G4Media.ro

Ministrul Ghinea spune că se caută un mecanism ca licitațiile să nu…

Sursa foto: Facebook / Cristian Ghinea

Ministrul Ghinea spune că se caută un mecanism ca licitațiile să nu mai fie blocate prin contestații, astfel ca proiectele de infrastructură din PNRR să poată fi încheiate până în 2026

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, apreciază că aprobarea proiectelor de infrastructură rutieră în PNRR reprezintă un succes pentru România, având în vedere că membrii Comisiei Europene nu au mai făcut asemenea concesie pentru niciun alt stat european, de vreme ce investițiile în drumuri nu se înscriu în categoria proiectelor verzi.  Ghinea susține că nu se poate pune problema ca banii acordați României pentru realizarea de autostrăzi să nu fie  consumați până în 2026 și că se caută soluții/mecanisme pentru a nu apărea „bube” în procedurile de licitații care să țină proiectele blocate.

„Este într-adevăr un succes politic că în PNRR ne-au acceptat 3,2 miliarde de euro pentru autostrăzi. Da, este o excepție pentru România, obținută politic, negociind politic”, a comentat Ghinea la postul Digi24.

Negocierile cu Comisia Europeană s-au bucurat de succes pentru că s-au atașat niște reforme în PNRR, susține ministrul.

„Am atașat reforma taxării mărfurilor, ne-am angajat să reducem poluarea, să investim în transportul feroviar (…) Eu am încredere că tot ce s-a propus în PNRR se va realiza. Nu poți permanent să te îndoiești… Cătălin Drulă (ministrul Transporturilor – n.red) are capacitatea să consume 3,1 miliarde de euro, acordați prin PNRR, și încă  2 miliarde acordate din fonduri europene pentru transport, în total 5,1 miliarde. Avem Autostrada A7 pornită. (…) A 7 este pe un treaseu de câmpie, e mai simplu de realizat. A8 e pe un traseu mai dificil, deci am ales prin PNRR să facem capetele autostrazii, tocmai pentru a reuși să terminăm lucrările la termen, adică până în 2026. Restul de lucrări vom completa din alte fonduri”, a relatat Ghinea.

Același principiu a fost urmat și în cazul proiectelor metroul Cluj și metroul București.

„Și în cazul Metroului Cluj și Metroului București am selectat doar acele etape care se pot realiza până în 2026. Am vrut să ne asigurăm că nu apar blocaje”, a explicat Ghinea.

Știut fiind faptul că în procedurile de licitații/achiziții, companiile ofertante obișnuiesc, conform legii, să depună contestații, care de multe ori ajung să fie tranșate prin instanțe pe perioade îndelungate, iar proiectele să intre în blocaje, ministrul Ghinea a subliniat că se caută soluții/mecanisme pentru ca astfel de probleme să nu apară în cazul PNRR.

„Ni s-a comunicat clar că trebuie să fim în stare să consumăm acești bani din PNRR. Comisia Europeană a fost de acord cu proiectele cu condiția să avansăm un calendar de implementare pe care să-l putem respecta.  Noi am spus, uitați, acesta este calendarul (…) În ce mă privește, cât timp răspund eu, nu există să nu ne ținem de acest calendart, dacă nu vom avea bube mari la achiziții”, a spus Ghinea.

Ministrul a mai punctat că pentru evitarea blocajelor din licitații, se vor găsi soluții/mecanisme care să asigure continuitate procedurilor de atribuire a contractelor de lucrări, scopul fiind să se evite blocajele generate de obicei de contestațiile firmelor nemulțumite.

„Poate găsim niște soluțiii/mecanisme că să nu mai avem parte de blocaje în privința proiectelor din PNRR. Pentru că Ministerul (condus de Ghinea – n.red.) este responsabil să monitorizeze inclusiv partea de achiziții”, a conchis Ghinea.

Foto: Facebook/ Cristian Ghinea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Dupa mine nu contestația e problema ci raspunsul nesim țit al Judecatorului cand are el chef.
    Să faca „cozi” separate in Tribunale pentru crimi nali si contestatari de profesie.
    Si mariti si taxele.
    Si reparati si SEAP/SICAP sa nu-si faca oricine cont acolo, de ex firmele de apartament cu 1 angajat.

