G4Media.ro

VIDEO Liberalii și-au lansat programul de guvernare / Orban: Pe 6 decembrie…

VIDEO Liberalii și-au lansat programul de guvernare / Orban: Pe 6 decembrie este un apel național pentru o cauză națională / Popescu: Susținem cu tărie Green Deal, pactul verde european / Tătaru: 6% din PIB până în 2024 la sănătate / Bode: Peste 1000 de km de autostrăzi și drumuri expres / Cîțu: Proprietatea privată este sacră

Liberalii și-au lansat joi seară programul de guvernare pentru perioada 2021 – 2024. În documentul făcut public, PNL promite că va aduce cea mai mare creștere economică din UE în viitorii 4 ani, creșterea cu 46% a pensiilor până în 2024, finalizarea a 660 km de autostradă și 310 km de drumuri expres, plus demararea altor mari investiții în infrastructură.

Premierul Orban: ”Pe 6 decembrie toți suntem puși în fața unei alegeri decisive. Mergem mai departe și punem în practică programul de dezvoltare a României sau nu. Asta este dilema. Atât de simplă sau atât de importantă. Categorică, dar în același timp istorică. Este un apel național pentru o cauză națională”.

Ministrul sănătății: ”Ne gândim la o reformă în Sănătate și la 6% din PIB până în 2024”.

Ministrul agriculturii: ”Vom transforma provocările legate de mediu și climă prin oportunități, prin susținerea agriculturii ecologice unde am alocat 550 milioane de euro, mai ales pentru zonele montane. Pentru a nu mai fi o agricultură meteo-dependentă pentru a aduce fiecare picătură de apă cât mai ieftin la plante, avem o strategie de 6,5 miliarde de euro”.

Ministrul fondurilor europene: ”O certitudine va fi că, începând cu primul an al viitoarei perioade de programare, România va fi în situația de a implementa proiecte și nu de a negocia programe operaționale”.

Ministrul transporturilor: ”Pentru următorii 4 ani am gândit pentru fiecare sector în parte un pachet de măsuri. Peste 1000 de km de autostrăzi și drumuri expres, ne propunem conceptul de tren metropolitan în principalele municipii, să extindem rețeaua de metrou în București și Cluj Napoca. Sunt doar câteva dintre obiectivele cu care venim în fața românilor”.

Ministrul economiei: ”Nicio economie sănătoasă nu poate să funcționeze fără energie, coloana vertebrală a oricărei economii. Susținem cu tărie Green Deal, pactul verde european, pentru o moștenire pe care să o lăsăm copiilor. Vom avea investiții noi în capacități energetice din surse eoliene și solare în valoare de 26 miliarde de lei. Pregătim modernizarea și extinderea rețelei de transport de gaze, extindem rețeaua de transport gaze, alocăm 1 miliard de euro pentru asta. Susținem exploatările de gaze naturale offshore din Marea Neagră. Schema de ajutor de minimis pentru Horeca și IMM pentru panouri fotovoltaice, în valoare de 200 milioane de euro”.

Ministrul finanțelor: ”Proprietatea privată este sacră. În economiile liberale, antreprenorul este un erou, nu este un infractor. Într-o Românie liberală toți pornesc cu șanse egale. Sănătatea și învățământul rămân prioritățile noastre”.

Raluca Turcan: ”Justiția va fi obligatoriu în viitorul mandat, va fi rapidă, eficientă și cinstită. Nu vom mai permite să existe procese pe investiții tărăgănate cu anii. Vom opri corupția endemică. CCR și Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului și CNA trebuie să funcționeze în interes public, nu pentru alte interese, dar pentru asta ne trebuie majoritate parlamentară”.

Declarațiile principalilor lideri PNL:

  • Premierul Ludovic Orban:
    • Pe 6 decembrie toți suntem puși în fața unei alegeri decisive. Mergem mai departe și punem în practică programul de dezvoltare a României sau nu. Asta este dilema. Atât de simplă sau atât de importantă. Categorică, dar în același timp istorică.
    • Reprezintă un moment de referință în istoria României. Lăsăm în urmă ce ne dezbină, stângăciile, practicile, unele dintre ele neperformante. Și ne unim forțele pentru România. Nimeni nu va fi lăsat în urmă în România pe care ne-o imaginăm, pe care o vom construi. Dar nimeni nu trebuie să lipsească de la acest efort național.
    • Este un apel național pentru o cauză națională. Nu este vorba despre partizanate politice, ci despre viitorul României și ceea ce se va întâmpla cu noi toți.
    • Acest program de guvernare cu care ne prezentăm în fața dumneavoastră este rodul muncii a foarte mulți specialiști. Domnul cancelar i-a numărat: 472 de specialiști ai PNL care s-au străduit din greu și au pus la bătaie toate resursele de inteligență pentru a construi acest plan de reconstrucție națională.
    • Acest plan e bine documentat, reflectă cele mai multe practici internaționale adaptate la realitățile românești. Planul a fost deja supus unor consultări publice și le mulțumesc celor din zona universitară, a patronatelor, a sindicatelor.
    • Acesta este planul pentru dezvoltarea noastră națională. Tocmai acest plan a determinat autoritățile europene să aibă încredere în noi și să pună la dispoziția României peste 80 de miliarde de euro.
    • Sunt foarte mândru de acest plan, de acest document, pentru că el este foaia de parcurs care garantează dezvoltarea noastră, a tuturor. De-a lungul anilor nu ne-am descurcat întotdeauna foarte bine și nu am fructificat toate oportunitățile care ne-au fost oferite. Dacă ne uităm la ultimii 20 de ani au fost vreo 12 guverne cumulate cu o medie de mandat pe ministru de 1 an de zile.
    • În perioada de după pandemie o nouă mare oportunitate apare în fața noastră: De a folosi amploarea fără precedent a resurselor europene pentru a acoperi terenul pierdut în toți acești ani.
    • O astfel de oportunitate o pot fructifica numai cei care au demonstrat că au această capacitate, de a avansa exponențial.
    • Fie folosim această șansă și devenim o țară de top în Europa, fie o ratăm și rămânem în coada plutonului. Locul României este în top pentru că avem resursele, capacitatea, oportunitățile necesare pentru a fi în top.
    • Nu mă mulțumesc cu o Românie medie, România în primul rând.
    • Acest program de dezvoltare pentru România este rețeta, busola care ne arată direcția care ne va duce la dezvoltare.
    • Vă îndemn să aveți încredere în el, nu există scurtături, variante mai bune sau alte căi.
    • Acesta este motivul pentru care punerea în aplicare a acestui program de dezvoltare este o cauză națională.
    • Acesta este motivul pentru care punerea în aplicare a acestui program de dezvoltare este o cauză națională.
    • Partenerii noștri europeni ne oferă sprijin în acest sens. Este un eveniment o dată în viață.
    • Miniștrii mei au subliniat în principalele elemente referitoare la domeniile pe care le conduc. Efectul combinat va fi o transformare în bine a țării noastre. Statul se va transforma din sursa tuturor relelor într-o sursă care facilitează dezvoltarea. De la a fi prezent atunci când nu este necesar la a fi prezent doar atunci când este necesar. De la a fi un leagăn al corupției la un vector al transparenței. De la a băga sub preș problemele până la a le rezolva responsabil.
    • Nu mă voi referi la PSD în acest discurs.
    • Nu vrea ca aceste alegeri să fie ca toate celelalte din trecut. Îmi doresc ca aceste alegeri să fie despre România, nu despre lupta între partide. Vreau ca aceste alegeri să fie despre dezvoltare, nu despre acuzații, să fie despre viitor nu despre trecut.
    • Oamenii își amintesc, pot să judece singuri, știu ce au de făcut. Oamenii au și speranțe, și așteptări.
    • Oamenii cred că putem să ne dezvoltăm, sunt convins că vor participa activ la aceste alegeri pentru a se asigura că speranțele lor se vor materializa.
    • Românii au văzut în 2016 ce înseamnă o prezență slabă la alegeri și la ce rezultate dezastruoase a putut să ducă.
    • Nimeni nu ar trebui să lipsească la alegerile din 6 decembrie pentru că toate buletinele de vot contează, România are nevoie de noi toți.
    • Vom repara statul, doar un stat modern, digitalizat, cu funcționari moderni, cinstiți și cu spirit antreprenorial poate să vindece de toate bolile cronice de care suferă România.
    • Doar un stat modern poate da lovitura de grație corupției din România. Doar prin digitalizare și transparență putem reduce corupția și dacă reducem corupția reducem sărăcia, principalul nostru inamic.
    • Pentru că există o corelație strânsă între corupție și sărăcie, cu cât este mai mare corupția cu atât și sărăcia este mai mare.
    • Mai puțină corupție înseamnă mai puțină sărăcie și acesta este scopul nostru, la asta duce până la urmă acest program de dezvoltare.
    • Dragi invitați, dragi români, nu voi prezenta programul de guvernare, dar vă voi spune la ce visez și la ce îmi doresc să realizăm prin acest program.
    • Ceea ce îmi doresc este ca niciun român să rămână în urmă, oricărui român să i se dea o șansă, fiecare copil care se naște în țara asta să aibă acces la educație, să aibă șansa să reușească în viață.
    • Îmi doresc ca un număr cât mai mic de români să ajungă în spital. Îmi doresc ca românii să își testeze starea de sănătate periodic, un număr cât mai mare de români să fie diagnosticați cât mai rapid. Întreg sistemul de sănătate să fie reconstruit pe baze sănătoase.
    • Îmi doresc să construim spitale noi. Vom avea la dispoziție resurse enorme pe care România nu le-a avut până acum la dispoziție.
    • Vă solicit să vă puneți încrederea în dezvoltarea României, prin participarea masivă la vot. Votul dumneavoastră în PNL este un vot pentru viitor sigur, pentru acțiune. Fiecare vot contează, reprezintă un mesaj. Avem nevoie de votul dumneavoastră, dar avem nevoie mai ales de puterea dumneavoastră, de credința dumneavoastră, de inteligența, entuziasmul și puterea de muncă pe care o aveți pentru a pune toți împreună acest plan de dezvoltare de care România are atâta nevoie. Și sunt convins că împreună vom reuși.
  • Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al Guvernului:
    • Vă rog să ascultați un sunet (sunet de fax, n.red.). Guvernul liberal când și-a asumat guvernarea în cea mai grea perioadă, în lupta cu un virus ucigaș, instituțiile statului funcționau cu faxuri. Așa am început această luptă. Acum aș vrea să ascultați un alt sunet (sunet de aplicație, n.red.) Este sunetul pe care îl aud din camera copiilor mei, dimineața, când merg la serviciu și ei încep lecțiile online. Aceasta este transformarea de la începutul pandemiei: o țară care funcționa cu fax și care astăzi a făcut un salt în tot ceea ce înseamnă servicii publice, modul de interacțiune, de derulare a activităților și am ajuns unde puțini credeau că e posibil înainte de pandemie. Suntem astăzi în această întâlnire online și vă mulțumim că sunteți alături de noi.
  • Nelu Tătaru, ministrul sănătății:
    • Vorbim de programul de guvernare al PNL, de modernizarea României. Sistemul de Sănătate publică a furat startul, de nevoie.
    • Am fost nevoiți să modernizăm, am început cu un examen de rezidențiat unde 7000 de colegi de-ai mei au intrat în pregătire pentru specialități. Am continuat cu evaluarea investițiilor rămase în urmă: 8 spitale regionale, 27 de spitale județene.
    • În toți acești timpi pe care i-am desfășurat în spitale, printre bolnavi, am reușit să semnăm contracte pentru 3 spitale regionale: Iași, Cluj, Craiova.
    • Într-un an în care a trebuit să ne adaptăm lună de lună am dezvoltat contracte de reziliență sau parteneriat public privat pentru spitalele din Sibiu și Brașov.
    • Ne propunem să dezvoltăm situația stării de sănătate a românilor, acea siguranță pe care n-am avut-o, dar vrem să le-o dăm românilor. Ne gândim să construim până în 2024 aceste 3 spitale, să construim alte 10 spitale de la 0. Dezvoltăm, extindem și modernizăm alte 25 de unități sanitare.
    • Ne gândim la o reformă în Sănătate și la 6% din PIB până în 2024.
    • Sunt finanțări care credem și sperăm să scoată din această greu încercată misiune în care ne zbatem de 30 de ani. Ne gândim că medicina preventivă trebuie să primeze.
    • Gândim în perspectiva în care resursa umană inerentă în dezvoltarea sistemului să fie într-o continuă dezvoltarea unui număr mai mare de specialiști, care este absolut necesară în această situație de pandemie.
    • Gândim o digitalizare. Ieri am legiferat telemedicina, ce bună a fost în timpul acestei pandemii.
    • Am reușit să evaluăm mai bine sistemul, are nevoie de o extensie, de modificarea acestui management, plecând de sus, modificările din Ministerul Sănătății, din DSP-uri, din Ambulanțe și din spitale.
    • Gândim această finanțare din fonduri europene să poată fi aprofundată și cheltuită cu mare celeritate. Pentru infrastructură avem 2,8 miliarde, pentru planul de reziliență avem 1,2 miliarde.
    • Gândim să aducă siguranța cadrelor medicale, a pacienților. Mulțumesc!
  • Adrian Oros, ministrul agriculturii:
    • Agricultura românească trebuie să își consolideze performanțele și să devină competitivă pe termen lung.
    • Producătorii mici și mijlocii trebuie susținuți pentru a asigura piețele locale, iar marii fermieri trebuie să susțină piețele naționale.
    • Acest model economic volatil bazat pe consum, a fost promovat cu nepricepere și a generat deficit record la nivelul balanței alimentare.
    • Consumatorul român trebuie să aibă acces la hrană de calitate iar alimentele românești trebuie să devină brand consolidat pe piața locală, națională și regională.
    • Garanția existenței satului românesc stă în consolidarea fermelor de familie. De asemenea, susținerii fermierului mic, prin facilitarea accesului la piață, o piață de câteva miliarde.
    • Așezăm pe picior de egalitate micul producător și procesator cu comerciantul dominant prin implementarea directivei practicilor neloiale.
    • Promovarea produselor locale, educarea consumatorului în școli, în familie și în fermele didactice vor contribui la promovarea consumului de produse românești.
    • Asigurarea schimbului de generații în Agricultură este altă provocare. Am alocat 520 milioane de euro pentru tinerii fermieri. Concesionăm și arendăm direct tinerilor fermieri prin agențiile statului.
    • Vom transforma provocările legate de mediu și climă prin oportunități, prin susținerea agriculturii ecologice unde am alocat 550 milioane de euro, mai ales pentru zonele montane.
    • Pentru a nu mai fi o agricultură meteo-dependentă pentru a aduce fiecare picătură de apă cât mai ieftin la plante, avem o strategie de 6,5 miliarde de euro,
    • Debirocratizarea și digitalizarea sistemului va asigura depunerea online a documentelor.
  • Marcel Boloș, ministrul fondurilor europene:
    • În capitolul 2, un loc de cinste îl au fondurile europene, deoarece Guvernul PNL recunoaște și are siguranța că singura sursă de dezvoltare stabilă sunt fondurile europene.
    • De multe ori am auzit vorbindu-se de rezerva de aur a României. Rezerva de aur a României sunt fondurile europene, pe ele trebuie să ne bazăm, ele sunt calea noastră ireversibilă spre dezvoltare.
    • Am făcut numeroase vizite în teren alături de doamna vicepremier Raluca Turcan și nu a fost localitate prin care să mergem să nu fie localitate fără fonduri europene accesate.
    • Aceasta este realitatea pe care o trăim astăzi și care ne duce spre standarde de viață bune ale românilor, spre creșterea calității vieții, spre modernizarea și dezvoltarea României.
    • În 4 noiembrie 2019 am lucrat într-o primă etapă cu riscul de pierdere a banilor, a trebuit să recuperăm 600 milioane de euro, care erau în prag de dezangajare și am reușit să aducem în plus 400 milioane de euro
    • După 12 luni de guvernare PNL, 3,2 miliarde de euro sunt încasați sau în curs de încasare față de 1,1 miliarde cât am avut la începutul mandatului.
    • De trei ori a crescut absorbția fondurilor europene, într-o perioada în care prin muncă și angajare am ajuns la această performanță de care suntem mândri, pentru că este o realitate despre care putem vorbi astăzi cu bucurie.
    • Peste 2.000 de contracte de finanțare am semnat într-un an împreună cu Ministerul Dezvoltării și Ministerul Agriculturii, de peste 10 miliarde de euro. Suntem pe locul trei în Uniunea Europeană.
    • Așa ne dorim să ajungem și la partea de absorbție.
    • Prima și cea mai mare realizare: digitalizarea. Astăzi, primarii nu mai trebuie să vină la București să semneze contractele de finanțare.
    • De acasă, de la birou, transmit cererile de rambursare, documentele de decontare a fondurilor UE, și iată cât de mult lucru înseamnă pentru toți beneficiarii această măsură pe care o resimt din plin toți beneficiarii.
    • Îi mulțumesc domnului ministru al Transportului care a dat deschidere asupra unui lucru: descentralizarea proiectelor de infrastructură de interes local: variantele ocolitoare sau centurile ocolitoare sunt astăzi o realitate.
    • Am descentralizat și am propus înființarea celor 8 autorități de management.
    • Poate că multă lume nu înțelege implicația, dar descentralizarea dezvoltării regionale cu siguranță că vor simți primarii, oamenii, pentru că începând din următoarea perioade de programare, primarii împreună cu autoritățile de management vor putea decide soarta lor la nivel local.
    • Am studiat mult modelul polonez, francez, italian de dezvoltare a fondurilor europene. Am făcut două lucruri simple, după modelul polonez, cel de succes: 1. Am propus și s-au alocat 200 de milioane de euro pentru pregătirea proiectelor de infrastructură pentru autoritățile locale; 2. Deja e transmis la Comisia Europeană, acordul de parteneriat pentru ca primii bani, respectiv 28,2 miliarde de euro, să intre în România începând cu următoarea perioadă de programare.
    • O certitudine va fi că începând cu primul an al viitoarei perioade de programare, România va fi în situația de a implementa proiecte și nu de a negocia programe operaționale.
    • Am făcut draftul de plan strategic pentru noul instrument de finanțare: pentru mecanismul de recuperare și reziliență. Este finalizat și va fi lansat în dezbatere publică astfel că România să fie în situația în care să acceseze alte 30,4 miliarde de euro.
    • Nelu Tătaru spunea că împreună am reușit să accesăm fonduri europene pentru marile sisteme greu încercate. Două exemple: la Sănătate avem 1,2 miliarde de euro care sunt în plin proces de implementare a proiectelor. Sau tabletele școlare care deja sunt peste 1000 de cereri de finanțare depuse și suntem în plin proces de alocare de fonduri pentru tablete.
    • În următoarea perioadă, acordul de parteneriat este finalizat și este transmis la Comisie așa cum am menționat. Planul de reziliență va fi lansat în dezbatere publică. Pentru acești 80 de miliarde de euro este nevoie de o echipă guvernamentale harnică, onestă, cinstită, dedicată, asemenea Guvernului Orban. Dumnezeu să ocrotească România!
  • Lucian Bode, ministrul transporturilor:
    • Anul 2020 a fost anul în care guvernarea liberală a pus pe primul loc investițiile publice.
    • Anul 2020 a fost cel în care în ciuda crizei sanitare am construit infrastructură de transport în România. Obiectivele de etape au fost atinse, ceea ce ne dă încredere că am acționat corect și eficient.
    • Un an de guvernare liberală în slujba românilor arată astfel: peste 350 rețea de drumuri modernizate, din care 90 de km de autostradă noi, până la finalul anului.
    • Peste 440 de km de autostrăzi, drumuri expres și centuri ocolitoare pentru care am semnat contractele de execuție în acest an, din care 192 km de autostradă și drumuri expres.
    • Vremea promisiunilor fără acoperire a apus. Vremea guvernărilor social-democrate care desenau proiecte de autostrăzi a apus și ea.
    • A venit vremea guvernărilor de dreapta. Guvernul Orban a dovedit că are viziunea necesară, priceperea și determinarea astfel încât să fie eliminate decalajele de dezvoltare din ultimii ani, dintre regiunile de dezvoltare ale României. Să nu lăsăm nicio regiune în urmă. Vom tura motoarele la maxim și vom investi masiv în infrastructura de transport. Reprezintă o prioritate națională.
    • În următorii 4 ani vom veni cu reforme majore și vor fi ani în care se vor vedea cu adevărat rezultatele în teren.
    • Calitatea infrastructurii este unul dintre indicatorii determinanți care măsoară competitivitatea.
    • Pentru următorii 4 ani am gândit pentru fiecare sector în parte un pachet de măsuri.
    • Peste 1000 de km de autostrăzi și drumuri expres, ne propunem conceptul de tren metropolitan în principalele municipii, să extindem rețeaua de metrou în București și Cluj Napoca
    • Sunt doar câteva dintre obiectivele cu care venim în fața românilor. Diferența dintre noi și PSD este că modelul nostru economic e bazat pe investiții. Fostele guverne au promis mii de kilometri de autostrăzi fără să facă nimic din ce au promis. Noi am schimbat paradigma. Guvernarea liberală face o prioritate din dezvoltarea infrastructurii de transport, care va fi coloana vertebrală pe care se va ridica România.
    • Fără populisme, fără exagerări, cu măsură și decență, le spunem românilor că următorii 4 ani vor fi de muncă și implicare.
    • Avem de câștigat și ultima competiție electorală, pe 6 decembrie, pentru ca următorii ani să fie anii dezvoltării și ai progresului.
  • Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri:
    • În această perioadă dificilă, este foarte important să avem un plan și o strategie: stabilitate și credibilitate, asta trebuie să ofere un guvern investitorilor, asta am oferit noi și vom oferi în următorii 4 ani.
    • Într-un an am reușit să facem multe lucruri și vom face și mai multe lucruri pentru că știm ce avem de făcut pentru dezvoltarea economiei românești, avem resurse și știm să o facem. Am făcut multe într-un timp record. Vom continua să susținem pe cei mici și IMM-uri, vom injecta capital.
    • Granturile vor ajunge în conturile întreprinzătorilor, uitați-vă că se va întâmpla. Există posibilitatea să redeschidem schemele pentru IMM-uri după ce vom primi aprobarea CE.
    • Nicio economie sănătoasă nu poate să funcționeze fără energie, coloana vertebrală a oricărei economii. Susținem cu tărie Green Deal, pactul verde european, pentru o moștenire pe care să o lăsăm copiilor.
    • Facem investiții în domeniul nuclear, împreună cu SUA, Canada și Franța, de 9 miliarde de euro.
    • Am adus o finanțare de 7 miliarde de dolari din partea băncii de import-export a României.
    • Pregătim capacități energetice noi, la CE Hunedoara, Elcen București și nu numai.
    • Vom avea investiții noi în capacități energetice din surse eoliene și solare în valoare de 26 miliarde de lei.
    • Un fond de minim 6 miliarde de euro ne va ajuta să facem toate aceste proiecte. Vom moderniza rețelele de transport de energie electrică.
    • Pregătim modernizarea și extinderea rețelei de transport de gaze, extindem rețeaua de transport gaze, alocăm 1 miliard de euro pentru asta
    • Susținem exploatările de gaze naturale offshore din Marea Neagră.
    • Schema de ajutor de minimis pentru Horeca și IMM pentru panouri fotovoltaice, în valoare de 200 milioane de euro.
    • Nu mai vrem ca antreprenorul să fie plimbat de la ghișeu la altul.
    • Pentru că turismul a fost afectat, pregătim schema de ajutor pentru compensarea parțială.
    • În exercițiul viitor există un miliard de euro pentru destinații turistice, astfel încât turiștii străini să vină cu plăcere și românii să își redescopere țara
    • Sprijinirea industriei cinematografice: dăm bani celor care vin să arate frumusețile României, am alocat 150 milioane de euro.
    • Românii trebuie să știe că, da, se poate, iar noi știm ce avem de făcut, avem resursele necesare și o vom face.
  • Florin Cîțu, ministrul finanțelor:
    • Am să vă surprind puțin în seara asta, nu am să vorbesc despre cifre, le găsiți în programul de guvernare.
    • A trecut ceva timp de când am vorbit în spațiul public despre o economie liberală. Am fost concentrați cu toții să rezolvăm o problemă care a lovit economia globală
    • A fost un test neprevăzut pentru acest guvern, dar am făcut tot ce am putut ca efectele să fie cât mai puțin resimțite.
    • Nu a fost ușor, nu pentru că n-am avut soluții, ci pentru că am fost subminați permanent de majoritatea toxică PSD.
    • Fiecare soluție și propunere a fost măcelărită. Nu au fost singuri, ci susținuți de propaganda mass-media susținută ani de zile cu contracte foarte grase.
    • Să aveți încredere și certitudine că soluția liberală este singura care poate scoate România din această criză.
    • Îndemnul președintelui Klaus Iohannis pentru a termina cu majoritatea toxică PSD din Parlament este singurul justificat. Urmează un moment de cumpănă, 6 decembrie, când avem șansa să ne implementăm strategia liberală.
    • Mă adresez românilor care sunt indeciși: România liberală va fi condusă de principii clare. Proprietatea privată este sacră.
    • Informatizarea și digitalizarea aparatului public – am arătat în acest an că se poate face.
    • Am scăpat de simbolul nenorocit de a-ți lua parola online de la etajul 2.
    • În economiile liberale, antreprenorul este un erou, nu este un infractor. Într-o Românie liberală toți pornesc cu șanse egale.
    • Sănătatea și învățământul rămân prioritățile noastre.
    • Dragi liberali, aveți încredere. Luptăm împreună, câștigăm împreună, guvernăm împreună.
  • Vicepremierul Raluca Turcan:
    • O criză pune întotdeauna la încercare statul cu marile sisteme publice. Aceasta este o încercare extrem de grea, pentru că timp de 3 ani cu 3 guverne PSD a fost preocupat de problemele marilor corupți.
    • Am fost ținuți în urmă cu 3 ani și o țară întreagă ajunsese la cheremul marilor corupți cu o agendă confiscată de aceștia.
    • Ultimul ministru al Sănătății a fost arestat pentru că vămuia contracte de achiziții din Spitalul de la Baia Mare.
    • PSD a jefuit întreg sistemul de Sănătate, care trebuia să ajute oamenii. Pericolul PSD nu a trecut.
    • Criza a devoalat și comportamentul partidelor politice: unii s-au autoizolat, alții au blocat. Niciunul nu a sprijinit. Toți erau într-o căutare permanentă de voturi, cu o excepție: PNL care a pus sănătatea publică pe primul loc.
    • Se întâmplă tragedii, care ne sfâșie sufletește și scot la iveală probleme majore ale României: infrastructură făcută praf de corupția PSD și o politizare excesivă făcută de PSD ceea ce a generat incompetență criminală.
    • Am salvat România. Și alții vor să o salveze, dar după criză.
    • Ne angajăm să asigurăm dezvoltarea României în următorii 4 ani și 6 decembrie este decisiv.
    • Această criză sanitară s-a suprapus peste criza financiară și instituțională generată de PSD timp de 3 ani.
    • Prioritățile noastre au fost clare: sănătatea publică, investițiile, locurile de muncă și atragerea fondurilor europene.
    • Când spunem investiții, spunem nivel de trai mai bun, competitivitate mai mare pentru firmele românești, locuri de muncă mai bine plătite și autorități locale mai atractive pentru investitori.
    • Începând cu 6 decembrie putem intra într-o epocă de dezvoltare. Președintele Klaus Iohannis a reușit să atragă 80 de miliarde de euro. Cei 6% din PIB până în 2024 vor ajunge în Educație pentru calitatea condițiilor din școală, inclusiv facilități de integrare pe piața muncii.
    • Justiția va fi obligatoriu în viitorul mandat, va fi rapidă, eficientă și cinstită. Nu vom mai permite să existe procese pe investiții tărăgănate cu anii. Vom opri corupția endemică
    • Închei cu un mare sistem public suferind: administrația publică. Va avea instituții publice profesionalizate, fără drumuri inutile, fără comportamente excesive, în care să fie atrași tinerii care să participe la concursuri corecte și transparente.
    • CCR și Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului și CNA trebuie să funcționeze în interes public, nu pentru alte interese, dar pentru asta ne trebuie majoritate parlamentară.
    • Eu sunt convinsă că românii vor înțelege că trebuie să continue revoluția și în 6 decembrie vor merge la vot și vor vota pentru o Românie dezvoltată, cu viitor prosper în Uniunea Europeană.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

