G4Media.ro

EXCLUSIV Ministerul Agriculturii analizează măsuri de plafonare a prețurilor la alimente

Sursa: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

EXCLUSIV Ministerul Agriculturii analizează măsuri de plafonare a prețurilor la alimente

După gazele naturale, și unele alimente ar putea avea prețuri plafonate. Potrivit unui document oficial, Ministerul Agriculturii analizează adoptarea unor măsuri care să ducă la limitarea creșterii prețului la produsele de bază. În plus, Ministerul Agriculturii a sesizat la finalul lunii noiembrie Consiliul Concurenței cu privire la creșterea prețurilor produse de panificație și patiserie.

„Ministerul Agriculturii analizează măsurile luate de alte state, cum ar de Franța, pentru limitarea creșterii exagerate a prețurilor unor produse de bază, care să dezechilibreze piața națională, în vederea adoptării de măsuri similare, dar care să nu afecteze consumatorul”, se arată într-un răspuns oficial dat de ministrul Agriculturii, Petre Daea, unui parlamentar.

Ministerul Agriculturii nu precizează ce înseamnă „creștere exagerată a prețurilor” și nici ce înțelege prin alimente de bază. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, nu a răspuns apelurilor G4Media.ro, iar solicitarea de presă trimisă instituției nu a primit deocamdată răspuns.

Cert este, însă, că Ministerul Agriculturii leagă acestă analiză de controalele efectuate de Direcția Monitorizare Inspecții Verificare și Control din cadrul MADR pe piața produselor de panificație și patiserie.

„Noi am monitorizat creșterile la produsele de panificație. Am constatat că prețul pâinii a crescut la raft cu 15-20%. Prețul franzelei a crescut de la 90 de bani la 1 leu sau de la 1 leu la 1 leu și 15-20 de bani”, a declarat pentru G4Media.ro un oficial din cadrul ministerului Agriculturii.

„Dacă se scumpește gazul, energia electrică, materia primă și cresc salariile, ce face un agent economic, care lucrează pe principiul de eficiență economică, atunci când are costurile mai mari decât prețul la care vinde? Nu a fost o creștere la nivelul întregii pieți. Unii au majorat prețul produselor, au pus în acord prețul de vânzare cu cel de producție, alții au amânat majorarea după 1 ianuarie”, a declarat, pentru G4Media.ro Aurel Popescu – președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN).

Potrivit Institutului Național de Statistică, în ultima perioadă produse de panificație și morărit s-au majorat, în medie, nesemnificativ de la o lună la alta. Creșteri mai mari observăm doar dacă ne raportăm la luna decembrie a anului trecut. Astfel, pâinea, produsele de franzelărie şi alte specialităţi au costat în noiembrie cu 4,22% mai mult față de decembrie 2017, în condițiile în care gazele s-au scumpit în acest interval cu 16,61%, iar combustibilul cu 7,18%.

Ministerul Agriculturii cere Consiliului Concurenței să analizeze piața produselor de panificație

„Pentru a stabili un mediu concurențial normal pe piața produselor de panificație, MADR s-a adresat Consiliului Concurenței în data de 27.11.2018, cu rugămintea de a analiza această situație„, se arată în documentul citat.

Sesizarea a fost făcută deși chiar Ministerul Agriculturii identifică și cauzele acestor scumpiri: „pâinea de bază a suportat o majorare ca urmare a creșterii tarifelor la combustibil și a ponderii costurilor cu forța de muncă”.

Potrivit unor surse din cadrul Consiliului Concurenței, instituția are deja în desfășurare o analiză care vizează acest sector.

Ce se întâmplă în Franța luată ca exemplu de Ministerul Agriculturii

Franța a adoptat în octombrie, din a doua încercare, o nouă lege a agriculturii, care își propune să rezolve dezechilibrul de putere apărut în lanțul de aprovizionare. Potrivit Le Figaro, fostul ministrul francez pentru alimentație și agricultură, Stéphane Travert, în mandatul căruia a fost inițiat proiectul de lege, a declarat în repetate rânduri că prin noul act normativ se urmărește oferirea unui preț echitabil agricultorilor pentru produsele lor. Astfel, noua lege prevede că baza pentru construirea prețurilor o vor reprezenta costurile de producție pe care le înregistrează agricultorii.

