G4Media.ro

Mandatele primarilor, președinților de CJ și ale consilierilor locali și județeni ar…

Mandatele primarilor, președinților de CJ și ale consilierilor locali și județeni ar putea fi prelungite de la patru la cinci ani. O inițiativă UDMR în acest sens a primit raport de adoptare din partea comisiilor de specialitate ale Senatului

Comisia pentru administrație publică a Senatului a adoptat luni un raport de admitere la inițiativa legislativă depusă de UDMR care vizează prelungirea duratei mandatelor tuturor aleșilor locali de la patru la cinci ani.

Inițiativa a fost adoptată tacit de Camera Deputaților luna trecută și urmează să fie trimisă plenului Senatului pentru dezbatere și vot final. Înainte de ajunge în plen, proiectul mai trebuie să primească undă verde și de la Comisia juridică.

Raportul de admitere a legii a fost adoptat în Comisia de administrație cu voturile PSD, UDMR și ALDE. Senatorii PNL s-au abținut, iar USR a votat împotrivă.

Practic, după ce va fi adoptată și va intra în vigoare, comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare va fi imposibil de realizat.

Potrivit proiectului:

  • Consiliul local se alege pentru un mandat de 5 ani în condițiile legii privind alegerea autorităților administrației publice locale (art. 128)
  • Mandatul primarului este de 5 ani (art. 151)
  • Durata mandatului viceprimarului este egală cu durata mandatului consiliului local. În cazul în care mandatul consiliului local încetează sau încetează calitatea de consilier local, înainte de expirarea duratei normale de 5 ani, încetează de drept și mandatul viceprimarului, fără vreo altă formalitate (art. 152)
  • Consiliul județean se alege pentru un mandat de 5 ani în condițiile legii privind alegerea autorităților administrației publice locale (art. 177)
  • Durata mandatului președintelui și vicepreședinților consiliului județean este egală, de regulă, cu durata mandatului consiliului județean. În cazul în care mandatul consiliului județean încetează înainte de expirarea duratei normale de 5 ani, încetează de drept și mandatul vicepreședinților consiliului județean fătă altă formalitate (art. 187)
  • Mandatul primarului, consilierului local, președintelui consiliului județean și al consilierului județean este de 5 ani și se exercită în condițiile legii (art. 201)
  • Prevederile prezentei legi intră în vigoare începând cu mandatul autorităților administrației publice locale alese în anul 2020

Inițiatorii propunerii legislative dau ca exemple alte țări din Uniunea Europeană unde mandatele aleșilor locali sunt de cinci, șapte sau chiar opt ani, precum Austria (5 ani), Belgia (6 ani), Franța (6 ani), Germania (durată variabilă între 5 și 10 ani în funcție de legislația proprie fiecărui land).

”Un mandat mai mare al aleșilor locali conferă stabilitate politică, o pavăză față de schimbările și eventualele crize politice manifestate la nivel general și care interferează cu deciziile de luat la nivel central. De asemenea, sunt amortizate bulversările create de suprapunerea alegerilor, de campanii electorale simultane sau succesive care în cele mai multe cazuri pun administrațiile locale în situații dificile de suspendare a activității și a investițiilor inițiate”, se mai arată în expunerea de motive a inițiativei.

Senatoarea USR Florina Presadă, care a votat împotriva raportului de admitere a propunerii legislative acuză o cârdășie PSD – UDMR cu scopul de a-și asigura  un număr cât mai mare de aleși locali pe o perioadă mai lungă.

”Nimic nu e întâmplător. În sertarele Comisiei de Administrație Publică se află o altă propunere legislativă, de data asta a PSD, cu același obiect: mandatele aleșilor locali să aibă 5 ani, nu 4 ani. Depusă anul trecut, ea modifica un articol din Legea administrației publice locale dar care a fost abrogat prin Codul Administrativ. Nu a mai ajuns niciodată la plen, deși aceasta are raport de respingere. Vedeți cum își pasează mingea PSD și UDMR? Aceste partide țin cu dinții de actualele mandate și de cele viitoare, că nu au niciun interes să meargă în alegeri: s-ar alege cu mai puține mandate de aleși locali, căci românii s-au trezit!”, a scris Presadă pe Facebook.

Majoritatea creată în jurul PSD în Parlament a mai introdus o modificare majoră în ceea ce privește alegerile locale: săptămâna trecută a modificat ordonanța de urgență prin care a fost amânat scrutinul pentru alegerea primarilor și consilierilor locali și județeni, introducând prevederea că data alegerilor locale va fi stabilită de Parlament prin lege organică, și nu de guvern, așa cum a fost până acum (detalii aici).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

36 comentarii

  1. Faca-se voia UDMR!

    • @lili:
      Voie foarte pe placul PSD si al PNL ! :((

    • De ce nu? Desi pare ca avem un guvern liberal, ciuma rosie isi face de cap in continuare si conduce tara prin parlament si primarii. In consiliile locale se fac toate magariile posibile cu cirdasie cu penelistii si pemepistii care se dau in opozitie cu pesede. Este concurs de jaf intre ciuma rosie si penele.
      Pandemia a cazut ca o minune peste deficitul bugetar. Prada si jaf la drumul mare fara restrictiile UE.
      Nu credeam ca o sa spun asta vreodata, dar daca n-as avea 66 de ani, as pleca din tara asta mincind pamintul.

    • 5 ani să fie dar de după tura asta. Inclusiv la parlament. Am mai avea alegeri o singură dată la 5 ani. S-ar termina cu balamucul electoral

    • Pai acum nu mai e o problema ca se schimba legea electorala cu mai putin de 1 an inainte de data alegerilor? Doar daca vrea PNL modificarea legislatiei e interzis?
      Legislatia se schimba chiar cu mai putin de 1 luna decat data programata initial a alegerilor locale. In conditiile astea nu cred ca ar fi o problema sa emita si Orban un OUG cu alegerea primarilor in 2 tururi. Ce scuza mai are acum ca sa nu emita ordonanta?

    • eu zic sa fie mandatul pe viata

      astia ocnasi – vietasi adevarati

  2. UDMR să propună astfel de proiecte în județele lor, nu? E trist să vezi cum se strâng ca muştele în jurul acestui partid. Noi încă ne luptăm cu virusul, economia, sănătatea, educația, cultura, iar lor le arde să-şi pună funcția la adăpost. Bravo domnilor. Sper să fiți văzuți la timp.

    Nu am auzit de nicio inițiativă pentru oameni, am auzit numai de inițiative pentru ei şi pentru renumele lor în istorie (încercările cu împinsul limitelor cu autonomia şi limba maghiară).

    De asemenea, PNL se abține? În fine.

    • @Oana Tudor:
      UDMR poate sa introduca ce proiecte de lege vor ! Problema nu e la ei. PROBLEMA e la PSD SI PNL care lasa sa fie adoptata tacit legea. Nu va mai prefaceti Acest proiect de lege convine si PNL ! Smecherii se abtin dar le convine de minune !
      Ia sa vedeti cum se vor abtine si la votul final !

      PS. „In fine” CE ?

      PPS. Dupa ce o sa o ia pe coaja la Parlamentare, atunci tot doar atat vei avea de spus despre ei ?

    • @ Oana Tudor Multumesc ca loviti in PNL. E de mare folos pesedistilor, in momentul de fata sa faceti asa ceva.. Lasam deoparte faza ca balbaielile apar si la case mai mari si mai adevarat democrate, va multumesc din suflet ca faceti jocurile PSD. Bravo, sunteti foarte perspicace comparand ministrii actuali cu cei de mai ieri Puneti egal intre Dancila si Orban, intre Catu si Teodorovici, etc. Felicitari! V-ati ales cel mai bun moment! Poate veti fi eligibila pentru o functie importanta . In PSD.

    • @Susufler0

      Nu vă enervați, eu cred că e bine că vorbim. O să încep cu sfârşitul şi cu acel ‘în fine’. Am scris doar atât pentru că sentimentul față de situația de față cu PNL şi abținerea lor e unul de dezamăgire amestecat cu greață. Nu l-am detaliat pentru că pur şi simplu nu mi-a mai venit să scriu şi să lungesc un comentariu la care subiectul era UDMR&Co. Bineînțeles că m-am prins şi eu că cel mai probabil le convine situația. Cred că toți ne-am prins de asta. E dezamăgitor. Dar de ce țineți dinadins să țin o linie-n mână şi să-i articulez la fiecare greşeală? Doar în situația asta puteți să acceptați un comentariu?