49 comentarii

  1. Ținând cont că au fost gândite să recompenseze toți aleșii locali votați începând cu 1992 și că România are circa 3.000 de unități administrative, numărul pensiilor emanate din legea Vioricăi Dăncilă va fi de ordinul zecilor de mii – de la 01.01.2021, dacă nu o proroga până atunci.

    • Vom face, vom drege… dăm bani (îi alocam) și apoi ne mirăm că nu s-a facut mai nimic cu folos.
      Fără control real (audit extern, nu renar) și fara prevenție o să fie exact la fel ca până acum: fiecare se descurca cum poate, inclusiv judecatorii.

  2. Tot nu au dezvăluit în câte case de sănătate vor sparge Casa Națională de Sănătate…. că în ce altceva sa constea reforma lor?!

    • Da’ ANPC știi în câte e spart? Ca contabilitatea lor nu e la comun asa cum ar trebui (cf. legii).
      Macar ANPC lucreaza cu aur si nu cu cadavre…

    • Probabil căile ferate ruginite de tot merg la fier vechi.

    • Cât o fi plătit PNL să fie LIVE acum la Digi24?
      E informatie publica sau nu?
      Sau se plateste in avanas (cu ani de zile).
      ăia de la usr+- au si ei program live?

  3. Ne gandim = 0. Si eu ma gandesc la seceta globala, la topirea ghetii de la poli sau la foametea din Africa DAR NU FAC NIMIC CONCRET IN PRIVINTA ASTA!!!

    Un simplu gand nu inseamna NIMIC! la fel cum ruga lui iohanis la biserica pt victimele de la p neamt NU INSEAMNA NIMIC fizic si tangibil pt cei afectati !!!!!!!!

    VORBE GOALE!, VORBIM DISCUTII insirate de Caragiale!

    Promisiuni pt creduli

  4. Atentie, vorbeste Bode, ala care dormea in masina, iar sepepistul gonea de nebun in zig-zag cu girofarul ponit !!!

  5. „Ne gândim să construim până în 2024 aceste 3 spitale, să construim alte 10 spitale de la 0. Dezvoltăm, extindem și modernizăm alte 25 de unități sanitare.”

    Hai ca i-ati rupt pe genunchi pe aia de la PSD cu ale lor 3 spitale. Saracii aia au promis 3, voi ati promis 30!

    Stau totusi si ma intreb cum de nu ati reusit pana acum sa faceti unul nou. Macar unul. Ca ati fost la guvernare in 10 din ultimii 20 de ani, ma refer la PNL/PDL impreuna.