De asemenea, noua lege interzice supermarketurilor să mai facă discounturi mai mari de 34%, dar și să vândă un produs la un preț mai mic decât costul plătit furnizorului plus 10%. Unii retailerii au avertizat că actul normativ ar putea aduce scumpiri de până la 10% la circa 3.000 de produse, potrivit Reuters, lucru negat în repetate rânduri de autoritățile franceze.

Aplicarea noii legi a fost amânată ca urmare a protestelor violente ale „vestelor galbene”, francezi nemulțumiți de creșterea costului vieții, scriu jurnaliștii de la Reuters.

Foto: Petre Daea (Inquam Photos / Alexandra Pandrea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

45 comentarii

  1. Cine spune ca nu mai sunt PORCI in tara?

  2. Pai altfel cum? Cu mercurialul ati devenit tovarasi de nadejde, mercurial stiti. Asa a vrut poporul, intoarcerea la glorioasele zile ale lui Ceasca. Si tot ca atunci o sa mincam praful de pe rafturi. Daca ideea de mercurial trece.
    Eu sint pentru.

  3. Comunisti, populisti si borfasi!

  4. Acest individ vine din epoca pe care o credeam apusa,îmi este teama ca nu vom mai găsi creveti de altădată, important este ca acești capitaliști straini care ne vreau raul au terminat molurile și le-au amenajat astfel încât,sa stăm la coada pentru rația de mancare !

  5. Exemplul din Franta nu sustine proiectul romanesc, de fapt este inversul acestuia.

    Din articolul Le Figaro eu inteleg ca proiectul de lege francez a fost gandit in scopul sprijinirii producatorilor si micilor comercianti, prin asigurarea unui nivel MINIM al pretului de vanzare care sa le asigure supravietuirea pe piata. In Franta, distributia a fost acaparata de marile lanturi de hypermarketuri, care s-au constituit intr-un fel de oligopol. Prin pozitia dominanta pe piata, hypermarketurile pot impune producatorilor preturi de achizitie foarte mici, care reduc marja de profit a agricultorilor catre zero. Pe de alta parte, asta le permite hypermarketurilor sa puna la raft preturi foarte mici, cu discounturi mari (uneori chiar preturi de dumping), ceea ce forteaza exitul de pe piata al micilor magazine de cartier. Este un cerc vicios, care duce la intarirea oligopolului marilor distribuitori. De aceea, statul considera necesar sa intervina pentru a restabili un mediu concurential normal.

    Masurile peconizate la noi par a fi exact opusul celor din Franta. Adica se doreste stabilirea unui pret MAXIM, care sa protejeze consumatorii, nicidecum producatorii sau comerciantii. In conditiile cresterii costurilor cu gaze, energie, carburanti, salarii, este absurd sa ceri producatorilor sa isi mentina preturile de vanzare constante. Nimeni nu va fi de acord sa lucreze in pierdere, mai bine isi inchid afacerea si emigreaza sau se duc sa lucreze la stat.

    • Nu, totul se reduce la incapabilitatea politicienilor de a gandi ca daca cresti salariul minim peste noapte, doar pentru a aduce mai multi bami la buget, cererea explodeaza si la fel si preturile. In Franta, pretentiile sunt mai rafinate, nu tin doar de supravietuirea fermierilor.

    • buna remarca

    • @Nic
      Cresterea salariilor duce intr-adevar la marirea cererii, dar nu obligatoriu si la explozia preturilor. In aceast punct intervine dibacia pe care ar trebui sa o aiba un guvern responsabil de a crea premisele unui echilibru fin intre consum si investitii.
      Pretul se formeaza ca o consecinta a raportului cerere/oferta. Daca oferta de produse fabricate intern este suficient de elastica si se adapteaza rapid majorararii cererii , atunci preturile cresc intr-un ritm mai lent decat dinamica salariilor nominale, in asa fel incat si salariul real si implicit puterea de cumparare cresc.
      Daca, din contra, sporurile de salarii se duc mai ales in importuri, atunci vom avea deprecieri de curs valutar si inflatie.