      Apoi nu înțeleg de ce încercați să luați vina UDMRului în problema de față. Ba eu cred că problema este la UDMR pentru că propun ce vor muşchii lor în cârdăşie cu PSD şi ceilalți. Şi dacă se lasă folosiți, ca o unealtă, de gaşca băieților şmecheri, tot sunt vinovați. După părerea mea, PNLul profită de situație, dacă e ceva ce le poate ieşi şi lor indirect de ce să nu bage mâna în borcanul cu miere, dar nu că ar fi în cârdăşie cu PSD. Cel puțin eu nu pot să zic acum asta.

      Nu văd unde ați înțeles din comentariul meu că mă prefac cu ceva. Chiar vă rog să-mi spuneți de unde ați înțeles asta. Poate că am ocolit subiectul cu PNL, asta da, dar lucrul ăsta ține de un context mai mare şi nu era subiectul articolului. Era trecut la categoria detalii, şi da, un detaliu important, de luat în seamă. Ceea ce am şi făcut.

      Vă spun politicos că ați sărit prea repede să mă luați la bani mărunți şi să trageți concluziile aşa cum ați făcut-o. Aveți o privire suspicioasă şi puțină detaşare v-ar ajuta mai mult în a purta un dialog.

    • @Gabriel

      Ați început o discuție şi ați încheiat-o prin a mă face ‘pesedistă’ … :)). Trag concluzia de aici că aveți o gândire prea limitată şi nu am ce discuție să port cu dumneavoastră.

      După logica din comentariu, dacă eu critic PNLul înseamnă că sunt plătită de PSD. Sunteți ceva… prea din topor.

      Dar e interesant că eu m-am abținut din a mai comenta mai departe, PNLul s-a abţinut să voteze un proiect greşit din start, cu toții ne-am prins că aşa ceva e greşit, iar problema dumneavoastră e că eu sunt pesedistă pentru că aleg să critic PNLul. No comment.

  3. NU SUNT DE ACORD! VOI PROTESTA ÎN STRADA ÎMPOTRIVA ACESTOR MĂGĂRII ȘI HOȚII CARE SE PUN LA CALE!!

  4. Pentru diminuarea corupţiei şi incompetenţei, evident că trebuie invers decât propune UDMR, mandate doar de trei ani şi nu mai mult de două. Azi, e posibil să existe primari şi alţi dregători aleşi pe viaţă. Limitarea numărului de mandate e chiar o urgenţă, o prioritate naţională, eventual în atenţia partidelor în curs de afirmare.

    • exact asta vroiam si eu de mult timp. maxim 2 mandate.
      in orase mici sau comune n-au decat sa fie pe viata, probabil e mai bine pentru ei.

    • La fel gândeam și eu, plus fără sinecuri după încetarea mandatelor.

  5. Pe urma le vor de 10 ani. Urmeaza si sparlamentarii?
    Cum nu au timp sa demonstreze? Altii fac o autostrada de 300 km in 4 ani si la noi nu sunt in stare sa traga apa potabila si canalizare intr-un catun amarat.

    • Mai ales că unele sate sunt în zonă de câmpie, deci n-ar fi mare scofală proiectul și țeava.

  6. Daca tot li s-au conferit puteri nelimitate,nu ar putea propune ca anul calendaristic sa fie din doar 6 luni?!.
    Si sa se aplice regula si retroactiv.
    Ei ar administra cat isi doresc,dar mai putin :)))))) iar eu as iesi la pensie la 96 de ani si nu s-ar mai supara contribuabilii.:))))))))):

  7. Senatorii PNL s-au abținut (…) – alarma roşie, Comandor Data pe punte, dna @Gabriela Constantinescu!

    Opinati, in continuare, la fel, ca PNL se descurca destul de bine? Cum adica s-au abtinut, nu-i intereseaza, sunt indiferenti?!?

    Ca doar n-or fi facut iar, inca o româneala ca sa nu-i supere pe ai lor daca ar fi votat impotriva si sa nu-i supere pe alegatorii lor (cati au mai ramas) daca ar fi votat pentru. PNL este un partid de cadre, nu de mase. Oameni cu prințiputi si onoare, carevasazica – depune chezăşie dna @Constantinescu. 😆 🎅

    • Pnl are mare noroc că nici usr-ul nu-i complet lipsit de șmecheri, altfel era de mult istorie.