  6. USR PLUS e singura sansa de schimbare.
    Dar cine vrea sa se schimbe ceva „daca merge si asa”? – pentru cei mai mulți

  7. Repet, sa ne faca Dragnea un podcast din puscarie cu programul PNL, ca e acelasi care il vedeam in 2016 prezentat de PSD

    • Dragnea fierbe, e invidios, citind maretele promisiuni ale PNL, …asa arata „noul” Program de guvernare al PNL, parca se ia la intrecere cu Programul de guvernare al PSDragnea din 2016!
      Mai nimic nu vor face din aceste marete promisiuni, asa cum timp de 1 AN de zile de cand sunt la guvernare NU au facut mai NIMIC din cele 2 Programe de guvenrare cu care PNL ne-a fericit din Octombrie 2019 de cand guverneaza: vorbe goale, clientelismul e-n floare in timp ce in cele 2 Programe PNL promitea PROFESIONISTI, MERITOCRATIE, Concursuri pentru ocuparea functiilor publice si Restructurarea Adminsitratiei publice!

      In acest al 3-lea Program de guvenrare, PNL nu spune nici un cuvintel depsre PROMISIUNILE ramase NEREZOLVATE din Primul Program de guvernare din Octombrie 2019, promisiuni cu care s-au imbatosat si ei si Johannis:
      – „Principalele direcții de acțiune vor fi Profesionalizarea Administrației publice, întărirea statului de drept și a democrației, combaterea corupției, creșterea calității educației, îmbunătățirirea serviciilor de sănătate, dezvoltarea economică pe baze sănătoase, menținerea orientării euroatlantice în politica externă.
      – „Unul dintre obiectivele esențiale este reconstruirea încrederii cetățenilor în instituțiile publice. Un audit al instituțiilor publice este obligatoriu, ca o premisă a MODERNIZARII Administrației publice și a punerii funcționarilor publici în slujba cetățenilor. Transparenţa, integritatea, echitatea, Profesionalismul și eficienţa sunt valorile pe care va fi reașezată administrația publică. Sistemul bugetar NU va mai fi rezervat incompetenţilor și pilelor, așa cum s-a întâmplat în guvernarea PSD.(zilele trecute Sefa liberala a DSP Bucuresti a angajat la DSP Bucuresti o cantareata de manele!)
      – „Sunt necesare măsuri urgente pentru a asigura o educație de calitate, desfășurată în siguranță. Toate instituțiile de învățământ trebuie să reprezinte medii sigure pentru elevi și profesori. Atingerea standardelor igienico-sanitare și de siguranţă la incendiu, paza permanentă și suficientă sunt obiective iIMEDIATE.(a trecut 1 AN si NIMIC!)”

      NU gasesc NIMIC despre eliminarea sau impozitarea Pensiilor SPECIALE in noul Program de guvernare al PNL,(si ce se mai umflau in pene cand erau in Opozitie!), NIMIC despre Necesitatea REPARATIILOR la Calea ferata(e DEZASTRU, maine poimaine ii cheama, Doamne fereste, Johannis cu Mentenanta si Reparatiile, ca la Echipamentele din Spitale!), NIMIC din minciunile de pe Site-ul PNL, luati aici de pe Site-ul PNL documentul cu Titlul „Principiile bunei guvernari liberale”, deschideti fiecare Principiou, mie imi place „Principiul MERITOCRATIC in Organizarea Administratiei publice” care spune asa:
      „În ocuparea fucțiilor publice din administrația centrală și locală trebuie să PRIMEZE ompetențele profesionale și NU criteriile politice.
      Ocuparea funcțiilor publice trebuie să se facă prin CONCURS în condiții de transparență și cu respectarea de criterii obiective.
      Politizarea funcțiilor publice trebuie să se limiteze la funcțiile de demnitate publică.
      Trebuie promovate politici de ocupare și formare profesională care să ducă la profesionalizarea funcționarilor publici și la recâștigarea demnității profesionale prin asigurarea unui parcurs de carieră transparent, previzibil și obiectiv.
      Managementul companiilor de stat trebuie să respecte principiile guvernanței corporative, regulile și criteriile de eficiență în management.”
      https://pnl.ro/angajamentul-nostru/principiile-bunei-guvernari-liberale/

      Concluzie: PNL=PSD=aceleasi minciuni!

  8. Jos USL!!!
    Romani, nu votati ciumatii securisti de la PSD si PNL! Nu votati USL ul care a distrus romania!

    Nu va votez, ticalosi macabrii ce sunteti!!!

  9. Bai, PSDeilor, sunteti fix ca PSDeii lui Dragnea: ia luati voi cele 2 Programe de guvernare prezentate de PNL in fata Romanilor de cand ati venit la guvernare, adica Programul de guvernare al PNL din 19 Octombrie(de la Investirea Guvernului Orban 1( dupa plecarea Guv Dancila!) si Programul de guvernare al PNL din 10 Februarie 2020, cel prezentat de Ludovic Orban la Investirea Guvernului Orban 2, dupa motiunea de cenzura a PSD si spuneti: CUM naiba sa va mai creada vreun Roman INFORMAT cand voi ati FACUT fix #NIMIC din cele 2 Programe de mai sus??!
    #NIMIC!!! FIX ca PSDragnea!!!
    Minciuni, promisiuni marete, clientelism, traseisti, numiri scandaloase in functiile cele mai bine platite, ZERO Reforma Administrativa promisa, ZRO Audituri promise, ZERO Pensii speciale eliminate….
    Vorbe goale, vom face si vom drege, sunteti fix ca la Congrasul PSDragnea, sictir!!
    Romania e-n mare r…t dpdv financiar, de unde naiba atatia BANI cand voi promiteti ca Dragnea desi v-ati imprumutat pe rupte sa faceti fata Cheltuielilor cu COVID si cu Salariile astronomice ale bugetarilor si NU spuneti o vorbulita despre Pensiile SPECIALE si despre Salariile bugetarilor si RESTRUCTURAREA Administratiei publice stufoase, ineficiente si bugetofage, cand tot voi, ii atacati pe subiect pe PSDei cand erati in opozitie si dadea bine:
    „Florin Cîţu: Bugetarii trebuie să muncească fără vouchere și pensii speciale.
    21.08.2019. DIGI 24.
    Liderul senatorilor PNL Florin Cîţu a declarat că Salariile bugetarilor sunt DUBLE comparativ cu cele din sectorul privat. Liberalul a precizat că, în acest context, bugetarii trebuie să fie de acord să lucreze fără a primi vouchere, tichete de vacanţă, sporuri şi pensii speciale.
    „Vine momentul adevărului! În medie salariile nete ale bugetarilor sunt duble faţă de cele din sectorul privat. DUBLE! Dar comparaţia nu este corectă. Nu surprinde toate informaţiile. Bugetarii primesc tichete de vacanţă, tot felul de sporuri, zile libere şi cel mai important siguranţa că indiferent de cât prost îşi fac meseria nu pot să concediaţi. Tot ce primesc în plus bugetarii este susţinut de taxe plătite de privaţi”, a scris Florin Cîţu, pe Facebook.
    Liberalul mai spune că bugetarii sunt privilegiaţii societăţii, iar toţi românii, atât cei din ţară cât şi cei din diaspora lucrează pentru ca bugetarii să trăiască bine.
    „Este clar că bugetarii sunt privilegiaţii societăţii. Fără niciun dubiu. Trebuie să avem curajul să recunoaştem TOŢI acest lucru. Restul românilor, din ţara şi din străinătate, muncesc pentru că bugetarii să trăiască bine, chiar dacă majoritatea sunt praf la locul de muncă. (Există o parte dintre bugetarii care merită fiecare leu pe care îl primesc. Ei sunt singurii care rămân în guvernarea liberală.) O DISCRIMINARE nenorocită care trebuie să dispară din societate. AJUNGE!!!”, a completat Cîţu.

