G4Media.ro

Florin Cîțu: Garantez că nu vom cere ajutor la FMI în 2020/…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Florin Cîțu: Garantez că nu vom cere ajutor la FMI în 2020/ Am reuşit să finanţăm acest deficit fără să cerem ajutor, e o premieră pentru România și pentru multe economii din lume

România nu va cere ajutor de la Fondul Monetar Internaţional în 2020, a declarat, luni, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu. „Nu vom ajunge la FMI. Am reuşit să finanţăm acest deficit, ceea ce vă spun că este o premieră şi pentru România în ultimii 30 de ani, dar şi pentru multe economii din lumea asta, fără să cerem ajutor. Vă garantez că nu vom cere în 2020 ajutor de la FMI”, a afirmat Florin Cîţu, la B1 TV, citat de Agerpres.ro.

Ministrul Finanţelor a încercat să răspundă acuzaţiilor referitoare la împrumuturile mari pe care ministerul pe care îl conduce le face şi a subliniat că acolo unde s-a putut s-au făcut economii la bugetul de stat.

„În fiecare lună am explicat unde se duc aceşti bani. România bineînţeles că a început acest an cu un deficit care vine din trecut, un deficit în care au crescut şi salarii şi pensii şi alocaţii la începutul anului, au fost cheltuieli care nu produc imediat. În acelaşi timp, bineînţeles, am avut cheltuielile cu investiţiile. În primele 6 luni am avut cheltuieli cu investiţiile de 16 milioane de lei. Deci, pe de o parte, deficitul cu care am început anul; pe de altă parte ne-am aflat într-o situaţie de criză în luna martie, situaţie cu starea de urgenţă, dar lucrurile se deterioraseră înainte puţin, ceea ce a însemnat că vom avea venituri mai mici la bugetul estimat de venituri la stat. De aici, iarăşi o creştere a deficitului. Aceste împrumuturi nu au rol decât de a face diferenţa între ceea ce încasăm şi ceea ce cheltuim. Cheltuielile vă spun că au fost mai mici decât ceea ce ne programasem. Unde am putut, acolo am strâns şi am încercat să economisim, nu am irosit banii publici”, a dat asigurări ministrul.

În ceea ce priveşte colectarea taxelor la bugetul de stat, şeful de la Finanţe a apreciat că situaţia stă mult mai bine decât se aştepta.

„La colectarea taxelor stăm mult mai bine decât ne aşteptam într-o situaţie ca aceasta prin care trece România, prin care trece economia globală. Am elaborat mai multe scenarii. Este un scenariu bun prin care trecem acum, faţă de ceea ce putea să fie. Economia privată a răspuns foarte bine la măsurile pe care le-am luat, în special la faptul că am dat acele bonificaţii pentru plata la termen a impozitelor pentru companii mici, mijlocii, companiile mari. Companiile mari şi-au plătit datoriile, deci aici mediul privat s-a comportat exemplar. Bine, acei agenţi economici care şi înainte se comportau exemplar şi îşi făceau treaba. Este adevărat că sunt şi agenţi economici care au fost prinşi puţin nepregătiţi de această criză. Acolo au intervenit acele măsuri ale Guvernului care i-au ajutat în această perioadă, dar şi aceştia au răspuns, au menţinut oamenii în locurile de muncă, au plătit contribuţii, deci nu există surprize în acest moment”, a precizat Cîţu.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Plateste concediile medicale din 2018 si 2019, nesimtitule! Lasa gargara, Pirtule, doar membrii tai de partid te mai cred :))

    • Pai, PSD de ce NU le-a platit???!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      PSDul ala care ii „iubeste” pe romani, i-a lasat cu Concediile NEPLATITE din 2018 si 2019?!
      Nu pot sa cred asa ceva, cum poate sa faca PSD asa ceva, cand PSD ii „iubeste” muuult pe romani??!!!!!!!!!!!!

    • @lili, concediile medicale sunt plătite de angajator și decontate de stat, numai că statul nu a returnat acești bani din 2017 în cazul unor firme și în condițiile actuale, banii aceia așa devalorizați (inflație, curs valutar) contează f mult. Deci Câțu nu datorează acești bani oamenilor, ci firmelor.
      E aiurea că nici nu accepta compensare cu alte impozite și taxe.

    • P$D nu a afirmat ca mi-a platit ceva. Pirtul vostru a afirmat clar ca mi-a platit concediile medicale ceea ce nu este adevarat, aia la Prahova nici nu stersesera praful de pe dosarele din 2018 si 2019 acum o luna, deci este un mincinos ordinar! “Nu mai spun de faptul ca am platit si din urma concediile medicale. Cand am venit anul trecut, era un stoc de 3 miliarde de lei de concedii neplatite. Am ajuns in luna mai sa decontam concedii medicale de 637 de milioane de lei”, a sustinut Florin Citu.

    • PSD catre Catu:
      „Ce te tot lauzi ca ai finantat gaurile lasate de noi, ba! Putem face altele siiii mai mari! Fara numar! Dam din pixul parlamentului imediat ceva! Hartia Monitorului Oficial suporta orice!”

  2. De ce nu taxeaza pensiile speciale? Sau de ce nu le taie? Da, stiu, fiindca CCR. Totusi, Boc a putut taia pensiile astea ticaloase.

    • in 2019 pensiile la ccr au crescut si cu 5000 de euro pe luna. in mod cert ccr nu a fost singura casta care a fost „premiata”.

  3. Ok, bine. Dar sunt 2 poli de actiune majori. Unul este evident navigarea intr-o situatie dificila. Al doilea este investitiile, si aici am impresia ca Guvernul stie si se ocupa ca sa zic asa. Dar nu sunt sigur ca realizeaza dimensiunea aspectului principal pe termen lung: investitiile in tehnologizare si educatia aferenta — adica Romania trebuie sa devina high-tech daca vrea sa nu ramana priponita intr-un middle-income trap asa cum vad ca se intampla cu Ungaria, si mai nou si cu Polonia si Slovacia, iar intr-o mare masura chiar si Cehia. Iar asta presupune o gandire foarte serioasa si investii serioase in inceperea dezvoltarii unei baze super-solide de cercetare stiintifica care sa permita participarea la parteneriate competitive cu alde Germania, Olanda, Suedia, Elvetia, Austria si Danemarca. Avem momentum-ul, si asta e mare lucru (mai ales dupa cate s-au intamplat cu distrugerile PSD-iste plus gestionarea inepta a COVID-19 in UE si tot Occidentul (cu cateva exceptii precum Suedia, etc)), fapt dovedit de convergenta economica a Romaniei de 3,25% pe an din 2015 (cand eram la 57% la PIB per capita in Puterea de Cumparare, https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tec00114&plugin=1), comparabil cu Polonia (1%) si Ungaria (0.75%). Mai trebuie si sa ne asiguram ca intram pe calea de productiva de dezvoltare prin dezvoltare stiintifica si tehnologica (si educatia aferenta).

  4. Sper sa nu fiu sp[rcat la previziuni – IN 2008 ciuma base spunea ca Romania nu vrea sa intre in criza , dupa care ne-a deselat cu 20 miliarde imprumut , bani care nimeni nu spune unde s-au dus nici macar locotenentul lui base , drahnea pe numele sau .

    • Nu doar ca economia noastra e foarte jos, dar toate Europa si toata lumea are economia foarte jos. Deficitul a crescut considerabil si nu doar la noi. Nu stiu despre ce vorbeste Citu si nici nu ma intereseaza, trei sferturi din ce spune e politica si un sfert sunt doar minciuni.

  5. Câțu o fi un bun teoretician dar ca practician e varza!
    La F.M.I. se ajunge atunci când nicio bancă comercială nu ne mai creditează. Acest lucru se datoreaza ori scăderii ratingului de țară, ori politicilor fiscale bazate pe cheltuieli nejustificate, ori unei crize politice, ori a îndatorării exagerate.
    Nimeni nu poate prevedea ce va fi peste 1-2-3 luni în contextul pandemic și al crizei locurilor de muncă, a crizei financiare sica crizei guvernamentale care se conturează.
    Un guvern care nu se mai bucura de încrederea populației nu poate vorbi de Fondul Monetar fara a ne face să ne gândim că acolo la ei sunt acum probleme cu cifrele.

  6. dorneanu are 3 pensii si doua salarii.
    in 2019 pensiile la ccr au crescut si cu 5000 de euro pe luna. in mod cert ccr nu a fost singura casta care a fost „premiata”.

    ciorbea nu a platit impozite 10 ani. e la mintea oricui ca nu a fost singurul.
    lui negoita i s-au seters zeci de milioane de euro datorie. e la mintea oricui ca nu numai lui.

    fratii micula ne-au spoliat de un miliard de euro (jumatate ei, jumatate dobanzi la imprumutul facut sa le pleatim). cel mai probabil nu este singurul mare tun.

  7. Intreb si eu ca proasta maica, astia de la CCR stiu ce-i aia impozit, taxa? Au platit vreodata asa ceva ?

  8. calculeaza cineva cat vor creste, valoric, privilegiile specialilor ?

  9. Banii merg acolo unde produc alți bani sau efecte politice. Banii au mers ba la contracte pentru clientelă, ba la diverșii frați Micula, ba la sindicatul băncilor, prin politica de împrumut furibundă a neanchetatului Cîțu. Asta înseamnă, fără s-o mai lungim, bani întorși pentru cei care au dat bugetele.

    Apoi, banii au mers către armament. Iar asta înseamnă efecte politice: sprijin internațional, asistență împotriva adversarilor politici din interior, imunitate penală.

    Fără discuție, armele și alianțele sînt importante, numai că rachetele n-au venit, iar tancurile nici nu au de gînd să vină. În schimb, plata facturilor în avans a rămas sfîntă de cînd Iohannis a dat patru miliarde pe o șapcă.

  10. Salut !
    Ma voi referi la un singur cuvsnt emanat de sub chelia in progres vizibil .
    GARANTEZ !
    In viata reala, un imprumut la o banca trebuie sa-i
    garantezi bancii ca-l restitui, uzual prin ipoteca pe
    terenuri, case , ba chiar sa-ti cauti chezasi, care,
    la o adica, sa permita bancii recuperarea imprumutului !
    Pai, cu ce garanteaza el spusele sale?
    Cu padurea pentru care a demis consiliul juridic din ministerul finantelor?
    Afirmatia sa nu valoreaza nici macar zero !