    • Daca am putea automatiza justitia ar fi minunat. Chiar e aiurea sa te judece unul in functie de cum a mancat, ce prejudecati are, si cum i-a tras-o sotie-sii de dimineata …

      Intr-un final, un om cat se poate de supus greselii, ‘mood’ care poate sa dubleze pedeapsa sau nu … Asta nu-i just!

  2. Totul porneste de la documentatia de atribuire, caietul de sarcini mai exact…daca e facut cu picioarele sau cu dedicatie, atunci CNSC si apoi Curtea de Apel asteapta procedura…..si ar mai fi valoarea estimata a achizitiei, e posibil, daca preturile materialelor mai cresc, sa nu fie Ofertanti…, despre forta de munca nici nu mai vorbim, sunt firme carre au utilaje pe dreapta din cauza lipsei deserventilor, …..,iar salariile nu sunt mici deloc, aproape ca in UE,…aceeasi problema si cu sudorii, fieratii, dulgherii….., necalificati gasesti, dar nu poti face o autostrada cu salahori
    Drula e un tip bine intentionat, Dna Ionita, sefa CNAIR stie meserie, sunt unii oameni bine intentionati pe acolo, dar balastul mostenit din trecut nu poate functiona nemteste….., despre Ministerul Fondurilor, cu Ghine cu tot, astia mai mult incurca….si o spun in cunostinta de cauza

    • Nu stiu Unde ai vazut tu salarii „aproape „ca cele din UE ??? La noi salariile sunt mizerabile, minim pe economie care este o mizerie trecut în cartea de muncă, iar ceva resturi pe sub mână sau zilieri la negru prost plătiți pe post de sclavi. Dar mai sunt și alte lucruri în afara de salariu condițiile de muncă, programul de lucru la noi se obișnuiește să te cazeze în barăci să muncești din greu zi lumină inclusiv duminică să mănânci mezel să te speli la lighean să nu si zile libere concediu prime etc. La noi e un pretext cu forța de muncă ca nu exista sau ca sunt puturosi, Vrajeala ieftină când ai milioane de români care lucrează peste hotare și dezvoltă economia altor state ce spuneti????? Acolo sunt plătiți cu mii de euro lunar respectați și iubiți și din cauza asta vor pleca și mai mulți români peste hotare.

  3. Solutia ‘laser’ : Nu mai stati cu mafioti la masa. (Companiile cunoscute de acte penale n-au dreptul de a licita, si-am impuscat caracatita!) Hai, aveti cum sa treceti in Parlament asa ceva ?

    Evident ca intr-un stat mafiot e imposibil. Asta stiu toti romanii.

    De-a-lungul vietii m-am certat cu oameni care au votat PSD si dupa ce mi-au aratat cu degetul spre PNL nu prea am mai avut ce sa le spun … Romania pana foarte recent chiar n-a avut solutii. Din pacate, momentan sunteti partid de balama.

  4. E simplu:
    – voi contestati firmele peneliste mafiote
    – peneliștii contestă firmele useriste mafiote
    Hai că vă ințelegeți voi, dacă e vorba de ciolan
    Câte nu fac frații pentru binele cetățenilor ?

  5. Hai, mai mermeliti voi ceva românește și canci fonduri din PNRR dacă încălcați statul de drept!

  6. Nu stiu Unde ai vazut tu salarii „aproape „ca cele din UE ??? La noi salariile sunt mizerabile, minim pe economie care este o mizerie trecut în cartea de muncă, iar ceva resturi pe sub mână sau zilieri la negru prost plătiți pe post de sclavi. Dar mai sunt și alte lucruri în afara de salariu condițiile de muncă, programul de lucru la noi se obișnuiește să te cazeze în barăci să muncești din greu zi lumină inclusiv duminică să mănânci mezel să te speli la lighean să nu si zile libere concediu prime etc. La noi e un pretext cu forța de muncă ca nu exista sau ca sunt puturosi, Vrajeala ieftină când ai milioane de români care lucrează peste hotare și dezvoltă economia altor state ce spuneti????? Acolo sunt plătiți cu mii de euro lunar respectați și iubiți și din cauza asta vor pleca și mai mulți români peste hotare.