    • @lili, gata, ajunge, mai las-o sa respire pe @Gabriela Constantinescu, ca ai lesinat-o de tot. 💡

      ….@Bad barem e pe perfuzii deja … 😆

  10. Vrajeli… de parca vor guverna singuri.
    Nici macar nu mi-am pierdut timpul sa le citesc pomelnicul…

    • Păi acum stim sa folosim functia cautare: daca au scris „trebuie” peste tot – adica sa faca altii si nu „vom face” cu termen de funalizare e ca si cum arunca cu aceleași „laturi” in noi iar noi nu ne mai saturam.
      Vrem aparatul administrativ militarizat si nu vrajelile alea de forme fara fond din programele lor. Ca nu ne mai desteptam (asa cum repeta obsesiv imnul).

  11. Citiți ls ministerul agriculturii, nu spune nimic de locuri de muncă în agricultură, aruncă cu miliardele de euro la mafioții de fermieri iar forța de muncă o trimitem la sparanghel sau prin toată lumea iar hrană importam 90 % .

    • Nu stiu despre ce vorbesti. Mie-mi apare mai sus o reclama cu PSD=siguranta locurilor de munca.
      Ăia de la BNR au deschis guravla timpul potrivit despre reducerea salariilor/orelor de (ne)munca platite

    • Cu irigațiile ce au zis, că n-am fost pe fază și mi-e silă să caut?!

  12. Nu v-ați saturat romani de PNL, PMP si PSD, de acesti incompetenți și impostori (plagiatori, hoți, mincinoși patologici)?
    Votați pe 6 Decembrie USR Plus și dați o șansa unui partid nou, cu oameni cinstiti și performante dovedite (vedeți rezultatele din Parlamentul European). G4 media, de ce nu faceți o statistica/o analiza a inițiativelor din Parlamentul European ale fiecărui partid din România care a ajuns acolo in ultimii 20 de ani și le comparați apoi cu realizarile incontestabile ale USRPlus in doar 2 ani de mandat?
    Poate asa oamenii vor vedea cine livreaza ce a promis, cine are rezultate si cine ne minte de 30 de ani?
    Depinde doar de fiecare din noi sa ne informam si sa mergem sa votam USRPLUS masiv, ca sa se vada rezultatele si in Parlamentul si Guvernul Romaniei. Hai la vot pe 6 Decembrie! Asta e sansa noastra, vom fi vinovati daca o ratam!

  13. PNL a guvernat 8.5 ani + 3.5 ani PDL inghitit, in total 12 ani din 30

    PSD a guvernat 19 ani din 30

    Trebuie sa fi idiot sa mai pui o data botul la programul astora

    • Stai cam prost cu calculele, ai auzit de USL? USL-ul l-ai pus numai in carca PSD-ului sau mi se pare mie? Dupa calculele tale, UDMR-ul nu a guvernat nici macar o zi. Te rog, refa calculele si nu mai dezinforma.

  14. Deocamdata este singurul program de guvernare bazat pe investitii cu surse clare de finantare.
    PSD,USR+, lozinci ,gargara ieftina si cam atat.
    USR+ trebuie sa ne convinga. Sa-i vedem in localitatile in care au castigat primariile. Si la Timisoara si la Brasov nu e prea greu. Au preluat de la liberali orase cat de cat curate si fara prea multe probleme. Fata de Bucuresti vorbesc.
    La Brasov asteptam sa treaca iarna si pe urma le dam o nota.

    • Dacă nu-i votezi pe 6 dec. anul ăsta, ce te mai f..te grija după ce trece iarna?!!! Să te aia de PNL, nu de USR!

  15. Haha, in 30 de zile anulam pensiile speciale, promitea unul din pnl acum 1 an!

  16. Asta îmi place și mie : reducerea aparatului de stat cu 20% . BRAVO PNL.

  17. Nu dna Turcan, nu pnl ! Vreau sa stiu exact ce faceti legat de justitie !!! Asta e declaratie de intentie , de ca si cum as vorbi eu : sa fie bine ca sa nu fie rau !!!!!! Nu merge asa ca n-am uitat (inca) de ce ne-am dezbracat din 2017 in 2019 haulind de nebuni in strada !! Sau ati uitat ?

  18. Minciuni marca PNL. PNL minte ca face 1000 de km, PMP minte ca face 1000 de crese.

    Numai minciuni.

  19. Ministrul Economiei este un adevarat bufon. Nu a facut nimic pentru sectorul energetic si anunta acum miliarde de euro investitii. Nu va e rusine?

  20. sa ma pish pe voi si pe ciuma rosie, ne-ati tras-o de fiecare data. este randul vostru sa-o primiti la bot! scuze! la VOT

  21. Dacă nu incep cu eliminarea tuturor lichelelor pedeliste si a tuturor impostorilor, dobitocilor si sociopatilor din PNL , tot degeaba.

  22. Cat delir PNL-ist! Vom face, vom drege, va fi lapte si miere, o vom suge de la prohabul Bruxelles-ului! Green Deal! Trăiască! Dumnezeule mare!

  23. Bravo PeNeLiști, frumos program.
    Ați evoluat mult cantitativ de la cei 100 de lei în plus la salariu și la pensii promiși de Ceaușescu în ultimul sau discurs public.
    Dar altfel, tot fum și circ este. Am văzut ce faceți nu numai în mulții ani în care ați fost la putere sub alte nume (inclusiv USL) dar și în ultimul an în care ați fost exact ce sunteți. Nu v-ați îndeplinit promisiunile de anul trecut. Nici astea nu sunt altceva decât gogoși, și alea râncede.
    Fără PeNaLi în funcții publice.

  24. După Tudorel Preșoiu care a definitivat ce nu a realizat Daddy Dragnea și declarația lui plăvanul de Nelu Tătaru cu „vinovați sunt toți” eu cu PNL nu mai votez minim 10 ani. Cu PSD nu am votat niciodată, să nu mă bănuiască cineva de simpatii și mai insalubre…

  25. Acum sincer, in Romania mi se pare imposibil sa faci 1000 de km de autostrada in 4 ani. Te impiedici de studii de fezabilitate, te impiedici de contestatii in cazul despagubirilor, te impiedici de nu stiu ce specii pe cale de disparitie deranjezi cu acea autostrada. Legislatia este atat de proasta incat aproape orice persoana poate sista/intarzia constructia unei autostrazi.

    • Cati KM de autostrada a facut PNL in anul asta de cand guverneaza? 100? Hai sa zicem ca de la anu’ daca vor avea guvern cu majoritate parlamentara si cu fonduri de la UE vor face dublu adica 200. Cati ies in 4 ani? 800? Bah nu-s departe. Eu nu sunt fan PNL si lumea de-aici ma stie, dar ministrul asta Bode chiar a miscat lucrurile si pare ca stie ce trebuie facut. Le ia metodic cu pregatire, cu studii de fezabilitate, cu finantare, cu licitatii, etc. A mai schimbat niste oameni critici la CNAIR. S-au miscat lucrurile in timpul lui. A comis-o el cu accidentul ala cand i-a zis SSP-ipistului sa mearga tare cu Toureg-ul dar no, cine nu greseste in viata? Hai sa-i mai dam o sansa. Daca nu repeta fapta e totusi o dovada de cainta si corectare.

    • Adi, in primul rand nu au facut 100 de km, au facut aproape 80 de km, pe proiectele care erau deja in desfasurare, deci meritul lor nu este atat de mare precum crezi tu. 80 x 4 nu fac 800 iar majoritatea parlamentara nu are absolut nicio treaba cu constructia autostrazilor, deci absolut nicio treaba. Hai sa fim seriosi, daca tu imi spui ca un guvern care nu a fost in stare sa furnizeze niste amarate de masti si niste tablete, or sa construiasca 1000 de km de autostrada in 4 ani, am impresia ca esti rupt de realitate sau superoptimist. Vorbim de 1000 de km de autostrada in 4 ani, 1000 de km!!! Si daca or sa faca 500 de km in 4 ani, o sa fie o mare reusita. Doamne ajuta si sa ne auzim cu bine!

    • Adi, io zic că este suficientă șansa pe care le-o dai tu și nu mai are nevoie și de la noi, ăștia alții!

