G4Media.ro

EXCLUSIV Controversatul proiect de 600 de milioane de euro Romgaz – GSP…

Foto: Gabriel Comănescu, șeful GSP (sursa: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO)

EXCLUSIV Controversatul proiect de 600 de milioane de euro Romgaz – GSP Power, scos din PNRR. Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Înlocuim proiectele directe din PNRR cu selecții competitive

Controversatele proiecte energetice dezvoltate de compania cu capital de stat Romgaz și compania GSP, deținută de magnatul Gabriel Comănescu, au fost retrase de guvern din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) transmis de România la Bruxelles, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru G4Media.ro. În locul finanțării directe a acestor proiecte punctuale, România va organiza o selecție competitivă de proiecte.

Decizia a fost luată după discuțiile dintre oficialitățile române și reprezentanții Comisiei Europene, potrivit ministrului Energiei.

G4Media.ro a scris în premieră despre includerea celor două proiecte, alături de alte proiecte punctuale ale unor companii cu capital de stat (Electrica SA, Nuclearelectrica și Hidroelectrica) în PNRR, planul finanțat cu 29,2 miliarde de euro de Comisia Europeană. Proiectele fuseseră incluse în planul României fără a exista o procedură transparentă de selecție, ceea ce a ridicat semne de întrebare asupra corectitudinii procesului.

Ministrul Virgil Popescu a declarat pentru G4Media.ro că reprezentanții Comisiei Europene i-au transmis că ar fi preferat o procedură competitivă pentru selectarea proiectelor: ”Eu am avut o discuție înainte cu Direcția Generală Recover din Comisia Europeană și am întrebat dacă este vreo problemă dacă există în PNRR proiecte directe și selecții de proiecte? Și mi s-a răspuns că nu este nici o problemă, trebuie să respecte regulile ajutorului de stat evident, care trebuie notificat. Desigur, au spus că ar fi de preferat selecțiile competitive (call-uri) de proiecte, dar ei înțeleg că există și riscul ca procedura competitivă să se lungească foarte mult dacă apar contestații și să iasă din dead-line (2026 – n. red.). De aceea insistăm ca în PNRR să existe proiecte mature pe toate liniile de finanțare, ca să poată fi demarate foarte rapid”.

Întrebat ce soluție a adoptat România după discuțiile de la Bruxelles, Virgil Popescu a spus că ”în urma ultimei discuții ne-au spus că decizia e la latitudinea României. Ca să nu mai existe suspiciuni, le-am explicat că avem nevoie și de o linie de finanțare a producției de energie electrică în bandă, pentru a echilibra producția din regenerabile, e clar că nu poate fi vorba de cărbune, avem nevoie de gaz ca soluție de tranziție. Și în Anexa 3 a regulamentului PNRR se găsește exact acest principiu de producție a enegiei electrice din amestec gaz cu hidrogen verde. Și am trecut în PNRR call (selecție – n.red.) competitiv de proiecte, am scos absolut toate companiile pentru a nu mai exista întrebări de ce nu pot participa și alții la aceste proiecte. Eu sper să existe cât mai mulți competitori pentru că asta va scădea costul investiției, pentru a scădea costul producției pe megawatt. Deci call-uri competitive pentru absolut toate liniile de finanțare: producerea de energie electrică în bandă, producția de hidrogen, instalarea de stații de încărcare auto, eficiență energetică, baterii”.

În ce constau proiectele Romgaz – GSP Power

Primul proiect, în valoare totală de 320 de milioane de euro, implică un parteneriat între compania de stat Romgaz și compania GSP Power SRL, înființată anul trecut în cadrul grupului GSP și controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu. Proiectul vizează dezvoltarea unui proiect de tipul „oraș verde” în Hălânga, județul Mehedinți, respectiv: o instalație de gaz cu capacitate instalată de 159 MW (135 milioane de euro), un parc fotovoltaic de 100 MW (70 milioane de euro), o instalație de producere a hidrogenului verde (55 milioane de euro) și o instalație de captare a dioxidului de carbon (60 milioane de euro).

