G4Media.ro

Ziua 93 de război. Serviciile secrete ucrainene: Putin vrea să reconstruiască imperiul…

Sursa foto: ARIS MESSINIS / AFP

Ziua 93 de război. Serviciile secrete ucrainene: Putin vrea să reconstruiască imperiul rus / Ucrainenii mai dețin numai 5% din regiunea Luhansk / Două treimi din orașul Sievierodonetsk, înconjurate de forțele rusești / Rusia a împrăștiat până la 500 de mine în Marea Neagră, susține Ucraina / Belarus trimite trupe la granița cu Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, acuză Rusia de genocid în Donbas, regiune supusă asediului de către forțele invadatoare, în timp ce Serghei Lavrov acuză Ucraina că ”refuză să negocieze” cu rușii pentru încetarea conflictului. Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrii Melnik, l-a acuzat de asemenea pe Olaf Scholz de lipsă de lidership şi nesocotirea intereselor ucrainene ca reacţie la discursul ţinut joi la Davos de cancelarul german. 

Urmărește principalele evenimente ale zilei de vineri, 27 mai 2022:

Ora 22:30 UE se apropie de un compromis pe embargoul petrolier împotriva Rusiei: Interzis pe mare, permis prin conducte, pentru a convinge Ungaria să deblocheze sancțiunile împotriva Rusiei/ Acordul ar putea fi încheiat duminică și aprobat la Summitul din 30-31 mai, transmite Reuters. Citește aici.

Ora 21:49 Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a pledat pentru sprijinirea pe termen lung a Ucrainei, în timpul unei vizite la Praga, unde s-a întâlnit cu omologul său ceh, Jan Lipavsky, transmite DPA.

Ora 21:30 Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă. ”Nu suntem de acord cu patriarhul Rusiei, Kirill, în ceea ce priveşte războiul în Ucraina”. Detalii, pe G4Media. 

Ora 21:15 Pentagonul nu exclude posibilitatea de a oferi armatei ucrainene lansatoare multiple de rachete pentru a contracara avansul trupelor ruse în estul Ucrainei, aşa cum a relatat mai devreme postul CNN, transmite vineri agenţia EFE.

Ora 20:48 Un tribunal rus a confirmat concedierea a 115 membri ai Gărzii Naționale care au contestat concedierea lor, după ce au refuzat să participe la operațiunea militară a Moscovei în Ucraina, relatează The Moscow Times. Detalii, aici. 

Ora 20:00 Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reafirmat vineri neutralitatea ţării, aşa cum prevede Constituţia, dar a subliniat că sectorul apărării este destul de slab şi trebuie consolidat, relatează agenţia EFE şi presa de peste Prut. După o reuniune a Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova, Maia Sandu a negat că ar fi discutat despre vreo asistenţă a ţărilor NATO pentru livrarea de armament în contextul războiului declanşat de Rusia contra Ucrainei, cum a sugerat recent şefa diplomaţiei britanice Liz Truss.

Ora 19:30 Ungaria se opune unui embargo petrolier european împotriva Rusiei cerut de Ucraina. În acest context, un consilier din Ministerul ucrainean al Energiei a sugerat recent că ”ceva s-ar putea întâmpla” cu conducta care trece pe teritoriul Ucrainei (oleoductul Drujba) şi care aprovizionează Ungaria cu petrol rusesc.

Ora 18:59 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să li se adreseze luni Celor 27, care se reunesc într-un summit la Bruxelles, în contextul în care un proiect al unui embargo UE vizând petrolul rusesc este blocat în continuare de către Ungaria, relatează AFP. Detalii aici.

Ora 18:56 Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru operațiunea sa militară din Ucraina, a declarat vineri ministrul de finanțe Anton Siluanov, care a estimat la 8.000 de miliarde de ruble (120 de miliarde de dolari) valoarea stimulentelor bugetare pentru economie, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 18:32 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că aproape jumătate din exporturile de cereale ale Ucrainei sunt în prezent blocate, deoarece Rusia continuă să blocheze principalele rute de export ale țării prin Marea Neagră și Marea Azov, calificând situația drept o potențială „catastrofă” pentru securitatea alimentară globală, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 16:39 Statele din UE se îndreaptă spre un acord asupra unui embargo petrolier împotriva Rusiei, care deocamdată ar urma să excludă țițeiul livrat prin conducte, astfel încât măsura să fie acceptată şi de ţările membre care nu au ieşire la mare şi ar fi afectate mai sever de un embargo complet, afirmă oficiali europeni citaţi vineri de Reuters. Detalii aici.

