G4Media.ro

BREAKING Iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcţii publice”…

BREAKING Iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcţii publice” a fost adoptată de Camera Deputaților / USR: Moment istoric în Parlamentul României

Camera Deputaţilor a adoptat marți iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituției, inițiată și promovată de USR, „Fără penali în funcţii publice”. Proiectul va trebui să treacă și de votul Senatului, iar apoi va fi supusă referendumului, înainte de a intra în vigoare.

S-au întregistrat 295 de voturi ”pentru”, o abținere și niciun vot împotrivă.

Propunerea legislativă prevede completarea articolului 37 din Constituţie – Dreptul de a fi ales – cu un nou text, potrivit căruia cetăţenii condamnaţi la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să nu mai poată fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a solicitat, la începutul şedinţei de plen, ca membrii Comisiei juridice să lucreze în paralel cu plenul pentru raportul la această iniţiativă, astfel încât Camera Deputaţilor să dea un vot până la sfârşitul zilei.

Ședința Comisiei juridice a durat relativ puțin, deputații juriști adoptând cu 25 de voturi ”pentru” și o abținere un raport de admitere la inițiativa cetățenească, fără a aduce niciun amendament.

„La începutul sesiunii extraordinare s-a găsit pe ordinea de zi proiectul ‘Fără penali în funcţii publice’. Pentru că sesiunea se încheie mâine, pentru a nu muta dezbaterile pentru sesiunea următoare, eu v-aş propune ca membrii Comisiei juridice să se reunească şi până la finalul zilei să dăm şi un vot şi să trecem de Camera Deputaţilor iniţiativa care interzice celor condamnaţi să candideze în alegeri”, a spus Simonis.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a afirmat că liberalii susţin această propunere.

”Grupul PNL susţine dezbaterea şi votul pe această iniţiativă cetăţenească în speranţa că va rămâne o iniţiativă cetăţenească şi nu va fi transformată politic. Deja am văzut o cuplare cu o propunere de organizare a unui referendum împreună cu localele. (…) 5 milioane cetăţeni, nu doar 900.000 au votat referendumul organizat de preşedintele Klaus Iohannis. Iniţiativa cetăţenească trebuie discutată în paralel cu cele două proiecte de lege depuse după referendum. (…) PNL va vota această iniţiativa cetăţenească şi vom discuta şi celelalte două proiecte depuse în Parlament”, a susţinut Roman.

Liderul USR Dan Barna a spus că este un moment istoric.

„Suntem în faţa unui moment autentic istoric. (…) Fiecare pas a fost o luptă. Iată că am ajuns în acest moment în care mai trebuie să facem doi paşi. (…) Încurajez să facem aceşti paşi. În privinţa alegerilor, îndemn cetăţenii să se pronunţe asupra acestei iniţiatice de igienă morală”, a transmis Barna.

În 29 iunie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis convocarea sesiunii extraordinare în perioada 1 – 15 iulie, printre proiectele care se aflau pe ordinea de zi fiind şi iniţiativa USR „Fără penali în funcţii publice”.

Camera Deputaţilor este convocată într-o nouă sesiune extraordinară, în perioada 16 – 31 iulie, în prelungirea actualei sesiuni extraordinare.

Inițiativa a primit undă verde din partea Curții Constituționale în aprilie 2019, dar de mai bine de un an stă blocată în Parlamemnt, fără a intra la dezbatere.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Potrivit Constituției, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Citește și:

PSD anunță că referendumul pentru inițiativa ”Fără penali în funcții publice” ar putea fi organizat pe 23 august, în plină vacanță

Dan Barna cere organizarea referendumului ”Fără penali în funcții publice” odată cu alegerile locale. Dacă e validată la vot, inițiativa trebuie transpusă în Constituție

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Pana sa fie votata, o sa bage PSD niste amendamente incat legea votata nu va mai avea nicio asemanare cu legea propusa.
    In ultima insanta o sa aiba grija Weber si Dorneanu ca sa mutileze tot ce e de mutilat.
    Un PSD fara penali in functii publice e un PSD inexistent.

    • Exact. Va fi respinsa de CCR fara prea mult deranj.
      Dar USR s-o tina la cald, poate la urmatoarele alegeri, romanii care pana acum au stat acasa vor iesi la vot si nu vor alege aceeasi mizerie.

    • De necaz, se vor înteţi protestele contra luptei anti-coronavirus.