Cel de-al doilea proiect, în valoare totală de 265 de milioane de euro, este de asemenea un parteneriat între Romgaz și GSP Power pentru dezvoltarea unui „oraș verde” în Constanța, care va include de asemenea o instalație de gaz cu capacitatea de 158 MW (tot în valoare de 135 milioane de euro), un parc fotovoltaic de 20 MW (15 milioane de euro), o instalație de producere a hidrogenului verde (55 milioane de euro) și o instalație de captare a dioxidului de carbon (60 milioane de euro).

Anul trecut, în septembrie, fostul șef al Romgaz, Adrian Volintiru, și șeful GSP Gabriel Comânescu semnau, în prezența premierului Ludovic Orban și a ministrului Energiei Virgil Popescu, un memorandum pentru construirea noi centrale de la Halânga, o centrală nouă pe gaze de 150 MW, alături de un parc fotovoltaic de 50 MW, în incinta actualei termocentrale de la Halânga, aflată în faliment.

Omul de afaceri Gabriel Comănescu este unul dintre cei mai vocali jucători din piaţa autohtonă a energiei. În 2018, două persoane legate direct de Gabriel Comănescu fuseseră promovate de fostul premier Viorica Dăncilă în poziţii-cheie din sistemul energetic. Mai precis, Gheorghe Constantin – fost director în GSP – fusese numit în funcţia de preşedinte al Autorităţii Competente de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră, adică exact agenţia care gestionează operaţiunile în care compania unde a lucrat Constantin are cele mai mari interese de business. Gheorghe Constantin a fost revocat abia în 2021, potrivit declarației de avere. De asemenea, un alt director din compania GSP, Florin Radu Ciocănelea, fusese numit de fostul premier Dăncilă în funcţia de consilier de stat cu atribuţii în energie. Ciocănelea a fost, de altfel, chiar administrator al Grup Servicii Petroliere. Florin Ciocănelea a murit în 2019.

Gabriel Comănescu are totodată și o mare influenţă și în viaţa politică din judeţul Constanţa, mesajele sale fiind deseori preluate de autorităţile locale sau de parlamentarii constănţeni.

Actualul ministru al Justiției, Stelian Ion, spunea anul trecut pentru G4Media, în contextul în care era candidatul USR PLUS la Primăria Constanța, că omul de afaceri Gabriel Comănescu, patronul Grup Servicii Petroliere, l-ar fi chemat la București la sfârșitul lunii mai 2020 să îi ceară retragerea candidaturii, pentru a-l susține pe candidatul PNL Vergil Chițac. Deputatul USR susținea că s-a întâlnit cu magnatul la unul dintre sediile companiei sale din capitală pentru că era curios ce vrea să îi transmită unul dintre investitorii constănțeni. Stelian Ion a declarat pentru G4Media că afaceristul Gabriel Comănescu i-a vorbit mai întâi despre potența sa financiară, iar apoi i-a cerut să se retragă din cursa pentru Primăria Constanța pentru că, în caz contrar, „își va folosi toată influența și banii” și va face tot posibilul să iasă Vergil Chițac primar, candidatul PNL pe care Comănescu l-a susținut și în urmă cu 4 ani, la alegerile locale. (Detalii aici)

Foto: Gabriel Comânescu, șeful GSP (sursa: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO)

 

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

  1. Adica au fost scoase de Comisia Europeana, nu de onor ministerul pe care cica il conduce….

    Ce credea, ca or sa inghita aia galusca cu milioanele date cu dedicatie onor off-shore-uri doar ca sa sifoneze banii?

    Le tai, sau nu pupi nici un ban. Si-or sa mai fie dinastea, scoase dis de dimineata pe stomacul gol….

    • Hai sa pricepi si tu si toti servitorii bruxellezi: PNRR nu este ca sa faca romanii si companiile romanesti bani, PNRR este ajutor de stat de la Vestici pentru Vestici, deci singurii cu drept de sifonare sunt companiile straine, doar dupa ele poate sifona un roman si doar daca mai ramane ceva!

    • @jean in lumea ta totul merge doar pe sifoane

    • Bat un cui în capul sec .Cum crezi tu că au ajuns miliardari marii miliardari? Au șifonat bani că doar nu crezi că au avut tiparniță.Feraște -mă Doamne de unineuronali chiar și de cei cu doi.Amin!

    • @ Minimus neuronus.Mă-ta o strânge între degetele mari de la picioare

    • M-am hotărât,îți fac un frate .Cum o prind cum ți-l fac.Fă-ti un test ADN tu nu eși fiul tatălui tău așa că cu mă-ta îți mai fac un frate

    • Pentru mă-ta mă fac orice,s-o dovezi cu alifie să n-o audă vecinii.

  2. Ia sa vedem trompetele, cine a bagat proiectul GSP in PNRR, cu atribuire directa ?! Va aduceti aminte cand spunea Stelian Ion ( in campania pentru primaria Constanta) ca a fost contactat de Comanescu (GSP) si ca i-a refuzat sprijinul ? Cine a acceptat ? Cine este primar acum in Constanta? De la ce partid ? Avea partidul respectiv puterea de a impune acest proiect in PNRR ?! Oricat as incerca sa vad binele in acest partid …
    #PNL&PSD=SAMESHIT

  3. @FC33 te crezi vreo eminenta cenusie dar esti prost de bubui.

  4. Așa și trebuie,, în colonia Romanica totul se execută în conformitate cu ordinele transmise de la Înalta Poartă, irigatiile nu au fost aprobate, proiectele pentru energie nu sunt bune s. a. m. d. Autostrăzile vor fi construite cu materiale din import, firmele cu laptopul vor lua toți banii, iar babuinii vor rămâne cu datoriile.

    • Da strainii sunt de vina ca sunt astia incopetenti. Macar asa de interes personal te-ai uitat peste planurile tarilor care au fost aprobate?

    • Bat un cui în capul sec .Ia spune tu cu subiect și predicat cine a făcut PNRR? Să nu-mi spui că l-a făcut Dragnea în pușcărie prin videoconferință cu Vâlcov că nu te cred.

  5. Este un ministru profund corupt. Ar trebui sa isi dea demisia.

    In ceea ce il priveste pe Comanescu, acesta este noul Sebi Ghita. Cred ca va acea acelasi destin…

  6. Ce conține PNRR?????Conține…….?Conține……..?Întreb pentru un prieten!!!

  7. Incercarea de eradicare a motorului cu combustie interna e nebunie curata.

    Randamentul de-a produce electricitate din surse regenerabile este jalnic, pana si Romania a stat mai bine decat Germania la % (sursa G4Media).

    Urmeaza sa va rezic o alta idee, cu toate ca-i degeaba, poate ajunge in creierul cuiva candva : Motorul pe alcool este solutia.

    Plantam toata Tara Pomi Fructiferi si de acolo procesul e destul de simplu, se poate face fermentare fara catalizare(stilul „tuica”) cu ajutorul unor bacterii foarte harnice(„worst” case scenario: modificate genetic) …

    Hidrogenul e prea periculos, uitati-va ce s-a intamplat doar ieri, pai daca alea 55 de masini erau pe hidrogen, acum reconstruiam autostrada …

    Das Industrie a poluat Planeta pana in ceasul al 12-lea si acum i-a prins Apocalipsa fara Sampanie …

    Hai sa fim realisti : Si cu slana-n pod si cu burta plina nu merge.

