G4Media.ro

EXCLUSIV Ce riscuri există ca Transnistria să fie implicată în războiul din…

Sursa/Site-ul pretinsei Administrații prezidențiale de la Tiraspol

EXCLUSIV Ce riscuri există ca Transnistria să fie implicată în războiul din Ucraina? Expert german: Tiraspolul este mai probabil să mizeze pe „menținerea actualului status quo” decât pe intrarea în război

Puține teritorii trezesc fascinația morbidă a Occidentului la fel ca enclava pro-rusă din Transnistria, o bucată de pământ care încă face parte oficial din Republica Moldova și care este în atenția publică acum pentru posibila sa intrare, alături de Rusia, în războiul împotriva Ucrainei.

Regimul de la Tiraspol – „capitala” Transnistriei – este considerat o marionetă a Kremlinului, căruia îi datorează supraviețuirea în mare măsură. Transnistria se învecinează cu Ucraina și se află la doar 150 de kilometri de portul ucrainean Odesa, a cărei cucerire este unul dintre marile obiective ale ofensivei militare ruse.

În aceste circumstanțe, mulți se tem că Moscova îi va implica în război pe soldații pe care Rusia i-a desfășurat în „republica” rebelă.

Profesorul Stefan Wolff de la Universitatea din Birmingham lucrează de douăzeci de ani la soluționarea conflictelor în Moldova și este unul dintre marii experți europeni în problema Transnistriei. G4media l-a întrebat despre posibilitatea ca Tiraspolul să se alăture ofensivei ruse de la granița de sud-vest a Ucrainei.

Dependența de Rusia

„Din punct de vedere economic, Transnistria depinde de Rusia pentru subvențiile la gaz și plata pensiilor, precum și banii trimiși de transnistrenii care muncesc în Rusia”, explică Wolff într-un interviu prin e-mail.

O întrerupere a acestor fluxuri monetare ar duce la un colaps al economiei enclavei, care ar afecta și restul Moldovei. „De exemplu, electricitatea Moldovei este produsă în Transnistria cu gaz rusesc”, spune expertul.

Dependența de UE

Totodată, subliniază Wolff, Uniunea Europeană (UE) este principala piață pentru exporturile din Transnistria, care profită de acordul de liber schimb semnat în 2014 de Moldova cu Bruxelles-ul pentru a-și vinde produsele agricole, textile, metal și de manufactură.

În plus, conglomeratul de firme Sheriff, care domină viața economică și politică a Transnistriei și grupează puternica oligarhie din regiune, are nevoie de un context de pace pentru a-și continua comerțul – legal și ilegal – cu Moldova și Ucraina.

Păstrați Status Quo

Din toate aceste motive, expertul consideră că Tiraspolul este mai probabil să mizeze pe „menținerea actualului status quo” decât pe intrarea în război.

„Dependența Transistriei de Rusia îi conferă Moscovei o oarecare influență în republica separatistă, dar nu îi oferă controlul aproape total pe care îl exercită asupra teritoriilor ocupate din Donbas (în Ucraina) înainte de începerea acestui război și pe care încă îl deține asupra republicilor separatiste Abhazia și Osetia de Nord (în Georgia),” spune Wolff.

Invazia Odesei

Dacă, în ciuda tuturor, Tiraspolul av fi târât în invazia Ucrainei, expertul vede două scenarii posibile. În primul dintre ele, trupele ruse staționate în Transnistria ar urma să ajute, de pe uscat, la capturarea Odesei de către forțele navale ruse.

Dacă obiectivul va fi atins, forțele transnistrene vor consolida ulterior controlul rusesc asupra zonelor adiacente portului Odesa de la Marea Neagră, situație care ar putea duce ulterior la cucerirea Moldovei, foarte slabă din punct de vedere militar, sub un pretext inventat de Kremlin.

Trupele ruse din Transnistria sunt formate din circa 1.500 de militari. „Majoritatea sunt de fapt localnici cu puțină pregătire și aproape deloc experiență de luptă”, spune Wolff. Alți 500 de militari sunt soldați ruși din „misiunea de pace” rotativă pe care Moscova o menține acolo.

Destabilizarea regiunii

Cealaltă modalitate prin care Rusia și-ar putea activa trupele în Transnistria este prin operaționalizarea unor acțiuni destabilizatoare în Moldova însăși sau în Ucraina vecină. „Acest lucru ar avea un cost scăzut pentru Rusia pe termen scurt, dar nu ar aduce beneficii strategice sau militare clare”, spune expertul.

„În orice caz, vorbim de o zonă fierbinte care trebuie monitorizată cu atenție”, conchide Wolff.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Daca rusia va fi infranta , cred (sper) ca ue/nato sa vina cu conditii clare : retragerea din transnistria si daca ambele parti( md &ua) vor , transnitria data ucrainei ca acolo apartine de fapt . Apoi parteneriat strategic pe bune in vederea Nato si UE pt moldova, ucraina cu mentiunea clara ca nu le este permis rusilor sa -i mai „elibereze“ vreodata ..

  2. Daca rusia va fi infranta , cred (sper) ca ue/nato sa vina cu conditii clare : retragerea din transnistria si daca ambele parti( md &ua) vor , transnitria data ucrainei ca acolo apartine de fapt . Apoi parteneriat strategic pe bune in vederea Nato si UE pt moldova, ucraina cu mentiunea clara ca nu le este permis rusilor sa -i mai „elibereze“ vreodata …

  3. Daca rusia va fi „infranta“ , cred (sper) ca ue/nato sa vina cu conditii clare : retragerea din transnistria si daca ambele parti( md &ua) vor , transnitria data ucrainei ca acolo apartine de fapt . Apoi parteneriat strategic pe bune in vederea Nato si UE pt moldova, ucraina cu mentiunea clara ca nu le este permis rusilor sa -i mai „elibereze“ vreodata …

  4. Daca rusia va fi „infranta“ , cred (sper) ca ue/nato sa vina cu conditii clare : retragerea din transnistria si daca ambele parti( md &ua) vor , transnitria data ucrainei ca acolo apartine de fapt . Apoi parteneriat strategic pe bune in vederea Nato si UE pt moldova, ucraina cu mentiunea clara ca nu le este permis rusilor sa -i mai „elibereze“ vreodata ..

  5. Expertul cică „Tiraspolul mizează!
    Tiraspolul nu mizează nimic pentru că nu poate să mizeze, el doar va executa ordinul Moscovei atunci când va fi dat.

  6. Stai sa vezi expozitie de cazane…

  7. De parca Transnistria ar fi de capul ei! Unde-i ordin, cu placere! Le place, nu le place, daca primesc ordin, il executa.

  8. 1500 soldați Transnistria plus 500 rusia…….praf în ochi, nu au tancuri, sisteme de rachete, avioane sau Drone…….au cel mult armament greu de infanterie. Sunt nesemnificativi. Ai arunca în luptă ar însemna a-i sacrifica inutil. Nu mai spun ca dacă i-ar folosi acum și ar pierde războiul cu Ucraina…… Transnistria nu ar mai avea la finalul războiului trupe rusești. Dacă nu reușesc sa ocupe Ucraina sau măcar un coridor pana la Transnistria…….le va fi foarte greu să rotească trupele de acolo fără acordul de survol a spațiului aerian NATO.

  9. Daca tot mergem pe ipoteze, eu le-as da ucraineenilor Transnistria si ei sa dea Moldovei Bugeacul pana la Nistru si astfel ar avea iesire la Delta Dunarii si la bratul Chilia. Cred ca ar fi echitabil din pct de vedere istoric.
    Dar, sunt numai ipoteze