
Fechet avertizează asupra riscurilor climatice și postează imagini cu mașini blocate în ape și străzi inundate în zona București-Ilfov/ „Un nou episod istoric care ne arată că fie ne pregătim din timp, fie numărăm pagubele” / „Orașele noastre nu sunt pregătite”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, afirmă că episodul ploii torențiale din Capitală de luni după-amiază este din seria fenomenelor istorice, „unul la mulți ani”, care demostrează că schimbările climatice sunt prezente și „au avut nevoie de mai puțin de o oră ca să ne arate că sunt aici”.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Fechet postează pe contul de facebook o serie de imagini cu mașini scufundate în apă, pe străzi sau sub poduri, afirmând că sunt din zona București-Ilfov. În mai puțin de o oră, ploi torențiale au transformat, luni după-amiază, mai multe străzi în râuri, iar canalizările au cedat sub presiunea cantităților record de precipitații.
„Vremea la extreme ne-a tras din nou de mânecă”, a transmis Fechet pe rețelele de socializare, care adaugă că furtuna de azi din București–Ilfov este un nou episod istoric al schimbărilor climatice, „care ne arată că fie ne pregătim din timp, fie numărăm pagubele”.
Stația meteo Filaret a înregistrat 50 litri/mp în 60 de minute, în timp ce la Băneasa s-au acumulat 42 litri/mp în doar 30 de minute. Traficul s-a blocat în mai multe zone, iar mulți șoferi au fost nevoiți să-și abandoneze mașinile. În zona Tineretului, nivelul apei a depășit trotuarele, potrivit martorilor.
Ministrul afirmă că astfel de evenimente nu mai pot fi tratate ca excepții, ci ca parte a unei noi realități climatice. „E doar un alt semnal de alarmă într-un șir tot mai lung de extreme meteorologice dese, care ne atenționează că orașele noastre nu sunt pregătite. Infrastructura veche, lipsa spațiilor verzi suficiente, planificarea urbană neadaptată realităților climatice – toate acestea ne fac vulnerabili”, a adăugat el.
Fechet a făcut apel la investiții urgente în infrastructură verde, reziliență climatică și educație ecologică, subliniind că adaptarea la schimbările climatice trebuie să devină o prioritate națională.
Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a solicitat recent ca în viitorul programul de guvernare pe care îl va asuma noul Guvern să fie inclusă o măsură considerată esențială pentru adaptarea la schimbările climatice: desemnarea și implementarea Centurii Verzi București-Ilfov, dar și a centurilor verzi la nivel național. Proiectul este tratat drept o infrastructură verde critică, cu impact direct asupra sănătății publice, reducerii poluării și creșterii rezilienței urbane în fața fenomenelor meteo extreme.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu