G4Media.ro

Nouă rundă de negocieri între Sudan, Egipt și Etiopia în privința controversatului…

Sursa Foto: Facebook

Nouă rundă de negocieri între Sudan, Egipt și Etiopia în privința controversatului baraj de pe Nil, construit de Addis Abeba

Sudanul va participa duminică la o nouă rundă de negocieri cu Egiptul şi Etiopia pe tema controversatului mare baraj de pe Nil construit de Addis Abeba, a transmis sâmbătă agenţia sudaneză de presă SUNA, conform Agerpres.

Negocierile dintre cele trei ţări privind acest proiect etiopian, lansat în 2011 şi destinat să devină cea mai mare hidrocentrală din Africa, sunt în impas de mai multe luni. Ultimele discuţii, care au avut loc prin videoconferinţă în noiembrie, s-au încheiat fără progrese.

„Ministrul de externe, Omar Qamareddine, şi ministrul apelor, Yasser Abbas, vor participa duminică la o reuniune ministerială de negocieri referitoare la Marele Baraj al Renaşterii (GERD)”, potrivit SUNA.

Întâlnirea va avea loc în prezenţa unor responsabili din Africa de Sud, ţară care deţine în prezent preşedinţia Uniunii Africane (UA).

Sudanul va propune ca experţilor UA să li se acorde „un rol mai mare” în negocieri pentru a se ajunge la un acord cu caracter obligatoriu pe tema umplerii şi exploatării barajului, a adăugat SUNA, citând un responsabil sudanez sub acoperirea anonimatului.

Barajul provoacă tensiuni în special cu Egiptul, ţară cu peste 100 de milioane de locuitori care depinde 97% de Nil pentru aprovizionarea sa cu apă şi se teme că barajul va duce la reducerea nivelului apelor acestui fluviu.

Cairo, dar şi Khartoum, în aval pe fluviu, doresc un acord legal cu caracter obligatoriu, mai ales în privinţa gestionării barajului. Addis Abeba, care consideră GERD esenţial pentru dezvoltarea sa, este reticentă la această propunere şi susţine că aprovizionarea cu apă a acestor ţări nu va fi afectată.

Sudanul, care a cunoscut inundaţii catastrofale în vară, speră că barajul va ajuta la reglarea fluxului fluviului şi avertizează, totodată, că milioane de vieţi sunt în „mare pericol” dacă nu va fi încheiat un acord.

Sursa Foto: Facebook/Marele Baraj al Renaşterii/Nil

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Intre activitatile umane „licite”, nu exista nimic mai destructiv, mai oribil decat construirea de baraje, gatuirea raurilor. Ar trebui declarate crime impotriva umanitatii.

    • Numai după ce îți ia apa casă îți dai seama de utilitatea barajului.După covid va urma încălzirea globală și toți pitecantropii vor pune botul în frunte cu Greta Trompeta .

    • ,,Ar trebui declarate”…Dar nu-s declarate așa de nimeni! Sunt construcții necesare pentru caracterul folositor asupra oamenilor.În niciun caz…distructiv. Că sunt unii care distrug râuri în Românica? De acord cu tine. Dar știi de ce o fac? Pentru că pot și se bazează pe corupția politicienilor, pe larghețea legilor, pe nepăsarea oamenilor. În țările dezvoltate ,cei care fac ce fac la noi pe unele râuri , putrezesc în pușcărie. La noi? Sunt valori, oameni de afaceri…

    • In tarile dezvoltate incep sa se demoleze baraje si sa se treaca la renaturarea cursurilor de apa. Constructiile de baraje afecteaza puternic si iremediabil ecosistemele naturale, migratia speciilor acvatice, deltele prin suprimarea fluxului aluvionar. Va recomand sa priviti betonarea cursului mijlociu si inferior al Oltului si apoi sa comparati cu un curs natural. Solutia hidroenergetica este una perimata si nu e deloc „verde”.

  2. @ Linki, daca ai creier, respecti legea si nu-ti faci casa in zone inundabile.

    • Și muștele au dar nu toate fac miere.

    • @Elena – legea din UE nu e valabila in alte tari. Iar daca te referi la legile naturii, atunci n-ai frica, natura va regla situatia cu inmultirea rasei umane, prin diverse metode: pandemii, incendii etc.

  3. Pentru Andrei:
    Astept aici un exemplu concret de baraj demolat într-o tara dezvoltata. Daca n-ai, esti doar un raspândac nenorocit. Daca ai, o sa-l verific (am prostul obicei sa caut confirmare pentru tot ce citesc).
    Sa nu uit: scrie si despre solutiile energetice verzi; cu detaliere pentru situatia din acest moment = e întuneric, lânga locuinta mea viteza vântului e nula; înainte sa scrii citeste despre oprirea turbinelor eoliene la viteze ale vântului mai mari decât cea admisa de producatorul turbinei.
    Succes!