      Majorarea ofertei interne agregate, pentru a ajunge la nivelul cererii, se realizeaza primordial prin investitii (inclusiv realizate de stat).
      Dar asta presupune existenta la un moment dat a unui punct de inflexiune, de cotitura, cand politica sociala de stanga de crestere a veniturilor sa lase loc macar partial uneia de dreapta de alocare a resurselor catre investitii, catre sporirea productivitatii.

      Intrebarea se pune: va face asta o guvernare de stanga, in ani electorali?

    • Corecta analiza. Daca comunistii astia vor trece la fapte si in stabilirea pretului maxim la alimente, vom ajunge sa nu mai gasim fie produse de calitate(in cel mai bun caz), fie chiar mancarea de zi cu zi(dieta Maduro va scrie pe noi).

    • Daca in kg De faina alba costa 3lei (pret la raft in supermarket), De ce o Paine boiereasca alba De 700 grame costa 7 lei (tot pret la raft)_ ADICA 10 LEI / KG. PE ambalaj scrie CA la o paine De 700 grame intra 650 grame faina la care se adauga drojdie ,apa si conservancy.

  6. Când s-au redus TVA-ul la alimente câte scăderi de prețuri ați văzut , și cat au rezistat aceste preturi reduse ?
    La produse de panificație a fost o ușoară scădere care a rezistat de la 1 la 6 luni in condițiile in care aveam deflație.
    La alimentație publică eu personal n-am văzut nici o scadere, diferența de la 20 la 9% la TVA s-au dus direct in buzunarul pantronului. Parca a fost o înțelegere între toți proprietarii de birturi .
    Ideea nu e rea, dar sa vedem cum va fi aplicată, că și plafonarea prețului la gaze e la producător nu la consumatorul final, așa că nu am mari așteptări nici de la măsura asta.

  7. Venezuela a luat o masura similara avand ca rezultat scaderea dramatica a productiei de alimente si infometarea populatiei.

    • Te rog, e doar programul minune de sanatate al lui Maduro de combatere a obezitatii. Chiar cel mai de succes din lume, doar intr-un an venezuelenii au slabit 10 kg in medie.
      Oricum, Craciun Fericit la toata lumea!

  8. va duce la penurie de alimente. dar la ce sa te astepti de la socialisti .

  9. Ce să înțeleagă Daea? In Franța se negociază un preț minim sub care nu se poate negocia, garantând un profit al fermierilor. De asemenea se reglementează un câștig al supermarketurilor – se limitează promoțiile.
    Deci nu e vorba de mercurial, ci de garantarea unui venit al fermierilor și producătorilor care e plătit de populație.
    E un mercurial pe dos, dar comunistul a auzit doar de fixarea prețurilor

    • nici o masura din franta nu va merge intr-o tara periferica. ca sa iasa ca in franta trebuie sa ai conditiile din franta, finantarea din franta etc

  10. Fix ca la medicamente, cele ieftine, cu prețuri plafonate, au dispărut de pe piața- producătorii nu mai pot acoperi nici costul de producție, nu mai vorbesc de transport și comercializare
    Toate aceste măsuri, populiste, care sa tina la fraieri, ne duc la dezastru
    Nu mai bine dădeau TVA și alte facilități pentru producători, daca statul voia să ajute el și să nu pună povara pe producători???

    • Când toți au rămas indignați că măresc accizele la combustibili, imediat după alegeri, spunând că vor duce la creșterea prețurilor la alimente și altele, au spus că nu se va mari niciun preț.
      Evident că , după creșterea accizelor s&au scumpit toate, după care nesimtitii au ieșit să spună că ei nu au văzut nicio scumpiri ( unii că nu au carnet, unii că alimenteza șoferul, soția,etc)
      Niște jeguri, impostori ajunși la conducerea unei țări
      Daea e maimuța tipică a partidului PSDist…

  11. Mesaj se la ministru in loc de Crăciun fericit!!!
    Asemenea măsuri pot fi temporare și în situații excepționale.
    În primul rand, pentru a le aplica, trebuie conduita verticală și alte măsuri epuizate.
    Guvernul ar trebui sa încurajeze economia, educația, sănătatea astfel încât fiecare sa câștige cat suficient, să poată avea acces la servicii de sănătate, sa fie educat pentru a putea contribui la progresul societății.
    A întreține unii paraziti, a dezbina, a lua doar de la unii, a fura că politician nu sunt soluții pe termen lung pentru marea masă a populației.

  12. Lăsând la o parte că încalca orice lege a economiei de piață..
    Ăștia lovesc cu sete in producători: pe de o parte duc la creșterea inflației, obliga producătorii să își mărească costurile de producție: materii prime mai scumpe, curent mai scump, transport mai scump pe autostrăzi zero și drumuri bombardate, apoi vin și obligația de a plăti cu mai mulți bani angajații, la care adaugă preț max de vânzare a produselor…
    Deci, cotul de producție explodează, in timp ce prețul de vânzare trebuie micșorat…
    Daca tu mă obligi sa vând mai ieftin, deși tot tu m-ai obligat să măresc salariul minim, de ce nu subvenționeze tu o parte din costuri??
    Avocatul poporului, ce freacă??? La ce salariu îi plătim??
    Ăștia nu pot fi dați în judecată??
    Mă obligă, că privat, să măresc salariul minim, apoi mă obligă să vând pe nimic??
    Știu, daca nu ne putem cumpăra o pâine, vom mânca cozonac…

    • Daca nu vom putem avea pui, vom mânca struț, daca nu vom putea avea porc sau vita cumpărăm vita argentiniană sau somon
      Apropo, in țară asta mai exista vreo institutoare sa verifice respectarea legilor in privința economiei de piață,etc???
      Exista vreo instituție care sa le spună că habar nu au de economie, ca fac sunt tâmpenii care produc efecte inverse celor pt care cred ei că le aplică?

  13. In Corbeanca la Mega image si Penny si Carrefour Baneasa, painea neagra (alba) boiereasca de la Velrom Dambovita se vinde la 7 lei 700 grame. Acum trei ani aceeasi paine o cumparam la aceleasi magazine cu 4,40 lei adica o scumpire de 60%. Trebuie obligate hipermarketurile sa afiseze ambele preturi; pretul de cumparare de la producator din contract si pretul de vanzare al painii. Sa vedem si noi cresterea de 10%. Daca se depaseste procentul de 10% sau nu este afisat pretul de producator, atunci cumparatorul poate sa plece cu painea gratis acasa.

    • Dar cu ce drept ca închipuiți ca puteți pretinde cuiva sa va arate cum face el afacerea lui? Pe dumneavoastră ca întreabă cineva ce mâncați, ce beți și cu cine va petreceți timpul?
      Nu va convine cât costa, puteri cumpara din alta parte, iar dacă nu ca convine sa cumpărați de nicăieri, puteri munci mai mult sau n-ai bine ori mai eficient și cu folos și puteri câștiga mai bine ai puteri sa va permiteți mai mult….
      Numai Comuniștii și socialiștii își închipuie ca pot fura prin lege… curând va dispărea chestia asta, pentru ca numai unii și-au închipuit ca pot păcăli selecția naturală…

    • Exista si piine ieftina. In tara sunt foarte multe brutarii care inca vind piine cu 90 bni sau un leu. Numai ca este denumita racheta si nimeni nu stie cita faina are si cit aditivi. In ceea ce priveste gustul , nu mai miroase ca o pine adevarata. In goana asta dupa pine ieftina, majoritatea romanilor au uitat care este gustul unei piine adevarate. Daca o piine este scumpa cum zici si se dovedeste ca este facuta dupa retete clasice si fara adausuri chimece, sa stii ca isi merita pretul.De altfel mergi in italia sau germania sa vezi cit costa o piine adevarata..Cine nu rea sa dea pretul corect poate lua rachetele de care pomeneam care nu contin cred nici 30procente faina.

