G4Media.ro

Măsuri fără precedent ale Comisiei Europene în criza prețurilor la energie și…

Măsuri fără precedent ale Comisiei Europene în criza prețurilor la energie și gaze: Plata facturilor poate fi amânată, sprijin de urgență pentru clienți, scăderea temporară a taxelor și impozitelor / Achiziții de gaze la comun

Comisia Europeană a adoptat miercuri o comunicare prin care permite statelor membre să ia decizii radicale pentru a preveni o criză a prețului la facturile de energie, potrivit unui comunicat de presă. Actul Comisiei va fi discutat săptămâna viitoare cu statele membre.

De asemenea, Comisia propune și achiziția de gaze naturale la comun pentru toate statele membre – o schemă utilizată și la achiziția de vaccinuri anti-Covid. Săptămâna trecută, Spania a propus ca UE să cumpere gaz în comun pentru a profita de puterea pieței unice ce reunește 450 de milioane de consumatori și pentru a crea o rezervă strategică de gaze din UE. Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson a spus că achiziția și depozitarea în comun merită analizate.

Astfel, pentru a gestiona creșterea ”excepțională” a prețurilor la energie la nivel mondial, care se preconizează că va dura pe tot parcursul iernii, și pentru a sprijini populația și întreprinderile europene, Comisia Europeană arată că statele membre pot luă următoarele măsuri:

• acordarea de sprijin de urgență pentru venit consumatorilor afectați de sărăcia energetică, de exemplu prin bonuri valorice sau plata parțială a facturilor, care pot fi acoperite din veniturile EU ETS;
• autorizarea reportării temporare a scadenței facturilor;
• luarea unor măsuri de protecție pentru evitarea deconectării de la rețea;
• prevederea unor reduceri temporare și specifice ale nivelurilor taxelor și impozitelor pentru gospodăriile vulnerabile;
• acordarea de ajutoare întreprinderilor sau industriilor, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat;
• consolidarea razei de acțiune internaționale în domeniul energiei pentru a asigura transparența, lichiditatea și flexibilitatea piețelor internaționale;
• investigarea eventualelor comportamente anticoncurențiale pe piața energiei și însărcinarea Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) să consolideze în continuare monitorizarea evoluțiilor de pe piața carbonului;
• facilitarea unui acces mai larg la contractele de achiziție de energie din surse regenerabile și sprijinirea acestora prin măsuri de însoțire.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Exact asa arata o economie planificata, centralizata. Mai bagati, baieti!

  • Astia sunt complet deconectati de realitate! In loc sa mai domoleascacu heirupeala ecologista care a umflat preturile, nu scot un cuvant despre ea! Comunisti ignoranti!

  • Evident ca UE nu se atinge de cauze, specula cu certificate de carbon si cartelul de pe piata asa numitilor furnizori (virtuali) de energie pe care tot EU le-a implementat prin directive.
   Cu ajutoare si gratuitati iti tratezi coloniile, nu aliatii, asa se instaureaza dependenta financiara si se mentine vasalitatea.
   UEnu este un parteneriat, este afacerea celor de la varf.

 2. Apă de ploaie, fără o PLAFONARE a prețurilor nu se rezolvă absolut nimic!
  Facturile „amânate” vor trebui oricum plătite, reducerea taxelor înseamnă doar că bugetul va trebui să taie din altă parte.
  În timpul ăsta speculanții se bucură liniștiți de profiturile uriașe obținute complet nemeritat!

  • Nu am vrut gaze lichefiate de americani, am vrut North Stream, nu am vrut sa construim rețea din Sud (Iran, state arabe) am vrut dependenta totala de rusi. Acum ne dau gaz cu porția, cerere mare/oferta mica. Practic acum le finantam proiectele militare, rachete hipersonice, submarine, sisteme de apărare S500, etc. Mare parte din vina o au germanii, austriecii și olandezii ca au votat în Consiliu proiectul gazoductului nordic.

 3. Din ce am înțeles prețul rămâne la fel statul poate plăti el o parte sau tot el da reducă taxele sau să prelungească modalitatea de plata. Deci fara plafonare de fapt noi vom plăti la fel prim noi taxe sa acopere taxe reduse la gaz sau plata de ajutor la gaz ,curent sau plătim la vară eșalonat ce consumam acum, ajutorul EU de fapt nu exista.

  • Pai si cum sa plafonezi gazul luat de la Gazprom?
   Crezi ca alora le pasa de plafonarile UE sau RO?
   Si exact la fel e pentru ce vine din alte parti.

  • Mă refeream la gazul ( la curent repornim centrale pe cărbune ) din producția internă care acoperă cea mai mare parte din consum prin lege sau modelului blocurilor din Berlin.

  • Pai statul poate plafona doar pretul de la Romgaz.
   A mai plafonat pretul la gazele din productia interna si Dragnea. Rezultatul? Petrom si-a scazut productia, ca nu voiau sa produca in pierdere. Eventual a exportat, pentru ca lua un pret mai mare.
   Si cum faci cu gazul de import? Ca pe timpul iernii ala de la intern nu ajunge. Cine plateste diferenta pentru cel importat?
   Te poti izola de piata internationala doar daca nu depinzi absolut deloc de importuri. Ca Norvegia. Si chiar si daca nu depinzi de importuri, nu poti impiedica un producator de gaze (Petrom) sa vanda la export in locul pietei interne, daca el obtine un pret de 4-5 ori mai mare.

  • Atunci asta este vom plăti că pună la urma indiferent de modalitate tot consumatorul va plăti scumpirile care sint prea mari ptr. a fii rezolvate prin ajutoare sau reduceri de taxe. La o creștere de 200-300 % un mic ajutor la preț sau o reducere de taxe nu rezolvă nimic.

 4. au uitat sa ne spuna sa mai construim niste parcuri fotovoltaice si niste eoliene si sa mai inchidem niste mine

 5. Este mana lui Pootin. Cei care au distrus exploatarile de carbune si gaz in favoarea fanteziilor eoliene nu au nicio vina.

  • Măcar dacă ne-ar lasa sa repornit centralele pe cărbune fără să fim taxați asta chiar ar fii o idee bună.

 6. Șandramaua ue se cam fâsâie. Asta pățești când inventezi scheme de sărăcire a populației si mai ales a clasei de mijloc prin “certificatele de carbon” ca sanchi, poluare. Și colac peste pupăza, jarmania rupe cărbunele 🙂

 7. Orice tertip, orice inginerie socială, manevră birocratică, ori „politică comunitară” pentru a nu tulbura veniturile oligarhiei bancare și acționariale. Reducerile de taxe, plafonarea prețurilor etc. nu înseamnă nimic altceva decât că facturile vor fi plătite din bugetele de stat; statele sunt debitori mult mai stabili decât simpli consumatori sau afacerile clasei de mijloc. Oligopolurile energetice permise de ideologia neoliberală a pieței libere totale – care sunt principala cauză a acestei crize – nu vor fi în nici un fel atinse, dimpotrivă, sunt astfel mult mai protejate: cu cât măresc mai mult prețurile, cu atât sunt mai protejate! Poziționarea pe burse, splendidă. „Produsele financiare” marca Wall Street, City of London, Frankfurt etc., atractive. Miliardarii vor avea cu ce se joace făcând și mai multe miliarde. Dumnezeu e fericit? Da, Dumnezeu e fericit.

 8. Bine ca am inchis minele si o ardem eco, nota de plata desigur e la populatie care este docila

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.