Ora 16:15 Forțele rusești au înconjurat două treimi din orașul Sievierodonetsk din estul Ucrainei, potrivit guvernatorului regional din Luhansk, Serhiy Haidai, citat de The Guardian.

Forțele ucrainene sunt angajate într-o „apărare feroce” a orașului din estul țării, a declarat Haidai, citat de Reuters.

Bombardamentele „foarte puternice” continuă fără încetare de două zile și au avariat 90% din locuințele din oraș, a declarat Haidai, citându-l pe șeful administrației din Sievierodonetsk, Oleksandr Stryuk.

Ora 12:46 Serviciile de informaţii ucrainene estimează că războiul cu Rusia s-ar putea prelungi cel puţin până la sfârşitul anului, întrucât preşedintele rus Vladimir Putin nu este dispus să renunţe la planurile sale de cucerire şi acceptă o confruntare prelungită cu Ucraina, relatează agenţia EFE. Detalii aici.

Ora 15:31 VIDEO Vladimir Putin se confruntă cu o rară condamnare publică, în adunarea legislativă din Primorski

Ora 15:25 Ucraina susține că Rusia a împrăștiat între 400 și 500 de mine sovietice vechi în Marea Neagră, care sunt smulse din ancore în timpul furtunilor și plutesc în derivă – ceea ce face imposibil exportul de bunuri din porturile ucrainene, relatează BBC. Detalii aici.

Ora 14:58 Un oficial ucrainean a declarat vineri că „coridoarele maritime umanitare” anunțate la începutul acestei săptămâni de armata rusă nu au fost în cele din urmă agreate cu Ucraina și a acuzat Rusia că încearcă să arunce vina asupra Kievului pentru o criză alimentară globală, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 14:22 Ucraina nu este nerăbdătoare să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin, dar trebuie să înfrunte realitatea că acest lucru va fi necesar pentru a se pune capăt războiului, a susţinut vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters. Detalii aici.

Ora 14:11 Premierul britanic Boris Johnson a declarat vineri că președintele rus Vladimir Putin face progrese „lente”, dar „palpabile” în Donbas și a cerut mai mult sprijin militar pentru Ucraina, cum ar fi furnizarea de sisteme de rachete cu lansare multiplă, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 13:56 Alexander Lukașenko, președintele Belarusului, a anunțat vineri că a ordonat mutarea de trupe din vestul și nord-vestul țării în zona de sud, la granița cu Ucraina, invocând, ca și Serghei Lavrov, o confruntare „globală” între SUA, Europa și NATO, pe de o parte, și Rusia. Detalii aici.

Ora 13:41 Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a denunțat vineri un „război total” al Occidentului împotriva Rusiei și a „întregii lumi rusești”, afirmând că acesta va dura „mult timp”, potrivit Le Figaro. Detalii aici.

Ora 13:09 Ministerul Afacerilor Externe rus a anunţat vineri că expulzează cinci membri ai personalului ambasadei Croaţiei de la Moscova, ca retaliere după o decizie luată de Zagreb luna trecută, transmite Reuters.

La finalul lunii aprilie, Croaţia a expulzat 24 de diplomaţi de la ambasada Rusiei la Zagreb, inclusiv doi care au fost implicaţi în ameninţările la adresa unui jurnalist al cotidianului Vecernji list care scrisese un articol critic la adresa liderului cecen Ramzan Kadîrov.

Ora 12:32 Un volum record de ţiţei rusesc este încărcat în petroliere, cantităţi fără precedent urmând să ajungă în India şi China, în condiţiile în care alte state au restricţionat importurile, din cauza războiului din Ucraina, transmite Bloomberg. Detalii aici.

Ora 12:19 Statele Unite au respins oferta preşedintelui rus Vladimir Putin de a debloca livrările de cereale, în schimbul eliminării sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei, transmite vineri dpa. Detalii aici.

Ora 12:04 Ucraina: Separatiștii pro-ruși afirmă că au cucerit orașul-cheie Liman din Donbas. Detalii aici

Ora 11:17 Forțele armate ucrainene și oficialii regionali spun că Rusia lansează atacuri pe toate fronturile din estul Ucrainei în ceea ce pare a fi o nouă ofensivă, potrivit The Guardian.

În aprilie, autoritățile ucrainene au declarat că Rusia a lansat o a doua fază a războiului, dar imaginile din satelit și informațiile au indicat că Rusia folosește în schimb timpul pentru a se realimenta și a-și repoziționa forțele. Luptele par să se fi intensificat acum.

Ieri, artileria rusă a lovit centrul orașului Harkov pentru prima dată în această săptămână, ucigând nouă persoane, potrivit guvernatorului regional din Harkov. În Donbas, se pare că forțele rusești s-au mutat în marginile orașului Severodonețk, unde sunt raportate lupte grele. Primarul orașului, Oleksandr Stryuk, a declarat că forțele ucrainene încă dețin orașul.

Stryuk a spus că până acum au murit 1.500 de persoane și că ieri au reușit să evacueze o parte importantă din civili, dar în oraș au rămas mii de oameni. Acest lucru vine după un baraj de atacuri asupra orașelor din Donbas rămase sub control ucrainean în ultima săptămână și după evacuări în masă.

Pe frontul de sud-est al Ucrainei, în regiunea Zaporijia, administrația militară regională afirmă că Rusia și-a întărit pozițiile cu batalioane de tancuri și a deplasat coloane de echipamente grele din Crimeea, inclusiv sisteme de rachete Grad. Rusia ar fi lansat mai multe atacuri, dar, potrivit acestora, forțele ucrainene rezistă.

Ora 10:20 SUA se pregătesc să trimită sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina (surse) / Lavrov: O escaladare inacceptabilă. Detalii aici

Ora 09:55 Încrederea în Rusia este pierdută pentru „generații întregi” – premierul Finlandei, Sanna Marin. Detalii aici

Ora 09:35 VIDEO Ucraina: Rusia folosește lansatoare multiple de rachete TOS-1 MLRS / Dacă SUA ne vor da doar 200 astfel de sisteme, vom opri atacul rusesc. Detalii aici

Ora 09:21 Șeful serviciului de informații interne al Germaniei a declarat, joi, că nivelul spionajului în acest moment este comparabil cu cel din timpul Războiului Rece, sau chiar mai ridicat, conform ABC News. (detalii aici)

Ora 08:54 În urma amenințărilor SUA, Rusia își dotează submarinele din Marea Neagră cu rachete de croazieră – Newsweek SUA. (detalii aici)

Ora 08:46 Forțele rusești înconjoară Severodonetsk și Lyschansk, afirmă Ministerul britanic al Apărării, citat de The Guardian.

Ora 07:53 Cea mai urgentă nevoie a Ucrainei o reprezintă MLRS (sistem de lansare de rachete multiple) pentru a contrabalansa superioritatea Rusiei în ceea ce priveşte armamentul greu, a spus ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba, potrivit CNN. SUA discută despre trimiterea de sisteme avansate în Ucraina, conform News.ro.

Ora 07:15 Nouă persoane, între care un bebeluş de cinci luni, au murit, joi, în Harkov, în timpul unor „bombardamente intense” în zone rezidenţiale din apropiere de centrul oraşului, potrivit lui Oleg Sinegubov, şeful administraţiei militare regionale din Harkov, relatează CNN.

Ora 07:00 Preşedintele Volodimir Zelenski a acuzat joi Rusia de comiterea unui genocid în regiunea Donbas din estul Ucrainei, transmite vineri AFP.

  • „Actuala ofensivă a ocupanţilor în Donbas ar putea face regiunea nelocuită”, a spus preşedintele Zelenski în discursul său zilnic televizat, în care a acuzat forţele ruse că încearcă să „ardă din temelii” mai multe oraşe din această regiune. Rusia practică „deportarea” şi „uciderea în masă a civililor” în Donbas, a continuat şeful statului ucrainean, potrivit căruia „toate acestea (…) sunt o politică evidentă de genocid dusă de Rusia”.

Acuzaţiile sale sunt un răspuns în oglindă la cele susţinute de Rusia, care şi-a justificat invazia printr-un presupus „genocid” comis de ucraineni împotriva populaţiei de limbă rusă din regiunea Donbas. În luna aprilie, parlamentul ucrainean a adoptat deja o rezoluţie care descria drept genocid acţiunile armatei ruse şi a îndemnat toate ţările şi organizaţiile internaţionale să procedeze în mod similar.

Ora 06:30 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a acuzat joi pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, că nu doreşte să negocieze şi Occidentul pentru că sprijină Kievul în această poziţie, transmite dpa.

Ora 06:00 Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrii Melnik, l-a acuzat pe cancelarul german Olaf Scholz de lipsă de lidership şi nesocotirea intereselor ucrainene ca reacţie la discursul ţinut joi la Davos de cancelarul german, transmite vineri dpa.

Sursa foto: ARIS MESSINIS / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cea mai corupta tara il acuza pe Scholz de lipsa de lidership. Amuzant de-a dreptul.

  2. Au stiut rusii pe cine sa puna la putere in Germania ! Aceasi politica de anihilarea a unei natii s-a petrecut si in Romania ! Diferenta este ca economia Germaniei este mai puternica.