    • aveti si paine la sub 1 leu pentru cunoscatorii fini. nu va place la 7 lei, nici o problema, nu mai cumparati :)) ce e asa complicat?

    • Daca pâinea neagră a ajuns sa coste atat, înseamnă că românii sunt mai prosti că Moș Crăciun !
      In copilarie, când bunicii aduceau înapoi de la moara faina alba primeau și resturile, faina neagra și hoaște. Ultimile doua erau de obicei pt. animale și pasarile din gospodărie.
      Când cocea pâinea in cuptor, care apropo ținea o săptămână păstrată în cămara la rece, rar, mai cocea și câte o turtă din faina neagra.
      Astăzi majoritatea producătorilor vând pâine colorata, drept pâine ,,neagra”, mai scumpă ca pâinea alba, păcăleala.

  14. Nu sunt in simpatizant al dl ministru dar ar fi benefica o astfel de initiativa. Sa nu uitam ca agricultural Este subventionata cu miliarde de Euro anual bani de la UE plus de la bugetul statului deci bani publici proveniti si din buzunarul nostru. Unde se Duc acesti bani can in agricultural nu ajung ? Sa nu uitam de scaderea tva ului la alimente cumulate cu productiile record la cereal si totusi avem cele Mai scumpe alimente . Agricultural Este gaura neagra a bugetului tarii prin evaziunea fiscala nimeni nu stie exact cat se produce si unde merge cerealele plus munca la negru care a ajuns la Cote alarmante.

    • Ai dreptate! Numele tău spune totul. Numai aiureli de la cap la coadă. CERERE ȘI OFERTĂ! CERERE ȘI OFERTĂ! CERERE ȘI OFERTĂ! Bagă la cap, ăsta e mecanismul comerțului. Dacă nu, drum bun în Coreea de Nord!

    • – subvențiile in agricultura se dau in mare parte către mafia din agricultură, o mică parte către țăranii-fermierii adevărați (daca ar lua la puricat ce se întâmplă la APIA, etc, ar ieși o mare mizerie la suprafață)
      – producțiile record se pot face ușor pe hârtie, ca pe vremea lui Ceaușescu; anul acesta a fost secetă mare + chiar și acolo unde au făcut ceva producție, fermierii mici/ țăranii au vândut pe nimic sau au aruncat recolta (ex: roșii, castraveți,mere, pepeni, pe câmp pt că nu au reușit să vândă sau nu au știut să le valorifice in produse cu valoare adăugată)
      Da, agricultura făcută după ureche, fără a exista și partea de valorificare a produselor, este o gaura neagră…
      Știu, noi ne lăudam cu locul doi în Europa la porumb, in timp ce alte țări se lăuda cu rezultate extraordinare la cercetările pt tratarea cancerului, etc, etc…
      Și chiar daca suntem în top la productie de legume și fructe, le cumpărăm tot din alte țări (că noi nu știm să le valorificăm)- chiar și din Israel, unde se face producție din nisip…
      Repet: cu subvențiile in agricultură s-a dezvoltat o mafie uriașă…

  15. Asa masuri idioate a luat si Venezuela, si uite unde a ajuns!FEREASCA DUMNEZEU SA MAI AVEM PARTE SI ANUL CARE VINE DE HOTII ASTIA!SA PROFITAM DE ALEGERILE CE BAT LA USA PESTE 6 LUNI SI SA-I MATURAM DIN POLITICA CA SA AJUNGA MAI REPEDE UNDE LE ESTE DE FAPT LOCUL: LA PUSCARIE, CU AVERILE CONFISCATE!

  16. Craciun fericit!
    Fericit pentru dumneavoastra, eu de doi ani astept renta viagera, ma incadrez in conditii si nu o primesc.
    As vrea sa stiu: de ce sunt discriminata?
    Va rog sa-mi explicati.