    • Pai si noi, cetățenii, ce așteptăm? Iesim in stradă daca ne pasa!

  2. Această inițiativă este mult mai mult decât referendumul de anul trecut, dacă respectivul referendum a oprit ciuma roșie de la dezintegrarea legislației juridice, cât mai rămăsese din ea, această inițiativă va interzice hoțoilor de a mai ajunge să ocupe funții publice de prim-rang. Deși se încearcă blocarea sa prin punerea referendumului cine știe când, dacă e posibil într-o noapte, fără ca nouă să ni se spună, zicându-ne doar după că referendumul a avut loc, sper ca lumea de bună-credință, sătulă de manevrele din politică și de toate personajele infecte promovate, să iasă la vot în număr foarte mare. Este un pas micuț, dar pentru viitor poate fi un lucru foarte benefic. Romane, semnăturile acestea au fost adunate de USR, îți place nu-ți place, nici măcar nu mă interesează acest aspect, e logic să se zbată pentru ca inițiativa să ajungă să fie transpusă în Constituția României. De ce nu ați făcut-o voi? Ce va oprit? Aveți o grămadă de borfași și voi, nu ați vrut să le periclitați soarta și cariera politică, este? Dacă ar fi fost inițiativa voastră, ce mai spumegai în spațiul public! nu e a voastră, trebuie minimalizată, așa este? Este foarte important ca doleanța oamenilor de bună-credință să ajungă prevedere în Constituție. Cum am votat la referendumul organizat de Iohannis, deși a fost unul care nu a adus modificări formale semnificative, voi vota și la acest referendum. Sunt singurele ocazii când votez cu plăcere, orice inițiativă care vine să elimine borfășăria și hoția din politică și din sistemul administrativ este de bun-augur și o îmbrățișez cu mare drag. Sunt aproape sigur că se va face tot ce este posibil ca referendumul să nu treacă, veți vedea, sper să nu am dreptate deloc. Interesul hoților este să fie legea permisivă și nu restrictivă.

    • Îi afectează pe cei cu condamnări, că pe restul au grijă specialii să- i protejeze: NUP, clasare, prescriere

    • Alex1, macar e un inceput! Trebuie facut ceva pentru ca asa nu se mai poate!

  3. Manevra electorala marca PSD!
    Legea cere practic MODIFICAREA Constitutiei Romaniei!
    Aceasta lege NU va determina niciodata Modificarea Constitutiei, niciodata, va ajunge si va face mucegai in sertarele Senatului!
    „Interzicerea condamnaților în funcții publice: PNL profețește INGROPAREA în Senat a Proiectului de revizuire a Constituției.
    Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a apreciat marți, în plenul Camerei Deputaților, unde se dezbate inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice”, că deși proiectul va fi adoptat de deputați, el „va zace cât este nevoie în Senat”.

    „Adevărul e că nu se întampla de maine ‘Fara penali in functie publice’. Vom putea discuta de referendum doar dupa ce Legea va fi adoptata si de Senat. Singurul lucru care se intampla azi este ca Marcel Ciolacu scapa de un cartof fierbinte pe care-l trimite senatorilor”,a spus Florin Roman.

  4. Ce facem cu incompetenții și pilosii ajunși în funcții publice???

    Cei enumerați mai sus reprezintă cancerul administrației publice, penalii sunt doar cireașa de pe tort.

    Am o întrebare pentru populistii care au venit cu proiectul ăsta, ce îl oprește pe un nepenal ajuns oe o funcție publică să devină penal, să dea unntun din ăla mare?

  5. Iar Senalul va spune ca a primit o oroare, din moment ce el e camera decizionala!

  6. Inseamna ca am muncit cu folos
    Hai ca se poate!

  7. Ma intrebam eu cum o sa oprim moartea romanilor, fara ingrijirii medicale, pe campul de SPARANGHEL.

  8. Atâta timp cât nu se ia în considerare referendumul din 2009 , validat de altfel , cel cu 300 de parlamentari și parlament unicameral , acest referendum este exact o apa de ploaie . Așa oricine și orice partid pot să propună ce vor , nu are nici o valoare pentru mine , dacă nu pun în aplicare acel referendum . De aceea nici nu mă voi prezenta la acest referendum , dacă acesta va avea totuși loc .

