G4Media.ro

Ziua 106 de război. Integrarea Hersonului în Rusia este ”în curs de…

sursa foto: bucpress.eu

Ziua 106 de război. Integrarea Hersonului în Rusia este ”în curs de desfășurare”, susțin rușii / Soarta estului Ucrainei poate fi decisă la Severodonețk, spune Zelenski/ Parlamentul European cere statut de candidat doar pentru Ucraina și Moldova, Georgia fiind exclusă din pachet

Soarta estului Ucrainei poate fi decisă la Severodonețk, afirmă președintele Zelenski în timp ce luptele din Donbas continuă și în a 106-a zi de război. Consecinţele negative în lume ale invaziei ruse în Ucraina se agravează, afectând 1,6 miliarde de persoane, a afirmat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Urmărește principalele evenimente ale zilei de joi, 09 iunie 2022:

Ora 22.19 Preşedintele rus Vladimir Putin a comparat politica sa cu cea a ţarului Petru cel Mare atunci când acesta a luptat contra Suediei, în Marele Război al Nordului, invadând o parte a acesteia, precum şi ceea ce sunt astăzi Finlanda, o parte din Estonia şi Letonia, transmite AFP.

‘Tocmai am vizitat o expoziţie dedicată celei de-a 350-a aniversări a lui Petru cel Mare. Este uimitor, dar aproape nimic nu s-a schimbat. (…) Petru cel Mare a purtat Războiul Nordului vreme de 21 ani. Există impresia că, luptând cu Suedia, a cucerit ceva. Nu a cucerit nimic, a recuperat. Nu cucerea nimic, recupera’, a afirmat Putin, într-o întâlnire cu tineri antreprenori la Moscova. Detalii aici

Ora 21:30 Produsul Intern Brut (PIB) al Ucrainei a scăzut cu 15,1% în primul trimestru din 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza războiului rus, relevă joi date publicate de către serviciul de stat al statisticii, relatează AFP. Invazia Ucrainei, lansată de către Vladimir Putin la 24 februarie, a afectat foarte puternic economia ucraineană, oprind numeroase întreprinderi şi obligând altele să-şi reorienteze producţia. Fondul Monetar Internţional (FMI) anticipează o scădere şi mai puternică a PIB-ului ucrainean în acest an, cu 35%, însă ministrul ucrainean al Finanţelor Serghii Marcenko declara la jumătatea lui mai AFP că se aşteaptă la o scădere cu ”45-50%” în 2022. Detalii aici

Ora 20.56 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere joi excluderea Rusiei din Organizaţia ONU a Alimentaţiei şi Agriculturii (FAO), în contextul în care Kievul acuză Moscova de faptul că-i blochează cerealele şi de furtul unor cereale ucrainene, transmite AFP.

Ora 20.17 Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că societăţile petroliere ruseşti nu-şi vor opri sondele de petrol, în pofida sancţiunilor impuse de statele occidentale şi a eforturilor acestora de a-şi diminua dependenţa faţă de materiile prime energetice importate din Rusia. Detalii aici

Ora 19:04 Marea Britanie a declarat că este „grav îngrijorată” după ce a aflat că doi luptători britanici au fost condamnați la moarte de către separatiștii pro-ruși din Ucraina. „În mod evident, suntem foarte îngrijorați. Repetăm că prizonierii de război nu ar trebui să fie exploatați din motive politice”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson, în timp ce șefa diplomației, Liz Truss, a denunțat un „proces fictiv, fără nicio legitimitate”, potrivit Le Figaro.

Ora 19:51 Ucraina pierde zilnic între 100 și 200 de militari. Detalii aici

Ora 17:53 Peste 4,8 milioane de ucraineni au fost înregistraţi ca refugiaţi în Europa după lansarea invaziei ruse pe 24 februarie, a anunţat joi Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), relatează agenţiile AFP şi DPA. Detalii aici.

Ora 17:34 Oficiali pro-ruși au condamnat la moarte doi britanici și un cetățean marocan capturați în timp ce luptau în armata ucraineană la Mariupol, a anunțat presa de stat rusă, citată de The Guardian. Detalii aici.

Ora 17:22 Rusia se pregătește să reunească teritoriile ocupate din regiunile Herson și Zaporijia, precum și regiunile separatiste Lugansk și Donețk, într-un district federal separat al Federației Ruse, scrie Meduza.io, care citează „trei surse apropiate de administrația președintelui Federației Ruse”. Detalii aici.

Ora 17:15 Guvernul finlandez intenționează să modifice legislația privind frontierele pentru a permite construirea de bariere la granița sa estică cu Rusia, a anunțat joi guvernul finlandez, într-o acțiune de consolidare a pregătirii împotriva amenințărilor hibride pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, transmite Reuters. Detalii aici.