  7. Ghinea tot succes politic este si numirea de politruci executanti la Cnsc? Care mai e majoritatea tot aia pusi de Dragnea?

  8. Oricum la stat era o formalitate, fiecare avea doua trei firme pentru a simula o licitatie.

  9. Presa vuieste ca PNRR a fost iar RESPINS cu Observatii critice(referitoare la Costuri si nu numai!), G4media tace chitic pe subiect, ia uite:
    „DOCUMENTE. De ce a respins Comisia Europeană Planul Național de Redresare și Reziliență
    11/06/2021 05:54
    România se face de râs cu PNL și USR-PLUS la guvernare!
    Cele două partide au ratat cea mai mare șansă de dezvoltare a României, după ce Comisia Europeană a RESPINS PNRR-ul trimis de Florin Cîțu în forma agreată doar de coaliția guvernamentală.
    STIRIPESURSE.RO a intrat în posesia observațiilor făcute de CE – AICI DOCUMENTUL.
    Comisia Europeana a returnat PNRR cu zeci de observații.
    Unul dintre reproșurile aduse PNRR-ului depus de România este că NU corespund datele din documentele .xls cu cele din documentele word pentru anumite proiecte. Este vorba, în acest caz, despre renovarea spitalelor.
    Un alt exemplu este că România a cerut bani prin PNRR pentru a renova terapia intensivă pentru nou-născuți. În documentul word sunt ceruți 80 de milioane de euro pentru asta, dar în documentul .xls anexat aceluiași proiect suma finală este de 71 de milioane de euro.
    S-a depus cerere pentru finanțare a unui spital nou, doar că suma diferă de la un document la altul. Odată sunt ceruți 570 de milioane de euro, iar în altul, 517 milioane de euro.
    La capitolul „Scheme de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului”, spune Comisia că NU pot fi calculate costuri exacte, pentru că NU sunt suficiente informații.
    La subcapitolul Research, Dezvoltare și Inovare NU e dată mereu sursa datelor.
    La alte capitole, cum e Turismul și Fondul pentru Tranziție Verde și Digitală, NU sunt justificări pentru costuri. La Școlile Verzi, au fost date costuri estimative din piață, când, de fapt, ar fi trebuit să fie folosite, ca toate celelalte state, un COST Standard național. La trainingul pentru profesori, pentru tehnologie digitală, NU există raportare la cifre care sunt clare, din programele Erasmus.”

    13 Mai 2021: „Florin Cîțu pune miniștrii la muncă pe PNRR: „Toţi trebuie să lucreze 24 de ore pe zi” .
    Premierul Florin Cîțu își pune miniștri la muncă, „24 de ore pe zi” pentru a finaliza PNRR-ul, astfel încât planul să nu mai fie respins la Bruxelles.
    România va depune un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru toată suma propusă de 29,2 miliarde de euro. Informația a fost prezentaăt de premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern. Într-o conferință de presă el a declarat că își dorește ca PNRR să fie APROBAT, la Bruxelles, din MOMENTUL în care va fi DEPUS.
    Acesta a adăugat că a vorbit cu membrii Cabinetului şi toţi trebuie să lucreze 24 de ore pe zi pentru ca PNRR să fie PERFECT.
    „În perioada următoare, am discutat azi cu miniştrii. Toţi trebuie să lucreze 24 de ore pe zi în următoarele zile pentru a ne asigura că totul este PERFECT în momentul depunerii PNRR. Voi avea întâlniri cu doamna Margrethe Vestager”, a conchis premierul.
    La finalul şedinţei de Guvern, Florin Câțu a dat detalii despre discuțiile pe care le-a purtat cu oficialii Uniunii Europene în vizita sa din capitala Europei.”

    Gasiti deja Documentul de la Comisia europeana, e pe internet!
    Cred ca PNRRul Romaniei va mai fi respins de 2 ori, or sa-l depuna la 31 Decembrie 2021!!
    Alde barna, Ghinea &company sunt de la acele firme de consultanta acre au luat BANI GREI de la aderarea la UE, in timp ce Romania NU a reusit niciodata sa aiba Proiecte care sa aduica mai mult de 50% din Suma alocata!!
    Asa stiu baietii astia sa faca proiecte europene, acum vedem toti ce „stiu”!
    Vai de mama lor!!