    • Nu as fi asa sigur. Eu cred ca USR-ul nu poate trece de 20%.

      PNL-ul are, precum PSD-ul, un electorat captiv care ii voteaza orice tampenii ar face.
      Spre deosebire de electoratul PSD, care e captiv din motive prozaice precum galeata – zaharul – uleiul si ajutoarele sociale, electoratul PNL captiv este de nedezlipit de PNL din motive de orgoliu si conservatorism, camuflate ceva mai intelectualist. Respectiv „Eu n-am votat si n-o sa votez cu PSD-ul niciodata” conjugat logic cu „Mi-e frica sa schimb ceva sau sa incerc ceva nou. Nu stiu ce poata sa iasa, asa ca mai bine nu risc.” Suspectez si ca majoritatea sunt oameni trecuti de 50 de ani.

      In felul asta ajung sa justifice orice prostie a facut sau ar face PNL-ul. Uitati-va la @Gabriela Constantinescu. 💡

      PS: Mai au ceva in comun cele doua categorii de electorat captiv: nu exista decat o sansa sa se dezica de partid votantii respectivi – sa se declare seful partidului ateu si homosexual in acelasi timp. Daca o face pe rand, s-ar putea sa reuseasca sa se convinga ca n-au vazut. 😆

  8. Da de ce nu 10, sau 20? Sau pana la moarte? Ce sa mai facem alegeri? Ii alegem o data si gata…

  9. Cincinalul, regula de baza la comunisti !

  10. De acord cu o singura conditie:nu mai mult de doua mandate, valabil si pentru parlamentari. Macar stim de-o treaba.

  11. Cum era cu schimbatul legilor electorale înainte de alegeri?
    Parca exista o recomandare și o decizie CCR ca 6 luni inainte de alegeri legile electorale sa nu se schimbe. Sau chiar cu 1 an înainte . Se pare ca ungurii au memoria scurta

  12. Ia uite ce tupeu la udemereu! Eu as face in asa fel ca pe listele alea de vot să vă pună si studiile pentru că sunt primari prin multe comune care nici nu stiu sa vorbească darămite să mai gestioneze situațiile critice din primării. Si as face o statistică. Câți primari fără liceu, câți cu liceul, câți cu facultăți. Nu putem vota personaje fără un minim bagaj de cunoștințe elementare. Asa mi se pare corect si normal. Asta dacă vrem o evoluție a țării. Comuniștii înflăcărați să-si dea si mandate de 100 de ani dacă tot se cred veşnici! Mizerabililor! Si e corect! MANDATE DE 3 ANI în special pentru pesedeu! 😃👌

  13. pnl arata din ce in ce mai rau, un partid de hoti lasi, bine ca exista usr

  14. nu vreți pe viață?

  15. daca e pe 5 ani, atunci 2 tururi

  16. Numai la avantaje va gandi, iar romanii din Ungaria se tem sa spuna ca-s romani. Cum se face ca-i atata teama in Ungaria, domnule Hunor? Iar aicei , una doua , cereti drepturi . dar voi ce faceti pentru noi, in afara de faptul ca va umpleti buzunarul cu bani munciti de romani.

  17. Sa se prelungeasca mandatele la 20 de ani

  18. În primul rând, UDMR este un partid format pe criterii etnice,(neconstituțional, din principiu), un partid care, prin definiție, reprezintă DOAR minoritatea maghiară, NU interesul tuturor românilor. De când mama naibii un partid etnic poate propune, decide ce și cum pentru majoritate? Soro, lume, ce toleranță de cel mai prost popor este cea care acceptă asa ceva??? Cât o să mai fie ura ( explicită, defilând ostentativ prin Parlament), la adresa românilor, constituțională?

  19. A mai fost unul care si-a prelungit mandatul pe viata si a sfarsit tragic. Probabil ca aceste prelungiri sunt dictate de interese personale ( le merge f. bine in „politica” , masini la scara , mancare ieftina, salarii peste salarii etc), nicidecum de continuitatea unor proiecte (ne)incepute