Ora 16:37 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat că pe coasta Mării Negre a fost instalate rachete anti-navă Harpoon, de fabricație americană, într-un mesaj postat pe Facebook și citat de Le Figaro. Detalii aici.

Ora 15:46 ”Până la 100 de militari ucraneni” sunt ucişi, iar alţi ”500 sunt răniţi zilnic” în lupte cu armata rusă, anunţă joi ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov, relatează AFP, citată de News.ro. Oleksii Reznikov anunţă acest bilanţ în timp ce confruntări armate continuă să facă ravagii în Donbas, în est, în regiunea localităţilor Sivierodoneţk şi Lugansk. Detalii aici.

Ora 15:44 Comisia Europeană a anunțat un ajutor suplimentar de 205 milioane de euro pentru Ucraina, în încercarea de a combate criza umanitară „galopantă” din această țară, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 15:35 Rusia nu a ajuns la niciun acord cu Turcia cu privire la exportul cerealelor din Ucraina prin Marea Neagră, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 14:36 Integrarea regiunii ucrainene Herson în Rusia este în curs de desfăşurare, a declarat joi liderul desemnat de Kremlin al regiunii, relatează CNN. ”Suntem siguri că Rusia este alături de noi, iar noi suntem alături de Rusia pentru totdeauna”, a spus Vladimir Saldo pe contul de Telegram. ”Integrarea a început şi va continua intens”, a subliniat el. Saldo nu a oferit alte detalii despre ce înseamnă procesul de ”integrare”. Oraşul Herson, din sudul Ucrainei, se află sub controlul forţelor ruse încă din primele zile ale invaziei Moscovei. Cu toate acestea, armata ucraineană şi-a intensificat în ultimele săptămâni contraatacurile asupra poziţiilor ruseşti din regiune. Un oficial de rang înalt al partidului aflat la guvernare Rusia Unită, Andrei Turchak, a vizitat Hersonul săptămâna trecută. ”Simţim că suntem deja alături de Rusia. Există încrederea că într-o familie mare comună toate problemele vor fi rezolvate sistematic şi vom răspunde în mod adecvat tuturor solicitărilor vremii”, a declarat Turchak, citat de News.ro.

Ora 14:22 Conferința președinților din Parlamentul European, care reunește liderii tuturor grupurilor politice din legislativul comunitar, cere șefilor de stat din UE să acorde doar Ucrainei și Moldovei statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat oficial. Declarația conferinței președinților menționează că în cazul Georgiei, a treia țară care a depus cerere oficială de aderare, liderii UE ar trebui să ”depună eforturi pentru a acorda același statut Georgiei”. Apelul este adresat șefilor de stat și de guvern din UE care se vor reuni la Consiliul European din 23-24 iunie. Cele trei țări așteaptă o decizie oficială din partea liderilor UE. Detalii, aici. 

Ora 13:55 Guvernul urmează să discute în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind măsurile care asigură continuarea regimului sancţionatoriu al UE aplicat în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina fără însă a se prejudicia activitatea unor companii din România. Proiectul a fost dezbătut în primă lectură în şedinţa de miercuri a Executivului.

  • „Se va introduce posibilitatea de instituire a unui mecanism de control care să furnizeze garanţiile necesare pentru ca persoana juridică asupra căreia se aplică sancţiunile să nu poată avea acces la fonduri sau resurse economice ale entităţii deţinute sau controlate. Practic, acest mecanism de control va putea genera o serie de derogări, în sensul în care vor fi permise operaţiuni precum accesarea fondurilor necesare pentru a continua activitatea economică, plata salariilor angajaţilor, plata utilităţilor, a serviciilor, a taxelor, contribuţiilor, costurilor comerciale, furnizorilor aferenţi activităţii de producţie, achiziţie şi vânzare”, a explicat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, citat de Agerpres.ro.

Ora 13:30 Primele vagoane care transportă cereale au plecat din Melitopol în direcţia Crimeea, a declarat, miercuri, un lider al administraţiei militare pro-ruse din zona ocupată de Rusia din regiunea Zaporijjea, relatează CNN. ”Vă informez cu mândrie şi bucurie că primele vagoane de tren, 11 vagoane, au plecat cu cereale de din Melitopol în direcţia Crimeea”, a spus Eugeny Balitsky la teleziunea Solovyov live, o platformă video online. ”Se poate preconiza că în viitorul apropiat aceste livrări vor fi mărite de sute de ori”, a adăugat el.

Ora 13:11 Ucraina ar putea recuceri oraşul-cheie Severodoneţk ”în 2, 3 zile”, de îndată ce va avea arme de artilerie occidentală ”cu rază lungă de acţiune”, a afirmat Serghii Gaidai, guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk, relatează BBC. Detalii aici.

