G4Media.ro

Marile modificări legislative cerute de Iohannis: vot timp de 8 zile la…

Marile modificări legislative cerute de Iohannis: vot timp de 8 zile la alegerile prezidențiale, sistem electronic similar cu cel folosit de bănci, număr mărit de operatori de vot și ștampile

Președintele Klaus Iohannis cere modificări substanțiale ale legislației electorale, printre care vot anticipat timp de 8 zile la alegerile prezidențiale, crearea unui sistem în care listele suplimentare să fie generate în mod electronic la secțiile din străinătate, creșterea numărului de secții de vot, a cabinelor de vot și ștampilelor.

Cererile sunt listate într-o scrisoare trimisă de Iohannis premierului Dăncilă și președinților Parlamentului, document prin care președintele cere executivului să elaboreze urgent un proiect de lege, iar legislativului să îl adopte în această sesiune, potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale.

Propunerile sunt rezultatul discuțiilor din grupul de lucru constituit în cadrul Administrației Prezidențiale cu reprezentanți ai autorităților responsabile, precum și ai organizațiilor non-guvernamentale și experți în domeniul electoral, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Marile schimbări cerute de Iohannis:

1. Debirocratizarea procesului de votare în secțiile de votare din străinătate

– Având în vedere că înscrierea în listele electorale suplimentare a fost operațiunea cea mai cronofagă, în cazul secțiilor din străinătate poate fi conceput un sistem în care listele suplimentare să fie generate în mod electronic – completarea acestora să se facă în mod automat în momentul scanării buletinului cu ajutorul tabletei puse la dispoziție de STS. Pentru confirmare, alegătorii ar putea semna pe un pad de semnătură electronică (similar celor existente deja în sistemul bancar sau perifericelor sistemului de gestionare a documentelor de călătorie E-Pass).

2. Dotarea corespunzătoare a secțiilor de votare

– Pentru a accelera verificarea identității alegătorului, trebuie mărit numărul de operatori ai Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), și corespunzător numărul de tablete, cu introducerea posibilității ca membrii secției de vot să poată și ei opera SIMPV (în prezent, există un singur operator).
– Numărul de cabine de vot și de ștampile cu mențiunea ”VOTAT” în toate acele secții de votare din străinătate unde au existat situații care au condus la împiedicarea exercitării dreptului de vot de către cetățeni români să fie mărit acolo unde condițiile permit.
– Să existe un număr rezonabil de ștampile de rezervă cu mențiunea ”VOTAT” pentru a fi folosite în caz de pierdere sau sustragere a ștampilelor cu mențiunea ”VOTAT” care sunt folosite în procesul de votare.
– Să existe un număr suficient de buletine de vot (au existat cazuri în care unele secții de vot au epuizat buletinele de vot încă de la orele amiezii).
– Să fie crescută indemnizația pentru membrii secțiilor de votare.
– Să fie identificate formule flexibile și funcționale pentru înlocuirea membrilor secțiilor care nu se prezintă la secție în ziua votului.

3. Modificarea legislației electorale în privința procedurilor de urmat la închiderea secțiilor

– Corectarea în lege a sintagmei limitative care se referă doar la alegătorii care se află la ora 21:00 ”în sala unde se votează”.
– Includerea în lege în mod expres a prevederii că toți alegătorii care la ora 21:00 așteaptă (la coadă) să își exercite dreptul de vot vor putea face acest lucru (”Toți alegătorii care își așteaptă rândul la ora 21:00 pentru exercitarea dreptului de vot la oricare dintre secțiile de votare vor putea să își exercite acest drept.”).
– Includerea prevederii explicite în lege a posibilității de extindere a programului de votare la solicitarea argumentată a președintelui secției de votare.
– Corelat cu aceste schimbări legislative, păstrarea deschisă a SIMPV atât timp cât alegătorii încă își mai exercită dreptul de vot și posibilitatea ca tabletele să poată funcționa și off-line, pentru ca eventualele disfuncționalități ale SIMPV să nu afecteze menținerea evidenței votanților.

Debirocratizarea procesului de votare în secțiile din străinătate, dotarea corespunzătoare a secțiilor existente și clarificarea procedurilor de urmat la închiderea votării nu sunt suficiente pentru a asigura condiții optime pentru exercitarea dreptului de vot dacă nu se iau și alte măsuri complementare, precum mărirea numărului de secții de votare din străinătate, introducerea votului anticipat pentru alegerea Președintelui României și extinderea votului prin corespondență la toate tipurile de alegeri (în prezent este utilizat doar la alegerile parlamentare).

4. Mărirea numărului de secții de votare din străinătate

Mărirea numărului de secții de votare din străinătate poate fi făcută la inițiativa Ministerului Afacerilor Externe sau de către Autoritatea Electorală Permanentă.
– Evaluarea numărului de alegători pentru alegerile prezidențiale, pe care o va face Ministerul Afacerilor Externe, nu poate duce, în mod evident, decât la o mărire a numărului secțiilor de votare din străinătate, în special în țările și în localitățile unde cetățenii români nu au putut să își exercite dreptul de vot.
– În paralel, Autoritatea Electorală Permanentă poate organiza secții de votare în localitățile în care își au domiciliul sau reședința, conform Registrului Electoral, cel puțin 100 de alegători, prin extinderea aplicabilității unei prevederi (art. 23 alin. (3)) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.

5. Introducerea votului anticipat pentru alegerea Președintelui României
– Introducerea votului anticipat timp de opt zile, începând cu sâmbăta din săptămâna anterioară celei care se încheie cu ziua alegerilor, în secțiile de votare din străinătate organizate în ambasade, reprezentanțe permanente, consulate generale și institute culturale.
– Votul anticipat se va organiza atât pentru primul tur de scrutin, cât și pentru al doilea, cu un număr de zile egal, dacă Curtea Constituțională aduce la cunoștința publică numele celor doi candidați care vor participa la cel de-al doilea tur de scrutin cel târziu în ziua de vineri care urmează zilei alegerilor din primul tur de scrutin.
– Dacă Curtea Constituțională face acest anunț mai târziu de ziua de vineri care urmează zilei alegerilor din primul tur de scrutin, perioada de vot anticipat pentru al doilea tur de scrutin va începe automat în ziua care urmează zilei în care Curtea Constituțională aduce la cunoștință publică numele celor doi candidați care vor participa la cel de-al doilea tur de scrutin.
– Durata zilei de vot în ziua în care se organizează votul anticipat nu poate depăși opt ore și se va întinde, de regulă, în intervalul de timp 9:00-17:00.

6. Extinderea exercitării dreptului de vot prin corespondență la alegerea Președintelui României și la toate celelalte tipuri de alegeri

Pentru a facilita exercitarea dreptului de vot de către cetățenii români cu domiciliul sau reședința în alte localități decât cele în care se organizează secții de votare, trebuie extinsă aplicabilitatea Legii nr. 288/2015 privind votul prin corespondență și la alegerile pentru Președintele României, dar și la celelalte tipuri de alegeri.

Votul prin corespondență a fost deja utilizat la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din 2016 cu un succes mai degrabă moderat, datorită noutății sale printre mecanismele electorale folosite în România. În aceste condiții, extinderea sa la alte tipuri de alegeri presupune un efort de comunicare publică susținut din partea autorităților publice.
Întrucât votul prin corespondență presupune înscrierea prealabilă a alegătorului în Registrul Electoral, extinderea acestui tip de vot la alte tipuri de alegeri ar încuraja înscrierea în Registrul Electoral, fapt care ar facilita în viitor organizarea alegerilor în secțiile de vot din străinătate.
Existența a două tururi de scrutin pentru alegerile prezidențiale nu este un impediment pentru extinderea aplicabilității legii privind votul prin corespondență la acest tip de alegeri:
– Înaintea primului tur de scrutin, alegătorul primește prin poștă buletinul de vot prin corespondență pentru primul tur de scrutin și elementele de siguranță ale buletinului de vot atât pentru primul, cât și pentru cel de-al doilea tur de scrutin, alături de două autocolante cu mențiunea ”VOTAT”. După ce este anunțat oficial rezultatul primului tur de scrutin, alegătorul poate să descarce de pe site-ul Biroului Electoral Central și să imprime buletinul de vot pentru al doilea tur de scrutin pe care îl securizează prin aplicarea elementului de siguranță primit, după care aplică autocolantul cu mențiunea ”VOTAT” pe unul dintre cei doi candidați rămași în cursă.
– Plicul poate fi trimis fie la misiunea diplomatică din țara în care își are domiciliul sau reședința alegătorul, fie în țară, pe adresa biroului electoral special pentru votul prin corespondență.

Foto: Președintele Iohannis la coadă la vot (InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. Ce cretin, auzi tu, vot timp de 8 zile. Asta se intampla cand boborul voteaza un handicapat in fruntea tarii.

    • Ce-i bobita? Te oftici ca or sa apuce toti cetatenii tarii, alungati de PSD peste mari si tari, sa voteze?
      Nu-i nimic, poti sa crapi tu de oftica, noi vom vota si tu vei ramane tot crapat.
      Pana una alta, mergi si canta prin alta parte lautarismele tale.

    • Cretin esti tu, taricene :)))

    • Ce,esti ofticat?Sau esti chiar tu,calin popescu traficeanu, repetentul care nu poate ajunge decat presedinte de clan familial,la 6 neveste?Traficeanu 4%!NU VOR PSD SI ALDE SA FIE VOT PE LISTE TIMP DE 8 ZILE??ATUNCI SA BAGE VOT ELECTRONIC!SIMPLU,NU?

    • Da vită, votul anticipat este implementat in majoritatea statelor civilizate. Sua, Germania, Suedia, Elvetia si multe alte state il folosesc. Plus vot prin corespondenta. Si nu au milioane de ceteteni peste granite cum are Romania.
      E cam greu pentru niste nenorociti de psd-isti ca voi sa intelegeti lucrurile astea.

    • Cretina-i ma-ta ca a fatat un oligofren ca tine! Daca n-ai fi atat de redus mintal, ai mai citi si tu, te-ai mai documenta si ai constata ca in tarile civilizate asa este votul prin corespondenta.

  2. Vot electronic direct din internet banking. Daca am încredere în administrarea propriilor bani prin internet și la vot trebuie sa fie la fel se simplu. Să se vadă că românii sunt lăsați să voteze, nu împiedicați cu orice mijloace.

    • Pentru asta a plusat Iohannis ,stia foarte bine ca vor face misto psdistii si traficenii de propunere!Daca nu se poate ,atunci sa faca ei ceva mult mai eficient si la indemana,votul electronic!! Un mare LIKE ?pentru Iohannis!

    • Înseamnă că ești prost făcut grămadă. Eu de exemplu n-am încredere în internet banking, nici nu am de gând să-mi fac așa ceva. Pe lângă asta, vot electronic înseamnă vot administrat de STS, instituție securista, deci thanks, but no thanks.
      Prelungirea votului la 8 zile nu-i problemă, se poate face după părerea mea.

  3. Vot de opt zile? De ce opt și nu 30 ca sa se bucure și bugetarii…

    • Ce,esti ofticat?Sau esti chiar tu,calin popescu traficeanu, repetentul care nu poate ajunge decat presedinte de clan familial,la 6 neveste?Traficeanu 4%!NU VOR PSD SI ALDE SA FIE VOT PE LISTE TIMP DE 8 ZILE??ATUNCI SA BAGE VOT ELECTRONIC!SIMPLU,NU?Harley,traficene,mai poti,cu curul ala de babaciune comunista?

    • Vesti minunate dragii mei. Mi-a venit rezultatul la testul iq. E negativ. Sunt atât de fericita!

  4. Klaus bate campii cu gratie ,cu actuala majoritate si Melescanu la externe nu va avea castig de cauza.
    Oare cine l-a sfatuit cu ,cele 8 zile de vot pentru alegeri Prezidentiale ,poate vrea cumva sa votam vreo 3 luni anticipat ca sa fie sigur de reusita domnul klaus.
    Oare pe Barna l-a intrebat sau ii sta in gat?

    • Ca sa nu fie dubii pentru aia de ma fac PSDist il sustin pe Barna si USR ,nu ma intereseaza Ciolos Klaus sau alt candidat , sunt satul pana este cap de mutre vechi si expirati in politica.

    • Il votam noi, dragule.
      Chiar daca e o prostie ideea cu 8 zile de vot. O joaca si el la fel de golaneste ca PSD-ul. Scopul scuza mijloacele.
      De aia il votam in continuare, manca-ne-ati coaiele.

    • Bati tu campii fiindca atat iti poate mintea:sa sustii 2 indivizi care nu au dovedit nimic decat ca se bat pentru intaietate in alianta! Aruncand pe piata ideea cu votul intins pe 8 zile,ii obliga pe mafihoti la o reactie:SPUN CA NU SE POATE,CA E PREA SCUMP?ATUNCI SA FACA VOTUL ELECTRONIC PENTRU DIASPORA,E MAI IEFTIN SI MAI SIGUR! Ramai sanatos cu barna si ciolos,nu e nicio pierdere, va iesi Iohannis din primul tur si fara votul tau!

    • @Lia: PNListo, nu mai da din pizda aia asa, ca ametim. Noi il votam pe Iohannis, dar nu dam doi scuipati pe rahatul ala de PNL

    • Ala de la @psd sector5: Se baga unii ca tine in seama pe aici,veniti din adancurile fosei septice a Kiselefului,ametiti de mirosul proaspat al rahatilor lui dancila,teodorovici si cap de ciunga ciufulit !Cred ca daca pun lozinci pro usr si ciolos nu ne dam seama ca sunt postaci platiti de plahotniuc si sputnik sa distruga PNL,dusmanul care le-a luat fata hotilor psd alde la alegerile astea si la cele viitoare!Interlopule,LIMBAJUL DE PUSCARIAS te tradeaza ,usristii NU au 4 clase facute pentru carnet de conducere!

  5. Si daca-i lasam 5ani timp de vot premierului de la Grivco, tot sefu nostru Barney iese Presedinte!

    • Klaus a ramas cu apucaturi Grivco se pare.
      Barna Presedinte.

    • noi aici in sediu la antena3 mai tinem minte si acum cum ne’a sfidat Domnul Iohanes si drept pentru care acum vrem sa ne razbunam lingand cururi tinere de politicieni inca nestricatz la matz, genul USR.

      de aia noi toti pakakalicii care ne vedetz pe comenturi ca sustinem USRul suntem de fapt labagii fara simbrie de la antena3 e aici si PSDeu.

      noi stim insa ca o sa belim cardanul la alegeri, de aia incercam pe ultima suta sa mai furam tot ce se poate fura, ca vine apoi pe bune USR si da cu pula in noi si in nenea Voiculescur.

  6. si pedeapsa cu parnaie de la 10 la 20 de ani de parnaie pentru impiedicarea prin orice mijloace (inclusiv inactiune) a exercitarii dreptului la vot!

    • Exact, mai ales jegosilor de pesedisti care au boicotat referendumu pt familie! Si ala de de demitere a Presedintelui chior! Sa moare la parnaie! Plus toti trolli putinisti kagebisti ciumati, cu nume fake antipsd!

  7. Tari si Mele vor sa l insoteasca pe Daddy la parnae ptr ca fura voturile oamenilor

  8. Dreptul la vot este un drept fundamental al omului la fel ca dreptul la viata. Pentru incalcarea unui drept fundamental trebuie sa sesizam ONU !

  9. Pentru votul electronic sper ca softul sa nu fie făcut de Ghita.