorat în anii aceștia – spre deosebire de era Ceușiștă în care chiar monumentul era lăsat în paragină – poate fi considerat un pas obișnuit spre reconciliere. Faptul că am ajuns ca discursurile să nu fie traduse în ambele limbi este un semn de orgoliu, la care ar fi trebuit să fie atenți organizatorii maghiari. Reconcilierea – un proces foarte dificil care necesită urechi deschise de ambele părți – nu poate fi făcută cu discursuri care sună numai pentru unii. Este inacceptabil. Părerea mea.
    În general, ar trebui evitat de ambele părți, ca politicienii și trollii să acapareze discursul și așa sensibil în jurul evenimentelor asemănătoare.

  3. Ba a dracu pielea pe ungurii astia’ mananca cu tine cu mare veselie si apoi ……Alo’ tomatelor’ cumva podul dintre Buda si Pesta a ajuns pana la Baile Herculane? Ce fac autoritatile romane? Nimic.

  4. Nu este reconcilianta o asemenea decizie, va zica, daca eu, cetatean roman de nationalitate romana, voiam sa particip la acest eveniment, urma sa prind posturi straine, pentru ca nu pricepeam o iota din ce se vorbea acolo. Se pare ca asta e linia reconcilierii in viziunea celor care au organizat actiunea. Foarte urat, doar pentru asta, si acelui domn vicepremier ungar ce se tot amesteca prin Romania, ar trebui sa i se interzica accesul in Romania, asa cum le-au facut ucrainienii.