G4Media.ro

INTERVIU VIDEO Gallina Vincelette, Banca Mondială: Scepticismul față de vaccin din România…

INTERVIU VIDEO Gallina Vincelette, Banca Mondială: Scepticismul față de vaccin din România amenință redresarea economică / Economia României va crește cu aproximativ 7% în 2021

Banca Mondială estimează că economia României va crește cu 7% în acest an, iar economia se va recupera pe deplin după numai un an de pandemie, însă există o serie de riscuri care amenință această prognoză, precum o absorbție insuficientă a fondurilor europene, creșterea inflației și, mai ales, scepticismul față de vaccin, a declarat, într-un interviu pentru Economedia, Gallina A. Vincelette, director pentru țările Uniunii Europene în cadrul Băncii Mondiale.

Cele mai importante declarații:

 • Pandemia a declanșat în Europa cea mai puternică recesiune de la al Doilea Război Mondial.
 • Pandemia a fost resimțită în România pe multe fronturi, inclusiv investiții, productivitate și chiar și creșterea potențială poate fi afectată.
 • În timp ce economia s-a contractat cu aproape 4% anul trecut, sectoare precum sectorul IT au prosperat în timpul pandemiei.
 • Estimarea noastră este că 800.000 de persoane au intrat în categoria persoanelor cu risc de sărăcie.
 • La un an de la începutul crizei, 7% dintre familii au declarat că au redus consumul de alimente pentru a face față crizei.
 • Firmele românești au devenit mai pesimiste în vremea pandemiei decât înainte. În timp ce în anii precedenți se așteptau ca vânzările să crească în medie cu 7 sau 8% în viitor, între cele două valuri ale pandemiei percepțiile lor de creștere erau de cel mult 2%.
 • 90% dintre firmele românești folosesc astăzi tehnologia digitală. În mod impresionant, peste 50% și-au majorat utilizarea tehnologiei digitale în timpul pandemiei.
 • Prognoza noastră în acest an pentru România este că țara va ajunge la o rată de creștere de aproximativ 7% în 2021.
 • România este una dintre puținele țări din Europa unde economia se va recupera pe deplin după numai un an de pandemie.
 • Există o mare oportunitate pentru țară de a-și utiliza într-adevăr creșterea potențială de 4,5%, chiar să o depășească, în cazul în care utilizarea unor sume importante de fonduri europene se va face într-un mod bun.
 • Alt lucru care poate amenința redresarea este creșterea inflației.
 • Al treilea și probabil cel mai important factor care ar putea amenința recuperarea este scepticismul față de vaccin. România are una din cele mai mici rate ale vaccinărilor din Europa și vedem că aproape 50% din populația românească este sceptică în privința vaccinării. Acest lucru poate amenința cu adevărat redresarea economică.
 • Pentru a avea o recuperare reușită, țara va trebui să rezolve problema deficitului fiscal. O mare parte a acestui deficit are o componentă structurală. Iar această componentă structurală se leagă de reformele care pot fi întreprinse pentru a aborda aceste presiuni structurale. Și unele dintre aceste reforme se referă foarte mult la partea pensiilor, salariile publice, îmbunătățirea eficienței administrației fiscale, închiderea lacunelor fiscale.

Vezi integral VIDEO cu Gallina A. Vincelette, director pentru țările Uniunii Europene în cadrul Băncii Mondiale:

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Despre ce crestere economica vorbesc astia cand inflatia eate la 7%??? Oare ce fumeaza?

 2. Ce-mi „place” mie de voi si de ăștia cu PNRR-ul vostru că totdeauna când vorbiți despre reforme băgați in față, la nr. 1, reforma pensiilor, dar nu cea a pensiilor speciale ci cea a pensiilor publice!!!
  Pentru voi, e o problemă „structurală” că in Romanica bugetul pensiilor publice reprezintă 8 – 8,2% din PIB, dar nivelul de 2/3 de colectare a impozitelor si taxelor nu e structurală, e doar așa… un mic detaliu!!
  Lacunele fiscale sunt pe ultimul loc in preocupările si putintzele guvernamentale pentru că, na.. e mai simplu și eficace să îngheți din pix pensiile pentru 3 ani si CE a fost de acord si nu a avut nimic împotrivă, cred că chiar s-a bucurat!!!!
  De aceea nu vă suport eu PNRR-ul vostru, pentru că sunteți ticăloși că l-ați garantat prin austeritatea pensiilor publice, adică prin sacrificarea tot a celor mai vulnerabili!!