  9. Florin Roman a precizat, la rândul său, că liberalii au sprijinit iniţiativa: „PNL, alături de preşedintele Klaus Iohannis, au fost principalii promotori ai referendumului privind interzicerea amnistiei şi graţierii pentru penali. PNL a depus un proiect prin care includeam şi această iniţiativă civică în proiectul de lege înaintat Parlamentului. Ca şi semnatar al iniţiativei, mi-aş fi dorit ca ea să nu fie pătată politic, pentru că cei care au semnat au avut un cap de tabel, fără sigle de partide, fără doctrine. Se spunea că cetăţenii îşi dorea acest lucru. Azi votăm un proiect de lege care va ZACE la Senat atât cât e cazul. Vreau să îi spun colegului meu mai tânăr că Fără penali în funcţii publice NU se întâmplă de mâine, chiar dacă majoritatea ne dorim asta. Aşadar, va trebui votată de Senat şi Guvernul va trebui să Organizeze în 30 de ZILE un Referendum. Singurul lucru care s-a schimbat e că azi Marcel Ciolacu scapă de un cartof fierbinte pe care îl transmite senatorilor şi aşteptăm să vedem când va fi dezbătut proiectul la Senat şi vom avea un vot. De abia atunci putem vorbi despre ceea ce ne dorim cu toţii – Fără penali în funcţii publice. Vă rog un singur lucru, lăsaţi-o să fie iniţiativă civică, nu o murdăriţi cu sigle de partid”.

    Pe de altă parte, Alfred Simonis liderul grupului PSD din camera Deputatilor a precizat: „PSD susţine această iniţiativă civică şi va vota astăzi pentru adoptarea ei în Camera Deputaţilor. Noi suntem cei care am propus introducerea acestui proiect, pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare, pentru a putea da azi un vot final pe această lege. Spunea dl Barna faptul că e un moment important, istoric parcă şi că speră să adoptăm această iniţiativă. Mă tot chinui de trei, patru ani, să găsesc un consens pe temele importante(SICTIR!) şi ori de câte ori găsim un cvasiconsens, găsim câte ceva de criticat. Cred că e un moment în care putem să lăsăm deoparte orgoliile. Am votat pentru versiunea USR pentru că e cea mai avansată şi cea care a trecut de un control de constituţionalitate şi cred că e important să luăm această decizie împreună, fără a ne mai reproşa. E adevărat că a apărut într-un moment dinanintea campaniei electorale, dar cred că putem vota fără a ne mai reproşa. Această iniţiativă presupune ca un condamnat cu pedeapsă privativă de libertate nu poate candida până când nu este reabilitat. În acest moment avem această ruptură care de reflectă în capitalul scăzut de oameni politici. Oamenii nu au încredere în deciziile pe care Parlamentul sau Guvernul le ia. PSD are obligaţia să fie schimbarea de lance în relaţia între cetăţeni şi oamenii politici. Trebuie să ne asigurăm că nu ajung oameni cu astfel de probleme în funcţii publice şi să existe nişte criterii de integritatate. Vom susţine, votarea acestei iniţiative şi, ATUNCI când se va susţine Referendumul, şi adoptarea Referendumului Pozitiv”.
    „ATUNCI cand se va sustine Referendumul…”….intr-o Joi, pe 2!!

    Crede careva ca in 30 de ZILE Guvernul va organiza un Referendum pentru aceasta intitiativa cetateneasca, Intitiativa care sa Modifice Constitutia?!
    Eu nu cred!
    Pariez ca va fi INGROPATA ani de zile pana la urmatoarea campanie!!!

  10. Eu pt o „gaonarie” facuta in anul 2000, nu m-am putut angaja nici macar sa livrez pizza pana nu am facut reabilitarea. Astia conduc țara cu cazierele patate!!!

  11. Atenție ca ponta (căutați în dicționar de limba româna ce înseamnă! ) are condamnare definitiva pentru doctorat plagiat. Deci nu va trece de senat.

  12. Comunistii cum credeti ca ii condamnau pe detinutii politici? Le faceau dosare penale, nu spuneau adevarata cauza, pentru ca putea fi atacata in tribunale internationale.
    Initiativa asta cu „fara penali” este precum comunismul, suna bine in teorie, dar iese prost in practica. Poate garanta barna ca nu vor mai fi dosare penale politice de acum inainte, in care o persoana sa fie condamnata pe nedrept? Daca da, sunt de acord cu initiativa, dar sa nu se intample, mai degraba, ca in Ferma animalelor. Ne este frica de alegerea poporului?

  13. Inca un joc ala pzd vor sa isi bata joc de peste un milion de semnatari ,jegurile