  26. Se vede cat de seriosi sunt. A8 sta de 2 ani prin sertare si este si lege data. Acum au „omis” sa o includa pe lista de investitii. Dar no, o sa faca ei 1000 km de autostrada…

  27. Realitatea economistilor, cu totul diferita de „realitatea” politicienilor.
    „Mie mi se pare ca nimeni nu judecata aceste planuri ale politicienilor decat prin prisma alegerilor care vin peste cateva saptamani. Nu costa nimic sa promiti si sa fii optimist in privinta acestor planuri, dar ce se va intampla in realitate ramane de vazut. Explicatii se pot gasi intotdeauna, daca cineva le mai cere, pentru ca am vazut ca NU a luat nimeni punct cu punct Programele partidelor sa vada ce si cat si-au indeplinit din cat au promis. Lumea tinde sa uite neimplinirile, se lauda realizarile si mergem mai departe”, a declarat, pentru Ziare.com, analistul economic Aurelian Dochia.
    Potrivit lui, daca este sa fim realisti dincolo de necesarul asta de infuzie de optimism pe care-l are acest plan de guvernare, noi trebuie sa fim prudenti pentru ca acum trecem prin una dintre cele trei mari crize prin care am trecut in ultimii 25 de ani.
    „Suntem in mijlocul acestei crize, NU stim cand si cum se va termina, iar toate aceste prognoze optimiste, cu crestere de 4-5% a economiei pe an, trebuie luate cu multa prudenta. Aceste programe prezinta asteptarile populatiei, iar partidele raspund acestor dorinte. Ce sanse ar avea un partid care ar veni acum si ar spune „Trecem printr-o perioada grea. Nu credem ca se vor imbunatati lucrurile pana in 2025. Va rugam sa rabdati”?. Niciuna!”, mai spune Dochia.
    „2021 va fi un an extrem de dificil”.
    Daca ne referim la 2021, va ramane un an foarte dificil, si dupa parerea lui, atentia ar trebui sa fie pe situatia bugetului public, pentru ca in domeniul acesta se acumuleaza de la luna la luna o tensiune tot mai mare.
    „Vom ajunge la un deficit care nu mai poate sa fie stapanit, iar problema este ca finantarea acestui deficit sa devina imposibila. Nu se stie ce se intampla si pe pietele internationale, pentru ca situatia este volatila si acolo, iar finantarea ar putea deveni imposibila. In acest caz, s-ar putea sa ajungem la ceea ce nu vrea sa auda nimeni: masuri de austeritate, adica taieri de cheltuieli, care daca nu vor fi voite, vor fi automate. Daca nu mai ai de unde sa platesti, treci la austeritate fara sa o declari”, mai avertizeaza Dochia.
    Aici este marea ingrijorare, spune analistul economic. Potrivit lui, daca aceasta problema a finantarii deficitului si a bugetului se dovedeste ca nu este foarte dificila, atunci cred ca directia ar trebui sa fie catre investitii pentru ca acestea au un efect cumulativ multiplicator in economie si ar fi de ajutor. Daca se merge pe directia cresterii salariilor si a pensiilor cu prioritate fata de alte obligatii bugetare, atunci sansele de redresare rapida scad.

    Deficitul bugetar, marea problema a Romaniei.
    Pe de alta parte, economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, crede ca problema majora a economiei Romaniei este deficitul bugetar.
    „Ati vazut rectificarea bugetara, la rectificari Deficitul a tot crescut si suntem acum la 9,1%. Estimarea noastra a fost de la inceput 9,5% si se pare ca estimarile oficiale se apropie de ce vedeam noi. Riscurile sunt chiar sa avem un Deficit mai mare de 9,5%, date fiind ultimele evolutii la nivelul crizei sanitare si impactul lor in economie”, a precizat Dumitru.
    Acesta spune ca povara cheltuielilor publice este destul de mare, mai ales ca avem cheltuieli mari cu salariile si asistenta sociala.
    „Salariile se apropie de 12% din PIB, fata de media europeana de 10%, in conditiile in care Veniturile fiscale din Romania sunt de 27% din PIB, versus media europeana de 40% din PIB. In total factura sociala are un nivel foarte inalt, consuma cam TOATE Veniturile din taxe si impozite”, a mai afirmat economistul.

    Daca dezmatul PSDist l-am trait pe pielea naostra acum in Pandemie(lipsa Spitale moderne, Lipsa Scoli si Gradinite si Crese moderne, etc), sa vedem ce efecte va avea dezmatul asta liberal: arunci BANII in stanga si-n dreapta, dar te IMPRUMUTI zilnic pentru asta!!!

  28. Ce NU spun liberalii:
    „Guvernul Orban crește datoria României la 47% din PIB. La 50% se pot îngheța salariile bugetarilor.
    Ministerul Finanțelor Publice a pus, miercuri, în dezbatere publică, Ordonanța de Urgență privind a treia rectificare bugetară din acest an. Potrivit documentului, Guvernul majorează la 47% din PIB plafonul datoriei publice a României.
    „Plafonul privind datoria publică, conform metodologiei Uniunii Europene pentru sfârșitul anului 2020, este de 47% din produsul intern brut”, se arată în OUG privind rectificarea bugetară. Majorarea plafonului „se datorează contractării de împrumuturi”, explică Guvernul în Nota de Fundamentare.

    Ce înseamnă acest lucru?
    La finalul anului 2019, datoria României era de 35,2% din PIB.
    La prima rectificare bugetara din aprilie 2020, plafonul privind datoria publică a fost crescut la 41% din PIB.
    În iulie, deja datoria publică depășea proiecțiile Guvernului Orban și atingea 42,2% din PIB.

    La a doua rectificare bugetara din august 2020, plafonul privind datoria publică a fost majorat iar la 44% din PIB

    Acum, la a treia rectificare bugetară, se propune ca plafonul sa fie ridicat la 47% din PIB.

    Dacă se păstrează actualul ritm de creștere a datoriei publice, se va depăși pragul de 50% din PIB în prima parte a anului viitor.

    În legea responsabilității fiscal-bugetare sunt 4 praguri ale datoriei publice, în funcție de care Guvernul trebuie să ia anumite măsuri graduale. Pragurile sunt de 45%, 50%, 55% și 60% din PIB.

    Astfel, dacă datoria publică depășește 50% din PIB, atunci legea responsabilității fiscal-bugetare prevede că Guvernul prezintă public și aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în PIB. „Programul cuprinde, fără a se limita la acestea, și măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public”.

    Înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public ar putea însemna, de exemplu, o înghețare a salariilor sau reducerea posturilor din aparatul bugetar.

    Totuși, legea prevede că aceste reguli „nu se aplică în condițiile manifestării unor circumstanțe extraordinare”, or actualul context epidemiologic ar justifica neluarea deciziei de înghețare a cheltuielilor privind salariile din sectorul public.

    Dacă datoria publică depășește 55% din PIB, atunci pe lângă înghețarea cheltuielilor cu salariile în sectorul public, Guvernul ar trebuie să înghețe și cheltuielile cu asistența socială. Aici intră inclusiv pensiile.

    • Asa este, doar nu a ieșit întâmplător Lazea cu acea opinie de minus 20% la fondul de salarii bugetare!
      Pentru mine sunt evidente cateva lucruri:
      – estimarea lui Cîțu de 7% deficit bugetar pentru 2021 se bazează pe lipsa creșterii economice din 2021 din cauza lockdown ului romanesc inevitabil care va fi in tr. 1 cel puțin.
      – estimarea lui Cîțu se poate dovedi optimistă în condițiile în care criza din economia Europeană se va adânci sau prelungi și vom ajunge la plafonul de datorie de 60% din PIB mai repede decât ne așteptăm.
      – Programele de guvernare lansate de orice partid în campania electorală nu sunt de fapt programe de guvernare autentice, ci sunt, în cel mai bun caz, povești de adormit copiii și nu ar trebui să le acordam nicio atenție.
      Sunt programe politice de manipulat electoratul, sunt un fel de declarații politice scrise, iar declarațiile politice știți că nu comportă nicio răspundere a celui care le face.
      ADEVĂRATUL program de guvernare va fi acela de DUPĂ Alegeri, cu care vine în Parlament pentru investirea noului guvern. Veți vedea câtă diferența va fi între aceasta minciună de intenție și intenția ulterioară.
      – având în vedere experiența după 1 an de guvernare „liberala”, ce-i drept în condiții vitrege, pot să cred și să anticipez că „purceaua-i moarta-n coteț și cu curu-n ușa”!

      În concluzie, NU cred că este indicat să votăm pe baza unor programe electorale de intenție teoretică ce nu asigură nicio garanție, ci pe baza convingerilor noastre DEJA formate.
      S-auzim și de bine!

  29. In timp ce PNL se intrece cu PSD de 30 de ANI sa ne „fericeasca” pe hartiile lor din 4 in 4 ANI, ia uite cum arata Romania reala in ceea ce are ea mai fragil: COPIII!
    „Unul din zece copii din România merge flămând la culcare, arată un studiu al World Vision România.
    19.11.2020
    În România, unul din zece copii nu are suficientă mâncare și merge flămând la culcare iar aproape o cincime dintre copiii din mediul rural merg peste opt kilometri pe jos până la școală, potrivit unui studiu realizat în acest an de World Vision România, citat de Mediafax.
    O cincime dintre copiii de la sat consideră că nu sunt niciodată sau sunt doar uneori fericiți, arată concluziile raportului „Bunăstarea copiilor din mediul rural în 2020”, lansat de Fundația World Vision România. Unul din 14 copii afirmă că are o viață rea. Mai mult, copiii și tinerii de toate vârstele, de la grădiniță la liceu, din 80% dintre gospodării muncesc în gospodărie, fac curățenie, îngrijesc animalele sau au grijă de alți membri ai gospodăriei.

    Un sfert dintre ei spun că nu sunt ajutați de nimeni când nu știu să-și facă tema pentru acasă, iar 8% raportează chiar că nu are cine să îi îngrijească atunci când sunt bolnavi.

    Conform studiului, peste o treime din părinții chestionați recunosc că țipă sau strigă la copii, 11% îi îmbrâncesc sau zgâlțâie pe copii, iar 4% îi jignesc. O proporție similară – peste 30% – dintre părinți consideră că pentru a-ți găsi de lucru este mai important să ai relații decât să termini o școală, conform aceluiași raport.

    „Comparativ cu valurile precedente ale cercetării, în cea actuală, care acoperă și lunile de criză sanitară și umanitară provocată de pandemia de COVID-19, se poate observa o creștere a ponderii celor care declară că au adoptat măsuri de criză precum: cumpărarea de alimente în cantități mai mici; împrumutarea sau primirea de alimente de la rude/prieteni; cumpărarea a mai puține rechizite, cărți pentru școala copilului”, se arată într-un comunicat al WVR.

    Raportul „Bunăstarea copilului din mediul rural – 2020” cuprinde datele și analiza unei cercetări de teren realizate în perioada iunie-august 2020, pe baza metodologiei elaborate de World Vision România, ce prezintă deopotrivă perspectiva adulților și a copiilor. Eșantionul cercetării a cuprins 936 de gospodării, în care locuiesc 4.338 de persoane. Au fost culese informații de la 936 de adulți și 2.931 de copii.

    Conform acestuia, igiena personală rămâne deficitară în comunitățile cuprinse în cercetare.

    „În peste un sfert dintre gospodării, copiii nu se spală întotdeauna pe mâini de fiecare dată după ce merg la toaletă. În 24% dintre gospodării, minorii nu obișnuiesc să se spele pe mâini înainte de fiecare masă. Spălatul pe dinți de două ori pe zi este o regulă în numai 52% dintre gospodării. Nerespectarea regulilor minime de igienă reprezintă o consecință a sărăciei și a lipsei utilităților de bază: apă curentă, baie amenajată și toaletă. Nici la școală nu sunt întotdeauna respectate regulile minime de igienă: în 5% dintre școli nu există o sursă de apă pentru a te spăla pe mâini, iar în 12% nu sunt toalete cu apă curentă”, se arată în comunicat.

    Potrivit studiului, unu din zece copii nu are în continuare suficientă mâncare și se duce seara flămând la culcare. În ceea ce privește alimentația, în 11% din gospodării copiii primesc maximum două mese pe zi, iar în 10% carnea sau peștele ajung în meniul celor mici doar o dată pe săptămână. Mai bine de jumătate dintre copii nu consumă zilnic lactate și ouă, iar mai puțin de jumătate nu primesc zilnic nici legume și fructe.

    În 11% din familiile cu copii mai mici de cinci ani aceștia nu au fost consultați nici măcar o dată în ultimul an de către medicul de familie, în vederea evaluării stării generale de sănătate și doar 30% dintre copiii cu vârste între 5 și 12 ani au efectuat analize medicale în ultimele 12 luni. Vârsta medie la care tinerii (12-18 ani) iau contact cu băuturile alcoolice este de 13 ani. La aceeași vârstă copiii fumează prima țigară.

    „Două treimi (68%) din elevii din mediul rural ajung la școală pe jos. 17% din copii parcurg zilnic pe jos peste 8 km ca să ajungă la ore, iar mai bine de jumătate din copiii de gimnaziu și aproape trei sferturi din cei din clasele primare merg pe jos la școală distanțe chiar și mai mari. Abandonul școlar în gimnaziu este strâns legat de costul ridicat al școlii și, în egală măsură, de rezultatele slabe ale copiilor, motive indicate de 56% dintre părinți. A crescut și numărul celor care preferă să lucreze în loc să învețe”, susțin reprezentanții WVR.

    Doar 61% dintre copiii și tinerii chestionați susțin că le place întotdeauna la școală, iar un sfert dintre tineri nu au acces întotdeauna la rechizitele de care au nevoie la școală. De asemenea, 38% dintre părinți cumpără mai puține rechizite și cărți pentru copii, pentru a face economii. 27% dintre copii nu sunt ajutați niciodată de altcineva atunci când nu știu să facă tema pentru acasă.

    „În 80% dintre gospodării, copiii și tinerii de toate vârstele, de la grădiniță la liceu, lucrează acasă făcând curățenie, îngrijind animalele sau având grijă de alți membri ai gospodăriei, trei sferturi dintre ei timp de 1-2 ore pe zi. Același timp este alocat temelor de către 58% dintre copiii și tinerii chestionați. 8% din tineri lipsesc uneori sau întotdeauna de la școală pentru că se duc să muncească, iar 17% se simt obosiți pentru că muncesc înainte sau după ore. 21% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani nu sunt la liceu, jumătate dintre aceștia lucrând cu ziua. Peste jumătate dintre elevii care abandonează școala după clasa a VIII-a o fac pentru că familia nu își permite costul școlii”, mai arată studiul.

    Reprezentanții WVR susțin că nevoile de bază ale copiilor din România rurală sunt în cea mai mare parte acoperite: sub 1% spun că nu au o locuință, 10% dintre ei se duc uneori sau întotdeauna flămânzi la culcare seara, în timp ce o proporție similară declară că nu au niciodată, sau doar uneori, suficientă mâncare.
    Pandemia a acutizat problemele copiilor, cu consecințe pe termen lung asupra evoluției lor. Respectarea drepturilor copilului, începând cu cel la educație, reprezintă un imperativ pentru o democrație care se gândește azi la ziua de mâine. Prin programele noastre facem eforturi împreună cu copiii, părinții și educatorii pentru ca niciun copil de la sat să nu se mai simtă singur, umilit, marginalizat, fără șanse și fără viitor. Avem nevoie de politici publice coerente, puse în practică, care să se concentreze pe bunăstarea copilului, iar noi suntem oricând disponibili să ajutăm cu expertiza noastră la realizarea acestora”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.