 3. Lasati doamna. Nu mor caii cand vor cainii. Asa cum suntem, o sa depasim si pandemia asta. Cu vaccin, fara vaccin, le-om duce toate si vom iesi noi la lumina. Vedeti-va mai bine de curtea proprie, de toate politicile alea cu curcubeul la rever, si alte nazbatii din astea. Romania va reusi. Cu multinationale, fara multinationale, trecem noi prin vremuri – nu va faceti grija.

  • Cum? Economia va creste cu 7%, in ciuda faptului ca rata de vaccinare e mică? Pai unde este problema? Erau vremuri când o creștere de 2-3% era considerată record.

   Acum totul este din cauza vaccinarii: economia nu creste pt ca nu se vaccinează oamenii, spitalele iau foc pt ca nu se vaccinează oamenii (bine, se uite cum ardeau și înainte de pandemie – vezi cazul maternității Giulești), se schimba clima pt ca nu se vaccinează oamenii…nici găinile nu se mai oua pt ca nu se vaccinează romanii…

   Oare nu realizează ca propaganda deșănțata are exact efect invers?

   Domnișoara economist oare ce știe despre economia reala? Credeam ca de la marea friză fin 2008, pe care nu au prevestit-o marii economiști, aceștia nu mai îndrăznesc sa iasă sa traseze directive. Dar nu…”ei” știu mai bine…”experții”…

  • Ziceam că sunt habarnisti că stau acolo in lumea lor teoretică si se mai si iau unul după altul, BM după CE, FMI după BM si BCE, etc!

  • Bade, e mica cresterea pentru ca trebuie sa scazi din ea pierderile din pandemie. Am avut o scadere de 3,9% in 2020. Fata de o crestere de 4,1% in 2019. Deci pe total am pierdut 8% in primul an de pandemie.

   Asadar ar trebui sa avem acum cresterea normala de 4,1%, plus inca 8,7% ca sa recuperam complet pierderea. Din pacate cel mai probabil aceasta pierdere nu va fi recuperata vreodata.

   Un exemplul mai clar, cand ai o luna in care muncesti pe 10% din salariu, si pe urma s-ar reveni la salariul initial, vei avea o crestere cu 900% a salariului intre cele doua luni. Banuiesc ca ai scoate sampania daca ti s-ar intampla asta, si te-ai lauda la toti prietenii: „mi-au marit astia salariul de 10 ori!”. Asa e si cu cresterea de 7% care ti se pare record.

 4. Articol tip clickbait.
  Problema scepticismul fata de vaccinarea anticovid e enumerata la sfârșitul listei și în plus nu sunt aduse argumente ca ar putea „amenința” revenirea economica. Pe românește, și cu 150%rata a vaccinării relansarea economica va fi greoaie în România. Din cauza guvernului.

 5. cat e rata de vaccinare in China? cat e rata de vaccinare cu ARN dezghetat? complet fara legatura, cate vapoate asteapta sa descarce marfa produsa in China la intrarea in LA?

  mars fai activisto, freaca-te pe burta cu ciolosi ca tine, ca noi nu suntem infipti in realitatea paralela

 6. Mafia italiana primeste logistica si expertiza calificata din Romania iar Gallina Vincelette arunca diversiuni de reticenta la vaccin.

 7. Cu minte de galinacee, madama a găsit cel mai important factor care ar putea amenință redresarea României : scepticismul fata de vaccinare !
  Nimic despre „stoarcerea” țării de către capitalul străin / îndatorarea care nu se transforma in creștere economică, fondurile intorcandu-se tot la granzi / finanțarea importurilor de la stapani cu banii câștigați din greu de diaspora uriașă a României etc etc

 8. Psihopați care au o singură obsesie, vaxinați vaxinați.

  nu contează că avem deja tratamente reale eficiente in timp ce vaxxinarea nu oprește transmisia.

  Afaceri de zeci de miliarde de dolari și un mare tun global pentru impunerea măsurilor de control și supraveghere.

  3 decenii de democrație ajung, să ne intoarcem la societatea supravegherii, control digital și credit social pe stil chinezesc.

  prostimea aplaudă măsurile restrictive care legalizează fast tracking-ul și noul stat providență.

  gata cu libertatea, bine ati venit in noul autoritarism digital-medical

 9. Delirul conspirationist este comun cu al altor troli,ce e nou e aia cu tratamentele eficiente,cand s-au descoperit,ca ieri nu avea nimeni niciun tratament cu exceptia oxigenului.

 10. Simteam ca mor daca aceasta savanta/ cercetator / director / ….. nu se ridica sa imi spuna ce trebuie sa fac ……

 11. singurele cresteri in romanistan sunt la preturi la salariile nepotilor si la pensiile speciale si nu ma refer la cei cu nevoi speciale doar daca coruptia e definita ca pe un handicap mental