G4Media.ro

Parlamentul European cere sancțiuni împotriva liderilor chinezi, pe tema legii securității naționale…

Foto: Facebook/ Parlamentul European

Parlamentul European cere sancțiuni împotriva liderilor chinezi, pe tema legii securității naționale prin care au preluat controlul asupra Hong Kong-ului

La finalul lunii mai, Congresul Național al Poporului (organul legisaltiv al Chinei) adopta „legea securității naționale” pentru Hong Kong, prin care s-a preluat, practic, controlul asupra acestui teritoriu.

Parlamentul European (PE) a condamnat, vineri, această lege și a cerut ca Uniunea Europeană să prevadă sancţiuni aspre împotriva liderilor chinezi, în baza rezoluţiei adoptate înaintea summit-ului cu China, care va avea loc luni, prin videoconferință, relatează AFP.

Legea securității naționale are întâietate, faţă de legislaţia internă din Hong Kong, motiv pentru care se consuderă că reprezintă o subminare a puterii de stat în teritoriul semiautonom Hong Kong. Adoptarea legii reprezintă cea mai grea lovitură pe care o primește Hong Kong de la preluarea de teritoriului de către China, în 1997, de sub suveranitatea marii Britanii.

„Impunerea unilaterală a legii cu privire la securitatea naţională de către Beijing la Hong Kong este o atingerea globală adusă autonomiei, statului de drept şi libertăţilor fundamentale ale oraşului”, au afirmat eurodeputaţii în rezoluţia adoptată cu o largă majoritate, de 565 de voturi pentru, 34 contra şi 62 de abţineri.

UE şi statele membre trebuie „să aibă în vedere, dacă noua lege este aplicată, să aducă acest dosar în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie”, potrivit documentului.

Parlamentarii preconizează, de asemenea, să adopte „sancţiuni împotriva liderilor responsabili de represiunea de la Hong Kong şi de grave încălcări ale drepturilor omului”. Ei au propus „coordonarea acestora, în măsura în care este posibil, cu aliaţi democraţi ca Australia, Canada, Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud”. De asemenea, au recomandat „crearea unui sistem de barcă de salvare pentru cetăţenii din Hong Kong în cazul unei noi deteriorări a drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale”.

Parlamentul European „condamnă cu fermitate ingerinţa continuă şi crescândă a Chinei în afacerile interne ale Hong Kongului”, relatează Agerpres. „Integritatea principiului ‘o ţară, două sisteme’ este grav ameninţată”, au subliniat parlamentarii. „Adoptarea acestui proiect de lege privind securitatea naţională ar fi considerată ca o încălcare a angajamentelor şi obligaţiilor Republicii Populare Chineze în baza dreptului internaţional, în special a declaraţiei comune chino-britanice, şi ar ameninţa să aducă grave atingeri relaţiei de încredere dintre China şi Uniune, precum şi cooperării lor viitoare”, au adăugat ei.

Acest proiect de lege „subminează încrederea lumii de afaceri în Hong Kong ca centru financiar major de anvergură internaţională”, au afirmat ei. „Uniunea Europeană este prima destinaţie pentru exporturile chineze şi ar trebui să utilizeze această pârghie economică pentru a se ridica împotriva încălcării drepturilor omului comise de China”, au pledat deputaţii.

Sursa: Parlamentul European/ Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. La fel au procedat cu Hitler când și-a anexat Austria.

    • @Emil: De fapt te referi la anexarea Cehoslovaciei, nu a Austriei. Austria a fost anexată înainte, iar austriecii nu au avut nimic împotrivă.

  2. Mai ramane ca PE sa fluture, cu satisfactie, hartia cu rezolutia adoptata, asa cum a facut Anthony Eden „the best dressed fool in Europe” cu Acordul de la Munchen.
    Politicienii nu au invatat nici pina astazi ca hatyiile semnate cu comunistii sunt… simple hartii.

  3. Chiar cred falsele domnisoare din stabilimentu numit parlamentul european ca pot avea incredere in chinezi si in statul Xi dictatorial? Toti Borelii sunt lasi si nu vor sa-i supere pe pervesii chinezi.

    • Sunt parteneri de afaceri și restul este ipocrizie. Dacă occidentul chiar vroia să combată comunismul, nu se fabrica iphone în china, practic nu se făcea nici o afacere.
      Relațiile economice legitimează puterea. Restul e gargara…mai vor niște comisioane.