Ora 12:56 Sute de cadavre au fost găsite sub dărâmăturile clădirilor distruse din Mariupol, potrivit unui consilier al primarului oraşului, relatează BBC. Petro Andriuşcenko, consilierul primarului Mariupolului, a vorbit pe Telegram despre o ”caravană nesfârşită a morţii” în oraşul portuar ocupat, unde între 50 şi 100 de cadavre descoperite în fiecare bloc de apartamente sunt preluate de sub dărâmături şi transportate la morgi sau – în funcţie de starea în care se află cadavrele – la groapa de gunoi.

Ora 12:52 Preşedintele Poloniei i-a criticat pe liderii Franţei şi Germaniei pentru faptul că aceştia continuă dialogul cu preşedintele rus Vladimir Putin, în pofida invaziei declanşate de Moscova asupra Ucrainei, informează joi dpa. Detalii aici.

Ora 11:01 Coreea de Sud va oferi 1,2 milioane de dolari pentru a sprijini funcționarea în siguranță a centralelor nucleare din Ucraina, care se află sub amenințări militare pe fondul războiului în curs de desfășurare cu Rusia, a anunțat Ministerul de Externe al țării într-un comunicat de presă, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 10:47 Rusia s-a dovedit a fi mai puţin eficace decât era de aşteptat în utilizarea capacităţilor de luptă în spaţiul cibernetic în timpul agresiunii sale contra Ucrainei, sunt de părere lideri europeni ai forţelor militare de apărare cibernetică, transmite joi AFP. Detalii aici.

Ora 09:01 Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU a insistat asupra faptului că Moscova face progrese în Ucraina și că regiunile estice Donețk și Lugansk vor fi „eliberate… foarte curând”, transmite The Guardian.

Ora 07:41 Uniunea Europeană lucrează la o posibilă interzicere a furnizării de servicii cloud către Rusia, ca parte a noilor sancţiuni împotriva Kremlinului pentru invadarea Ucrainei, a declarat miercuri un oficial UE pentru Reuters, notând că măsura este complexă din punct de vedere tehnic, transmite Reuters. (detalii aici)

Ora 07:20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că oraşul estic Severodoneţk „rămâne epicentrul confruntării din Donbas”, conform CNN, transmite News.ro. „Aceasta este o bătălie foarte acerbă, foarte dificilă”, a spus el, adăugînd:. „Probabil una dintre cele mai dificile de-a lungul acestui război. Sunt recunoscător tuturor celor care apără această linie. În multe feluri, acolo se decide soarta Donbasului nostru.” (detalii aici)

sursa foto: bucpress.eu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Estul Ucrainei este ca si pierdut de Ucraina.

    • Iar mah trolache? Schimba-ti naibii numele ala ca se vede din drona ca ești plătit în ruble.

    • parcă zicea Zele acum o lună și ceva că negocieri vor exista doar dupa bătălia din Dombas.

    • Zele, săracu’, zice multe prostii. Mai bine încerca sa respecte Minsk II.

    • estul Ucrainei e un no man’s land care inainte de invazia ruseasca din 2014 era locuibil, erau oameni care traiau, munceau etc. A venit peste ei cancerul rusesc si acum sunt doar ruine, cratere de bombe, morti neingropati si molime ca in evul mediu. Eliberare si civilizatie marca Rusia in 2022. felicitari.

    • singurii pierdutii sunt trolii ca tulipan, care, dupa ce va pierde rusia, vor ramane fara job. argumentul trolilor: nu respecti minsk, meriti sa fii atacat. iar nevinovatii de acolo, inclusiv RUSI, care mor zilnic…cum ii explici trolache???? e vina ucrainienilor, nu?
      esti PATETIC!

    • Prea bine, sa se bata ca pro/\stii ucrainenii si rușii pana când nu mai rămâne nimic, dar nimic.
      Curățenia de primavara-vara-toamna.

    • E plin de poshlost.
      Rusia e Kasparov si inca o mana mica de oameni.

  2. Imaginea aia photoshopata…nu e de articol serios.
    In plus, am vazut grafica randata a acelui tanc inserata in zeci de fotografii deja.

    • Eu am văzut-o nefotoshopata
      Cu cadavre de soldați rusi

    • vizual cel putin ( conform Oryx ) rusii au pierdut cel putin 750 tancuri :)) . Realitatea bate propaganda sovietica . Ce ne spui tu : ca rusii au piedut si ei 2-3 tancuri si ucrainienii le tot pun pe alea in photoshopuri, nu ?

    • bine ca esti tu user serios, jet de-aici!