  17. Sunt de acord ca o firma trebuie sa aiba si profit dar sa fie de bun simt. Sunt firme care practica preturi exagerate oferind marfa de proasta calitate cu mana de lucru ieftina prost platita. Subventiile sunt bani aruncati pe apa sambetei de unde toti mafiotii sunt abonati la ele . Taranul roman are cel mai mult de pierdut deoarece acesti mafioti au pus mana pe terenurile taranilor prin metode comunisto-securiste. O adevarata mafie care profita iar autoritatile abilitate inchid ochii . Satele dispar tinerii nu au unde lucra pleaca peste hotare batranii mor iar terenurile raman la mafioti. Acesti mafioti vand materia prima direct la export iar noi importam paine congelata. DNAul SRIul trebuie neaparat sa intervina si sa faca ordine in acest domeniu.

    • nu inteleg care este problema dv. ca taranii mai si mor? ca mostenitorii vand terenurile imediat ce intra in posesie neavand treaba cu agricultura? ca se dau subventii? ca romanii cumpara doar la preturi mari ca ei nu se injosesc la ieftin si ca trebuie sa pui preturi mari ca sa cumpere neavand incredere in preturile mici sau invers, sa vinzi la dumping?

  18. @ion de la tara problema este ca se vand terenurile catre straini iar productiile si profiturile merg peste hotare iar la noi ramane saracia crunta de la sate cu copiii care abandoneaza scoala din lipsa banilor .Daca nu stiai ministerul agriculturii se mai numeste si ministerul dezvoltarii rurale UNDE ? wc-ul tot in fundul curtii apa tot de la fantana din drum drumuri neasfaltate sate neelectrificate . Sau asa este si interesul sa avem tarani analfabeti fara acces la lumea civilizata sa i putem manevra cum vrem ca masa de votanti si mana de lucru ieftina si la negru????????????????????????

  19. Blocati pretul si porniti tiparnita.

  20. Azi maine , vom primii iar cartele pentru mancare , nu este departe ziua . Iesiti , dracului , la vot si nu va mai plangeti atata .

  21. Si cu RENTA VIAGERA AGRICOLA cum ramane?
    Tot discriminati suntem?
    Rusine!!!

  22. Ma Daia ! Era – pe vremuri – un alt „menistru” socotit etalon de prostie : Zaroni ! Cu parere de rau constat ca l-ai depasit ! Nu numai la prostie – ca si dupa mutra se vede ca „nu-ti merge” ce ar trebui sa fie „creieras” ! Dar si la PUNGASIE ! Ca ti-ai angajat loaza = fatuca – „prin meneteriul” tau – ca doar ti-l de-te Zdragnea ! Pai bietul Zaroni nu a facur asa pungasie ! Deci esti nu numai PROST ci si PUNGAS ! SIKTIR javra cu miros de oaie
    P.S. Mancai jar la inceput ca vei face zeci de mii de plapumicu lana arncata anual de bietii ciobani -mnu si de „becali-oierul de lux” ! N-ai facut NIMIC si nici nu vei face pentru ca esti UN NIMIC PROST SI HOT ! (vezi pungasia cu fie-ta ! – alta javra de famelie care cerea cheta la salariatii ministerului „lu’ tac-su ca sa mearga la mare – ca era abia angajata si vrea concediu de lux cu parale „ciordite” de la salariati !!)

  23. Cum să plafonezi prețurile la alimente în condițiile în care România cumpără peste 70% din afară ” mândrii ca sunteți romani „

  24. ARGENTINA SAU GRECIA ? ARGENTINA CA E MAI DE ACTUALITATE.

  25. Pe mine nu ma afecteaza nimic. Averea mea e asigurata.

  26. Tovarase Daea, plafonezi si preturile la ouale de la ferma lui Nastase?

  27. Daca 1kg De fauna alba costa 3lei la raft in supermarket,De ce o paine boiereasca alba De 700 grame costa 7,65lei adica peste 10 lei kg tot pret la raft.