    • @catalin: îți propun un exercițiu simplist.
      Uită-te la tot ce ai prin casă pe care scrie „Made in China”. Presupune că toate bunurile respective se strică sau nu mai sunt utilizabile. Știi cât au costat, că doar sunt ale tale.
      Fă o listă și apucă-te să le înlocuiești pe toate cu produse similare produse în Europa, America, Japonia, Coreea de Sud etc. Uită-te la prețul rezultat, apoi mai adaugă-i vreo 20-30%, care reprezintă creșterea de preț dată de lipsa componentelor fabricate în China.
      La sfârșit întreabă-te dacă ți le permiteai pe toate. Cred că vei descoperi că sigur nu.
      La sfârșit, ieși pe geam și trage aer în piept și închipuie-ți că ar fi de 4 ori mai poluat.

      Ideea de care incerc să te fac conștient e că, din păcate, nu ai trăi la același nivel dacă nu ar fi China marea fabrică a lumii. Și pentru asta trebuie să ne mulțumim în primul rând NOUĂ, consumatorilor vestici, care de 30 de ani cumpărăm Made in China fără să clipim, pentru că e mai ieftin.
      Dacă am fi fost dispuși să plătim de acum 30 de ani prețul cerut pentru lucruri produse în lumea civilizată, nu eram acum în poziție de dependență cvasi-totală.
      Nu facem acum decât să realizăm care este prețul bunăstării vestice realizată pe mână de lucru ieftină chinezească și pe resursele lor. E cam mare, nu? Nu ne convine…

      OK, presupunem că noi europenii aducem totul înapoi. Ar dura minimum 2 ani, timp în care nu prea ai mai avea produse de cumpărat. Pentru că ar trebui construite fabrici noi de la zero, ar dura până găsești terenurile, până faci clădirile și le utilezi, până începi să produci. Prețul obiectelor care acum sunt produse în lumea civilizată (deja mai scumpe decât cele chinezești) ar crește amețitor, pentru că cererea ar fi mult mai mare decât capacitatea de producție. Concomitent, ar trebui recalibrate toate industriile de materii prime, ca să facă față la o bruscă creștere a cererii, în primul rând cea energetică.

      Toate astea costă. Enorm! Nu cred că poate cineva să estimeze cu o precizie rezonabilă (abatere de câteva zeci de miliarde în sus sau în jos).

      Iar la final, după ce ai făcut toate astea, trebuie să găsești mijloace ca tot bulucul ăsta de capacitate de producție să funcționeze. Să ai mână de lucru, să ai infrastructură și să nu fie oribil de poluant.

      Și așa ajungi la concluzia că de fapt asta nu se poate, nu la scara necesară și nu într-un orizont de timp măsurabil altfel decât în zeci de ani, și nu cu costuri acceptabile. Singura alternativă posibilă este să faci China să nu mai fie stat totalitar (comunist cu adevărat nu mai e de mult, e capitalist totalitar).

      Dar ei, marea masă a chinezilor, nu sunt de fapt interesați dacă statul lor este sau nu totalitar. Sunt înregimentați de 70 de ani, disciplinați, nivelul lor de trai a crescut mult mai mult în ultimii 30 de ani decât a crescut cel din statele civilizate. Pentru standardele lor nu traiesc rău deloc. Așa că o revoluție e foarte improbabilă, oricât de bine ar fi finanțată extern (și știm care e soarta revoluțiilor finanțate extern, în 99% din cazuri nu sunt revoluții).

      Și atunci singura alternativă rămâne războiul. Război cu o putere totalitară care are arme atomice și nu va avea niciun fel de jenă în a le folosi la nevoie. Coaliția puterilor vestice împotriva Chinei.
      Rezultatul e unul singur: China devine cea mai mare parcare în aer liber din lume, dar nici nouă nu ne e prea bine. Plus că tocmai am distrus toate mijloacele alea de producție pe care voiam să le păstrăm, dar sub controlul unei puteri democratice.

      Înainte să mârâi că unii și alții sunt proști și lași, gândește o soluție alternativă ale cărei ramificații ulterioare să fie viabile. E o provocare, nu?

    • @catalin: Ca o completate, Roosevelt (Theodore, nu Franklin Delano) a spus o chestie foarte adevărată în politică: vorbește blând și poartă cu tine un băț mare. E valabilă oricând.

      UE are în acest moment în dotare o rămurică (atât economic, cât și militar). Și ție ți se pare o idee bună să ne rățoim la cineva de talia Chinei de unii singuri?!

      UE și SUA împreună au în acest moment în dotare un băț mare din punct de vedere militar și unul mediu din punct de vedere economic. Dar și China are un băț militar care nu poate fi neglijat, și în termeni reali, un băț economic sensibil mai mare decât al nostru.

  4. Excepționale comentarii Stratosfericu. FELICITĂRI !