    Tintele lor sunt nerealiste. O sa fie din ce in ce mai rau daca nu se iau masuri drastice:

    Interzicerea mijlocului de transport personal ce necesita alta energie decat cea a corpului …

    Pe scurt, daca 300 000 000 de oameni nu se apuca de biciclete&Co. , n-o sa mai aveti pe unde merge …

    Intr-un final : „Mersul pe jos face piciorul frumos…”

    • Ai auzit pana acum de explozia unei masini pe hidrogen? Ele exista si sunt chiar multe, chiar depasesc masinile electrice actuale. Cu totii am vazut Tesla explodand in caraj sau in mers, au fost multe cazuri. Deci te intreb, cate masini pe hidrogen au explodat pana acum? Iti spun eu nici una. Un tank de hidrogen rezista pana la o presiune de 30000 de adm. Si sunt extrem de durabile. Pentru a deposita hidrogen lichid este nevoie ca tankul sa reziste unor presiune ce vin din interior net superioare celor care s-ar produce in urma unui accident.

    • Selasia ! Ai partial dreptate legat de rezistenta(sa zicem ca ma insel, ignorand acest aspect cunoscut), restul e fals, nu exista pe piata mai multe pe hidrogen decat electrice, in nicio secunda din viata ta.

      Oricum… Vezi ca mai zic niste lucruri p’aici…

      Faceti greseala sa va agatati de weakest point, ignorand restul…

    • In rest, intentionat sau nu, faci doua erori de gandire comune si destul de urate…

      Check ‘Information is Beautiful : Retorical Fallacies.’ Vi le dau de doi ani, degeaba…

  8. On-topic: Doar nu credeati ca un tun de 600 milioane de euro cu dedicatie pe persoana fizica va trece de Consiliu.

  9. Asa se întâmplă când vrei să faci pe smecherul!

  10. Rusine, incompetentilor!
    O sa fie aprobat PNRRul vostru in 2121!!!
    Bravo, Zombilica, „facem performanta”!!!

    • Doamna Lili,cu respect pentru ce scrieti dar îmi spuneți din ce partid este domnul care a făcut PNRR ? Dacă nu aveți cenușă mă ofer să vă trimit câtă doriți.Chiar dacă avem greață comună față de Zombilică amintiți ceva și de cei care au scris PNRR că doar i-ați votat cu toată familia.Ce mai zic copiii ? Mai cred în USR+nepoți de securiști?M-aș bucura de dialog ,o zi bună vă doresc!

    • Cu modul asta de manifestare iti faci rau singura, mai exact, te autodiatrugi. Datul furios cu pietre nu rezolva nimic.

    • Întreaga răspundere pentru eșecul PNRR este a lui Zombie. Era obligatoriu ca ministrul de finanțe să facă parte și să fie elementul central din echipa de elaborare! Dar, dacă ești ticălos, nu te gândești la interesul general!

  11. securistul de Comanescu plange si isi sterge lacrimile cu bancnote de 500 de euro

  12. P.S. : Puteti incepe prin a forta piata in a accepta motoarele pe etanol pt. motocoase/sape, drujbe, masini de tuns iarba, motociclete, scutere, la autovehicule fiind un pic diferita povestea, ai o mica defectiune, risti sa te imbeti la volan …

    Nu stiu daca ati lucrat vreodata c-un trimmer, e horror, faci cancer inainte sa-ti termini treaba…

    M-am gandit mai bine, c-un randament de 40%, fata de 25℅ al benzinei, si cam aceeasi cifra octanica, e parfum. + ca nu te cancerizeaza la fek, singura problema fiind ca uzeaza motoarele mai tare… Ideal pt. toate sculele moderne deja mentionate.

    Ar fi pacat ca in tranzitia la 100% Zero Carbon Footprint, sa nu folosim tot ce ne ofera natura, energia nucleara fiind de asemenea indispensabila, in special pt. mama Industriei, Germania… Trebuie doar un acord UN pt. imputernicirea uraniului si asigurata sanatatea psihica mondiala si-am scapat de 99% din probleme, ultima fiind descoperirea si acceptarea tuturor secretelor Universului.

