G4Media.ro

Marea Britanie cere UE extinderea perioadei de graţie până în 2023

Sursa: Parlamentul European

Marea Britanie cere UE extinderea perioadei de graţie până în 2023

Guvernul Marii Britanii a cerut UE să prelungească până în 2023 perioada de graţie cu privire la controalele efectuate asupra schimburilor comerciale între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, pentru a reduce impactul Brexitului asupra acestei provincii, relatează BBC, citat de Agerpres.

În cadrul acordului privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, cele două părţi au convenit o perioadă de graţie privind controalele asupra produselor alimentare transportate de supermarketuri şi unii angrosişti din Marea Britanie către Irlanda de Nord, pentru a reduce impactul noilor reguli post-Brexit.

”Încrederea a fost erodată, s-au produs pagube şi de aceea este nevoie de acţiuni urgente”, a declarat ministrul Michael Gove marţi în Camera Comunelor. El a subliniat că supermarketurile şi celelalte companii trebuie să aibă siguranţa că vor putea să furnizeze în continuare produse pentru consumatori.

Potrivit BBC, premierul Boris Johnson a declarat că UE a „subminat” Acordul de retragere prin faptul că executivul comunitar a ameninţat cu blocarea exporturilor de vaccin anti-COVID-19 peste frontiera irlandeză.

Acordul de retragere garantează o frontieră deschisă între UE şi provincia Irlanda de Nord, fără a exista controale asupra produselor exportate. Totuşi, Comisia Europeană a propus invocarea articolului 16, care permite UE şi Regatului Unit să suspende orice aspect care, în opinia lor, provoacă ”dificultăţi economice, pentru societate şi pentru mediu”.

Executivul UE a adoptat vineri un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în ţările UE, pentru a împiedica ieşirea din blocul comunitar a unor cantităţi de vaccin care, în virtutea contractelor încheiate cu companiile farmaceutice, sunt destinate statelor membre, potrivit Agerpres. (Foto: Parlamentul European)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. hai, nu serios? în 2016 votăm ”brexit” că noi suntem cei mai tari dupe planetă, dar cerem perioadă de grație până în 2023, deci 7 ani întregi de prelungire a ”iobăgiei”?? Păi cum vine treaba asta, ori brexitul e bun, și atunci ieșim din secunda 2, ori nu e bun, și atunci am fost tâmpiți că l-am votat! dar și brexit bun, și prelungire perioadă de grație la 7 ani este de un cretinism absolut :)))))

  2. Dar de ce? Ăștia vor și pe mai departe să se bucure de beneficiile U.E. dar nu și de obligații!

  3. Hopa, pãi da di şie? Ca vreo 500 de milioane o fâlfâie mai usor decat 60 70 de meleoane?

  4. ori in intreaga M.B. ori deloc. toate granitile sa aiba parte de acelasi tratament .

  5. „Boris Johnson a declarat că UE a „subminat” Acordul de retragere prin faptul că executivul comunitar a ameninţat cu blocarea exporturilor de vaccin”.
    Astia ne vor si batuti si cu banii luati.
    He-he.! Au trecut vremurile cind UE era jucata pe degete de perfidul Albion. Si e doar inceputul.
    Pandemia a acoperit zgomotul care mocneste in strafundurile societatii (exact in adincurile alea de care vorbea Cummings). Preturile cresc, se pierd joburi pe capete iar multe firme se relocheaza, in special in Netherlands.
    Dupa cum se vede, in Irlanda de nord lucrurile nu stau de loc pe roze. Iar in curind vor veni vesti si mai interesante din Scotia.

    • si putem fi siguri ca mUE stie ca e payback time! englezoii au ceea ce si au dorit! Inca o dovada ca pe politicieni nu prea ii intereseaza binele „boborului”!

  6. Dumnezeu cunoaste tot adevarul și toate acordurile