G4Media.ro

FOTO: Castelul „Goga” din Ciucea, Cluj, arată deplorabil. Se cere unificarea tututor muzeelor…

Sursa Foto: actualdecluj.ro

FOTO: Castelul „Goga” din Ciucea, Cluj, arată deplorabil. Se cere unificarea tututor muzeelor din județul Cluj care funcționează în cămări și subsoluri de facultăți

Un clujean a fost atât de impresionat de castelul Goga de la Ciucea încât a vrut să își construiască recent unul asemănător în Cluj. În prezent, însă, muzeul e într-o stare deplorabilă, scrie actualdecluj.ro, dat fiind că administrația județeană n-a mai investit în lucrări de reabilitare, din pricina litigiului de revendicare în care s-a aflat acest obiectiv.

Un consilier județean a cerut explicații conducerii Consiliului Județean cu privire la planurile pentru acest muzeu, care a fost lăsat efectiv în paragină.

Au trecut luni bune de când  Consiliul Județean a câștigat procesele de revendicare a clădirii, fără să fi întreprins vreun proiect de reabiliatere a sa.

Oficialii Consiliului Județean Cluj au recunoscut că muzeul nu e într-o stare așa cum și-o doresc dar au promis că măcar o minimă cosmetizare a spațiului ar putea fi realizată în 2021, cu precizarea că „resursele bugetare sunt limitate”.

Consilierul PMP Călin Cosma a arătat la ședința Consiliului Județean din 31 martie că Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea arată deplorabil și că județul ar trebui să se preocupe de modernizarea sa, mai ales că s-au câștigat procesele de revendicare. El a mai arătat că și așa sunt foarte puține spații de acest fel în Cluj și că e păcat ca ele să nu fie modernizate și să fie introduse cu adevărat într-un circuit turistic. Cosma a mai spus că el personal se sperie când intră într-un muzeu unde intrarea costă 2,5 lei.

Cosma i-a mai cerut președintelui Consiliului Județean, Alin Tișe, să analizeze posibilitatea relocării tuturor muzeelor din Cluj-Napoca într-un singur imobil, așa cum se întâmplă și în marile orașe europene. Consilierul a spus că în prezent muzeele funcționează în cămări și în subsoluri de facultăți. Tișe i-a replicat că e la curent cu aceste intenții de amenajare de malluri culturale făcute și în alte orașe din țară dar a spus că unele au reușit, altele nu și că ideea e una problematică deoarece va agita spiritele din oraș și partidele privind funcțiile dintr-o astfel de instituție dar și cele din vechile instituții.

„E adevărat că muzeul nu este într-o stare așa cum ne-am dori-o. Am avut un impediment în a investi în ultimii ani pentru că au fost multe procese. Între timp le-am câștigat pe toate, am avut colegi care s-au luptat până la capăt, iar acum putem în sfârșit să investim. Însă avem o problemă de resurse financiare, o să vedem dacă putem aloca măcar o sumă în bugetul de anul acesta. Până acum am oprit investițiile, pentru că riscam să pierdem muzeul. Ne gândim să alocăm o sumă de bani ca să putem să renovăm ce e de renovat și poate reușim să impulsionăm puțin și managerul de acolo să fie mai activ. Trebuie să facem investiții și în acest muzeu. Este o bulină neagră pentru că n-am reușit să investim, dar a fost dificil fiind un imobil revendicat”, a spus președintele CJ Cluj, Alin Tișe, conform actualdecluj.ro

Consilierul PSD Alexandru Cordoș a sugerat un proiect cu bani europeni pentru Muzeul de la Ciucea și a recomandat și interes pentru rezolvarea problemelor de la Muzeul de Artă din Cluj și continuarea modernizării.

CJ Cluj a câștigat în 2019 procesul cu moștenitorii Veturiei, sotia lui Goga, privind Castelul de la Ciucea care găzduiește Muzeul Memorial Octavian Goga, instanța dispunând înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate asupra clădirii și a terenului aferent, relatează actualdecluj.ro

Sursa foto: Facebook/Calin Cosma

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Mult mai mare interes va fi trezit Vila poetului Octavian Goga, proiectată de arhitectul Horia Creangă în 1938 şi construită în zona Grădina Icoanei, evaluată de Artmark prin 2018 la 5-6 milioane euro. Se mai pot vedea imagini pe net.

  2. Tișe nu are vreme de nimic. Timp de atâția ani nu s-a făcut nimic remarcabil. Doar proiecte pe măsura viziunii, adică mărunte. Județul Cluj arată bine doar în declarații.

  3. Lasa ca face Tise alte castele de beton in padurea Hoia si printre casele interbelice din Cluj. Jigodia!..