  13. Doamnă sau Domnule – Bat un cui- am citit planul Portugaliei, inclusiv cum a fost întocmit cu participarea tuturor partidelor, a mediului de afaceri, a sindicatelor și a autorităților locale, pe când în colonia Romanica, planul a fost întocmit în exclusivitate de guvernul lui klauSS.

    • @A310, știu că nu trăiești în Ro, de aceea te informez ca Nazare, ministrul finanțelor, nici nu a fost inclus în echipa de elaborare și negociere!

  14. Caz unic nu s au inteles la spaga

  15. Și dacă nu vreau niciun PNRR? PNRR înseamnă distrugerea ultimelor fărâme de industrie din România pentru himerele verzi. Restul sunt împrumuturi. Pregătiți-vă sa fiți taxați pana in mormânt, acolo nu veți mai polua.

  16. Dacă am fi avut un DNA funcțional și corect, individul ăsta ar fi fost deja trimis în judecată pentru toate mizeriile făcute ca ministru!

  17. Doamna sau Domnule Biggus Dickus , am citit articolul recomandat , dar in afara de un limbaj de lemn , nu am constatat nimic substantial .
    Sunt sigur ca o harneala de plan pentru Romanica va fi aprobat , dar va fi praful de pe toba .

  18. Domnule Radulescu Marcel , atunci nu inteleg ce a pazit domnul prim ministru .
    In rest in ceea ce priveste , asa zisul sistem de justitie din Romania . avand in vedere experientele mele avute in Romania inainte de 2010 , cand cu dovezi irefutabile nu am avut castig de cauza .
    acest sistem nu este decat o CLOACA , nu ca ar fi singurul sistem din Romania in aceasta situatie .

  19. Nu-s de-acord. Consider ca doar sunt disperati si au o viziune ingusta. De ex, de alcool se stie de pe vremea lui Edison … Efectiv Industria a ingropat orice dezvoltare tehnologica care le putea face competitie …

    De panouri solare termale inca dinaintea Primului Razboi Mondial, a venit petrolul, a inecat orice dezvoltare tehnologica.

    ( La megawattii la care a ajuns Chile de curand cu sistemul bazat pe oglinzi se putea inca de acum 100 de ani lejer, chiar nu-i mare smecherie, ocupa mai mult spatiu dar ai niste saruri incinse care te salveaza de lipsa luminii pe timp de noapte… iar costul de productie este mai mic considerat cu fotovoltaicele, care necesita energie considerabila pt. a fi produse, inclusiv carbune, ce-i drept, mai bine-l faci panouri decat sa-l arzi ca pr*stul…)

    Dupa cum se vede, ideea nu-i o conspiratie. pt ca dupa cum a zis si Papa, chiar suntem toti in aceeasi barca, ideea e ca oamenii astia se afla sub presiuni enorme si-s cam roboti + n-ar vrea sa supere pe nimeni … Germania are un produs considerabil din PIB datorita Industriei Auto(scuzati-ma daca l-am uitat dar il putem afla imediat) iar faptul ca transportul privat polueaza 33% din Planeta(datele lui Bill Gates fiind false) chiar spune multe…

    Ganditi-va ca merg zilnic milioane de motoare si mai nou multe de peste 2L cam in aceeasi directie. Este o problema de paradigma uimitoare dar oamenii nu-s capabili sa arunce un gunoi la gunoi, tinandu-l in mana inca 10 metri pana la primul tomberon … Distanta intre unde suntem si ‘normalitate’ este extrema …

    Si ma uit la voi, dragi comentatori, aveti niste mentalitati de spatele blocului, anii ’90 … Romania, per ansamblu, axandu-se la o mentalitate de anul 2000 …

    E 2021 si e din ce in ce mai grav, e o realitate, nu un apel la panica, daca doar gargarisim dusmaneste chiar nu rezolvam nimic.

    Primul pas e sa va convingeti sa luati atitudine si pe urma pe cei din jurul vostru. Evitati mofturile, rasfaturile, cat de mult posibil, inclusiv punga de la Mega, chiar nu-i o rusine sa vii cu traista d’acasa …