G4Media.ro

Ioan Niculae a executat deja fracţia necesară pentru a doua eliberare, susține…

Foto: Ioan Niculae (InquamPhoto Octav Ganea)

Ioan Niculae a executat deja fracţia necesară pentru a doua eliberare, susține avocatul său. După încarcerare, ar putea fi eliberat oricând

Ioan Niculae a executat deja fracţia de o treime, impusă în cazul deținuților care au vârstă de peste 60 de ani, susține avocatul acestuia, Adrian Georgescu, contactat de G4Media.ro.

Potrivit calculelor, o treime din pedeapsa de 5 ani primită de omul de afaceri înseamnă aproximativ 600 de zile, considerate deja executate în urma contopirii ultimei pedepse cu prima, cea din dosarul „Mită la PSD” a explicat avocatul pentru G4Media.ro.

„La momentul la care va încarcerat, probabil dosarul său va fi luat în discuție de comisia de liberări condiționate de la penitenciar”, a precizat Georgescu.

Potrivit procedurilor, dacă primește undă verde de la comisia închisorii, ultimul cuvânt îl va avea instanța.

La prima sa încarcerare, Niculae a încercat de 4 ori să obțină eliberarea mai devreme. Tribunalul Dâmbovița, cel care a admis cererea omului de afaceri, a ținut cont inclusiv de comportamentul său în spatele gratiilor, dar și de cele 5 cărți pe care le-ar fi scris în perioada detenției.

„(…) din caracterizarea întocmită reieșind că a avut un comportament apreciat ca fiind „ foarte bun în perioada analizată” față de personal și față de colegii săi, a fost recompensat de 10 ori în total, inclusiv cu învoire de o zi din penitenciar, nu a fost niciodată sancționat disciplinar, aflându-se la a treia analiză a situației sale de către Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, după o amânare de 9 luni, perioadă în care a primit 8 recompense și nu a fost sancționat disciplinar, a participat la programe educaționale, a muncit și a acumulat 197 zile câștigate ca urmare a muncii prestate, dovedind progrese în ceea ce privește corectarea conduitei sale, în opinia instanței, aceste elemente caracterizându-l pe condamnat în mod favorabil și reprezentând dovezi temeinice de îndreptare, în accepțiunea art. 59 Cod penal anterior.” se arată în motivarea Tribunalului.

Context

Ioan Niculae a ajuns vineri în România cu o cursă aeriană care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă din Otopeni. El a fost așteptat de poliție și dus imediat spre penitenciarul unde va trebui să își ispășească pedeapsa.

Niculae, care a mai ispășit o pedeapsă cu închisoarea într-un alt dosar de corupție, a fost în Italia pentru tratament medical, potrivit propriilor sale declarații. Omul de afaceri a fost dat în urmărire de poliție după sentința de joi a Curții de Apel București.

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat joi la 5 ani de închisoare în dosarul Interagro. Decizia este definitivă și nu mai poate fi atacată. În plus, instanța i-a interzis lui Niculae și dreptul de a fi acționar, asociat sau administrator al unei societăţi comerciale, pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei principale.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. Usor-usor o sa va cereti scuze ca l-ati bagat la racoare.

  2. Altfel de ce s-ar fi intors el asa de repede si voluntar din Italia?
    Nu intelef de ce l-au mai condamnat daca tot stiau ca a executat pedeapsa deja (asta este o noutate!!!!!!)
    Este numai pentru palmares.

  3. Deci a fost condamnat a 2a oara pe alt motiv si i se socoteste cat a stat prima data la zdup??
    Prima data a iesit inainte de termen, acum e recidivist si tot poate iesi conditionat??
    Justitie mutilata

    • Dacă e alt dosar nu trebuie să se cumuleze?

    • sa le multumim celor „destepti” cere se p**a pe el de vot

  4. nu-i asa ca ramane cu banii?

  5. A luat a doua condamnare, dar se numara zilele de la prima condamnare? Asta numai justitie nu e.

    • De ce poti munci pana la 65 de ani fara probleme, dar nu poti sta inchis dupa 60 de ani decat 1/3 din pedeapsa?
      De ce pe tru doua condamnari pentru fapte diferite se cumuleaza pedeapsa?

  6. Fereasca Dumnezeu, ce Justitie jalnica. Averea ramane la el toata, prejudiciul recuperat 0, iar in loc sa fie o pedeapsa mai grea ca IAR INCALCA LEGEA SI E CONDAMNAT A DOUA OARA, e eliberat pentru ca a facut deja inchisoare? :)) BA VOI SUNTETI SANATOSI? Furi o data, faci 2 ani in loc de 9, apoi furi iar, si nu mai faci iar puscarie pentru ca deja ai facut. Practic asta poate fura pe viata acum, a intrat doua saptamani la inchisoare e imun acum. :)))))))

    Apoi ne miram ca e cea mai corupta tara Romania… pai daca acesti saci obezi si plini de puroi au politicienii in buzunar si fura fara jena tara fara sa li se intample nimic, cum vreti sa fie?

  7. Te îngrozești ce legi âși fac parlamentarii
    Bugetarii fac legi pentru bugetari, hoții fac legi pentru hoții
    în centre de reflecție spre binele lor

  8. Legile, legiutorul dar si justitia iertatoare sunt o mizerie fata de oamenii corecti.

  9. Asta e lectie de predat studentilor la drept: iei 5 ani detentie si te duci la puscarie doar ca sa completezi cererea de eliberare conditionata.

    Eu inca astept sa-mi explice cineva articulat de ce nu se aplica sistemul american: pentru fiecare fapta, condamnare separata si le executi pe toate.

    • pentru ca suntem in .eu si se aplica normele legale de aici (tembelismul cu drepturile omului aplicate infractorilor)… DAAAAR ai nostri șparlamentari si-au luat _umpic_ de licenta poetica la „sincronizarea” legilor si au facut tampeniile actuale…

    • Se aplică cu Noul Cod Penal, însă Niculae are faptele pe vechiul cod, și de asta le contopește. Oricum, nu-i chiar așa cum spune avocatul. Va mai băga ceva pușcărie.

    • Apropo de sistemul american: nu-i chiar așa nici acolo. Se adună pedepsele, ați văzut și voi, 300 de ani de închisoare, dar în realitate face mai puțin. Au și ei sisteme de reducere a anilor de închisoare.

  10. România a devenit un stat complet eșuat. Un stat al infractorilor.

    Pentru mine ca cetățean onest, această mascaradă nu are nimic de-a face cu justiția. Nici prejudiciul nu este recuperat; nici pedeapsa nu este una descurajantă pentru repetiția ei (adică de minimum 20 de ani); nici povestea cu „o treime” dacă are vârsta peste 60 de ani nu mă face să cred și să simt că justiția este înfăptuită.

    Nu am decât sentimentul de scârbă profundă și de frustrare, de inechitate grosolană.

    Acest stat nu se mai poate reforma în actuala inerție distructivă.

    • Daca ai studii superioare, te rog emigreaza. Unele tari (Canada, Australia, New Zealand) te asteapta cu bratele deschise. Acolo esti considerat cea mai valoroasa resursa. Nu o sa regreti.

  11. 5 carti scrise pe cand era la puscarie?Inainte si dupa n-a mi scris nimic prolificul scriitor?Pana si asta arata ca nici poveste sa se caiasca pentru furt,el a continuat sa fure si din puscarie.Nu inteleg de ce se permite asa ceva,de ce nimeni nu-i ancheteaza pe sciitorii puscariasi si cum au ajuns sa-si puna numele pe niste carti scrise de altii si sa fie eliberati mai repede?

  12. Legile facute de infractorii din parlament bineinteles ca favorizeaza infractorii.
    Ce e asta sa scazi din pedeapsa pt o a 2a infractiune, pedeapsa executata pt o prima infractiune?
    Cind facem in sfirsit ca justitia sa serveasca cetateanul cinstit si nu infractorii???

  13. Toți cei care confundă FRACȚIA ”PROPOZABILĂ” cu FRACȚIA OBLIGATORIE (inclusiv jurnaliști cu ștaif în domeniu ale căror opinii sunt reluate nemestecat) ar face bine să ceară opinia avizată a unui simplu lucrător ANP, să-i lămurească asupra acestor 2 noțiuni diferite:

    a) Fracția propozabilă este fracția din pedeapsă care se consideră a fi executată astfel încât condamnatul să poată intra în analiza comisiei d eliberare condiționată.
    Această fracție propozabilă este alcătuită din mai multe componente: zilele EFECTIV EXECUTATE din pedeapsă, zilele considerate a fi executate ca urmare a muncii prestate, zilele considerate a fi executate ca urmare a redactării de lucrări științifice, pentru absolvirea unor forme de studii etc. (mai erau zilele conform Legii recursului compensatoriu dar astea s-au abrogat),

    b) Fracția obligatorie este acea componentă din fracția propozabilă reprezentând numărul minim de zile pe care condamnatul TREBUIE SĂ LE DOARMĂ PE SALTEAUA ÎNCHISORII. Fracția obligatorie înseamnă zilele efectiv executate, nicidecum cele considerate a fi executate.
    Acum, în cazul lui Ioan Niculae, cele 2 tipuri de fracții sunt definite la art. 100 alin. (2) respectiv (4).

    Fracția PROPOZABILĂ:
    ”(2) În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiționată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depășește 10 ani, sau a cel puțin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute în alin. (1) lit. b)-d).”

    Fracția OBLIGATORIE
    (4) În calculul fracțiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (2) se ține seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiționată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puțin o treime din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depășește 10 ani, și a cel puțin jumătate, când pedeapsa este mai mare de 10 ani.

    Deci, pentru juriștii amatori, care consideră treimea din pedeapsă ca suficientă pentru liberarea condiționată, cele 2 articole de mai sus stabilesc clar:
    În cazul persoanei peste 60 de ani ca să fie analizat în comisia de liberare condiționată, trebuie să aibă considerate ca efectuate zile reprezentând o jumătate din pedeapsă
    Chiar și așa, în condițiile alineatului 2, numărul de zile considerate a efectuate trebuie să cuprindă minimum o treime din pedeapsă efectuată pe patul de închisoare, iar restul până la jumătate pot să fie zile câștig.
    CLAR acum pentru toată lumea?

    În 2 aprilie 2015, I.N. a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani și 6 luni de închisoare.
    A fost eliberat la data de 15 iulie 2016, după ce a efectuat 470 de zile efectiv și a avut un număr de 150 de zile câștig ca urmare a celor 5 cărți scrise în închisoare, respectiv 21 de zile câștig din muncă.
    Total 641 de zile.

    Acum, contopind cea de-a doua pedeapsă de 5 ani cu prima de 2 ani și 6 luni, rezultă o pedeapsă de 5 ani și 10 luni: (5 ani cea mai mare + 1/3 din 2 ani și 6 luni).

    5 ani și 10 luni, calculat începând cu data de 19 feb. 2021(inclusiv) până în 18 dec. 2026 înseamnă 2129 de zile.
    Fracția PROPOZABILĂ este de 1065 de zile
    Fracția OBLIGATORIE este de 710 zile.

    I.N Poate fi liberat condiționat după ce a acumulat un număr de 1.065 de zile considerate a fi executate, dintre care 710 TREBUIE să fie EFECTIV (real) executate în închisoare.