EXCLUSIV Instrumentele financiare pentru mediul privat din PNRR, acceptate de Comisia Europeană. Miză de 1,5 miliarde de euro

bursă. indice bursier. pexels Foto: Pexels.com

Comisia Europeană a agreat în principiu propunerea guvernului privind instrumentele financiare dedicate mediului privat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare de 1,5 miliarde de euro, a declarat pentru Economedia.ro ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Este vorba despre instrumentele financiare ce vor fi realizate prin intermediul Băncii Europene de Investiții, care va lucra la rândul său cu băncile din România:

– Garanția de portofoliu pentru solvabilitate – circa 400 milioane euro. E o măsură adresată firmelor în dificultate, care vor putea beneficia de fonduri pentru a trece de criză

– Garanția de portofoliu pentru Acțiune Climatică – circa 100 milioane euro. Este o schemă standard folosita de Banca Europeană de Investiții și în alte țări pentru a ajuta companiile să se retehnologizeze, astfel încât să atingă țintele climatic

– Instrumentul de capital de risc pentru IMM-uri – circa 550 milioane euro.

”Aceste măsuri vor avea un efect de levier (multiplicare – n.red.) de 5 miliarde de euro. Mecanismul de implementare va fi prin intermediul BEI, care va selecta bănci românești. Procedura prin care companiile vor putea aplica se va desfășura fără dosare inutile și fără blocaje la implementare”, a declarat Cristian Ghinea pentru Economedia.ro.

Pe lângă aceste pachet, guvernul negociază cu Comisia Europeană o măsură pentru digitalizarea firmelor și o alta pentru pregatirea listării la bursă a firmelor românești. Ambele apar în draftul de PNRR.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) are o valoare de circa 29 de miliarde de euro, sumă ce ar trebui cheltuită de România până în 2026. România va depune Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pe 31 mai, cu o lună întârziere față de termenul stabilit inițial de Comisia Europeană, după ce negocierile cu executivul comunitar au arătat că între cele două părți există diferențe majore.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *